Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jézsó Tamás

82 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
James Martin jezsuita szerzetes véleménye miután Trump hívei tegnap megostromolták a washingtoni Capitóliumot, a zavargások halálos áldozatokat is követeltek.    „A keresztény vezetők, köztük a katolikus püspökök és papok is részesei a tegnapi Capitóliumban tapasztalt erőszaknak. A Katolikus…..
Felszabtér A szent fitymáját! 2021.01.01 14:04:36
Nyugalom, nyugalom, nem káromkodással kezdjük a 2021-es esztendőt, hanem lefitymálás nélkül szeretnénk megemlékezni arról a január elsején tartott egyházi ünnepről, amely Jézus péniszéről származó bőrdarabhoz kapcsolódik.  A szent fityma vagy szent előbőr valójában egy Jézusnak tulajdonított…..
"Rubera úr, én vagyok Ferenc pápa, kétszer is kinyomta a hívásomat, alkalmas időben telefonálok?" – ezzel hívta fel öt évvel ezelőtt a háromgyerekes, azonos nemű házasságban élő Andrea Ruberát a katolikus egyház feje. A hívő melegjogi aktivistával a gyereknevelésről, az őszinteségről és a hazugság…..
Mi a gyökere a papok és konzervatív politikusok féktelen gyűlöletének, amit az LMBTQ emberekkel kapcsolatban éreznek? James Martin jezsuita szerzetes a héten kirobbant magyar politikus botránya kapcsán fejti ki véleményét a melegellenes papokról és közéleti szereplőkről legfrissebb posztjában. ..
A magántulajdon nem érinthetetlen; a társadalmi igazságosság nem alapulhat egyenlőtlenségen; visszaadni a szegényeknek azt, ami az övék; dolgozzunk a befogadás szellemében; szolidárisan küzdjünk a szegénység, az egyenlőtlenség strukturális okai ellen - Ferenc pápa videóüzenete az afrikai és amerikai…..
„Kezdjünk újra álmodni – út egy jobb jövő felé” – címmel jelenik meg Ferenc pápa legújabb könyve decemberben, melyet Austen Ivereigh újságíró közreműködésével írt...
Ma tartják a a Szegények világnapját, amire Ferenc pápa üzenet tett közzé. Az üzenetben a pápa a Sirák Fia könyvének segítségével sorra veszi a bibliai bölcsesség kérését és azt konkrétan megfogalmazza a mai világ körülményei között. Ferenc pápa üzenetéből közlünk részleteket. „A szegény felé is…..
A "McCarrick-jelentés" röntgenfelvétel a katolikus egyház jelenlegi állapotáról. A jelentés rendszerszinten is felfedi, hogyan érhet el ilyen magas rangot az egyházi hierarchiában egy gyermekeket megrontó köztörvényes bűnöző.  A Szentszék kedden publikálta jelentését a kiskorúak és felnőttek…..
Megjelent Frédéric Martel francia szociológus és újságíró legújabb könyve A Vatikán kínos titkai - Homoszexualitás, hatalmi játszmák, képmutatás  (Sodoma) címmel, melyről a Felszabtér blogon is közöltünk összefoglalót. A Park Könyvkiadó jóvoltából lehetőséget kaptunk egy személyes beszélgetésre a…..
Frédéric Martel, francia szociológus és újságíró 4 év alatt 41 bíborost, 52 püspököt, 45 apostoli nunciust, számtalan újságírót, szentszéki nagykövetet, több mint 200 papot és szeminaristát keresett fel személyesen több mint 30 országban, és merült el a katolikus egyház legrejtettebb bugyraiban,…..
Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök Indexnek adott interjújából közlünk részleteket. Kép: varosikurir.hu „Érzékenyíteni kell a jóléti társadalmat! Meggyőződésem, hogy a magyar társadalom legégetőbb kérdése: meg tudjuk-e fogni végre a leszakadó rétegeket, képesek leszünk-e integrálni a…..
Vasárnap hozták nyilvánosságra Ferenc pápa szociális enciklikáját, melynek célja egy igazságosabb és testvéribb világ felépítése.  Az enciklika címe (Mindnyájan testvérek - Fratelli Tutti)  Assisi Szent Ferenc „Intelmeiből” származik. Ferenc pápa legújabb enciklikája nyolc fejezetből áll és…..
Felszabtér Ahogy a dolgok vannak 2020.09.24 09:11:57
Melyik a rosszabb: a lelki vagy a fizikai vakság? Mi az oka, hogy nem vagyunk képesek úgy látni a minket ért történéseket, a világban zajló eseményeket ahogyan azok vannak? Miért gondoljuk a jót jónak, s rossznak a rosszat? Miért akarunk a részből az abszolútra következtetni? S hogyan kapcsolódik be…..
A héten Ferenc pápa fogadta az olasz Tenda di Gionata (Jonatán Sátra) szervezet tagjait, olyan szülőket, akik LMBTQ gyermekeket nevelnek. „A katolikus egyház nem rekesztheti ki őket” - mondta a pápa.   Az olasz szervezetet azzal a céllal hozták létre 2018-ban, hogy segítséget nyújtson LMBTQ…..
Múlt hét szerdán jelent meg a Terrafutura című olasz inerjúkötet, melyben Ferenc pápa kijelenti, hogy a gyönyör „egyszerűen Istentől ered”.  Ferenc pápa a könyv szerzőjével - az olasz gasztronómia meghatározó alakjával, a Slow Food mozgalom megalapítójával - Carlo Petrinivel folytatott…..
Ferenc pápa augusztusban kezdte el hat héten át tartó katekézis sorozatát a világjárvány adta új helyzetben, melynek címe: Meggyógyítani a világot. Az eddig elhangzott négy részt foglaljuk össze Ferenc pápa saját szavaival.  1. rész: Mélységében gyógyíthatjuk meg az igazságtalan struktúrákat és a…..
Válogatás Bulányi György piarista szerzetes írásaiból Szent István ünnepén. "Ez a szent jobb kéz győzte le Vajk, azaz Szent István unokatestvérét, az Árpád-fi Koppányt, s vágatta négy felé annak a testét.  Összeegyeztethetetlen elemeket nem lehet összeegyeztetni. Jézust Pállal, az egyenlőséget a…..
Most szombaton, 92 éves korában elhunyt Pedro Casaldáliga, spanyol származású püspök, misszionárius, költő, a felszabadítás teológiájának egyik legjelentősebb hatású alakja, aki életének nagy részét a brazíliai őslakosok és szegények szolgálatának szentelte, harcolva kizsákmányolásuk és elnyomásuk…..
Lehet-e a rossz a jónak az alapja? Foganhat-e bűnben üdvösség? Működhet-e a szent a merev, dogmatikus kereteken kívül is?  Corpus Christi (Boze Cialo) lengyel filmdráma Jan Komasa rendezésében.  A megtörtént eseményeken alapuló film főszereplője, a húszas évei elején járó angyali arcú Daniel…..
"Az Úr arcának keresésére indulva felismerhetjük őt a szegények, a betegek, az elhagyatottak és az idegenek arcában, akiket Isten utunkra vezérel." Ferenc pápa szerdán szentmisét mutatott be lampedusai látogatásának hetedik évfordulóján. A Szentatya 2013-ban, pápává választása utáni első…..
Isten tervének megértéséhez szükségünk van a tudományra és a társadalmi mozgalmak eredményeire; szabadság és felelősség együtt járásának szükségessége - interjúrészlet Reinhard Marx német bíborossal...
Közzétette legfrissebb világjelentését az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR, melyből kiderül, hogy 2019 végén 79,5 millió otthonából elűzött ember él világszerte, ami az emberiség 1 százaléka. A menekültek 40 százaléka pedig gyermek. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 9 millióval nőtt a…..
Ferenc pápa szerdai audienciáján az Egyesült Államokban kirobbant, helyenként erőszakba torkolló tüntetések kapcsán szólt az amerikai néphez. Az egész országot megmozgató tüntetéssorozat az után robbant ki, miután rendőri brutalitás következményeként elhunyt George Floyd, 46 éves fekete amerikai…..
A 73 éves katolikus teológusnő legfőbb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy a nők teljesen láthatatlanok a katolikus egyházon belül...
„Két azonos nemű ortodox zsidó szerelme beteljesülése hihetetlennek tűnik. Pedig az életben gyakrabban fordul elő, mint ahány film készült róla. A homoszexualitás nem csak egy izgalmas irodalmi téma.” Hrotkó Larissza írása. Egy londoni zsinagóga rabbija drosét mondott a szabad életről. Beszéd…..