Regisztráció Blogot indítok
Adatok
lucernaböde

0 bejegyzést írt és 160 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2020. február 5-én jelent meg egy miniszteri sajtóközlemény, amiben egy mondat elég hangos felzúdulást keltett – pedig talán épp itt nem kellett volna. A kérdéses mondat így hangzott: "a rákhalálozás elleni harcban maguk az emberek tehetik azonban a legtöbbet, mert a magyarországi magas…..
lucernaböde 2020.08.12 22:02:28
@: Van erről egy jó film: GATTACA Pont ezt a problémát boncolgatja.
A c-peptidről írt cikk egészen vad indulatokat gerjesztett, bár volt már pár hasonló a blog történetében (kaptam én rendszeresen a vegánoktól, homeopátia-hívektől meg a Hamer-féle csapattól is), de szerintem ilyen elemi szintű, ordítva epét hányós történetre nem volt példa...
lucernaböde 2019.12.08 09:03:29
Fábián István kémikussal volt egy interjú az áltudományokkal kapcsolatban. Többek között azt mondta, ha valaki egy összetett problémára túl egyszerű megoldást kínál, akkor kezdjünk el gyanakodni.
Az autizmus egy összetett probléma. Ráadásul nem is betegség, hanem eltérő idegrendszeri fejlődés. Nem lehet "gyógyítani". Mielőtt bárki rám támadna, hogy nem tudom, hogy miről beszélek, nekem is autista az egyik gyerekem. Szerencsére nem súlyos, de miatta éppen elég ismeretem gyűlt össze ahhoz, hogy véleményt mondjak.
Kíváncsiságból megnéztem Varga Gábor oldalát, az ott látottak megerősítettek abban a véleményemben, hogy ordas nagy kamu az egész. Nemcsak a c-peptid, de a többi is. Odaírja az egyik gyógygombás cuccához, hogy poliszacharidokat tartalmaz. Melyiket? Ha gomba, akkor valószínüleg kitint, amit nem tudunk emészteni, és a szép nagy kitinmolekula úgy jár mint az élelmi rostok. Ha cellulóz, akkor ugyanaz van vele, mint a kitinnel. Ha keményítő, akkor meg ehettünk volna akár egy szelet kenyeret is...
Megnéztem a szakirodalmat, hát azzal az emberek többsége nincs kisegítve, mert minden angolul van (de biztosan megnyugszik, hogy mennyi szép érthetetlen szakkifejezésvan bennük, az ilyenekre mondta egy tanítványom, hogy "nindzsa-szavak").
Ez lehet, hogy csak engem bosszant, de megnéztem Varga Gábor kommentjeit, és iszonyatos a helyesírása. Néha azt sem tudja az ember, hogy mit jelent az a betűhalmaz, amit odaömlesztett. Ezért sem tudom komolyan venni azt, amiket ír.
Nem olyan rossz a helyzet, mint azt néhány helyen sugallják-Hajnal Gabriella Klik vezető. Nos, hadd kezdjem azzal a cikkemet, hogy de, olyan rossz a helyzet kedves Gabriella. Ez a kijelentés volt a reakció az országos tanárhiányra, amely olyan szintekig süllyedt, hogy nem is kell értened az adott…..
lucernaböde 2018.08.10 22:00:58
@szepipiktor: A tanítás is egy szakma. Kell a tárgyi tudás, de az önmagában kevés. A lényeg, hogy képes vagy-e a gyereknek átadni, amit kell. Ez a módszertani tudás. Ennek szerintem egyre nagyobb jelentősége van. A mai gyereket nem lehet úgy tanítani, hogy az ember bemegy, aztán 45 percig löki a szöveget a témáról.
Volt vegyészmérnök kollégám, akit nagyon tiszteltem, a mai napig azt gondolom, hogy amit nem tudott kémiából, azt nem is érdemes tudni, de tanítani, azt sajnos nem nagyon tudott. És ez nem volt jó sem neki, sem a diákoknak.
Nemrégiben olvastam, hogy valami barom (mi másnak nevezném az ilyet?) panaszt tett a mentősökre, amiért életmentés közben zajongtak, villanyt gyújtottak, és ezzel őt zavarták. Rohadj meg, hülye állat - gondoltam, ahogyan azt vélhetőleg mindenki tette, olyanok is, akik nem gépelnék be a blogjukba a…..
Mióta családanya vagyok, jobban odafigyelek a háztartási hulladék szelektálására és csökkentésére. A városunkban a szelektív hulladék elszállítása profin meg van oldva, minden háztartásban, aki igényli, ingyen elviszik havonta egyszer a hulladékot és gyűjtő tárolót is biztosítanak. Így ha…..
lucernaböde 2018.07.23 18:05:34
@bobijub: Amúgy a sima konyhai papírtörlőt lehet komposztálni. Probléma megoldva.
A posztot szerkesztve belenéztem a Homár Whirlpool-aktáiba, ahol a kétoldalnyi archív poszt közt egyszer csak szembejött a Heteket mosógép nélkül, azt garantál a Whirlpool garanciája címmel megjelent eset, aminek fájó pontjai szinte szóról-szóra megjelennek itt is: pár…..
Talán a legnehezebb témáról veselkedek neki ma cikket írni, amely Damoklész kardjaként végig a fejem fölött lebegett, mióta bele kezdtem a cikksorozatba. Péntek van, szigorú böjt. Nagypéntek előtt már az utolsó. Hogy repül az idő. Ma az abortuszról, és természetesen nem az abortuszról, hanem a…..
lucernaböde 2018.03.25 09:10:50
@Ad Dio: A biológia szerint a 12. hét előtt még csak nem is magzatról beszélünk, hanem embrióról. A 12. héttől lesz magzat. Akkorra lesz képes a méhlepény segítségével összekapcsolódni az anyai keringéssel. Aztán a méhen belüli élete alatt magzatnak hívja a biológia (szigorúan!), majd a születés után újszülöttnek, és így tovább.
Az, hogy mikortól tekintjük embernek, az annyiban biológiai kérdés, hogy a fajnév minden életszakaszában ember (Homo sapiens sapiens). A többi filozófiai kérdés.
Az biztos, hogy egy 12 hetes magzat még tudattal nem rendelkezik.
"A genetikai egyértelműen azonosítható egyedi élet az ami a biológia szerint az adott faj meghatározója." Ezt a mondatot nem tudom értelmezni. Az egyed az ami/aki él, a faj pedig rendszertani kategória. És hogy kerül ide a genetika?
Ha hivatkozol a biológiára, akkor légyszi ügyelj a pontosságra! Amit írsz, félrevezetően tudományosnak hangzik, de valójában nem az.
Nem véletlenül utalták a szeptemberi családi pótlékot már augusztusban. Hogy legyen miből finanszírozni az ingyenes oktatást. Ingyenes tankönyv négyezer, másolási díj, amiből illegálisan másolják a szerzői jog által védett tananyagokat, mindenki hozzon egy csomag papírt, plusz papírzsbkendő, WC…..
Még párat alszunk és eljön a szeptemberi iskolakezdés! A legújabb tolltarót és a szaggatott farmert kisírta magának már a gyerek? Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fiatal Családosok Klubjának Egyesületétől egy kampányt lehetett hallani, hogy az iskolai büféket egészséges kínálatra kötelezik.…..
lucernaböde 2017.08.22 16:14:31
@John Doe3: Az előbb kimentem a kamrába és megnéztem, hogy mi van a konzervekben. Az első három dobozon ott virított a nátrium-nitrit. Az pedig tartósítószer. A füstölt sprotniban nem volt, mert azt a füstölés, a só és az olaj együttesen tartósítja. De a füstölt sprotni nem büfé-kompatibilis.
Nem szeretek vásárolni. Előre megkövetek mindenkit, akik ebben a tevékenységben élvezetet lelnek. Nem vagyok álszent, én is szeretem az új dolgokat, de mégis minden egyes alkalommal erőszakot kell magamon elkövetni, amikor boltba kell mennem. Ennek az ellenszenvnek csupán két oka van: ez egyik a…..
Mi magyarok nem csak a gyerekeinknek szeretünk egyedi, különleges, ám olykor szokatlan nevet adni, de a kutyánkat se "kíméljük". Ráadásul csak a képzeletünk szab határt, nem kell semmilyen hivatalba bejelenteni, engedélyeztetni. Néhány kedvencemet osztom meg most. Nem tudom, hogy tényleg adnak-e egy…..
lucernaböde 2017.04.18 18:54:45
Szénhidrátok? Legyünk hálásak, hogy léteznek! Valójában nem a „gyilkos cukor” ellen kellene küzdenünk, hanem a mértéktelenség és lustaság ellen. A régész is válaszol, hogy a korai elődeink tudatosan éltek-e alacsony szénhidráttartalmú étrenden. Valamint olvashattok pár saját tapasztalatos tippet, ha…..
lucernaböde 2016.11.27 20:19:39
@Bambano: Nagy tévedés, hogy a rostoknak nincs jelentőségük. A vastagbél mozgásait serkentik, hiányukban durva székrekedésre lehet számítani. Ha fenntartásaid vannak a teljes kiőrlésű liszttel készült kaják iránt, akkor a sok gyümölcs és zöldség is jó megoldás.
57 #16 / 30 2016.11.19 10:34:27
B E T E G     ALAPMŰVELTSÉG 1.    Gyakori probléma az egészségügyi alapműveltség teljes hiánya. Az ilyen jellegű látogatások rendkívül leterhelik a rendszert, sokszor alapvető problémákkal keresik fel az ellátást. "...nem tudnak lázat csillapítani, nem tudják, mi az érszűkület, mi okozza azt,…..
Három intőt kaptam elsős általános iskolásként, hat évesen. Az elsőt azért, mert szaladgáltam a szünetben, a folyosón. (Mondja meg valaki egy hat éves gyereknek, hogy háromnegyed órát egy helyben kell ülnie, aztán a szünetben ne rohangászhat! Agyrém.) A másik két intőt azért kaptam, mert…..
NemGogol A malőr 2016.10.18 11:03:37
Holjencsik Bertalan aszfaltügyi államtitkár a tekintélyes emberekre jellemző minden tulajdonsággal bőségesen fel volt vértezve. Grandiózus termete, a hozzá tartozó busa fejmérettel, szigorú tekintete, hanghordozása, öltözködése, még kimért járása is mind ezen feladat szolgálatában állt. Holjencsik…..
lucernaböde 2016.10.18 23:06:32