Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csaklit

22 bejegyzést írt és 27 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Határátkelő A nagy lelépés 2019.03.26 06:30:00
Sokan vágyunk arra, hogy lelépjünk – hosszabb vagy rövidebb időre magunk mögött hagyva a hétköznapokat. Aztán persze sokaknál ebből nem lesz semmi, de vannak, akik megvalósítják álmaikat. Utóbbiak közé tartozik Nikolett is, aki hat éve már írt ide, akkor még Finnországból.…..
Dubai multikulti sokszínűsége és befogadó légköre sokakat megtéveszt. Ez bizony még mindig egy muzulmán többségű, monarchikus berendezkedésű ország, amit az egyszeri utazónak nem árt fejben tartania.  1. Öltözködés Történt egyszer, hogy egy baráti társasággal épp a strandról sétáltunk haza felé a…..
A KARD Már rólatok szól 2012.11.04 09:13:39
Volt egyszer egy párt. Fiatalok voltak, tele változtatni, a begyöpösödött, megújulni képtelen kommunista rendszert leváltani akarással. Sokszor nemcsak igazuk volt, de igen frappáns módon találták fején a szöget. Szerethetőek voltak, sőt, talán az egész palettán a leginkább azok (mondta akkor már…..
A márciusban és áprilisban „kisebb” fizetési szabadsággal megélt vízumszerzési procedúra végül azzal zárult, hogy áprilisban 15-i dátummal kiállították a 3 éves munkavállalói vízumomat, majd nagyjából egy héttel később – az egészségügyi vizsgálat és ujjlenyomat vétel után kb. 2 héttel – az ID…..
Adolf Hitler az egyetemes történelem egyik legismertebb alakja, így nem véletlen, hogy személye a filmvilágot is megihlette. Számtalan film készült már a német diktátorról, akit szinte mindenki a nácizmussal, a fajgyűlölettel, az antiszemitizmussal, a holokauszttal és a második világháborúval…..
csaklit 2018.06.13 20:36:15
@nookedli: azt hiszem nálad félrecsúszott a történelem
Annyira abszurd az alábbi történet és rámutat az itteni hozzáállásra, hogy mindenképpen le kell írnom akkor is, ha a korábban elkezdett történetmesélés folyamata megszakad :D Ha valaki az Emirátusokba utazik, akkor többféle vízum megoldással találkozhat, attól függően, hogy honnan érkezett (itt…..
Rász el-Haima (arabul رأس الخيمة – Ra's al-H̱ayma, angolul: Ras al-Khaimah) az Egyesült Arab Emirátusokat alkotó hét emírség egyike. Nevének jelentése "sátortető", amely talán az egykor a tengerről látható sátrakra utalhat. A teljes emírség népessége a 2010-es népszámlás adatai alapján 400-450 ezer…..
Régész Afganisztán Útkeresés 2018.01.12 14:16:41
2014. februárjában jöttem haza Katarból és az utána eltelt 3 évben nem vettem részt külföldi ásatásban. Ennek több oka volt. A legfontosabb a család. Családos ember vagyok, nem könnyen viselték az itthon maradottak és én sem az afganisztáni másfél évet, még akkor sem, ha ez alatt az idő alatt…..
Alig hűlt még ki a repülőgép motorja, ami Afganisztánból hazahozott, illetve éppen hogy csak befejeztük az apátfalvi homokbánya feltárását 2013 novemberében, amikor jött egy felkérés, hogy nincs-e kedvem kimenni ásni Katarba? Most mindenki gondolja át, hogy mi jut eszébe hirtelen Katarról????? Na…..
Egy blogot közel 5 év távlatából újraindítani valószínűleg nem kis feladat. Hogy anno miért is maradt abba? Talán azért, mert létrejötte is csak annak volt köszönhető, hogy egy olyan munkában vettem részt a világ veszélyesebb részén, ami érdeklődésre tarthatott számot. Amint ez az opció megszűnt -…..
Ma egy éve született ennek a blognak az első bejegyzése. Akkor indítottam, amikor Isztambulon keresztül Kabulba indultam 12 hónappal ezelőtt. Az akkor bennem kavargó érzéseket, félelmeket nem könnyű így ennyi idő után felidézni. Az utóbbi időben nem írtam bele sokat. Ez…..
Valamikor tavaly ősszel írtam egy rövid bejegyzést a minket körülvevő háborús helyzetről, biztonsági kérdésekről, amely talán egyértelművé tette, hogy bár nem írok a harci cselekményekről, de azok nap, mint nap körülvesznek minket. Talán ezzel sikerült egyértelművé…..
csaklit 2013.05.16 20:25:37
@Bumpi: Igyekszem....
Afganisztán hivatalos naptára 1922 óta az Iránban is használatos modern perzsa naptár. Sokban hasonlít a Gergely-naptárra. Az év 365 napja 12 hónapra van osztva. Az első 6 hónap 31, a következő 5 hónap 30 napos. Az utolsó hónap 29, míg szökőévben 30 napos. Az újév kezdete itt…..
Soha nem tagadtam, hogy Homérosz Íliász és Odüsszeia költeményei a kedvenc olvasmányaim. 13-14 éves koromban olvastam először őket, én is megküzdve a hexameteres verseléssel, de azóta valahogy nem telik el úgy félév, év, hogy újra és újra szükségét ne érezzem kézbe venni…..
Sokat gondolkodtam azon, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést. Elsősorban azért, mert nem akarom idegesíteni az otthon maradt szeretteimet. Fölöslegesen ne aggódjanak miattam, hiszen szerencsére eddig nem történt velünk semmi olyan, ami miatt komolyan aggódni kellene. Másrészt azonban nem…..
csaklit 2012.09.18 19:25:55
@HK417: Bocs, rakétavetőre gondoltam.
A három hét szabadság letelte után újra várt Afganisztán. Közel sem ment olyan nehezen a dolog, mint az első alkalommal. A május eleji vízum és egyéb problémák már elfelejtődtek. Most célirányosan, Isztambul érintésével, gyakorlatilag 10 óra alatt Kabulba értem. Egyedül a…..
csaklit 2012.08.27 14:51:12
@Measurer: A cikk első képén vagy egy hegygerinc, ahol egy régészeti lelőhely látható. Mögötte a kéktetős épületek, ott van a kínai bányamérnökök tábora.
És gyakorlatilag innen indul a bánya terület. A képen látható hegy mögött egy hatalmas völgy van. Itt folyik most az ásatás, majd újabb hegyek:)
Most hogy itthon vagyok szabadságon igyekszem minden időt a családdal tölteni. Pont ezért, mivel a nagyobbik lányunk a serdülő kézilabda válogatottal Olimpiai Reménységek Versenyére a lengyelországi Szczyrk-be utazott, úgy döntöttünk, hogy mi is elmegyünk. Az útvonaltervezők és…..
Látszik, hogy telik az idő. Egyre ritkábban írom a blogot, ami azt jelenti, hogy minden megszokottá vált. A kezdeti idők újdonsága, izgalma mindennapossá lett. Az eleinte idegen, szokatlan dolgok az életem részei lettek. De úgy gondolom ez jó. Most már nem tereli el semmi a figyelmet…..
Az alábbi két történet talán jól szemlélteti az itt dolgozó emberek fejében lévő nyelvi "káoszt", amit az okoz, hogy vagy tucat nyelvet kell/kellene beszélni vagy megérteni a mindennapokban.  Egy vagy két héttel ezelőtt valamelyik napon Skpe-n beszélgettem Yvettel, a…..
Lassan két hete nem jelentkeztem újabb írással úgyhogy itt volt az ideje billentyűzetet ragadni. A távolmaradásomnak persze több oka volt. Egyrészt, a harmadik-negyedik hétre  kialakult a mindennapok ritmusa és nem történik annyi minden - ez persze nem igaz:) -, hogy sűrűn…..
Két hét munka után mindkét olyan lehetőségen túl estem, amit a pénteki szabadnapján Mes Aynak-ban csinálhat az ember. Vagy elmegy Kabulba vagy marad a táborban és elfoglaltság után néz. Kezdjük az elsővel.  Az első hetem után egyértelmű volt, hogy Kabulba megyek a pénteki…..
csaklit 2012.05.25 15:25:07
@A.P.M.: Mit javasolsz Laci!
csaklit 2012.06.01 04:44:26
@Azasöndör: Kedves Azasöndör! Igazad van. Mikor írtam a blogot, felmerült bennem a kérdés, hogy bele írjam-e, hogy otthon is a sógor-koma-jóbarát alapon működik már sajnos minden.
csaklit 2012.05.25 14:15:18
@Totja: Kösz!!!!!!
A mai nappal, a pihenőnappal (Afganisztánban a csütörtök délután és a péntek a szabadnap) véget ért az első munkahetem az afgán fővárostól nem messze lévő ásatáson. Itt a lehetőség, hogy alig belelátva a dolgokba próbáljak egy kis áttekintést adni a mindennapokról,…..
csaklit 2012.05.18 18:19:40
@Totja: Térerő, térerő, térerő...
Hát az nem gyakran van itt a hegyek között, de kösz szépen a biztatást!

Tibor
csaklit 2012.05.19 12:54:10
@Bumpi: A borfesztet jövőre bepótolom, a Barnát nem sajnálom annyira:)
Szombat délután érkeztem Mes Aynak-ba 2012. május 12-én. Olyan szerencsés időpontban, hogy megzavartam az itt dolgozó régészek ebéd utáni pihenőjét. Annak ellenére, hogy előző nap péntek volt, ami itt a pihenőnap, mindenkin a fáradtság jelei mutatkoztak. Rövid bemutatkozás…..
csaklit 2012.05.16 13:01:22
@Lassi1: Gábor, ő az! Még most magas, vörösszőke. Már két éve itt nyomja. Ő is emlékszik rád, és sajnálja, hogy mióta meg halt a professzora elvesztettétek a kapcsolatot. Szívesen emlékszik vissza a 4. katarakta környékére!
Isztambulban ott fejeztem be, hogy 5-6 óra volt a gép indulásáig. Míg a gépre várakoztam - megmondom őszintén - megfordult a fejemben, hogy ez az utolsó alkalom a visszafordulásra. Ha felszállok a gépre, akkor már nincs megállás Kabulig. Minden megfordult a fejemben az RPG-s…..
csaklit 2012.05.13 18:27:55
@Edmondantes: Kedves András! Köszönöm leveled. Igyekszem gyakran posztolni, de most hogy megkezdtem a munkám lehet, hogy csak 2-3 naponta kerülnek újak az oldalra!

Tibor
csaklit 2012.05.14 15:33:58
@A.P.M.: Kedves Laci! A visszafordulás gondolata szerintem természetesen fordul meg az ember fejében. Nem tudom, hogy voltak ezzel a nagy felfedezők, de egy ismeretlen világ esetében mindig ott vannak a kérdések: mi vár rám? megéri-e elmenni?
Ismered az otthoni viszonyokat, persze a munkában el kell szakadni, mert sajnos olyan a helyzet otthon. De ez az elszakadás sajnos nem csak a munkát érinti. El kellett válnom a mindennapi megszokott teendőktől, itt egyelőre minden új, de idővel ez is gépiessé válik. Másrészt az elszakadás legfájdalmasabb része a családtól való távollét. Ez az amiben a legnehezebb túllépni és elfogadni. Persze önként vállaltam/vállaltuk, de az ő jelenlétük az otthoni szar helyzeteken is segített túllépni. Itt pedig nincsenek mellettem. Idő kell hozzá, hogy ezt elfogadjam és tudom, hogy nekik is nehéz, hogy nincs otthon a szigorú apa. (Legalábbis ezt mondják:).
Amit a vallás kapcsán mondasz igaz. Sokat, sokszor beszéltünk a létező vagy nem létező Istenről. A terheink nagyságát pedig csak a vállaink mérete határozza meg. Persze ez a lelkierőt jelenti. Aki a legtöbb erőt mutatja, az túl tud lépni a nehézségeken és a fájdalmakon.

Tibor
csaklit 2012.05.14 15:35:55
@kirgizke: Szívesen megnézném Iránt. Ott is, mint Afganisztán esetében működnek a fehér ember reflexei. Hajlamos csak a hírekben hallottakat látni és nem tud néha túllépni ezeken.
Mindig európai ésszel gondolkodik az ember. Persze csak az európai. Ez jól látszódik azon, ahogy sikerült kiharcolnom az afgán vízumot Isztambulban.      Pedig az érkezés estéjén minden olyan jól sikerült. Időben, finom vacsora elfogyasztása után sikerült leszállni…..
csaklit 2012.05.12 16:34:42
@Lassi1: Szia! Hát a mai kabuli döbbenet után és is kíváncsi vagyok, hogy meddig jutunk.
Jó lenne ha szabnánk neki egy kis arcot, de erre most már - mivel holnap lesz az első nap munkával töltött - napom nem nagyon jut majd időm.