Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bendig Borbála

31 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az elemi mozgásminták és a különféle reflexek minden ember biológiai programjában megtalálhatók és már a magzati életben is működnek. A megszületés után ezekből a mozgás-mintázatokból és reflexekből alakul ki a végleges, csak az emberre jellemző…..
Folytatódik a csecsemőkori reflexek bemutatása. Moro-reflex vagy átölelő reflex A szülők akkor láthatják a leginkább, ha a baba egy hirtelen erős hangra vagy egy váratlan érintésre megriad. Úgy is kiváltható, ha a vízszintes helyzetben tartott csecsemő fejét egy hirtelen…..
Átfordulás hasról hátra Azok a picik, akik nem szeretnek hason lenni, nehezebben tanulják meg ebből a helyzetből a megfordulást. Mivel azonban a hason fekvésből indulnak ki két alapvető csecsemőkori mozgásminta, a kúszás és a mászás, ezért érdemes idejében megszerettetni ezt a testhelyzetet és…..
Játék hason fekve A legtöbb csecsemőkkel foglalkozó szakember azt mondja a szülőknek, hogy „Sokat legyen a baba hason!” Arról sajnos már kevesebb szó esik, hogy miért, arról meg még kevesebb, hogy mi van a háton fekvéssel. Ebből esetleg azt gondolhatnánk, hogy az nem tesz jót…..
Játék háton fekve A háton fekvés ugyan olyan fontos testhelyzet a baba fejlődése szempontjából, akár a hason fekvés, mert így szabadon mozgathatja a karjait és a lábait. A karnyújtásnyi távolságra fölé lógatott játékot megfoghatja mindkét kezével. Ha rugalmas a játék…..
Négy hónapos a baba A négy hónapos baba szívesen figyel, mosolyog azokra, akik kedvesen közelednek felé. De különleges figyelemmel és megkülönböztetett örömmel fogadja az édesanyját vagy a kedves családtagokat. Élvezi a saját hangját, sokat és nagy élvezettel játszik a…..
Az agyi plaszticitás és a viselkedés megváltoztatásának képessége csökken az idő előrehaladtával. A gyermek életének első éveiben fejlődésének szinte minden lehetséges aspektusa szempontjából döntő fontosságú az ingergazdag környezet, a szeretetteljes, stabil, biztonságos…..
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok! ..
A beszéd az emberek közötti kommunikáció egyik fontos eszköze. A gyermek beszéde a felnőttekkel való állandó kapcsolat során alakul ki. A hangadás már a születéskor megkezdődik, az első felsírást a külvilág kellemetlen ingerei váltják ki. A gyermek sírása az első hetekben…..
Egy évvel ezelőtt kezdtem leírni a gyermekek fejlődésével kapcsolatos gondolataimat. Azt reméltem, hogy minél több szülőhöz eljutnak majd ezek az írások. A reményeim valóra váltak, a blog statisztikai adatai azt mutatják, hogy az első hónapokban a napi letöltés 10-20 volt, ez…..
Figyelemzavar, magatartászavar, hiperaktivitás, ADHD Ezeket a kifejezéseket sajnos egyre több szülő kénytelen megismerni. Az okokat felderítő testi-, idegrendszeri- vagy lelki betegségek, érzékszervi problémák kivizsgálása mellett mindig szükséges felmérni a gyermek értelmi…..
Harmadik hónap - a tudatos kommunikáció első megnyilvánulásai Az emberek közötti kommunikáció háromnegyed részét a metakommunikáció (gesztusok, arcmimika, testbeszéd, hangsúly, hangszín, a teljes testbeszéd) teszi ki. Mégis az emberi beszéd és az írott nyelv a legfontosabb…..
Babatorna a második hónapban Az előző részek elméleti ismeretei után következzenek a gyakorlati információk. A fejlődéstani szemléletű baba mozgásfejlesztő gyakorlatokkal sokat tehet a szülő babája egészséges mozgásfejlődése érdekében. Az egyszerű babatornának…..
Bendig Borbála 2012.08.14 14:52:21
@Bendig Borbála: Örülök, ha segíthetek!
Elemi mozgásminták, az emberi evolúció genetikai információi Van egy speciális, csak az emberre jellemző genetikusan kódolt mozgásfejlődési sor, amelyen minden gyermeknek át kell haladnia. A folyamat az első három hónapban a fej megemelésével kezdődik, ami ezután…..
Megünneplése Törökországból ered, ott legelőször 1920. április 23-án tartották meg, majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben. 1950 óta ünneplik a világ sok országában a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberben elfogadott határozata alapján.…..
A gyógypedagógus megfelelő és korszerű, vizsgához kötött képesítést kap, amely jelenleg Magyarországon más képzés keretén belül még nem valósul meg. Így a csecsemőkor idegrendszeri fejlődésének normális és kóros vonatkozásai nem ismertek azok számára, akik ennek…..
Örömmel látom, hogy egyre többen olvassák a bejegyzéseimet. Remélem az eddigi témák érdekesek és hasznosak voltak. A jövőben is hasonló tartalommal és a megszokott rendszerességgel jelentkezem majd. Folytatom a csecsemőkori fejlődésmenet sajátosságainak ismertetését, és…..
Aszimmetrikus tónusos nyaki reflex – ATNR Ezt a reflexes mozdulat is a fej helyzetének megváltozására jön létre. Ha a hasán vagy a hátán fekvő baba feje oldalra fordul, akkor az arca felé eső oldalon a karja és a lába kinyújtódik, az ellenkező oldalon pedig behajlik. A méhen…..
Sajnos egyre több baba születik idő előtt. Minél korábban jön a világra a gyermek, annál nagyobb lemaradással kezdi az életét az érett újszülöttekhez képest. Ez a legtöbb esetben még az iskoláskorban is észrevehető, ezért a koraszülöttek különleges fejlesztést és…..
A második hónaptól véget ér az újszülöttkor és elkezdődik a csecsemőkor. A baba látása és a hallása egyre jobban működik, így a körülötte lévő világot is egyre nagyobb érdeklődéssel figyeli. Fényre, hangra, mozgásra odafigyel, a mozgó nagyobb tárgyakat és embereket…..
Hogyan kezdjük el a babatornát ? Mivel az újszülött baba testtartása hasonlít a magzati tartáshoz és viszonylag keveset mozog, ezért jólesik neki, ha napjában legalább egyszer megtornáztatjuk őt. Az átmozgatáshoz válasszunk olyan időpontot, amikor még nem túl éhes és álmos,…..
A labdát lehet gurítani, eldobni, elkapni, rúgni, pattogtatni, pörgetni. Játszhatunk vele a lakásban, a szabadban, a vízben. Lehet labdázni egyedül, kettesben vagy egy egész csapattal. Létezik kicsi és nagy, sima és rücskös, világítós és csilingelő, sőt vannak olyan nagyobb…..
Mit látunk és mire figyeljünk az újszülött babáknál?    Ez a bejegyzés annak a sorozatnak az első része, amiben szeretném leírni, hogyan tud a szülő segíteni abban, hogy a baba az első életévben minden  fejlődési lépcsőfokon áthaladjon, és hogyan akadályozhatók meg az…..