Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kim_Yoo-ra

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Arra vonatkozóan, hogy a húsfogyasztás mennyire egészséges vagy sem, mennyire környezetszennyező vagy sem, a köztudatban meglehetősen eltérő véleményeket találunk, még egy környezettudatos blog stábján belül is. Egy korábbi bejegyzésen felbátorodva én is kifejteném erről a…..
Kim_Yoo-ra 2011.11.04 07:08:21
@kacsa
"Nem vagyok róla 100%-ban meggyőződve, hogy a növények nem éreznek. "

Akkor bizony jobb, ha átismétled az általános iskolai biológiát...A növényeknek nincs idegrendszerük, még kezdetleges dúcidegrendszerük sem, ahogy például rovaroknak.

Az állatok és a növények közötti különbség az előbbiek érző mivoltával áll kapcsolatban. A más fajhoz tartozó állatokat – legalábbis azokat, akiket az emberek rutinszerűen kizsákmányolnak – tudatos érzékszervi érzékelés jellemzi. Az érző lényeknek tudatuk van; emiatt rendelkeznek preferenciákkal, vágyakkal vagy akarattal. Ez nem azt jelenti persze, hogy a többi állat tudata ugyanolyan, mint az emberé. A szimbolikus nyelvre épülő emberi tudat például nagyon más lehet, mint a denevérek tudata, akik hangvisszaverődés segítségével derítik fel a környezetüket. Nehéz megállapítani az ilyesmit. De mindez lényegtelen: a lényeg az, hogy az ember és a denevér is érző lény. Mindketten olyan lények, akiknek érdekeik vannak; mindkettő rendelkezik preferenciákkal, vágyakkal vagy akarattal. Az ember és a denevér talán másként gondolkodik ezekről az érdekekről, de gyakorlatilag kétségtelen, hogy mindkét lénynek vannak érdekeik; ideértve a szenvedéstől való szabadság és az életük folytatásának érdekét.

A növények kvalitatív módon különböznek az emberektől és a többi érző állattól abból a szempontból, hogy – még ha a növények nyilvánvalóan életben is vannak – NEM érző lények. A növényeknek nincsenek érdekeik. Nincs semmi, amire egy növény vágyik; nincs semmi, amit egy növény akar; és nincs semmi, amit egy növény preferál. Hiszen nincs tudatuk, amely belebocsátkozhatna ezekbe a tudattevékenységekbe. Amikor azt mondjuk, hogy egy növénynek „vízre van szüksége” vagy „vizet igényel”, akkor nem a növény tudatállapotát írjuk le, hanem éppen úgy értjük ezt, mint amikor egy autó motorjáról mondjuk, hogy „olajra van szüksége” vagy „olajat igényel”. Az én érdekem lehet, hogy olajat tegyek az autó motorjába. De ez nem az autó érdeke; az autónak nincsenek érdekei.

A növények reagálnak ugyan a napfényre és más ingerekre, de ez nem azt jelenti, hogy érző lények. Ezek kémiai ingerekre leadott válaszreakciók...
Ha elektromos áramot vezetek keresztül egy csengőhöz csatlakoztatott vezetéken, a csengő csengeni kezd. De ez nem jelenti azt, hogy a csengő érző lény. A növények nem rendelkeznek idegrendszerrel, benzodiazepin-receptorokkal vagy bármilyen más olyan jellegzetességgel, amelyet az érző lét jeleként tartunk számon. És mindez tökéletesen ésszerű tudományos nézőpontból. Miért alakult volna ki az evolúció során a növényekben az érzés képessége, amikor semmit sem képesek tenni, ha sérülés éri őket? Ha lángot szórsz egy növényre, a növény nem tud elszaladni; ott marad, ahol van, és megég. Ha egy kutyával teszed ezt, a kutya ugyanazt teszi, amit te is tennél: feljajdul a fájdalomtól, és megpróbál elmenekülni a tűztől. Az érző lét egy olyan jellegzetesség, amely azért fejlődött ki bizonyos élőlényekben, hogy az ártalmas hatásoktól elmenekülve túl tudják azokat élni. Az érzés képessége értelmetlen a növények esetében; a növények nem képesek „elmenekülni”.
...