Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fekete Balázs.

36 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
FEKETE BALÁZS „Mais, dans un État populaire, il faut un ressort de plus, qui est la vertu.” „Egy népi államban azonban eggyel több rugóra van szükség, és ez az erény.” Montesquieu: De l’esprit des lois (A törvények szelleméről, 1748)      Amikor a konzervativizmusra…..
A  kánon kifejezést a következőképp magyarázza Jan Assmann: ’egyenes rúd, oszlop, vezérléc, vonalzó.’ Elvont jelentései négy súlypont köré szerveződnek: a. mérték, irányvonal, kritérium; b. mintakép, modell; c. szabály, norma; d. táblázat, lista.” A Konzervatív…..
Fekete Balázs Egy új Európa-politika születésének vagyunk szemtanúi, mely nem véletlen, hogy Közép-Európában öltött testet az utóbbi években. Ezt az új felfogást eurorealizmusnak nevezem   kép forrása: http://ecrgroup.eu/ (Ez az írás nem felel meg a tudományos…..
Fekete Balázs beszélgetése Herbert Küpperrel a 2010-et követő magyarországi alkotmányos és politikai változások németországi megítéléséről.     Herbert Küpper (1964) a kelet-európai jogok kutatásával foglalkozó németországi Institut für Ostrecht München igazgatója,…..
Nem titkoljuk, több okból is örülünk Kertész Imre kitüntetésének. Az erre adott olyan reakciókat, melyek kizárólag a „szekértábor-logika” alapján, gyűlölködve foglalnak állást, méltatlannak és rendkívül elszomorítónak tartjuk.   kép forrása: pim.hu Kertész…..
Az én olvasatomban ez a beszéd elfogadhatónak tűnik mind a politikai szereplő, mind a társadalmi-politikai közeg szemszögéből. Az illiberális jelző megválasztását viszont nagyon szerencsétlennek tartom. Szándékosan visszatartottam magam attól, hogy a tusnádfürdői…..
Az EP választás rekord alacsony közép-európai részvétele jelzi, hogy a korábban elkötelezett integráció-párti társadalmak egyre kevésbé képesek az Európai Unió jelenlegi politikájával azonosulni.   Kép forrása: CEPI Sokat és sokáig fogják még elemezni a 2014-es EP…..
A krími helyzet nemzetközi jogi vetületeiről Fekete Balázs beszélgetett Sten Verhoeven belga nemzetközi jogásszal, a Makaói Egyetem egyetemi docensével. (az interjú a krími népszavazás előtt készült) „Tehát, ha az Orosz Föderáció nem tartotta tiszteletben a krími…..
  Egyetlen dolog egyesítette a kijevi tüntetőket: annak felismerése, hogy nem élhetnek tovább zsarnokságban. Fekete Balázs beszélgetett Szergij Shtukarinnal, a Donyeckben működő Center for Political Studies ügyvezető igazgatójával az elmúlt napok és hónapok ukrajnai…..
Az elmúlt hónapok Ukrajnai történései még sok munkát adnak majd az elemzőknek. Nem könnyű a témával foglalkozni, szerintem senki sem tudja magát az események hatása alól kivonni, a különféle csatornánkon érkező képek mindannyiunkat befolyásolnak (gondoljunk csak a Berkut és…..
Fekete Balázs   A radikális jobb és baloldali pártok erősödése, többek között, a hagyományos politika szféra drasztikus hitelvesztésével is magyarázható. Ez, hosszabb távon, az európai politikai pozíciók teljes átrendeződéséhez…..
(Javított változat) Noha sokan értelmetlennek, jelentéktelennek vagy régimódinak tartják, a királyságnak megvan a maga rációja a belga politikai kultúrában. Vasárnaptól immár hivatalosan is új uralkodója van Belgiumnak. II. Albert legidősebb fiának, Fülöpnek a beiktatása…..
A kötelezettségszegési eljárások kapcsán zajló iszapbirkózás leginkább szimptóma, melyben a hazai politikai élet túlfeszítettsége és az európai válságkezelés elbizonytalanodása tükröződik. "A Bizottságnak a válság kitörése óta különösen szüksége van a…..
„A német üzleti lobbit nem szabad lebecsülni, és úgy tűnik, egyelőre nem sokat törődik a magyar nép szuverenitásával.”A Mos Maiorum bloggerének, Fekete Balázsnak Schöpflin György (EPP) nyilatkozott, kifejtve saját álláspontját a Magyarországról szóló európai…..
“The power of the German business lobby cannot be underestimated and,seemingly, it does not care much for the sovereignty of the Hungarian people.”In an interview with Mos Maiorum’s Balázs Fekete, Hungarian MEP György Schöpflin (EPP) explains the recent European debate on Hungary from his…..
Az európai értékek védelmezőjének szerepében egy olyan bukott belga politikus tetszeleg, aki nem volt rest politikai meggyőződését megváltoztatni, ha érdekei – s a hatalom megszerzése – így kívánták. forrás: www.eufora.net Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális…..
„Semmi sem avul el olyan gyorsan, mint egy részletekbe menő, praktikus képzés.” Rezsőházy Rudolf történész-szociológus professzorral, az Université catholique de Louvain nyugalmazott tanárával, a PPKE díszdoktorával Fekete Balázs beszélgetett. Interjúnk első és második…..
Rezsőházy Rudolf történész-szociológus professzorral, az Université catholique de Louvain nyugalmazott tanárával, a PPKE díszdoktorával Fekete Balázs beszélgetett Európáról. A beszélgetés első fele ITT olvasható, ezúttal a második felét közöljük...
Rezsőházy Rudolf, történész-szociológus professzorral, az Université catholique de Louvain nyugalmazott tanárával, a PPKE tiszteletbeli doktorával Fekete Balázs beszélgetett Európáról. MM: Az életműve egy jelentős részét az európai történelem és értékek kutatásának…..
A belga társadalom és közvélemény rendkívül segítőkészen fordult az ötvenhatos forradalom magyar menekültjei felé. A Leuveni Katolikus Egyetem többek között egy épület átadásával és sok személyes támogatással segítette az egyetemen tanuló, 1957-ben már több mint száz…..
Az 1956-os forradalom eseményeit Nyugat-Európa emigráns magyar közösségei és az őket befogadó országok közvéleménye is folyamatosan figyelemmel kísérték. Megemlékezésként és kordokumentumként is alább Muzslay István jezsuita atyának – a belgiumi magyarok egyik…..
A Safarov ügyben a magyar diplomácia levizsgázott, sikeresen kreált egy olyan konfliktust, mely nélküle biztosan nem jött volna létre. Ebből is látszik, hogy a nemzetközi politikában a nem-cselekvés gyakran jóval többet érhet, mint bármilyen meggondolatlan tett. mult-kor.hu A…..
Egyszerre erősítette a nemzet önbizalmát és szólított fel európai együttműködésre a belga király. De vajon tudnak-e együttműködni vallonok és flamandok Belgiumon belül? Ha igen, akkor minden kettészakadó ország számára érdekes lehet a…..
A német pénzügyminiszter szerint az Európai Unió további föderalizálására van szükség, a válság csak így oldható meg. A politikailag igen bátor elképzelés több ponton is kérdéseket vet fel. Például nehezen képzelhető el egy európai föderáció közös identitás nélkül,…..
A flamand kormány Flandria értékeit és identitását bemutató rövid brosúrát állított össze az emigránsoknak. A francia anyanyelvű politikai és értelmiségi elit élénken vitatja és kritizálja ezt a füzetet, benne egy homogén Flandria megteremtésének újabb lépését…..