Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nagylaszlo971

0 bejegyzést írt és 260 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az e-papír technológia közel 35 éves múltra tekint vissza és az elmúlt évtized volt a legtermékenyebb fejlesztési időszak. Igazi sikerét mégis csak a néhány éve egyre jobban elterjedt e-könyv olvasók hozták meg. Habár nem az Amazon webes könyváruház volt az első aki…..
A Testről és lélekről a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Medvét, a FIPRESCI (Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége) díját a Versenyprogram legjobb filmjének, az Ökumenikus Zsűri fődíját a Versenyprogram legjobb filmjének és a Berliner Morgenpost…..
A képregény és a rajzfilm méltatlanul kevéssé becsült irodalmi, illetve filmes műfajoknak számítanak Magyarországon. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban azonban mindkét műfajnak jelentős kultusza van. A rajzfilmek olyan univerzumot vázolnak fel, amelyekben a hősök ideális (vagy annak vélt)…..
nagylaszlo971 2017.02.21 13:09:58
@Duplaxiii: Pedig érdekes kérdések ezek, a közelmúlt magyar gyerekirodalmából rögtön tudok két példát is hozni, ahol valamilyen szinten felmerült a xenofóbia és/vagy rasszizmus gyanúja/vádja: G. Szász Ilona - Álomszövő Pendula című könyve, valamint Berg Judit Lengemeséi (ez utóbbiból egész estés rajzfilm is készül, tehát meglehetősen ontopik az említése). Mindkét esetben vannak a "tiszták" és "igazak" és velük ellentétben a minden elképzelhető rosszat jelképező és hordozó, város/tó szélén nélkülözésben és nyomorúságban élő, erősen a hazai cigányságra hajazó páriák, akik menthetetlenül lusták, buták, magatehetetlen koloncai az "übermenschek" társadalmának. A lengék esetében az egész meg van spékelve egy felvilágosult fasisztoid államformával, amibe végül nagy nehézségek árán sikerül integrálni a vörös képű és göndör, fekete hajúra rajzolt harácsokat (Timkó Bíbor egyébként aranyos, nagyon eredeti és minőségi illusztrációi). Jó, tudom, bármelyik klasszikus mesében előfordulnak főgonoszok, de ott általában a konkrét hétfejű/farkas/boszorkány a gonosz, nem a sárkányok/farkasok/boszorkányok kasztja, úgy en bloc...
Talán az Android legnagyobb ereje az applikációs hálózat sokoldalúságában rejlik. Bőven több mint egymillió applikációt tudunk letölteni a Goolge Play áruházból, amelyek már billiószor le lettek töltve több millió ember által a világon. Hasznunkra válhat a produktivitás, szórakozás, információ…..
A ketogén diéta szigorú életmódot követel. Hosszú a terméklista amikre nem lehet csak ránézni sem, de legalább ugyanannyi variáció van az elfogyasztható ételekre is.  Minden reggel (8.30-09.00 körül) ébredés után 15 perccel letolok egy meleg pohár vizet másfél evőkanál almaecettel, aminek borzasztó…..
A várva várt Batman-Superman csörte ugyan szerintünk is megbukott, a ki tudja, mióta tartó, a közelmúltban ismét nagylángra csavart magyar filmesek vs. hazai kritikusok tusában viszont egy szerencsés kezdeményezésnek köszönhetően legalább sikerült egy asztalhoz ültetni a civakodó feleket. A Hurok…..
  Április 28-án kerül mozikba Till Attila második nagyjátékfilmje, a Tiszta Szívvel. Műfaja szerint akcióvígjáték, egy kerekesszékes bandáról szól. Két mozgássérült fiatal és egy vagány kerekessszékes bérgyilkos közösen a maffia szolgálatába állnak. Sok…..
A Saul fia Röhrig filmje is. A haszid hagyomány felől nézve a film rejtve maradt jelentéseit is megláthatjuk. A nagyapámat megölték Auschwitzban. Állítólag már a vonaton meghalt. A Pester Lloyd, a legnagyobb akkori (német nyelvű) napilap felelős szerkesztője volt. Az ikertestvére viszont párizsi…..
nagylaszlo971 2016.03.04 15:48:38
@Liebhauser János: Hát nem tudom, szerintem a holokauszt egy igencsak objektív történelmi tény, amit igenis lehetséges objektív eszközökkel vizsgálni. Lehet, hogy ez a mai, modern kor betegsége, hogy mindent így próbál nézni az ember, de ez van. Biztos könnyebb volt rontás ellen akasztott ember koponyájából szedett mohát enni, mint belegondolni abba, hogy a rákos daganat éppen most nyomja szét a hasnyálmirigyedet, de hát erről szól ez a nyomorult tudás és tudomány.
nagylaszlo971 2016.03.04 15:50:50
@Perceval: Ok, de akkor írjon Kozma György lágermesét, lágermesés film forgatókönyvét, amilyen a Haggyállógva Vászka volt, nem?
nagylaszlo971 2016.03.04 17:10:48
@Perceval: De ha nem az objektív igazság, akkor mégis mi különbözteti meg Kozma Györgyöt a szentkorona tanosoktól, más okkultistáktól, vagy urambocsá' a náci misztikusoktól? Mert mondhatom azt is, hogy hát Hitler és Himmler is csak fikciós agymenésben szenvedett (ami aztán hatalommal párosulva ugye oda vezetett, ahová), de mégsem mondom, mert gusztustalan lennék.
Manapság tényleg bárkinek lehet weboldala. Az ingyenes tárhelyszolgáltatóknak hála pillanatok alatt létrehozhatunk egy honlapot, hogy onnan hirdessük az igét. Ez azonban nem mindig kifizetődő, hiszen amellett, hogy sokszor a név sem igazán professzionális (hiszen mögötte van a szolgáltató neve is),…..
Laslavic Tímea Ki ne ismerné a híres Tarzan filmeket? Évtizedekkel ezelőtt hatalmas sikerrel vetítették őket világszerte. De arról már kevesebben tudnak, hogy a főszereplő alakítója, Johnny Weissmüller a ma Romániához tartozó Bánságban született.  Sok ottani személyiség merült feledésbe az…..
nagylaszlo971 2016.01.12 23:27:31
@ssshhh: egészen pontosan a sz@r, blikkfangos index2 címig, ahogy ezt többen is jeleztük. és ne ironizálj, hanem próbálj egyértelmű és értelmes lenni inkább
A film nyelve ideális esetben a magyar, a nézők kedvenc műfaja a vígjáték, legyen az akár hazai, akár külföldi derül ki a Cinema City első, országosan reprezentatív, mozis szokásokat feltérképező kutatásából. A mozizás 120 éves jubileuma alkalmából készített online…..
A mikoautók létrejöttét gazdasági okok indokolták. Sok tervező próbálkozott az átlag emberek számára is megfizethető autók alkotásával. Ez azonban szinte mindig jelentős kompromisszumokkal járt. Virágkorukat a II. Világháború útáni másfél évtizedben élték. Velocar…..
Eddig fogalmunk sem volt róla, hogy készül az Alkonyat és Az éhezők viadala magyar mutációja, de ma sajtóközleményt hozott a posta, amiből az derül ki, hogy a Verseny című, 92 perces fantasy akciófilm október 29-étől már állítólag látható is lesz országosan. (Hogy pontosan…..
Fekete Ibolya négygenerációs filmje, az Anyám és más futóbolondok a családból az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig egy magyar család élettörténetét, benne a 20. századi történelmünk összes kulcseseményével. Főszereplői Ónodi Eszter, Básti…..
Mátyássy Áron filmrendező, aki a 2009-es és 10-es Magyar Filmszemlén három díjat is elnyert, új mozifilmjét készíti. A Gryllus Dorka, Simon Kornél és Lengyel Tamás főszereplésével készülő Víkend egy tragédiába torkolló erdélyi túráról szól, amelyet számos cikkben az…..
nagylaszlo971 2015.09.14 12:34:46
@Orosdy Dániel: A film sikere - azért a magyar filmek nézettsége és sikere szerintem messze onnan indul, hogy ki mit mondott/írt róla. Ne legyünk szerénytelenek, ez a Ti érdemetek is ;-)
(Kivétel persze, ha valami fesztiválon kapott valamit a mű, bár persze akkor már a kritika is egészen máshogy viszonyul hozzá.)
nagylaszlo971 2015.09.14 12:56:07
@Orosdy Dániel: Kritika: én úgy látom, hogy a hazai termésnél igenis meghatározó a kritika + fesztiválszereplés. Az amcsi/kommersz vonulatnál persze nem, mert ott a szereplők kiléte + a büdzsé milliói a fontos infók ;-)))
nagylaszlo971 2015.09.14 13:05:27
@Orosdy Dániel: Na jó, nem tudom, ki lenne az igazi szakember, de valakinek csak bele kéne szólnia még idejében. Amúgy nekem már a forgatókönyv részei is rém ellenszenvesek voltak, közben meg ugye az tudhattuk róla, hogy valahol valamiért valamilyen díjat is kapott.
Mátyássy Áron azok közé a fiatal filmeseink közé tartozik, akiknek a munkáiból a jövőben többek véleménye szerint tananyag lehet. A 2009-es Filmszemlén többszörösen díjazott Utolsó idők rendezőjének legújabb filmjéről, a Víkendről viszont lefelé görbülő szájjal…..
2003–2014 között öt könyve (A Titanic zenekara, Filmolvasókönyv, Másvilágok, Káoszkeringő, Az eredendő máshol), kétszáznál is több tanulmánya jelent meg, közben 8 szöveggyűjteményben, illetve tanulmánykötetben szerepelt, sőt 4 klasszikus magyar film DVD változatának a…..
Az általunk már többször méltatott stand-up komikus és a Louie című sorozat író-rendezője, Louis C.K. egészestés filmet fog készíteni. Az I’m a Cop („Zsaru vagyok”) egy depressziós, középkorú rendőr életéről szól, aki soha nem akart rendőr lenni, csak azért…..
nagylaszlo971 2015.05.05 15:28:22
Egykori minisztériumi épület (Tbiliszi, Grúzia) Ha visszagondolunk az előző évszázad épített örökségeire, sok mindenkinek elsőre a kommunista "gótika", illetve a szovjet ipari építészet "remekei', a szocialista realizmus otromba, monumentális emlékei juthatnak eszébe. Sajnos…..
„Linge, Linge, azt hiszem, megtörtént” – kiabálta a Führerbunker egyik lakója 1945. április 30-án fél 4-kor Adolf Hitler inasának, Heinz Lingének, miután lövést hallott a náci vezető szobája felől. Pár perccel később a Führer titkára, Martin Bormann néhány…..
nagylaszlo971 2015.05.05 09:20:53
wikipédia:

"Katonaként az első világháborúban és a vereség után

Hitler a Mein Kampfban arról ír, hogy 1914. augusztus 3-án – néhány hónappal azután, hogy az osztrák hadseregből kiszuperáltatta magát – sürgős kérést intézett III. Lajos bajor királyhoz, hogy osztrák állampolgársága ellenére bevonulhasson a bajor hadseregbe, és kérésére már másnap pozitív választ kapott.[47] A történet valószerűtlen, hiszen egy nap alatt kérése el sem juthatott az illetékesekhez, mindenesetre augusztus 16-án Hitler lelkesen bevonult a német hadseregbe (a sorozók valószínűleg nem is érdeklődtek állampolgársága iránt).[48]

Két hónapos kiképzés után a nyugati frontra került a 16. bajor „List” tartalékos gyalogezredhez. Az egység feladata a Lille–Brugge vonaltól az Ypres irányába indítandó támadás támogatása volt. Hitler 1941-ben így emlékezett vissza: „Az egyetlen olyan idő volt, amikor nem voltak gondjaim: a hat év a hadseregben; ott mindennel kiszolgálták az embert, koszttal csakúgy, mint kvártéllyal…”[49] November 1-jén már megkapta a Gefreiter rendfokozatot, ez a német tisztesi rendfokozati csoportban az őrvezető és a tizedes között helyezkedett el. November 9-én az ezredstábhoz került küldöncnek, és a háború alatt mindvégig megmaradt ebben a beosztásban. Feladata az ezredparancsnokság és a fronton harcolók lövészárkai közötti üzenetek eljuttatása volt, gyakran súlyos tüzérségi és géppuskatűz alatt. Már 1914 decemberében kitüntették a Vaskereszt második fokozatával. 1916 októberében az észak-franciaországi harcokban sebesülés érte a lábán. Felépülése után néhány napot Berlinben, illetve Münchenben töltött. A hátország állapotát elkeserítőnek tartotta, alig várta, hogy visszatérhessen a frontra. Felettesei elégedettek voltak teljesítményével, előléptetésre is fel akarták terjeszteni, Hitler azonban tiltakozott ez ellen, bár ennek nem adta semmiféle magyarázatát.[50] Feletteseihez való viszonyát később, a müncheni sörpuccsot követő 1924-es per során így jellemezte: „A feletteseket tisztelni, senkinek nem ellentmondani, vakon engedelmeskedni.” (németül: „Den Vorgesetzten achten, niemandem widersprechen, blindlings sich fügen”).

Bár a hasonló rendfokozatú katonák ritkán kaptak ilyen magas kitüntetést, egyik felettese, egy zsidó tiszt mégis felterjesztette őt a Vaskereszt első fokozatára, amelyet 1918 szeptemberében kapott meg. Nem sokkal később, 1918 októberében mustárgáz-támadás áldozata lett az ypres-i front közelében. Valószínűleg a harctéri sokk következtében kialakult pszichoszomatikus hatás miatt átmenetileg elveszítette látását.[51] Rövid belgiumi kezelése után a pomerániai Pasewalkba szállították. Az ottani kórházban érte a háború végének híre. A Mein Kampfban azt írja, hogy a kórházban, gyógyulása és a háborús vereség hatására formálódott meg benne az elhatározás, hogy politikai pályára lép"
Az A.V. Club honlap munkatársai megszavazták egymás közt az évtized első felének 100 legjobb filmjét. A lista első felét itt, a másodikat itt, a befejezést pedig itt lehet böngészni. Íme a legjobb 20 mezőnye: 1. The Master (Paul Thomas Anderson, 2012) 2. Nader és Simin - Egy…..
A Varga Katalin balladájának sikere óta a kicsit magunkénak is érzett rendező, Peter Strickland tavaly forgott, harmadik egészestés munkája, a The Duke of Burgundy az idei Titanic (és a tavaszi premierek) talán egyik leginkább várt darabja. A 2014-es Torontói Filmfesztiválon…..
nagylaszlo971 2015.04.09 13:00:43
@nagylaszlo971: mármint nem a FV, hanem a tréler idézi
nagylaszlo971 2015.04.09 13:06:48
@Beyonder: De ki akarna egy ilyen filmes tákolmányt újranézni? Van benne a szado-mazo vonulat, meg a family guy forgatókönyvíró tengeri tehenei által kidobott lepke motívum, de tk. kit és miért kéne érdekeljen, hogy azok ketten ott a szoba mélyén mit művelnek?? Váljon kedves egészségükre és oszoljunk, nincs itt semmi látnivaló.
Idén nyáron diplomáznak az SzFE-n 2013-ban elindult filmrendezői és operatőri mesterképzés első osztályának hallgatói. A Gothár Péter és Máthé Tibor vezette társaság vizsgafilmjeire még várnunk kell, de az egyetem vezetése fontosnak tartotta már most, pár hónappal a vége…..
nagylaszlo971 2015.04.07 10:05:33
@Janisch Attila: Tudom jól, hogy egy film jóval több annál, mint szinopszis + filmkritikus szubjektív beszámolója, de:
1. Biztos bennem van a hiba, de általában a szubjektív beszámolók alapján is elég pontos képet tudok kialakítani magamban a filmekről. Vagy a Filmvilág kritikusai olyan ügyesek, hogy szavaik szárnyán is (mozgó)képek tolakodnak elő. Vagy mindkettő.
2. Családi és munkahelyi okokból kifolyólag nem olyan egyszerű eljutnom bármiféle vetítésre, ezért várom tűkön ülve, hogy esetleg már végre, így 2015 közepére, a semmiféle kereskedelmi értéket nem képviselő magyar mozgóképeket valahogy a neten keresztül megnézhetném. Ötletek?
nagylaszlo971 2015.04.07 10:06:08
@Janisch Attila: Amúgy meg köszönöm ;-)
nagylaszlo971 2015.04.07 10:32:30
@Orosdy Dániel: Akkor most misztifikáljuk a mozgóképet?
A Visszafordíthatatlanról – akár látatlanban is – tudható, hogy két igen komoly erőszakos eseményt is ábrázol. Az első, a film felütésekor lezajló verekedés, melynek felvezetésében a Vincent Cassel által alakított Marcust majdnem megerőszakolják a Rectum melegbárban, s…..
nagylaszlo971 2015.03.20 16:11:47
@Bilsiczky Balázs: Nézd, van az "így jöttem" zsánerfilm, azt nézve képet kapunk emberről, társadalomról, viszonyokról, külső és belső körülményekről. Érdekes. Ehhez képest az "így erőszakoltak meg" enyhén szólva erőltetett dolog, elvégre azt, hogy mikor kapunk a Zélettől egy nagy fülest, azt tán a Jóisten sem tudja, csak úgy osztogatja a kedvességeit.
Magyarán: ez ellen nem lehet védekezni, hiábavaló is az igyekezet az ilyesmit lelkiismereti vagy kognitív problémaként tálalni, ahogy Gáspárunk igyekszik az egészet beállítani. Igen, itt vannak körülöttünk a mindenre elszánt és örökké zabálni akaró hullarablók, de öreg hiba lenne emiatt magunkban, a másikban, a párkapcsolatunkban ésatöbbiben keresni a hibát.
"bekábulva bebizonyítja, hogy szerelme Alex iránt mégsem áll szilárd alapokon"
"megosztja a szubjektív szexualitásáról szóló sajátos agymenését"
Tehát rendezőnk arra játszik, hogy az erőszakot valamiféle kiprovokált csapásnak állítsa be, ami számomra rém ellenszenves és buta ötletnek tűnt már a film nézése közben is, aztán elhessegettem magamtól ezt a gondolatot, hogy most, tíz év múlva a fv. kritikusa is - többek között - ezt lássa benne.
Egyébként mélységesen érthető és emberi, már ugye a Mari néni szintjén, hogy örökké az életünk miértjeire keressük a választ, ugyanakkor nekem pont ezért volt csalódás a film.