Regisztráció Blogot indítok
Adatok
scsaba1

0 bejegyzést írt és 3158 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Érdekesebbnél érdekesebb nyilatkozatok, statisztikák, kijelentések láttak napvilágot a múlt héten is az autóipar képviselőitől. Igyekszem feldolgozni mindent, ahogy időm engedi. A villanyautó kérdés uralja a pillanatot, és ez nem is nagyon fog változni a közeli jövőben. Kezdjük Ingolstadttal.Az Audi…..
A júniusi NATO csúcs - melyen Joe Biden amerikai elnök volt a legfontosabb résztvevő - temérdek problémával kellett, hogy foglalkozzon: ezek közül a Kína és Oroszország jelentette veszélyt emelték ki leginkább az amerikaiak. Napjaink biztonságpolitikai helyzetében ugyanis az első számú ellenség (a…..
scsaba1 2021.07.19 13:29:27
@arthurthedent: Igen, pl. nálunk is rengeteg hegy van, különösen Debrecen környékén...
A Honor április végén hozta el Magyarországra a legújabb fitneszkarkötőjét, a Honor Band 6-ot. Amellett, hogy az eszköz első ránézésre inkább hasonlít egy okosórára, mint egy fitneszkarkötőre, a készülék sokat fejlődött az előző generációkhoz képest. Az elmúlt hetekben nyomogattam, hogy kiderítsem,…..
scsaba1 2021.05.31 21:56:50
@munkanélküli informatikus:
Nekem Band 5 és egy nem túl acélos Nokia 5-ön van a szoftver. Tökéletesen működik. Számlapot meg gondolom erre is olyat töltesz rá, amilyet csak akarsz, akár mutatós órát imitálót is. Tuti ehhez is van vagy lesz többszáz skin...
Víz és villany nélküli lakótelep, fűtés nélküli áruház és semmiben végződő elektromos kábelek. Építőipar a Kádár-korban...
scsaba1 2021.05.07 10:11:07
@Lobo Marunga:

Mert az is volt. Pl. a teraszokon, erkélyeken legtöbbször azzal jelölték ki a majdani vasoszlopok helyét, úgy hogy nemes egyszerűséggel az üres sörösüveget belecuppantották a friss betonba.
Nem, ezúttal nem egy kattintásvadász címről vagy egy visszafogott megfogalmazású tudományos eredmény média általi felnagyításáról van szó. Egy brit kutatócsoport ugyanis foszfinmolekula jelenlétét mutatta ki a Vénusz légkörében, és ténylegesen lehetséges, hogy mindezt (mikroszkopikus) élő…..
scsaba1 2020.09.20 10:07:45
@Lord_Valdez:

Ez nekem is eszembe jutott, az első hírek után, hogy akár véletlenül vagy akár szándékosan az oroszok "fertőzték" meg bolygót. Ismerve a '60-'70-es évek szovjet közgondolkodását, még Venyerákat sem vetném el teljesen...
Régen minden jobb volt? Mostanában mindenki a kedvenc Index-cikkét posztolja nosztalgiából vagy tisztelgésből. Röhögni fogsz, de az egyik fideszes Facebook-oldal is beszállt a küzdelembe és talált egy igazi (epés) aranyköpést. 2005-ből, amikor még Tóta W. indexes és nem hvg-s volt. Gyurcsány…..
scsaba1 2020.08.08 08:42:36
@Lord_Valdez:

Valdi, nem érzed, hogy egy kicsit ellentmondásba keveredtél saját magaddal?

"Minden blog maga választja meg a comment policy-jét."

"A szólás jogát nem osztják, hanem alapvető, elidegeníthetetlen jog."
Az utóbbi időszak minden függőségnek kedvezett, de mind közül kiemelkedik az online vagy internet függőség, hiszen a digitális oktatás „legálissá” tette a számítógép és az okoseszközök használatát. Az első számú probléma nem a tartalom, hanem maga a monitor! A mai eszközök használatát nem lehet…..
scsaba1 2020.06.04 07:54:24
@midnightcoder2:

Gratulálok, a lényegét fogtad meg a cikknek. Szerintem fuss neki még egyszer, bár nem tudom: annyit ugye megértettél, hogy a post a gyerekekről szól?

@post: minden szava arany, nagyon jól összeszedett cikk, meglehetősen nagy töménységben, ami rengeteg embernek szúr majd idegre. Jönnek a két gúglizás után mindenhez is értő infósok, inkompetens, felháborodott szülők, emberkék "béemvés-logikával": biztos azért írtad, mert te nem érted/nincs neked. Én is köszönöm.
Magyarországon télen füstbe burkolózik a települések jó része. Így van ez mindenütt a világban, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek, az elavult kályhákból ömlik az egészségre és az éghajlatra veszélyes korom. Németország azonban hatalmas változás előtt áll. Zöld utat adtak a német hatóságok annak a…..
scsaba1 2020.04.28 20:35:38
@Madarász Henrik:

Azért azt megnézném, hogy Rupáner-Belvizyék a nagykovácsi vagy az ürömi villasoron begyújtanak a kandallóba egy PET palackkal majd rádobnak két lapát sajókazai szociális szenet...
Meddig marad életben? Meddig fertőz? Csomagolt vagy csomagolatlan élelmiszert vegyek? Jogos kérdések, nehéz válaszok…..
scsaba1 2020.04.05 08:55:59
@baryll:

Mezei influenzához hasonlít - ebben a tekintetben. Sőt úgy néz ki, hogy valamiféle védettség is kialakul ellene, aminek az időtartama még kérdéses de évekre becsülik, ill. valószínűleg. másodjára (ha van másodjára) az immunrendszer is hatékonyabban küzdi le. De jelenleg mi vagyunk az "indiánok" . Ill talán kevéssé változékony, mutálódó vírusról van szó, ami megkönnyíti az ellene való oltóanyag kifejlesztését. Különböző utakon, de egy rahedli nagy cég dolgozik rajta.

Kis személyes: Mindkét sógornőm Londonban él, mindketten megfertőződtek. Jól vannak, tüdő- és végtagfájdalom, láz-hőemelkedés és ízérzékelés részleges elvesztésével de talán túl vannak rajt. (Kösz, hülye angolok, angol hülyék...)
Az úgy történt, hogy a boltokat járva megakadt a szemem 3 szép szelet tarján. Tán a legszaftosabb hús, ezt haza kell vinni. Tűnődtem, hogy mit készítsek belőle, merthogy nem volt sok - mindössze fél kiló. Végül a cigánypecsenye mellett döntöttem, mert már száz éve nem főztem (na jó, 5 éve ...),…..
scsaba1 2020.03.20 17:53:34
@motoroskonyhaja:

Oregáno? Kétféle mustár? Oliva olaj? Fűszeres só?
scsaba1 2020.03.20 22:50:06
@motoroskonyhaja:

Ha már ilyen kioktató stílusra váltottál akkor: ez a recept egy remek pácolt flekken, mehet a grillrácsra, de nem cigánypecsenye. Maximum a cigánypecsenye 21. századi újragondolása, kibővítése, bármennyi cigánycsaládot és kérdeztél meg.
Az étel eredete homályba veszik, de valahonnan onnan épül fel, hogy a vándorló cigányok az innen-onnan szerzett húst, zsírszalonnát néhány könnyen beszerezhető, hétköznapi alapfűszerrel ízesítették (só,fokhagyma, pirospaprika), majd vaslapon vagy felhevített kövön hirtelen kisütötték, és mint egy csomó egyszerű étel pont ettől zseniális, bár azt jól érzed, hogy alapanyag-érzékeny. Tehát gagyi pirospaprikával, kínai keserű fokhagymával inkább neki se fogjon az ember. Viszont hétkurvaszentség, hogy nem kentek rá dijoni mustárt vagy olíva olajat. Egyébként ajánlom egyszer, hogy próbáld ki szabad tűzön, tárcsán sütve...
fáymiklós Most örülsz? 2020.03.20 07:29:49
Most örülsz? A rövid válasz az, hogy nem. A hosszabb meg az, hogy nagyon nem. Miközben egyetértek azzal, hogy Eszenyi Enikőnek le kellett mondania, vagy nem szabad meghosszabbítani a szerződését a Vígszínház igazgatójaként. Nem volt a helyén, bár nem irigylem az utódot se, mert ki kell majd…..
A koronavírus járvány immár a mindennapjaink része: aki teheti, home officeban dolgozik, és az értelmesebbek el sem hagyják a lakást ilyenkor, ha nem muszáj. Az éttermek még nyitva tartanak, de a forgalmuk messze elmarad a normálistól – ez járvány idején jól is van így. Sokan pedig egyszerűen…..
scsaba1 2020.03.19 10:07:07
@Prophetic:

Tesco, Lidl, Aldi.... Mikor nincs fél-háromnegyed gőzön normális időkben is? Mikor van több esélyed megfertőződni, ha kétnaponta leszaladgálsz valami faszságért, végigállod a sort stb...stb, vagy ha bevásárolsz egyszer két hétre előre, de tényleg mindent az alapfűszerektől kezdve a húson át fagyasztott cuccokig, majd végignézed a Trónok harca-összest?
scsaba1 2020.03.19 13:46:33
@Karipapa01:

A vírus nem tenyészik a maszkban, mindenképpen élő sejt kell neki. (biológia 7. osztály)
Másfelől a legtöbb maszkot _szükség esetén_, ha nincs minden napra új, lehet fertőtleníteni alkoholban, hipós vízben stb., amit kibír az anyaga. Még mindig jobb, mint beleköhögni a vakvilágba. Én simán kötelezővé tenném, tuti vannak M-zárolt készletek: most kéne elő venni...
Partnerünk hírlevele puszta tényeket közöl, szerepel benne a lerobbant magyar ingatlanállomány és európai szinten kirívóan rossz energihatékonyságunk. Felmerülhetnek bennünk - nem hőszigetelés szakmai jellegű - magyarázatok ezeket olvasván, hogy miért van ez és miért pont ennek felszámolását nem…..
scsaba1 2020.03.11 08:49:31
@kkm.furdancs:

A képen már az ablakcserét is eltolták mert ilyen vastag hőszigetelésnél az új ablakokat a külső falsíkra kellett volna tenni és egész tábla gyapotokkal rázárnia purhabozásra és az ablak szélére. Be lehet kanyarodni vékony táblával, vagy uram bocsá' valami hiper-szuper grafitos EPS-sel, de az már nem lesz olyan...
Optikailag is jobban néz ki, mert ha a falközépre rakott ablakokra még rápakolunk 10-15 centi szigetelést az ablakok ilyen lőrésszerűvé válnak, ill rontja a fényviszonyokat is.

Rossz látni, hogy a bazivastag (és bazidrága) kőgyapotos szigetelés ilyen hülyeségeken csúszik el. Nem hiszem, hogy kijjebb lettek rakva az ablakok pedig ilyenkor muszáj lenne rászánni némi pénzmagot (ilyenkor jó ötlet a Provident :)...

Másik probléma, hogy mit szoktak tenni: Káromkodni. Másfelől ilyen régi falazatokból méterek meg másfél méterek felelnek meg 30-40 cm hőszigetelt falnak. Ezt a métert-másfél métert kívül-belül le kellene hőszigetelni. Kívülre kőgyapot (mert gondolom víz is van a falban ilyen öreg épületnél) belűre meg Multipor, minél kevesebb felületkezeléssel, hogy kiszellőzzön. A műhely-ház elválasztófalra meg szintén Multipor.
scsaba1 2020.03.11 10:39:34
@kkm.furdancs:

Arra gondoltam, hogy a műhely nem fűtött, tehát normális teleken, amikor kint van -10 -15 oC, akkor műhelyben mondjuk nulla-minuszegynéhány. Nekünk is van a házhoz kapcsolódó fűtetlen helyiség résnyire nyitott ablakkal(kamra) és az épület-kamra fala télen érezhetően hidegebb (népnyelven "süt" a hideg). Penészedni nem penészedik, de érezhetően diszkomfortos huzamosabb ideig ilyen fal mellett ülni.
Így kvázi a műhely enyhe télnek megfelelő hidegét szigetelnéd el a háztól a belső oldalon is, hogy ne legyen hőhíd pénzt és paripát nem kímélve.
Viszont, ha esetleg mégis megcsinálnád, akkor előtte mindenképpen számolgatni kell a harmatpont miatt, egy nálam okosabb embernek, hogy mennyi az az annyi.
Én egyébként majd a kamra megszüntetésével, ill. külön melléképületbe költöztetésével fogom orvosolni a problémát valamikor a közeljövőben.
A háztartási szilárdtüzelésű berendezéseket érintő szigorítások idén és 2022-ben lépnek életbe. A szándék jó, de állami (és EU-s) támogatással szükséges segíteni az energiaszegénységben élő háztartásokat, hogy ne kerüljenek patthelyzetbe. Az MTVSZ Szénkivezetés programja keretében cikksorozatban…..
scsaba1 2020.02.26 20:22:21
@wadcutter:

A régi tetőszerkezetek jellemzően nem voltak kezelve semmilyen favédő szerrel (Tetol és társai). Sima erdei- vagy lucfenyő. De régi parasztházakon az akáctól a nyárig minden előfordulhat...
scsaba1 2020.02.26 20:32:25
@rezgaras:

Azért kíváncsi lennék, hogy 2022 után menyire fog fellendülni a jófogás meg a vatera kályha-szekciója Ukrajnából vagy Szerbiából így-úgy okosított kályhákkal.

Egyébként a barkácsáruházas új samottos kályhák messze magasabb műszaki színvonalat képviselnek a lángfogójukkal, szigetelt ajtajukkal, szekunder levegő bevezetőjükkel, mint az ezer éves nagymama-kályhák. Úgyhogy csak gratulálni tudok újfent, hogy feltalálták a kanálban a mélyedést...
Az International Renewable Energy Agency (IRENA) egy kb. 180 országot magába foglaló nemzetközi szervezet, amely a megújuló energiaforrások, és ezek között a bioüzemanyagok, széleskörű felhasználást szorgalmazza és koordinálja az ilyen körű globális technológiai, törvényhozási és alkalmazási…..
scsaba1 2020.02.21 07:42:33
@ZöldEnergia:

És a Zöld Energia blog szerzője tudja, hogy miképpen lesz C6H12O6-ból C2H5OH?
És ez még csak legegyszerűbb cukor.... Vagy a kémiával ugyanúgy ne terheljük blogot, mint matekkal meg fizikával?
A MÁV néhány évvel ezelőtt megszüntette a büfékocsikat, majd pár hónapja újra üzembe helyezte őket. Nem csoda, hogy anno nem volt rá kereslet, a válsággal sújtott (meg azért a korábbi éveken sem feltétlenül a nyugati jólétről ismert) Magyarországon a legtöbben érthetően még a helyjegy árát is…..
scsaba1 2020.01.08 19:36:24
@Ínyenc Fenevad:

Nekem már sikerült ilyenbe belefutnom a "90-es évek közepén. Halászlét rendeltem egy útmenti étteremben és halszelet gyanánt valami hófehér szálkamentes tengeri haldarabka úszkált benne. Gondolom az alaplé megvolt, a halpatkó elfogyott, a szakács meg kreatívan megoldotta. A burgonya sem volt ismeretlen a '80-as évek hiánygazdaságában. Volt olyan recept, ami a kevés halat egy-két burgonya belereszelésével pótolta a szegedi típusú halászlében.
Hosszú évek óta gyűlölöm a karácsonyt. Sokáig elfojtottam magamban, mert szégyellnivalónak éreztem, olyannak ami nem fér bele a társadalmi konvencióba, ami egyfajta különcség, ami miatt fekete bárány vagyok. Aztán ahogy teltek az évek és egyre több embert ismertem meg különböző szférákból, úgy…..
December 13-én pénteken (a baljós dátumot nem tekintve rossz előjelnek) megnézhettük a legújabb (hatodik) Mandalorian epizódot is, mégpedig Rick Famuyiwa rendezésében. Címe: "A fogoly" (The Prisoner). Ezt a részt a nigériai - amerikai direktor "jegyzi", aki korábban a nagy sikerű második részt is…..
scsaba1 2019.12.16 17:46:19
@HARP3R:

Miért, csak emberek között lehetnek pszichopaták? A Quint játszó színész kicsit túl is tolja ezeket a jellemvonásokat.

Egyébként az ébredő erős mélyrepülést nem lehetne valahogy zárójelbe tenni, és ezt a vonalat nyomni a dizninek. Mert tényleg fényévekkel jobb.
Köztudott, hogy a légi közlekedés szennyezi a környezetet. De vajon mi a helyzet a streaming körül? A tech óriások már felismerték a kérdés jelentőségét, de van hova fejlődni, és ebben nekünk, felhasználóknak is szerepünk lehet. Plázák helyett webshopok, könyvek helyett ebookok, videotéka helyett…..
Ahhoz képest, hogy Lengyelország milyen nagy és viszonylag közel is van Magyarországhoz, mégis kevés szó esik róla a blogon. Persze nem tartozik a magyarok célországai közé, de attól még nagyon érdekes lehet ott az élet. Most egy kicsit bepillanthatunk Vé posztján keresztül...
scsaba1 2019.10.16 20:44:18
@Girhes Joe:

Azt mondjuk nem, de 2007-ben a TV-székházat pl. simán megostromolta a fradi-ute egyesült B-közép.
Furdancs Blog Betonvas! Vágod? 2019.10.01 05:00:00
Az ipar számos célszerszámot és berendezést használ, melynek létezéséről az átlagembernek fogalma sincs. A vietnámi barkácsújdonságok közt tallózgatva bukkantam rá a "Máy cắt sắt thủy lực cầm tay" című érdekes videóra. Egy elektro-hidraulikus elvű fémvágó - hajlító berendezés használatát mutatja be.…..
scsaba1 2019.10.01 20:55:28
@Bryan élete:

Az MDF Bútor mit takar? Tehát új bútort natúr MDF lapokból, amit valami most divatos szürke vagy paszteltürkiz stb. árnyalatokra akarod festeni vagy már meglévő bútor, amin van már valami festék vagy bevonat? Natúr lapot még mindig oldószeres matt vagy selyemfényű festékkel lehet lehet a legszebben és legtartósabban lefesteni. Illetve egészen pontosan fújni. Ha nincs a felületen díszítő bemarás, akkor meg lehet próbálni lakkhengerrel is. Rétegrend: félolaj visszatörölve - alapozó, majd csiszolás 180-as papírral vagy finom csiszolószivaccsal - zománc

Hammerite: itt megint tudni kéne, hogy régi festékre kented-e rá, vagy új vasszerkezetre.
Új vasszerkezetnél nagyon gyakori hiba, hogy a zártszelvényekről-szögvasakról nincs kellő alapossággal eltávolítva a gyártási olaj. (Ha megfogod feketén olajos lesz a kezed) Tényleg komolyan kell venni, hogy a felület olaj- és zsírmentes legyen. (Ultra-Ultraderm-brigéciol-nitrohígító a jó barátod). Meg az is igaz, hogy a Hammerite csak egy kis futórozsdával bír el, az barokkos túlzás, hogy pergő, vastagon rozsdás vasszerkezetnél egy csapásra minden problémát megold. Az élettartamát úgy is lehet növelni, hogy az alaposan zsírtalanított és a vastag rozsdától megszabadított szerkezetet valamilyen primer alapozóval (Dunaplaszt Primer stb.) alapozod, majd erre kened rá a csodafestéket. Szintén jó ez a módszer vegyes szerkezetekre, ahol előfordul vas-alumínium-réz egy szerkezeten belül .Egyébként nem rossz festék a kalapácslakk mintásat én is szeretem, igen jól tud kinézni meg jótékonyan elfedi a kisebb-nagyobb hibákat.
Budakeszi Dugóhúzó néven indult új civil kezdeményezés, amely a település közlekedési anomáliái közt szeretne rendet vágni. Kezdve a reggelente a főváros felé kialakuló dugóval, hogy a gyökerénél ragadják meg a legfőbb problémát. ..
scsaba1 2019.10.01 19:19:51
@MAXVAL bircaman közíró:

Ha az eredetileg tervezett M0 építenék meg, az rengeteget segítene. Aki Észak-Budán vagy Észak-Pesten dolgozik, az simán választaná az új nullást, mint álljon a dugóban egy órát. A forgalom 20-30%-át simán elvinné. Mi Budaörs felől Nagykovácsiba szállítunk heti rendszerességgel, de borzasztó azon a szakaszon felfelé araszolni. Mi annyit teszünk, hogy igyekszünk nem reggel menni, hanem 10-11 óra felé.

A tömegközlekedés, P+R, esetleg valami kötött pályás, gyorsvillamosos megoldás a buszvégállomás környékéről Budaörs-Kelenföld-négyes metró felé nem tudom mennyit javítana, mert az a réteg, aki az utóbbi évtizedekben kiköltözött nemigen hiszem, hogy letenné az autóját.
scsaba1 2019.10.01 19:25:18
@Zabalint:

Ámen. Legalábbis normális és megfizethető tömegközlekedés nélkül. Ill. hajlandóság nélkül, hogy az agglomerek használják is...