Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LúzerMan

17 bejegyzést írt és 173 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előző posztunkhoz hasonlóan - melyben az 5 legjobb háborús filmet kerestük - a világtörténelem legnagyobb hadvezéreinek kiválasztása is kemény feladat elé állított bennünket. Bár segített némileg a történelemtanári végzettség (egyikünk esetében), így sem volt egyszerű feladat az elmúlt 5 évezred sok…..
Time Goes By Top 10 háborús film 2020.05.24 11:47:36
A háborús filmek műfajába olyan alkotások tartoznak, amelyek középpontjában valamelyik 20.-21. századi háború alatt játszódó események, és az adott háború szárazföldi, légi vagy tengeri hadviselése áll. A filmek gyakran egy-egy olyan látványos és autentikus csatajelenettel záródnak, amely bemutatja…..
2020. május 4-én reggel 9 órakor hivatalosan is elstartolt az idei érettségi időszak. Szigorú körülmények között ugyan, de a világjárvány idején is megtartják a vizsgákat. Az első nap magyar nyelv és irodalomból adtak számot tudásukról a vizsgázók közép és emelet szinten egyaránt. Az idei érettségin…..
Egyszerű, mint a faék, senki nem gondolná, hogy milyen mennyei csemege ez! Kedvenc és egyetlen anyósomnál ettem először ilyet. Itt az eperszezon, ki ne hagyjátok! Végre egy desszert, ami bűntudat nélkül mehet vacsorára is :D..
LúzerMan 2020.04.21 09:48:29
Hamvas Béla már a múlt század közepén leírta a Jóisten uzsonnája c. rövid írásában, hogy az epret tejföllel kell enni.

A jóisten uzsonnája
Június a piros hónap. Mint ahogy a május a zöld és az augusztus az aranysárga. Júniusban nyílik a pipacs. Piros Pünkösd, amikor a Szent Szellem a földön piros lángnyelv alakjában megjelenik. A piros gyümölcs hónapja, cseresznye, meggy, eper, málna, ribizke. És amin nem lehet eléggé csodálkozni, ez nem a sóvár és megvadult piros. E gyümölcsökben semmi kihívó nincs, ellenkezőleg, valamennyi csupa nevetés. Derült és gyermekpiros ez, az év első termésének színe.

Júniusban kell enni. Az ember körülbelül fél kiló teljesen érett eperre számítson tizenkét-tizenöt deka porcukrot. Az általános vélemény, hogy a gyümölcsöt és a cukrot legjobb rétegesen elhelyezni és az epret kicsit megtörni, csak azért, mert így bővebb levet ereszt. Mikor ez elkészült, két deci tejfölt kell ráönteni. A mennyiség lehet valamivel több vagy kevesebb, ízlés szerint. A túlzástól tartózkodni kell. Sokan a tejszínt részesítik előnyben, de ezek az emberek az étel lényegét félreértik. A június nem az átható cukor, hanem a gyengéden friss és enyhén savas gyümölcs hónapja. A tejszín alkalmazása tévedés. Később, a hónap végén a szamócához már megengedhető, és vannak, akik a málnához, főként a tejberizshez készített friss málnakompóthoz nem hajlandók mást enni, mint tejszínt. Ez így helyes, de a tejszín az eperhez hibás ízlésre vall. A hibás ízlés hibás értékeléshez, ez pedig hibás életrendhez vezet, ezért ilyesmit kerülni kell.

Az elkészítés módja lehet, hogy az ember egy réteg epret, egy réteg cukrot és egy réteg tejfölt helyez el egymás fölött, és a gyümölcsöt éppen csak hogy egy kicsit megnyitja. Mások a gyümölcsöt épen hagyják, és a tejfölt a tetejére öntik, hadd szivárogjon le, oldja fel a cukrot és vonja ki az eper levét. Az edény fenekén rózsaszínű ital gyűlik össze, s a leghelyesebb, ha az ember, miután az epret megette, úgy ahogy van, nem kanállal eszi meg, hanem megissza. Ez az uzsonna tökéletes befejezése.

A bűnbeesett ember a tejfölös epret jégszekrénybe teszi és természetellenesen lehűti. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozni kell. Bizonyos hőfokon alul a gyümölcs ízéből éppen úgy veszít, mint a bor. A helyes mérték a pincehőfok, vagy ami ugyanaz, az ember az edényt, tulajdonképpen az eszményi a cserépedény, a fém elvetendő, a kútba ereszti és néhány óráig ott tartja. Legjobb az epret délelőtt a friss reggeli szedésből, délelőtt tíz óra tájban elkészíteni és délután három-fél négyig hűvös helyen tartani. Mert a tejfölös eper elfogyasztásának klasszikus ideje, amikor a déli hőség már fölengedett és a levegő enyhülni kezd, vagyis fél négy. A Jóisten, amikor ebéd utáni szundikálásából felébred, az epret ilyenkor eszi uzsonnára. Odateszi az árnyékos teraszra, az asztal fölé a diófa hajlik, ott eszi meg kiskanállal, mielőtt ismét a szőlőbe megy. Mert aki nem tudná, a Jóisten a világon a legmagasabbrendű munkát végzi, vagyis szőlőműves. Uzsonna után megnyugodott gyomorral és kedéllyel a rafiát övébe dugja, a metszőollót zsebre teszi, a kapát megfogja és kimegy a tőkék közé, hogy a szabálytalan hónaljhajtásokat levagdossa, a lazult vesszőket megigazítsa, és ahol gyomot talál, azt kikapálja.
Nem nagyon fordult még elő itt a blogon, hogy politikai kérdésekben állást foglaljak, és ez továbbra sem cél, de úgy vélem, hogy (oldaltól függetlenül) rendkívül káros jelenség, amikor politikusok megfeledkeznek bizonyos közgazdasági alapvetésekről, és ezzel akarva/akaratlanul félrevezetik a…..
A szokásostól eltérően ezúttal szerdán jelent meg a Mandalorian legújabb, hetedik epizódja, mely Deborah Chow rendezésében a Reckoning, azaz leszámolás címet kapta. Ez a rész némileg kevesebb figyelmet kapott, mert éppen most, december 18-án került a hazai mozikba a Star Wars kánon legújabb…..
TOP 15 Star Wars pillanat Mivel mindjárt itt a Skywalker kora, gondoltam bepörgetem kicsit az oldalt. Manapság úgy is dívik a toplistázás. Mondjuk mi ritkán tartunk ilyet, de most van annyira fontos az előttünk álló pár nap, óra, hogy lássuk nekünk mi is a kedvencünk a 10 részből. Persze kár is…..
Régi motorosok biztosan emlékeznek arra az esetre, mikor még Bill Gates jövőt jósolt nekünk, és ennek keretében - igaz mindez 1980-as években történt - állítólagosan úgy nyilatkozott, hogy 640 kByte mindenkinek, mindenre elegendő lesz. Akár tényleg elhangzott ez, akár nem, mi most mindenesetre…..
Rengeteg kritika érte szinte a kezdetektől a Star Wars filmek készítőit, producereit és rendezőit amiért egyértelmű politikai üzeneteket helyeztek/helyeznek el a franchise epizódjaiban, állást foglalva ezzel bizonyos politikai szemlélet (és világlátás) mellett. Egynémely részek kevésbé, mások…..
LúzerMan 2019.05.26 20:32:42
@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:
Korrekt összefoglaló.
Amúgy maga bejegyzés is érdekes.

"Így száll hát sírba a szabadság. Tapsvihar közepette."
napszemüveg Polaroid - 2019. 2019.05.13 18:54:28
  Elszálltak a napszemüvegárak, de rendesen. Egy Maui Jim simán lehet 80-ezer, de a Ray-Ban átlagár is valahol 50-60 ezer forint között lehet. Igazából mindenkinek Polaroidot kéne venni, amennyiben számít az ár-érték arány. Durva, hogy ma már egy munkavédelmi napszemüveg is simán lehet 10-15 ezer…..
Amikor Rákosi Mátyás új himnuszt szeretett volna íratni Magyarországnak, a felkért Illyés Gyula és Kodály Zoltán megijedt a feladattól, de a top tenünkben listázott többnyire középszerű vagy annál is rosszabb műdalok alkotói híján voltak az aggályoknak, és bátran bevállalták, hogy megírják az új…..
Néhány évtizede, ha szerettünk egy sorozatot, ki kellett várnunk azt a napot, amikor leadták a tévében. A következő részig legalább egy hét eltelt, és bármennyire is érdekelt a folytatás, nem tudtuk hamarabb megnézni. Manapság viszont egészen máshogy nézünk sorozatokat. Egyre inkább elterjed az…..
LúzerMan 2019.03.26 19:55:04
@dr. mesterséges színezék:
Kezdd el a Bron/Broen, magyarul a A híd c. dán-svéd sorozatot!
Abban nem lesz ilyen, mert ott már minden szereplő az elejétől defektes, vagy ha nem, hamarosan kiderül róla. :-)
Jó sorozat, nagyon ajánlom.

Egyébként meg jók a kommentek és az írás is. Köszönet mindenkinek!
Ha a halálbüntetés kérdése kerül szóba -- bármilyen fórumon is történjen -- legtöbbször nagyon vegyes reakciókra számíthatunk: a harcias pártolástól egészen a merev elutasításig. A halálbüntetést támogatók, vagyis az utilitaristák úgy gondolják, hogy a halálbüntetésnek van visszatartó ereje a…..
A háztartásokban használt eszközök jó táptalajt jelenthetnek a baktériumoknak, ha nem cseréljük vagy tisztítjuk őket rendszeresen. Nem csoda, hogy szakértők szerint a konyhai szivacsot két hét után ki kell dobni, egy törülközőt pedig három használat után érdemes lecserélni...
LúzerMan 2019.01.22 06:32:56
@bandigyerek:
Ez a műanyag üveg nálam is kiverte a biztosítékot.
Meglepő, hogy egy értelmesnek tűnő blogger agyát ennyire átmossa a köznapi szóhasználat.
Br... rettenetes szókapcsolat!
Tisztelt Blogger, kérünk, hogy ezt gyorsan javítsad! P
Javaslat: műanyag flakon, palack.
A youtube-on böngészve egy érdekes videóra bukkantam Elméletek az emberiség eredetéről címmel. A Református Tananyagfejlesztő Csoport csatornáján található videóban Márkus Gábor, a Református Pedagógiai Intézet címzetes igazgatója, történelem szakos tanár, lelkész történelemórát tart elsős…..
A karácsonyi ünnepek táján a csapból is a kedves, szívmelengető filmek folytak. Akarva, akaratlanul is biztosan megnéztük az Igazából szerelmet, a Reszkessetek betörőket, vagy bármilyen szép, havas, romantikus vígjátékot, elbűvölő, szerelmi történetet. Nos, adventnek és a karácsonyi időszaknak…..
LúzerMan 2019.01.14 23:11:31
Egyre nehezebb leküzdenem azt a bizalmatlanságot, amit az évről-évre pocsékabb filmtermés táplál bennem. Épp ezért csak remélni tudom, kizárólag az gátolja meg, hogy idén se volt miből összeválogatnom egy a legjobbakból álló listát, hogy kihagytam 2018 legjavát. Szemétből legalább nincs hiány, de…..
A mai bonyolult gazdasági és társadalmi viszonyok között egy ország számára a legfontosabb a kormányzás minősége. A kialakult demokráciákban a kormányokat az általános és titkos választásokon megválasztott képviselők bízzák meg, és ellenőrzik tevékenységét. Létfontosságú, hogy ezek a képviselők…..
A zene egy idős lehet az emberiséggel, ami arról árulkodik, hogy olyan szerepet tölt be az életünkben, amelyről nem érdemes megfeledkezni. Ahogy a mindennapjaink részeként ott van velünk az autóban, vásárlás közben az áruházakban, este egy bárban, legkedvesebb számainkat hangulatunkhoz igazítva…..