Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vegabüfé

85 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Első kuszkusz élményem egy izraeli barátom által főzött étel volt itt Budapesten, marhahússal, rengeteg főtt zöldséggel - isteni. Ma, amikor elfogott a nosztalgia a Fauda negyedik évada közben, amiben ráadásul Brüsszel szerepét Budapest alakítja, gondoltam, hogy Yotam Ottolenghi receptjei…..
Nap mint nap gyakorlom a vegán főzést és egyre jobban élvezem, hogy minden nap valami új, gyors és finom étel készül a konyhámban. Reggelire de akár könnyű ebédnek is szuper ez a zöld smoothie: 15 dg spenótlevél, egy avokádó, 15 dg nyers zöldborsó, sok mentalevél, só, bors, citromlé és víz - annyi…..
Egyre jobban élvezem a vega táplálkozás felfedezését - ahogy az Outlander sorozatot is. Két rész után abbahagytam, úgy éreztem nem az én világom. A barátnőm elragadtatását látva újból nekifogtam - és úgymaradtam. Ugyan így vagyok a vega léttel, nem tudom meddig fog tartani, de egyre újabb és újabb…..
Haladok a vegán táplálkozás felfedező útján és őszintén, sokszor nagyon jó kombinációkat sikerült készítenem.  Kukoricadarából főztem egy puliszkát - persze vízzel, tejtermék nélkül. Jól befűszereztem - só, bors, kakukkfű, bármi amit szeretsz. Közben egy serpenyőben egészen pici olajon megpárolok…..
Harmadik nap, amikor a pillanatok alatt elkészíthető - és itt a gyorsaságon van a hangsúly - finom zöldséges ételek következnek:  kis marék quinoát megfőzök, közben pici margarinra rádobok fél csomag mélyhűtött mexikó zöldség keveréket, de bármi lehet, amit szeretsz és fél marék konzerv…..
... amikor kezdem felfogni, mibe is vágtam bele. Szerintem ez a fajta étkezés nagyon sok gondolkodást, tervezést és előkészületet igényel. Nem lehet kikapni egy csirkemellet a hűtőből - akik most nálam hosszú fagyoskodásra vannak ítélve - mert azt nem ehetsz. Lehet jó sok féle zöldséget venni a…..
Amikor olyan diétát kell követned, hogy se hús, se tejtermék, se szénhidrát - na akkor elgondolkozol a következő lépéseden. Divatosan szólva szeretem a kihívásokat, de őszintén, ez a "felhívás keringőre" elindította a fantáziámat és komolyan elkezdtem kutatni, hogy mit mivel helyettesíthetek vagy…..
... végre vendégül láthattam itthon a barátaimat. El sem tudom mondani, mekkora öröm és izgalom volt a készülődés és hogy végre itt voltak személyesen. Persze online találkoztunk, nem engedtük el egymást, de sokkal nehezebb volt megtartani így a köztünk lévő kapcsot. Semmivel nem pótolható, amikor…..
Úgy döntöttem kitakarítom a hűtőm zöldséges fiókját és abból főzök ünnepi ebédet, ami van. Csináljátok utánam! Jó móka és az eredmény fergeteges. Egy sárgarépa, a krumpli, egy darab lilakáposzta, fél édeskömény, egy darab póré, egy cékla - ennyiből lett ez az isteni sült zöldséges egytál. Ha más…..
Indul a megvehagyma szezon ami számomra mindig túl rövid, mert imádom minden formában. Ha még nem próbáltátok, akkor rajta, ha már igen, akkor nem kell meggyőzzelek arról, hogy ezt a 20 perces levest mindenképpen meg kell főznöd. 5 dg vaj a lábasba, rádobok egy nagy sárgarépát kis kockákra vágva, 2…..
A buddha tál régóta foglalkoztat és most, hogy a tavasz már itt dübörög, elérkezett az idő, hogy belefogjak a legjobbak kikísérletezésébe. A buddha tál szuper egészséges, ha az alapokat beszereztük akkor szuper könnyű elkészíteni és szuper praktikus akár irodai  akár home office ebédnek. Az…..
Mindenki máshogy éli meg vagy vészeli át ezt az időszakot. Persze jó buli a netes cset, amikor mindannyian az otthonunkban kortyolgatjuk a borunkat és a képernyőn látható barátainkkal beszélgetünk, de nem az igazi. Arra jó, hogy ne veszítsük el a kapcsolatot és életben tartsuk a beszélgetések…..
Mindig is hajlottam a maradékok minél jobb felhasználására, amire a mostani karantén nagyon jó lehetőségeket kínál. Szeretem kitalálni a megmaradt ez-meg-az ételfalat új helyét. A mai ebéd saláta kolbász csipsszel és kifli karika ropogóssal. A friss salátába került 2 újhagyma, 2 paradicsom, egy fél…..
...mert csak amiatt karantén blog, mert a karantén idején születik. Egyébként egy remélem hogy hasznos és érdekes blog ételekről, ízekről, a családi örökségemről és sok mindenről. Szóval: karantén idején is, a megfelelő biztonsággal (szájmaszk, kesztyű, fertőtlenítő zselé mielőtt visszaszállsz az…..
Szóval a nem karatnén blog második része, melyben a csaknem egy éve nevelgetett kovászom mai története a főszereplő.  Nem tudok elég hálás lenni Zsolt barátomnak, aki egy éve megismertetett a kovásszal. Hozott egy adagot - és azóta el vagyok veszve... Próbálgatom, fejlesztgetem, kísérletezek és…..
de szeretnék napi jótanácsokat, praktikus ötleteket megosztani veletek, amit ezekben a napokban jól tudtok használni. Úgy tűnik, mindenkinek rengeteg szabadideje lett - bár aki dolgozik, akár home akár nem - annak most is a hét végék maradnak a kulináris kibontakozásra. Most, hogy nem tudunk "csak…..
Most nem recepttel jelentkezem, hanem szeretném megmutatni legújabb szerelmemet - a kovászos kenyér sütést. Sosem voltam az a pepecselős fajta, a főzésben sem, de a kovászos kenyér sütése berántott. Jó esetben több mint 24 óra mire kisül az új kenyér, de minden fázist imádok, a dagasztást,…..
A lasagne jó dolog. A zöldséges lasagne nagyon jó dolog. Ilyen hosszú tél után alig várom már a zöldeket: a zöld színű és zöld ízű ételeket. A cukkiniket hosszában 1 cm-es lapokra vágom és meggrillezem (pici só, olajat spriccelek rá és jól megsütöm, hogy néhol fekete égett színe legyen -hangsúly a…..
Végre levegő - végre sütő! A hosszú hosszú hosszú túl hosszú forró nyári napokon értelmes ember nem készít sütőben ételt, de ma végre lehet egy pici levegőt venni - hát elő a hűtőben várakozó padlizsánnal és cukkinivel. Már alig vártam hogy szembenézhessek velük :) A mostanában kapható giga…..
Az év legizgalmasabb piaci időszaka, május végétől egészen szeptember közepe-végéig. Imádom, hogy hetente más és más zöldségek, gyümölcsök jelennek meg, ráadásul idén minden felgyorsult, kapkodom a fejem... A héten végre előkerültek a csúnya de finom és a fura de isteni zöldségek is. Imádom őket a…..
Ilyen szeles-esős-hideg tavaszi napokon szeretem a meleg színű, melegséget adó ételeket. Tegnap  a Szenvedélyek viharában-Legends of the fall) 15.szöri megnézése-végigbőgése mellé tökéletes volt ez a tavaszi zöldség curry. Íme a recept: (persze nem muszáj bőgni hozzá :) ) Egy padlizsánt kockákra…..
Remélem, hogy a cím nem túl "negédes", de ez az étel pont ilyen. Imádom a keleti ízeket, bújom Yotam Ottolenghi szakácskönyveit és próbálgatom a fantasztikus  receptjeit - kipróbálok mindent, aminek az ízei a közel-keletet, napsütést, a tengeri szellőt idézik. Könnyű ételek erőteljes ízekkel. És…..
Délutáni koncertre indultam, ezért csak egy könnyű - ámde rettentően finom - ebédet szerettem volna. Sült édesburgonya feta sajttal és citromban pácolt lilahagymával. Kb. ennyi a recept is: az édesburgonyát nagyobb kockákra vágva tepsibe szórom, sózom, borsozom, kevés csilipehellyel is meghintem.…..
... amik bizony a nyakunkon vannak, a mai 30 C ellenére is. Közelednek az nyirkos, esős, hűvös őszi napok, amikor egy tányér jó leves életmentő. Felmelegít, jókedvre derít, megnyugtat, ellazít, táplál - imádom a jó leveseket. Itt most két nagyon jó őszi leves következik Az egyik a minestrone, ami…..
Van egy 6 fős csapatunk, akikkel időről időre összetalálkozunk és megbeszéljük régvolt munkahelyünk újabb és újabb dolgait. Akik még ott vannak és mi, akik már elhagytuk azt. Néhány havonta kocsmázunk, vagy mint most, nálam gyűlünk össze egy jó pletykázásra, fénykép-mutogatásra, kibeszélésre. Most…..