Regisztráció Blogot indítok
Adatok
livengood

0 bejegyzést írt és 1770 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
livengood 2019.10.04 02:27:52
@Drizari: ha az ellenzéknek sikerülne kilobbiznia Brüsszelben az önkormányzatok közvetlen pályáztatását, akkor a kormánytól független pénzforrás nyílna meg. Ez egyáltalán nem lehetetlen a mostani eu parlamentben. Szerintem még azok a néppártiak is akik nem zárnák ki maguk közül Orbán pártját, szívesen borsot törnének az orra alá.

Én örülnék ennek, ugyanakkor remélem Orbán tovább stimulálja a renyhe és ostoba eu politikát. Szerintem vastagon az ő érdeme (is) hogy magas volt a választási részvétel és növekszik az eu támogatottsága nem csak nálunk. Szóval hajrá Orbán, hajrá ellenzék (vagy tűnjenek el végleg és jöjjenek helyettük újak), hajrá Magyarország, hajrá Európai Unió!
Hetedik éve dolgozzuk fel a nyilvános agrártámogatási adatokat, ami alapján pontos képet kaphatunk a magyarországi mezőgazdaság erőviszonyairól. Egy év tekintetében is tekintélyes adatbázisról van szó, több tízezer sorral, melyből először 2016-ban készítettünk egy keresőt (amit 2017-ben…..
livengood 2019.08.24 19:12:35
2019.08.24.
Tisztelt K Monitor!
Köszönöm a poszt módosítását. A kiemelés és a dőlt betűs kiegészítés a józan gondolkodást segíti.

A kiegészítésben viszont van egy tévedés/félreérthető fogalmazás: - „A kiugró érték azt is jelentheti, hogy a helyi földek után a támogatás más települések gazdálkodóihoz vándorol.”

Helyesen: - adott településen a kiugró érték azt is jelentheti, hogy a településen lakó gazdálkodó más települések földjein (is) gazdálkodik.

Ehhez hozzá tartozik, hogy templomfelújításra, vagy önkormányzati fejlesztésre földterület nélkül jutott támogatás ebből a keretből. Valamint a grafikonban megjelenő összegekben ott van az állatok vagy gépek, épületek beszerzése után járó támogatás is, tehát a földterület mértékére végképp nem lehet következtetni.

Köszönet a módosításért, de továbbra sem helyeslem a poszt címét és a feltett kérdéseket, elsősorban ezt: "Mindig is kíváncsi voltál rá, hogy… kinek van a legtöbb földje és ezzel párhuzamosan feltehetően komoly gazdasági hatalma a településeden?"

Azt, hogy adott településen kinek van a legtöbb földje és gazdasági hatalma, a közzétett grafikonokból nem lehet megtudni.

Mondok egy példát: Dombvidéken „A”, „B”, „C”, falvak egymástól 3 km távolságra egy természetes medencében terülnek el. „A” településekhez 1000-1000 hektár föld tartozik. Ebből 300 hektár erdő minősítésű terület mely földalapú támogatásra nem jogosult. Ezt az erdőt nagyrészt egy jól meghatározható tulajdonosi kör, No. 1 család országos érdekeltségű Bp. székhelyű cége termeli ki, aki országszerte más jellegű mezőgazdasági tevékenységgel is foglalkozik, és aki a helyi lakosoknak munkát biztosít a fakitermelésein a környék falvainak erdőiben is. A család tagjai a falu lakosaival semmilyen kapcsolatban nem állnak, de szoros gazdasági érdek fűzi őket a No. 2, családjával Szentendrén élő mezőgazdasági vállalkozóhoz, akinek „A”-ban 300 hektárja van és a „A”, „B”, „C” falvak földjeinek nagy részén összesen 2000 hektáron gazdálkodik, valamint akinek „C”-ben állattartó telepei vannak. „A” ban a maradék 300 hektárból 100 hektáron egy helyben lakó család, X-ék gazdálkodnak, akik reménykednek benne, hogy kiskorú gyerekeik közül lesz aki átveszi a gazdaságukat. 150 hektáron pedig az a „B”-ben lakó Y család gazdálkodik akiknek még „B”-ben és „C”-ben is van 150-150 hektárjuk. Ők egyébként a földjeik nagy részét bérlik, így az „A”-ban lévő 150 hektárjukat is Budapesten, Ausztriában és Debrecenben élő földtulajdonosoktól akik közül kettő kárpótlás ként kapta vissza szülei földjét akik annak idején kuláklistára kerültek, akiket meghurcoltak, ezért a család fele Ausztriába emigrált. Valamint attól az ügyvéd földtulajdonostól bérlik aki a rendszerváltás után olcsón felvásárolt kárpótlási jegyeket. (A maradék 50 hektár elvadult apró parcellákból áll, melyekre parcellánként akár két tucat tulajdonos van bejegyezve, akik nem foglalkoznak a töredéktulajdonukkal, van aki nem is tud róla.) A bérleti díj jellemzően kb. az elérhető, területhez köthető támogatás fele, nagyjából 30 ezer forint per hektár.

Mit láthat a K Monitor oldalát megtaláló, Budapesten élő fiú, akinek nyugdíjas apjától - akit gyakran meglátogat „A”-ban - szinte ingyen megszerezték (anno valakik akik rég túladtak rajta) a néhány hektáros, kárpótlásból visszakapott földjét, ami majd az elmúlt 20 évben 3 adásvételi szerződéssel később az „A”-ban lakó és gazdálkodó X családhoz került? Mit olvashat ki a grafikonból?

A K monitor grafikonja szerint:

„A” falu: Támogatott: X , támogatás összege: 7 000 000 forint, év: 2018. több támogatott nincs.
„B” falu: Támogatott: Y , támogatás összege: 31 500 000 forint, év: 2018. több támogatott nincs.

Hatalmas összegek ott, ahol az átlag nettó jövedelem 100 000 körül mozog, a lakosság többsége pedig 100 000 alatti nyugdíjból próbál megélni.

Mivel rég semmi kapcsolata a földműveléssel, semmi tudása az új előírásokról, viszont múltba révedő, mára vonatkozó valódi tudással nem rendelkező, ugyanakkor indulatoktól érthető módon még fűtött apjával valamit kezdenie kell. Az világos, hogy valami igazságtalanság van ebben a történetben! De micsoda? A fiúnak remek lehetőséget biztosít ez a blog, hiszen ott van X és Y.

Azt a grafikonból nem tudja kiolvasni, hogy Y család 13 500 000 forintot azonnal továbbutal Debrecenbe, Budapestre, és Ausztriába. Azt sem tudhatja, hogy ezért a támogatásért cserében nagyon komoly kritériumokat kell teljesítenie Y-nak amit folyamatosan ellenőriz a szakhatóság és aminek következtében 15 000 000 forint plusz kiadás terheli a gazdaságát adott évben. Azt sem tudhatja, hogy évről évre nagyon komoly kockázattal néznek szembe Y-ék az időjárás, a kártevők, a magyar bürokrácia, az eu bürokrácia, a késve érkező kifizetések s támogatási összegek okán. És a fiúnak már arról sem lehet fogalma, hogy mennyit is dolgozhatnak a bevételükért Y-ék? A történethez tartozik, hogy Y és X a két kezükkel, alkalmazottak nélkül dolgoznak.
livengood 2019.08.24 19:15:30
Arról sem lehet fogalma, hogy X-ék a kritikus bevételi szint alatt keresnek. Ha megélhetésre nem költenek, akkor talán elégséges a mezőgazdasági bevételük a korszerűsítésre, gépesítésre, ami ahhoz kell, hogy ütésállóvá váljon a gazdaságuk. Ellenkező esetben elég egy rossz év, egy késve érkező bevétel és csődbe mennek. Persze a megélhetésre is költenek, tehát a fejlesztésekre hitelt vettek fel, ezzel viszont még inkább kiszolgáltatottak. Ezzel a tudattal élne, de ezt csak a hasonló cipőben lévők értik.

És a legfontosabb a K Monitor grafikonjából nem látszik: Kié „A”, „B”, „C”, falvakban a hatalom?

No. 2 családé ( támogatási összeg 280 000 000 – fele az állattartó telepek után, település Szentendre, év 2018.) és rajtuk keresztül No. 1 családé (Támogatási összeg 1 000 000 000, település Bp. II ker., év 2018.) „A”, „B”, „C”, falvakban a gazdasági hatalom.

A látszat ellenére legjobban éppen X és Y van kiszolgáltatva nekik. X és Y egyfelől fogva van az állam által, nekik nincsenek ismerőseik a minisztériumokban, viszont szigorúan be kell tartaniuk az előírásokat. Másfelől fogja őket No. 1 és No. 2 akiknek nem kívánatos konkurenciáik helyben. Ők azok akik helyben bekavarhatnak egy fejlesztésnél, ha nem engedik át a területeiken az építkezéssel járó forgalmat, ők azok akik eladó föld esetén nem engedik lenyomni a földárakat, mivel a még meglevő földtulajdonosok inkább nekik ajánlják fel először, hisze nem egy nyikhaj intéző csicskáztatja őket, miközben szeretnének minél többet kapni a néhány hektárjukért. X és Y útban van. Útban vannak No. 1-nek és No. 2-nek és útban vannak a fiúnak, a valamikori paraszti társadalom romjain tébláboló, mit sem értő tömegeknek, melyek részben forradalmárnak, értelmiséginek, ne adj isten polgároknak képzelik magukat.

X és Y látszott eddig is, a K Monitor föléjük tolt még egy szuper reflektort. Kérem, ne sugallják, hogy a grafikonokból meglehet tudni, hogy kié a föld és kié a gazdasági hatalom a magyar falvakban. Ne legyenek lusták, ehhez kutatni, dolgozni kell még jó sokat.
Meglehetősen nagy port kavart a minap az a poszt, melyben arról beszélgettünk Bandirepublickal, mi lenne, ha hirtelen hazaköltözne félmillió magyar. Nos, Orsi egyike azoknak, akik hazaköltöztek (ő ráadásul 10 év külföld után), tapasztalata tehát nagyon érdekes. Szerinted mi történne, ha…..
livengood 2019.08.15 17:58:25
Külföldi tapasztalataim alapján a következőt tudom neked javasolni poszt író:

Ha legközelebb külföldön jársz, próbáld megkeresni azokat akik nem mosolyognak állandóan, gyűlölködnek ébren töltött óráikban, nem segítőkészek, rosszkedvűek, elégedetlenek a sorsukkal. Meg fogsz lepődni, hogy mindenfelé milyen sokan vannak!

Persze komoly erőfeszítés igényel a felkutatásuk, mert minél gazdagabb egy régió és minél "magasabb" az átlag "életszínvonal" annál inkább szubkulturális az elégedetlenek közössége (közösségeeee?! kényszer együtt léte inkább). Azt is mondhatnám, hogy rejtőzködnek, plusz rejtik őket, plusz egy odaszakadt idegen sokszor észre sem veszi, hogy privilegizált helyzetben van. Ezért nem is találkozik velük.

Az akármennyire nyomorult helyzetben lévő idegenekhez képest egy sokadik generációs lecsúszott őslakos mindig nagyságrendileg hátrányban van (pl. egy calabriai vagy szabolcsi vs. migráns): - Adott társadalomban senki nem bízik már abban hogy az őslakos akár segítséggel is ki tud keveredni, fel tud emelkedni. Szemben egy szegény idegennel, aki innovatívan átverekedte valahogy magát millió akadályon, megérkezett, ezzel tehát bizonyított. Ráadásul olyasmiket tud ami tudást helyben nem lehet megszerezni. Élettapasztalata és hozzáférése van egy másik kultúrához. Ő "mindenki reménysége". A bevándorló fogja megoldani az elöregedett társadalom nyugdíjasainak problémáját, az idegen fog gazdasági fellendülést csinálni a térségben, a faluban, az utcában. Külön-külön egyszer-egyszer minden migránsról el lehet hinni, hogy asszimilálódni fog, majd szaporítja a kő gazdag társadalmat, szemben a lecsúszott helyivel. Szemben a lecsúszott őslakos hordával, akik használt hűtők, gépkocsi roncsok övezetében elfeledve, elhallgatva gyűlölködnek. Persze hazugság az egész, hiszen nyilván valóan attól is függ az asszimiláció aki a kapukon dörömböl. Ha ő nem akar feloldódni úgy mint egy 56-os vagy egy londoni magyar migráns, akkor nem fog. Sokadmagával viszont új hazát teremthet.

A bennszülött "rosszkedvű gyűlölködők" hús vér emberek, az ő valódiságuk engem megnyugtat. Az emberiség nem fogja elveszíteni a túlélő képességét, ugyanis ők ezt gyakorolják generációk óta a világok "legcsodálatosabbikában". Létezésük biztosítja, hogy agymosással, hülyítéssel sem lehet elfelejteni az igazságot. Azért a hazug propagandáért (pl. ilyen ezé a poszté is) áramlik oda tőlünk is sok ember, miszerint "bezzegországban" toleránsak, segítőkészek, mosolygósak... blabla... Csak hát akkor a bennszülött nyomorultak hogy a fenében keletkeznek ott oly hatalmas számban? Valakik még is szívnak egyes rétegek jó életének következtében?

Te pedig kedves poszt író, tökéletesen érthetően, sőt helyeselhetően inkább azok között szeretnél lenni akik lefölözik a Világ javait. Az viszont már érthetetlen, hogy miért is "szomorkodsz", háborogsz azok "gyűlölködésén", "rosszkedvűségén" - akik nálunk nagy számban, "bezzegországban" kisebb számban - kénytelenek megfizetni az árát a Világrend igazságtalanságának.

Objektívebbnek kellene lenned. Vannak helyzetek (országoké, népeké, ugyanúgy egyedileg mint az egyes személyek esetén) amikről nem tehetünk, adottságok. Ebből pedig az következik, hogy a magyarok többsége ha szeretné sem tudná azt hazudni a mosolyával, hogy minden rendben van.

Az igazság az, kedves poszt író, hogy jó esetben eltűrjük egymást mi emberek. A vigyorgás Kaliforniában is csak máz, meg lehet tanulni, ha jól élsz, de minek? Önmagunkat csapjuk be vele.

Egyébként a világ élhető vidékén élünk, ezért hülyeség arról ábrándozni, hogy jobb lehet máshol. Visszük magunkkal a világlátásunk alapjaiban lévő hibáinkat.
Szeretném kérni érzékenyebb lelkű -- esetleg a hozzáértés látszatára is adó -- ismerőseimet, hagyják abba a konzervatívozást Orbánék kapcsán, akik a legjobb esetben is csak etnonacionalistának látszó, hatalommaximalizáló, rosszabb esetben (ténylegesen) a politikát eszközként forgató gátlástalan…..
livengood 2019.07.06 19:53:50
@Brix: Ezért vagyok bizonytalan. Tény, hogy senkinek senkije vagyok. A fenti történetek viszont velem történtek meg. És a környezetemben működő kisvállalkozók is hasonlóan boldogultak. Nem lehetek vak. Olvasok leosztott lapokról, látom én is, hogy van olyan. De aki kitartóan próbálkozott annak is sikerült, ez is tény.
livengood 2019.07.06 19:56:04
@MAXVALL bircaman közíró: Vigyázz a vérnyomásodra!
livengood 2019.07.07 00:57:11
@Fuxos (ex bömis): Nem vagyok fideszes, nem vagyok troll. Sok mindennel próbálkoztam már, nem gazdagodtam meg, de megélek. Nem volt, nem lesz főnököm. Nem voltak, nem lesznek beosztottaim se. Ezt így akartam, akarom ma is. Csináltam már néhány dolgot amire nem igen lehet mást mondani mint hogy hihetetlen. Megszoktam, hogy ha akarok valakitől valamit akkor egyenlő félként beszélek vele. Legyen az államtitkár vagy szibériai pásztor. Van úgy, hogy ez nem tetszik valakinek. Akkor köszönök és tovább állok. Többnyire meghallgatnak. Sokszor hisznek nekem, talán azért mert látják, hogy nem élek vissza a bizalommal? Fene tudja. El hiheted, nem hazudok. De azt gondolsz rólam amit akarsz, elvégre szabad országban élünk.
A 2019-es EP-választás előtt a korábbiaknál talán világosabban lehet látni, hogy Magyarország politikai értelemben sziget lett az Európai Unióban. Nincs még egy ország, ahol ennyire lefutott, belpolitikai értelemben szinte tétnélküli lenne a választás, ahol akkora fölénnyel nyerne a győztes, mint…..
livengood 2019.05.22 19:56:06
@a_fater: Ha tudod mit akarsz elérni, tiszta a fejed, és hezitálás nélkül egyenesen célra törsz, akkor kevesebb erővel is messzebbre jutsz azoknál akik bár sokkal több erőforrással rendelkeznek, de fogalmuk sincs hová is szeretnének eljutni, káosz veszi körül őket, rosszabbnál rosszabb döntéseket hoznak.

Orbán tudja, hogy mit akar, az EU-ban, az EU-val akar valamit. Egy tiszta felhatalmazást (14-15 mandátum) hatékonyabban tud használni bár kinél az európai politikusok között.
Alig 5 nappal a nemzetközi sajtószabadság napja előtt (melyet az ENSZ május 3-ra tett), érdemes áttekinteni ezt a meghatározást és megnézni, milyen is jelenleg a sajtószabadság helyzete a világ országaiban. A sajtószabadság korunk egyik legtöbbet emlegetett fogalma, melyet rengetegen értelmeznek…..
Azt történt, hogy Bayer Zsolttal egyszer csak szembe jött az utcán Bayer Zsolt, mondott neki egynehány bayerzsóltisat, mire Bayer Zsolt úgy megsértődött – nos, ahogy csak Bayer Zsolt képes...
livengood 2019.04.07 13:04:23
@Blogolo Blogi: Szerintem túl szigorú vagy. Ma Magyarországon így élünk. Aki fejleszt, beruház, lakást vesz, vagy üzletbe kezd, a legalacsonyabb szinten is alkalmazkodnia kell a bürokráciához, az átláthatatlanul szövevényes adózáshoz (mely elvonásokat a legritkább esetben neveznek adónak: "illeték, járulék, ilyen-olyan díjak, stb.), a kiskapuk kereséséhez. Becsüljük meg, hogy sokakkal ellentétben Bayer itt él közöttünk. Néha szlovák rendszámos a kocsija, néha ingatlant cserél miközben tulajdonképpen vesz, úgy ahogy azt a magyarok többsége szokta. Szóval ne légy igazságtalan vele. Az ő este inkább azért érdekes mert ő közvetlenül javasolhatná hatalmon lévő barátainak, hogy módosítsanak már némely eszement szabályon. De lehet, hogy már meg is tette.
livengood 2019.04.07 13:07:30
@szepipiktor: Korrekt meglátás.
  Orbán Viktor és barátai pénzzé tették az országot. Mivel ez működik nekik, most azt hiszi, pénzzé tehetik a családok életét is. Pénzért szülnek majd "az asszonyok", mert szerinte minden megvehető, a születés is. Orbán közben maga a legnagyobb gátja a gyerekek megszületésének azzal a mérhetetlen…..
livengood 2019.02.10 23:52:16
@Midnight Rum: kell az én szavazatom neki? szerinted?
livengood 2019.02.10 23:55:19
@VT Man: ezen csak a törvényesség segítene. persze amikor vannak a törvényen felettiek, akkor lehetetlen visszaszorítani a csalást
livengood 2019.02.11 00:28:57
@Midnight Rum: Mindig erkölcsi kötelességemnek éreztem, hogy érvényes szavazatomat leadjam. Mélyen hiszek a demokráciában. Ha májusban lesz egy csöppnyi esély, hogy az én álláspontomhoz közeli párt delegáltjára szavazhassak, akkor a Fidesz nem kapja meg a szavazatomat. Számomra az a különös helyzet adódott, hogy jelenleg az én álláspontomhoz legközelebbi álláspontot a Fidesz képviseli. Miközben nem értek egyet a Fidesz álláspontjával migráció, nemzet, liberalizmus, Európa építése kérdéskörökben, eközben fényévekre van tőlem a magyar és az EU-s baloldal, liberális oldal, az EU jelenlegi vezetőinek többségének véleménye is. Szóval vészesen közeledik az idő amikor életemben először Orbán pártjára fogok voksolni.

De ettől én még felrovom neki, hogy itthon az árkot ássa és szétszakítja a nemzetet. Egyetlen gesztusa sincs az ellenzékre szavazó majd 50%-nak. Nem az ellenzéki pártoknak, hanem az ellenzéki szavazóknak, legyenek akár debilek, de magyarok. Nem neki kell megfizetnie ennek az árát. Jobb egy rossz döntés következményét együtt, békében átvészelni, mint bár milyen szuper növekedésben szétszakadva, egymás torkának esve, magyarságunkban megkeseredve belerokkanni. Miféle példát ad ő a jövő generációinak? Magyarnak magyar az ellensége? Ő van hatalmon, tehát ő tud gesztust tenni, ő tud véget vetni az acsarkodásnak, ne tolja másra.
A parkolás (most, hogy egyre szaporodnak az autók a kisvárosokban is) nem egyszerű művelet. Bizony okozhat bosszantó pillanatokat, amikor mi már a nyolcadik kört tesszük meg a bevásárlóközpont parkolójában szabad placc után kutatva, míg valaki ezalatt pofátlanul két helyet foglal el egy autóval.…..
livengood 2018.12.30 19:27:03
Úgy tűnik, hogy aktív embertársaink jelentős része sajnos úgy gondol magára mint aki minden élethelyzetet el tud képzelni, ezért mindent és mindenkit meg tud ítélni pusztán egy felvétel, vagy számára csak egy pillanatig tapasztalható valóság alapján. Évek óta averzióval figyelem a gondolkodás nélkül ítélkezőket, azt a visszataszító magatartást is, ahogyan a legcsekélyebb kétely nélkül posztolják a fotókat parkoló autókról, rendre "taplónak" nevezve embertársaikat. Még ha mindig igazuk lenne, akkor sem lenne ez helyes.

Ez a blogposzt meggyőzött, hogy talán mégis érdemes ehhez hozzászólnom. Csak egy példa a számtalan, emberileg elképzelhetetlen, de lehetséges verziók közül, csak egy példa az általam is elképzelhetetlen egyéb élethelyzetekre ami engem mindig arra int, hogy legyek türelmesebb a közlekedésben is annál amit elsőre még normálisnak gondolnék:

1 példa: Az áruházak parkolóiban a nagycsaládosoknak fenntartott helyek, a bejárat közelsége miatt számomra teljesen érthető okból, többnyire nem sokgyerekesek által mindig foglaltak. Nekünk viszont nagy a családunk, hatan szállunk ki a kocsiból. A szűk helyeken rettenetesen nehéz kiszállni úgy, hogy a gyerekek ne vágják rá az ajtókat a szomszédokra, még nehezebb beszállni a vásárolt hatalmas mennyiségű áruval egyetemben. Ezért a parkoló végében keresek 10-20 szabad helyet, középen ráállok egy elválasztó csíkra, így foglalva két parkolóhelyet. Mégis, mikor órákkal később visszatérünk, 10 esetből legalább 5-ször az üres parkolóban valaki úgy mellénk áll "szabálykövetően" elfoglalva annak a parkolóhelynek maradék kétharmadát amin mi is parkolunk, hogy az esőben/hőségben/szélben/sötétben/síró/nyűgös gyerekekkel/sok csomaggal percekig kínlódva próbálok bejutni valahogy a volán mellé. Óvatosan, még több időt használva a miénkből, hogy a szomszéd autóban ne tegyek kárt, átparkolok az addig rendszerint már többé kevésbé teljesen kiürült parkolóban. Ilyenkor valahogy mindig az az érzésem, hogy valaki felhatalmazva érzi magát arra, hogy büntessen.

Ugyan ezt érzem akkor is amikor a parkolásokról posztolt fotókat nézegetem, a mellékelt felháborodott írásokat olvasom, vagy máshol, más témában büntetésért, jogszabály szigorításért háborog valaki: Mintha a hangjukat hallatók többsége imádna büntetni és erre felhatalmazva érezné magát. Szerintem az élet minden területén problémáink túlnyomó többsége megoldódna, ha türelmesebbek lennénk. Csak akkor lennénk határozottak, ha értünk hozzá, ha mindent tudunk róla, de akkor kőkeményen beleállnánk. Egyébként légy jóhiszemű, kérdezz, ne ítélkezz, légy türelmes!
A nyugati demokráciák bármikor elsodródhatnak a magyar liberális autokrácia irányába; Kína roppant mód nyomul Közép- és Kelet-Európában, csak az itteni kormányok nem akarják észrevenni, hogy ennek a politikai függés az ára, Peking világhatalmi törekvéseinek szolgálatában; Az amerikai…..
livengood 2018.11.07 11:45:35
@Magánvéleményem: a"liberális autokrácia" valóban marhaság. Ugyanakkor Orbán "illiberalizmusa" is annak tűnik. Nekem ilyenkor eszembe jut az a mondása, hogy azt figyeljék amit teszek, ne azt amit mondok. Orbán tettei szerint liberális. A cikk írója helyesen ezt érzékelheti, ugyanakkor manapság az elmúlt évtizedeket domináló elit, ha komolyabb ellenállásba ütközik akkor hajlamos a vitát és elemzést megspórolni és autoriternek, vagy fasisztának bélyegezni a a megszokott világát megkérdőjelező felet. Valószínűleg azért, mert nincsenek válaszaik korunk problémáira.
A világ mind a 329 atomerőműve potenciálisan magában hordozza a katasztrófa lehetőségét. Vannak azonban olyanok, ahol a balesetek valószínűsége jelentősen nagyobb, mint máshol. A geológiai törésvonalak közelében épült erőműveket bármikor lerombolhatja egy földrengés, akkor pedig egy újabb Fukusimára…..
livengood 2018.05.23 15:30:18
A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb fölénnyel nyerte meg a 2018-as választást, mint amire akár maga is számított. Ha megnézzük a választás…..
livengood 2018.04.09 14:10:03
@movhu: a vidéki falvakban nyert a fidesz, ahol nyugdíjasok tartják el a negyvenes - ötvenes egyedül élő gyerekeiket, ahol csak közmunka van messze 2.166.000 alatti fizetéssel, ahol az alacsony szja-ból semmit sem éreznek. A fidesz nem is az elért eredményeivel kampányolt közöttük, hanem sorossal, migránsokkal, ensszel.
Korábban nagy fideszes voltam, rajongtam Orbánért, ott voltam minden nagyobb felvonuláson, szórólapoztam, aláírásokat gyűjtögettem a pártnak. Ez viszont szépen lassan elmúlt, ami nem annak köszönhető, hogy változott volna az értékrendem, hanem pont ellenkezőleg: a Fidesz lett teljesen más, mint ami…..
livengood 2018.03.28 15:26:27
@juletræ: szja=vicc, adómorálra hivatkozás=vicc és hazugság ezerrel szorozva olyan emberek szájából akik pontosan tudják hogy hogyan is áll az állam rendelkezésére a PÉNZ

áfa, jövedékiadó, ilyen olyan hozzájárulások, illetékek, útdíj jellegű díjak, ügyintézési díjak, vállalkozást terhelő adók és díjak, kötelező kamarai tagdíjak és egyéb kötelező ügyintézési, vizsgálati díjak államhoz befolyó részei (értékbecslő, közjegyző, ügyvéd, szakértő pl. talajvizsgálat, biológiai, kémiai, statikai vizsgálatok, földmérő stb.... vég nélkül lehet folytatni a vállalkozó embert (nem csak a jogi értelemben vállalkozónak nevezetteket) terhelő adó jellegű elvonásokat.

Ha valaki nem csinál semmit, ezen azt értem, hogy ha nem vállalkozik, csak lehúzza a nyolc óráját egy cégnél, államnál, akkor is legalább 55-60%-át elvonja az állam a pénzének. Ha vállalkozik, akkor a pénze 70-75%-a az államhoz vándorol, ha becsületes. A kisember vállalkozók, ha "adócsalásra" adják a fejüket akkor elérhetik azt, hogy legfeljebb csak 50-55% legyen az elvonás. Ebben az országba régóta mindenki fizet adót, a koldus is. Vámosi Nagy Szabolcs és mások sokszor papoltak a siralmas magyar adómorálról, csak hogy hazudtak, vagy tévedtek. A Fidesz jött, megemelte az áfát amit mindenki fizet, behozott egy rakás adónak nem nevezett adót, majd propagandacélból levitte az szját ami már korábban is aprócska tétel volt a költségvetésben.

Gondolkozz.
Régóta meggyőződésem, hogy a politikusi beszédeket önmagukban értelmetlen elemezgetni. Teljesen felesleges olyan kérdésekről beszélni, hogy mennyi volt bennük az újdonság vagy hasonlók, mert csak egy dolog számít minden beszéd kapcsán: segítették az adott szereplő stratégiájánák érvényesülését, vagy…..
livengood 2018.03.18 17:41:13
@Pop40: Az ember változik, az emlékezet módosul.
livengood 2018.03.19 01:34:42
@SünBalázs: hogy lázár mivé válik nem tudom, ...
izgalmasabb kérdés a nyugati demokrácia fejlődése aminek már mi is a része vagyunk

Nem régen láttam egy amerikai dokfilmet az 1943-as Los Angeles-i rasszista zavargásokról amiről Kaliforniában sem tudnak sokan.

75 év telt el és most készült róla az első film. El vagyunk tájékoztatva a nyugatról. Meggyőződésem, ha a húszas harmincas évek Amerikáját szállja meg Hitler és küldi oda Eichmannt, akkor az amerikai rendőrök vagonírozták volna az ártatlan embereket úgy mint a francia vagy magyar csendőrök. Sajnos. Mea culpa, mea maxima culpa.

Úgy gondolom, hogy a demokráciánk minősége okán nincs mit szégyenkeznünk, ahogy azt is gondolom, hogy dolgoznunk kellene érte, nem pedig dicsekednünk, szájat tépnünk, mellet döngetnünk, vagy elátkoznunk és sutba dobnunk.
livengood 2018.03.19 18:58:10
@SünBalázs: nem emlékszem

Próbáltam megtalálni a filmet, közben találtam egy másikat amit 1981-ben készítettek (angolul beszélő):
www.youtube.com/watch?v=dwINn5DEL1c

Meg egy magyar nyelvű cikket a történtekről:
www.globoport.hu/55949/1943-zoot-suit-riots-amikor-los-angeles-a-mexikoiak-ellen-fordult/
Lassan két hete lepte meg az egész országot a hódmezővásárhelyi időközi választás eredménye. Az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt meglepő győzelme után sokan azt várták – a kormányoldalon és a kormányváltást kívánók között is -, hogy az ellenzéki pártok viszonylag rövid időn belül…..
livengood 2018.03.12 19:52:58
Az ellenzék valódi érdeke a Fidesz kisebbségi kormányzásra kényszerítése lenne, így ők kopnának kormányon.

Az ellenzékre nézve életveszélyes lenne mind a 2/3-os Fidesz győzelem, mind egy megnyert választás. Ha valami csoda folytán az ellenzék kapná meg a kormányalakítást, garantálható, hogy a Fidesz fél éven belül addig obstruálna amíg legalább két ciklusra újra bebetonozná magát az előre hozott választáson. 2/3 Fidesz győzelem esetén a mai ellenzéki pártoknak szintén végük lenne: - választóik többsége örökre elfordulnának tőlük.

Tehát a MINIMUM cél a 2/3-ad megakadályozása, az OPTIMUM pedig az abszolút többség megakadályozása lehet.

Szerintem az utóbbit csak titkos megállapodások eredményezhetik. Titkos, mint TITKOS. Tehát sem TG, sem mi nem tudhatunk róla, az utolsó napig. Ha, HA! ez megtörténik, akkor a választók (és TG) azt fogják érzékelni, hogy kézzel kihúzzák az ívekről a visszalépők neveit.

TG csak azt hagyta ki: Azért sem lehet (nyilvános) együttműködés, mert
- egyes körzetekben az egyetlen ellenzéki jelöltet célozhatná a fokozódó fideszes lejárató kampány,
- a pártok szavazóbázisában hetekig erősödnének az ellenérzések (gondoljunk arra, hogy a fideszmédia hogyan ábrázolja a jobbik vezetését: ezerrel próbálják "ráébreszteni" a jobbik szavazókat, hogy Vonáék elárulták őket).
- a (szerencsére) nem központi vezérelt ellenzéki (egyesek megvásárolhatók, mások szende naivák) megmondóemberek hetekig növelhetnék a káoszt,
- minden egyszerűbb, ha ez nem a nyilvánosság előtt történik.

@rasztaszív: től az idézet: "az ellenzék valódi érdeke a fidesz kisebbségi kormányzásra kényszerítése lenne.... így ők kopnának kormányon..."
Pár hét alatt sok minden történhet még, de mai tudásunkkal nem lehet kérdéses, hogy a pártok versenyében a Fidesz fogja a legtöbb listás szavazatot szerezni április 8-án. Általában ezt szokták leegyszerűsítve úgy megfogalmazni, hogy biztosra vehető a kormánypárt győzelme. E győzelem mértéke - és így…..
livengood 2018.02.23 20:20:56
@inreallife: "aki kormanyvaltast akar, az 100 jelolt kozul is ki fogja tudni valasztani azt, aki eselyesnek mutatkozik. igazabol az az erdekes, hogy aki csak egy adott partot hajlando tamogatni, azt bele tudjak-e kenyszeriteni egy masik ellenzeki jelolt tamogatasara, vagy sem"

Speciel én a választó körzetemben bajban leszek. Szükségem lesz az infóra, ha tudni akarom, hogy az LMP vagy a DK jelöltje az erősebb. Hacsak az egyik vissza nem lép addig.

A kormányváltást akaró, párthoz nem kötődők informálása döntő lehet, azzal együtt, hogy lehet hogy tévedek és az átszavazási hajlandóság nem olyan egyértelmű ahogy a 2018/2 TG írás után jósoltam.

Abból indultam ki, hogy pártlistára adott voksával mindenki átélheti az elkötelezettség, elvhűség magasztos érzését, ugyanakkor az egyéni körzetben már lehet pragmatikusan gondolkodni: - országoson a kedvenc pártra, egyéniben a legerősebbre adni a voksot. Végül is többé kevésbé az ellenzéki szavazók közös tulajdonsága a kormányváltó hajlandóságuk. Így van?

Most is hangsúlyozom, hogy ezt el lehetne mondani a választóknak, mert én úgy látom, hogy ezt még sokan nem értik. A többségnek a választás megnyerése a siker, elvesztése a kudarc. TG is írja, hogy a politikai győzelmet nem egészen e szerint kell majd számolni. Ha a Fidesz nem kap 2/3-ot, akkor veszített, az ellenzéki pártok nyertek. Szerintem ezt tudatosítani lehet az ellenzékre szavazókban és ezt nem csak a pártok, hanem bárki (ellenzéki média, civilek) tudatosíthatják bennük. És a legszebb az egészben, hogy erre akár néhány nap is elég lehet, sokat segít az elmútnyócév.

Vérfideszes (és ellenzékbe szorult szélsőséges) barátainknak jelezném: az, hogy én (mi?) most latolgatom az esélyeinket azt jelenti, hogy demokráciának gondolom az Orbán rezsimet. Szerintem erre több bizonyíték nem kell mint hogy minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a Fidesz rendez egy olyan választást, ahol akár veszíthet is. Tehát Béke!
livengood 2018.02.23 20:34:34
@inreallife: "mszp feladja a korzetet, es csak jobbikos csapatok jarnak hazrol hazra, vagy eppen forditva"

Ez működhet. Az utolsó hétre lehet halasztani. Így nincs "összefogás" és nem kell magyarázkodni sem.
Hivatalosan csak szombaton kezdődött, de nyilvánvaló, hogy hónapok, sőt, talán évek óta tart a 2018-as parlamenti választás kampánya. A java azonban tényleg csak most jön: a pártoktól és a választóktól is. Ez a szűk ötven nap lesz az az időszak, amikor azok, akik korábban még nem döntöttek, a…..
livengood 2018.02.22 00:14:27
"az egyéni kerületi verseny és taktika a 2018-as választás legfontosabb kérdése"

Tisztelem TG-t, de ez a megállapítása nem eredeti, a múlt év vége óta egyértelmű. Az elmúlt hónapokban sokan levezették ezt.

Szerintem most már inkább az az izgalmas kérdés, hogy:
I. - a kormányváltást akaró választók mennyire fogták fel az egyéni kerületek lényegét? - mert szerintem az szintén nem kérdés, hogy ma már a nácizásra-komcsizásra immunis az eltökélt többség, maszopostól a jobbikosig, elempéstől a dékásig nagy az átszavazó hajlandóság ebben a halmazban. Ez a tájékozottság nagyban függ az ellenzéki médiától. Ha széles körben ismert az átszavazás technikája (országoson a kedvenc pártra, egyéniben a legerősebbre adni a voksot) , akkor adott körzetben a szavazók ki is "javíthatják" az ellenzéki pártok hibáját: a megállapodás képtelenségüket. Ez ideális lenne az ellenzék számára, mert kivédhetetlen a Fidesz részéről, ugyanis az utolsó pillanatig nem észlelhető. Ebből fakad az újabb kérdés:
II. Az ellenzéki média, vagy az internetes civil szerveződések (Gulyás Márton, et cetera) képesek lesznek e tájékoztatni?

A valóság persze csak közelítheti az ideálist: Ha túl hamar és nyíltan megállapodnak egy egy jelöltben az ellenzéki oldalon, akkor bőségesen lesz idő a kormánypárti lejárató kampány csúcsra járatására. Ha titokban vagy későn, akkor meg a választó maradhat infó nélkül. Különben is, ha demonstratíven az utolsó pillanatban lemondanának az ellenzéki jelöltek a legesélyesebb javára, az infót akkor is el kellene juttatni a választókhoz, hiszen marad még rengeteg kamupárt a szavazó íven ami megzavarhatja a kevésbé tájékozott szavazókat.

Az is kérdés, hogy:
III. - a pártoknak mekkora energiával, mekkora szervezettséggel kell közölni a kormányváltást akarókkal, hogy adott körzetben melyik jelöltre kell szavazni, melyik mellett hasznosul legjobban a kormányt váltani akaró voks? Vagyis, hogy adott állapotuk (szervezettségük, szürkeállományuk...) és az adott külső feltételek ("törvénybe ütközés" : ügyészség, rendőrség, választási iroda, ász,...feljelentések) mellett képesek lehetnek e erre?
A politikai elemzés halott – írtam közel három évvel ezelőtt ezen az oldalon. Ma már valamelyest másképp látom: nem halt meg, hiszen ott, ahol korábban látni véltem, valójában soha nem is élt, nem is élhetett. Legfeljebb időnként, néha, percekig: ha élt is, rendszerhiba volt. Nyilvánvaló, hogy…..
livengood 2018.02.18 19:55:19
@Dr. Trejo: tévedsz, TG-ről már többen bebizonyították, hogy a liberálisok, a szélsőjobboldaliak, a konzervatívok, a baloldal, SZDSZ, LMP, MDF, Fidesz, Jobbik, Simicska g-korszak előtt és után, pénzelik. Elnézést ha kifelejtettem valakit, de nehezemre esett követni.
livengood 2018.02.18 20:13:48
@6.Lenin: oszt miben? én speciel nem járok olyan oldalakra olvasgatni se nagyon, főleg hozzászólni nem!!! ahol nem érzem az elfogulatlanságot. TG-n meg megint, meg megint... ezt kérik számon. Keresgéljenek máshol, van elég aki azt hazudja amit hallani akarnak. TG függetlenségét vitatni ennyi éven át egyszerűen UNCSI, azon túl pedig butaság.

szóval: az ominózus vélemény tévedés
livengood 2018.02.18 20:39:10
@naivugyfel: A tisztességes országot vágyók sokan lehetnek. De a többségük a legkisebb hibáért is hajlamos megkövezni a nyílt és becsületes jelentkezőket. Megvan az amikor TG nyilvánosan eljátszott a gondolattal hogy indul Veszprémért? Szerintem hiba volt. Megvan mit kapott érte a "tisztességes országra vágyóktól"? Szerintem a büntetés brutális volt. Ez az eset is tanította a "Széchenyiket" a fülbehúzásra. Csak az elmúlt nyolc évből százával hozhatnék példákat. Szóval nem véletlen, hogy a még futottak népesítik az ellenzéket...