Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kádkongató

0 bejegyzést írt és 190 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A paloznaki Homola Pincészet június végén egy egész napos kirándulásra invitált meg néhány újságírót és bloggert, méghozzá kettős apropóból. Július első napjaiban ugyanis megnyitotta kapuit a Vincellér utcában a Homola Borterasz, a falu központjában pedig a Sáfránkert Vendéglő. Homoláék…..
kádkongató 2015.07.12 04:04:53
Szösszenetnyi szünetet tartva a spanyol Ribera del Dueroban levezényelt ámokfutásom epizódjai közt, most végre két magyar fehérről írok. Baráti körben bontogattuk őket, sokat vártunk tőlük, de végül csalódást keltettek és kénytelenek voltunk erősen lelombozódni. Mindkét…..
kádkongató 2012.10.24 10:54:00
@akov: abszolut átérzem a szitut. én mindig úgy próbálok tervezni, hogy az elején, amikor megkóstolom és a már legalább részben ismert bor nem hoz akkorát, azonnal teszem el másnapra, harmadnapra(persze a barátokat nem mindig lehet visszarendelni másnapra :) ). Most vasárnap egy 2007es Homonna furmint-hárssal voltam így. És másnapra eltűnt a túl sok fa, és életre kelt a bor, igen szépen kikerekedett. irgendwo 7p körül
A Művelt Alkoholista Mosolyalbum 2011.11.08 06:05:28
A Magyar Bor Akadémia nyilvánosságra hozta annak az öt jelöltnek a névsorát, akik közül decemberben kiválasztják majd az Év Bortermelőjét. A veterán jelöltek mellett Heimann Zoltán az „új versenyző”. A sajtóközlemény értékét jelentősen növeli, hogy az…..
A méltányosan árazott alapboroknál különösen feltűnő, hogy a 2009-esek mintegy varázsütésre eltűntek a polcokról, és a helyüket a halmozottan hátrányos 2010-es év aggasztóan fiatal kármentő kísérletei foglalták el. A térdmagasságba eresztett léchez képest láttunk már…..
Tulajdonképpen most illene magyarázkodnom, hogy a csigavér óta hová tűntek a posztok, meg különben is, a Terra Australis-ról kéne írnom. Nincs kedvem. Se magyarázkodni, se írni arról. Önéletrajzi elemekben bővelkedve azért megnyugtatnék mindenkit: jól vagyok. Csak most éppen…..
kádkongató 2011.07.15 02:44:14
Megvan a név, most már csak egy sztori kell a világhírhez. No, meg talán nem árt, ha nagy borok is születnek majd, túl kicsik meg inkább nem. Legendaíró pályázatot hirdetnek az egri borászok az Egri Csillag narratívájának megalkotására. Az első díj 200 palack egri bor, szóval a…..
kádkongató 2011.05.16 00:29:59
@egri Fehér:
hogy kinek mi esik jobban, az nem a mi dolgunk. és valószínűleg tanulni sem tőlünk akarnak. a hozzáállás részemről nem az általános magyar negatív uccsesikerüljön, hanem a lassan szintén általánosnak vehető, kókler-igénytelen szapulós.
iszonyatosan szegény, hogy itt tartunk még ma, hogy ekkora fa**sságokat találnak ki még mindig.. botrány. kóstoltam a borokat az akadémián, nem mennék bele hogy mennyire rohadtul semmi értelme az egésznek. a világpiacon ezek eladhatatlan borok..
csak az ár, érték, minőség miatt. a többi akár fasza is lehet. találjunk ki mellé még valami műgiccset,akkor biztos meg(be)veszik.
egri csillagg... beszarok..
Szűkebb pátriárkám, Budaörs bortermelő vidék volt egykor. A hatvanas években még közel négyszáz hektárnyi szőlő termett a budaörsi medence déli mészkőlejtőin, pincesorok álltak a Kő-hegy oldalában. De akkor - a hatvanas években - már haldoklott errefelé a borászkodás, a…..
A Wine Spectator arról tudósít, hogy Amerikában az olasz habzóbor a gazdasági válság nyertese. 2008 óta, az argentin malbecet leszámítva, egyetlen más borkategória sem tudott hasonló növekedést elérni. Az olasz habzóborok értékesítése az Egyesült Államokban 73 százalékkal…..
A Vinum Praemium Alapítvány kuratóriuma összeállította annak az ötven borásznak a listáját, akik majd arról szavaznak, hogy ki legyen közülük a Borászok Borásza 2011-ben. Az elismerést tavaly Légli Ottó kapta. Az Borászok Borászán túl két különdíjat is kiosztanak majd,…..
Az igazi persze az lett volna, ha veszünk egy halom pezsgőt valamikor december közepén, jól megkóstoljuk őket, aztán megmondjuk a tutit. Ez aztán több ok miatt sem jött össze: hiányzott hozzá például az idő meg a pénz, nem is beszélve a tutimegmondás képességéről. Gondoltam,…..
Blogunk neve nem adja magát díjakhoz, és persze mi sem adunk díjakat. De talán blogunk és a szavazás jellegéből eredően azoknak a borászoknak, akik a különböző kategóriákban dobogóra kerültek, lesz egy jó napjuk. A napi olvasószámhoz képest a részvételi arány mindössze 4…..
Egy barátom meghívására megkóstoltunk 13 kékfrankost a pincéjéből, és arra jutottunk, hogy. Röviden: aki kékfrankosra szomjazik, vegyen Heimannt. Hosszabban: akit az árnyalatok gazdagsága kárpótol az enyhe érettségdeficitért, az soproniakat vegyen. Bulvárosan: a mezítlábasok…..
Nem ismerek magyar borokkal rendszeresen foglalkozó külföldi szerzőt, aki Wojciech Bońkowskinál mélyebben ismerné a borainkat és borászainkat. Nem válik dicsőségünkre, de a net felől nézve valószínűleg ő a legfontosabb idegennyelvű kritikus információforrás a magyar borok…..
Ha szóba kerül, szoktam vele hetvenkedni, hogy én kóstoltam már csókaszőlőt, de amikor rákérdeznek, hogy "és milyen volt?", mindig mattot kapok. Jó, nagyon jó, válaszolom, de amikor a jellegét kellene leírnom, mindig a kadarkát emlegetem, valószínűleg teljesen…..
[2010-03-18 16:03] Irány a Festetics Palota, a Somlói Tavasz Egyesület és vendégei 2009-es évjáratkóstolója. Útközben azon gondolkodom, vajon nem kellene-e felcserélni az időpontot a portfoliókóstolóval és az évjáratbemutatót inkább ősszel tartani, mikor már majdnem egyévesek…..
A tavalyi évtől nagyon sokat vártunk. Végre kialakítottuk a nekünk jelenleg szimpatikus technológiát, befejeztük a főpince felújítását és kialakítottuk a szőlőfeldolgozót, amiben kényelmesebben, tisztábban és gyorsabban tudunk dolgozni. A pincében rendre sorakoztak a hordók,…..
kádkongató 2010.03.14 17:39:28
@BZoltan: Jó a beszámolód, tetszik!
Gyere a Gourmet-ra. Beszélgetünk, kóstolunk, mi is ott leszünk! :)
@Mr Chablis: Nem lenne rossz, ha jó borokkal kijönnétek, mert tavaly nem volt túl gazdag a választék..

Ételekről tud valaki valamit is? Mert a tavalyi minden volt csak nem gourmet fesztivál. Valami mangalicás fogadó volt jelen még jobban megtépázni a magyar gasztronómia kétes hírnevét, az ilyeneknek véget kéne vetni.
A két évvel ezelőtti felhozatal miért nincs már? A fővárosi top10 éttermek 'áramvonalasított fogásai' amik pl a Hagyomány és evolúciü döntőjén voltak kóstolhatók, szerintem gazdasági illetve marketing szempontból sem lenne roszz lépés. Elég sok emberhez tudna ilyenkor eljutni a jó étel is.
kádkongató 2010.03.14 18:48:06
@BZoltan: Néztem a Rambo honlapján belinkelt technológiás cikket. Tényleg nagyon hasznos, frankó.

Nemtudom gourmet-n mi lesz. Szentesi Józsit kéne megkérdezni lesz-e. mert izgulok hogy lesz-e elég jó. Kovács Anti nem megy ki a boltjával?
"Borversenyünkön a bor tudósainak alkotásait mustrálva a tudomány borát kerestük, hogy méltó helyet találjon a nagy felismerések, találkozások, a jelentős döntések kísérőjeként" – így köszöntötte az egybegyűlteket Pálinkás József [a képen] a Magyar…..
A Művelt Alkoholista Elzász jobb? 2010.02.08 06:00:00
A Borkollégium idén új kóstolósorozatot vezetett be, Grand Vins-nek keresztelve el azt. A koncepciója, hogy olyan drága tételeket is meg lehessen kóstolni, amit magának az ember nem venne meg, 12-14 fős társaságban viszont megkóstolhatók. Dagadtossal belekóstoltunk Bordeaux bal és…..
kádkongató 2010.02.08 17:44:35
@akov: Ezt ugye te sem gondoltad komolyan, hogy Magyagyországon nincs nagy rajnai.
Nem egy ember véleménye szerint Szentesi '08-as bátyusa az egyik legkiválübb száraz fehér ami itthon készült.szerintem 8pont alaphangon.
Bussay '07 rajnai?? az is 7-8 pont körül bizonyos, hogy meg van. Bussay máskor sem szokot csalódást okozni a rizlingjével, Szentesi meg még annyit sem.
Techno vonalon meg az Apátsági rajnai szintén nem szokott csúnya lenni, de nyilván nem ebben a magasságban.
kádkongató 2010.02.09 04:06:23
@kisrizling: Az, hogy miért terjedt el jobban az olasz mint a rajnai, ez talán összetetteb kérdés, de gyanítom talán azért is, mert a filoxéra vész után, minél megbízhatóbban termő fajtákra volt szükség, és ugye az Olasz elterjedése ekkorra datálható.
Az hogy melyik megbízhatóbb, és így minden évben képes viszonylag jó bort adni, az nem feltétlenül egyezik azzal, hogy melyikkel lehet jó években csúcsokat döntögetni. (Szvsz előbbi Olasz, utóbbi Rajnai)

A filoxéra vész előtt, ha jól sejtem, nem így volt mint ma, akkor csak a mai nevén rajnai volt Magyarországon,amit rizlingnek neveztek, olaszrizling csak a vész után jött. Sajnos, most nem tudok egy ideig szakirodalomhoz nyúlni a témában, hogy meggyőződjek.

Zoli nevű rendszeres hozzászólónk véleményére kiváncsi lennék a témában, szerintem tudna talán okosabbat is.

Ami tényleg a miénk?? Hát ha csak nem azért, mert nálunk termelik a legtöbb olaszt, és mert a rajnai tényleg világfajtának mondható, nem tudnék több indokot az olasz "magyarabbságára". Tehát marketing szempontból egyet értek, minőség és egyéb szempontból nem.
Az olaszban egyébként én is hiszek, de a rajnai nagyobb potenciálú fajta, nem kevés szakember szerint a világ legnagyobb fehér szőlő fajtája.

Amit írsz az olasz klónszelekciójával kapcsolatban egyet értek, hozzátéve, hogy rajnaiból sem lehet normális klónhoz jutni Magyarországon. Olaszból sem a legegyszerűbb, de abból már azért lehet itt-ott.
Tény hogy nem volna muszáj egymáshoz mérni a két fajtát -főleg nem a nevük miatt-, hacsak esetleg azért nem, mert tényleg két elég komoly fajtáról van szó.
Az 1582-ben megnyitott, és a francia királyok és a megszálló nácik által egyaránt szívesen látogatott párizsi étterem, a Tour d'Argent a megszorítások jegyében készletracionalizálásra szánta el magát. A 400 éves boros pince közel félmillió palackos gyűjteményéből 18 ezer…..
kádkongató 2009.12.15 12:17:23
@lyesmith: Hogyne lenne?
@tucano: A Michelin Guide éttermeket értékel, nem szakácsokat. Senki nem visz magával sehova semmilyen csillagot.
kádkongató 2009.12.16 03:05:26
@tucano: Tévedések halmazával bajlódsz itt, picit elvesztél a szinekdoché értelmezésében.
Leírom én is mégegyszer, Michelin csillagot étterem kap. Aminek van séfje, és ezután ezt a szakácsot, csillagos séfnek hívjuk, mert hát a konyhai teljesítményért leginkább ő felel.
"A Michelin-csillagot szakács kapja a spec. tanfolyam elvégzése után vagy a bizottság döntésére. " ezt a baromságot meg honnan szedted? Nehogy azt mond, hogy Paul Bocuse mondta, mert akkor sanda gyanúm van, ő sem vett komolyan.

"Tehát ha van egy csillagos éttermed csillagos séffel és elmegy belőle a csillagos szakács, akkor buktad a csillagot." Ez sem igaz.

Ellenben olvasd ezt, MBTBD cikkjéből idézek:
"Ami a brüsszeli Comme chez Soit illeti, Pierre Wynants éttermének 27 éve van három Michelin-csillaga. Nemrég azonban felújítás miatt hosszabb időre bezárták, továbbá hivatalosan bejelentették Wynants visszavonulását. Az évek óta mellette dolgozó Lionel Rigolet vette át helyét, aki egyébként a veje. A Michelinnek ilyen változások esetén szokása megvonni egy csillagot, különösen, ha két rendkívüli esemény egyszerre következik be. Ez nem szankció, inkább „várakozó álláspont” – mutat rá a legjobb belga gasztronómiai szaklap, a Le Guide des Connaisseurs."
Forrás: buvosszakacs.blog.hu/2007/05/13/hasabkrumpli_szamarzsirban
A mai adagban két soproni mellé egy egri jutott. Sopron két meghatározó borásza szerint minden nehézség ellenére az idei év kiveri a plafont: Horváth "Ráspi" József 11 pontra, Franz Weninger 10-re értékeli. Simon József jóval mértékletesebben osztályoz, de ő is többet…..
Elérkezett a nagy nap, amit már augusztusban beharangoztam magamnak nevezetesen, hogy egyszerre három Kabócást bontok. Ezek a borok huszonegyedik századi olaszrizling történelmünk legendájává váltak, még a legendákat izgalmasabbá tevő bizonytalan homály is körüllengte egy ideig…..