Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Adachale

0 bejegyzést írt és 201 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1972. Tankolás az ÁFOR kútnál. A kép a Faluszéli házak című film forgatásakor készült. Forrás: FORTEPAN  ..
Beteg, játék... Mivel napok óta dögrováson vagyok, most Nektek kéne besegíteni nekem...
Adachale 2016.02.06 12:21:42
1931. Hajóvontató házaspár egy csatorna mentén...
1888. Lucius D. Copeland, mutatja be a Copeland gőzhajtású triciklit a Smithsonian Intézet előtt...
Lászlóéknak első nap után beszóltak, hogy hangosak a gyerekeik, pedig 4 családdal kivették az egész Zöldkapu Vendégházat: Nem vagyunk egy kifejezetten problémakereső, konfrontálódós család, talán ezen is múlott az idei szilveszterünk sikere. Azért döntöttünk, hogy…..
Európa egyik legfigyelemreméltóbb teljesítménye a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben következett be: amikor amatőr és hivatásos gyűlölködők e jelenségről beszélnek, szinte kivétel nélkül, múlt időben mondják: a németek elkövették a holokausztot. Európa a…..
Adachale 2012.05.23 14:36:56
Horthy megítélése mai napig kétélű fegyver. Adva van egy vezető, aki a terror idején terrort alkalmazva „konszolidálta” a politikai helyzetet. Nem szabad elfelejteni, hogy 1919-1920 ra az ország GYŐRIG román megszállás alatt volt. Magyarország jelenlegi területéből a románok Tiszáig igényt tartottak (Miskolc, Eger, Debrecen, Szeged), szlovákok egészen Vácig (elképzeléseik szerint a szlovák –magyar határ kb. Göd – Gödöllő vonalán húzzodott volna), a szerbek meg egész Baranyát. No, ez lett volna az igazi Csonka Magyarország.
Sajnos a fehérterror válasz volt a vörös terrorra. MINDKÉT OLDAL bűneit vitatni nem lehet. Trianon után az ország gazdaságilag, politikailag, kulturálisan, és erőforrásilag (nyersanyag, ipar, mezőgazdaság) a padlón volt. Az országot szó szerint újra kellett építeni. Igaz ebben a Bethlen konszolidációs politikájának nagyon komoly szerepe volt.
Szokás a Horthy korszakot a három millió földönfutó országának nevezni. Ez így igaz, de az éremnek két oldala van. Pénzügyileg stabillá kellett tenni az országot, gazdasági feltételek újbóli megteremtése, oktatási rendszer újbóli kiépítése (Klebersbeg, Hóman), társadalom és egészségbiztosítás elindítása.
Pár adat a 1982-ben megjelent Magyar Történelmi Kronológiából (Akadémiai Kiadó). Alap- és középfokú iskolák száma 7418-ról csaknem a duplájára: 13780-ra; óvodáké 975-ről 1140-re emelkedett; meglévő 187 mellé 160 kórház épült, megkétszereződött az orvosok száma; 2628 km új országút épült; vasútvonalak hossza 8671 km-re nőtt, ebből 243 km-t lett pár év alatt villamosítva. Numerus clausus: mai szemmel nézve gyalázat. A törvényt az a Teleki Pál terjesztette be, akinek a mai megítélése makulátlan. Sajnos az akkori időszaknak egy „mindennapos elfogadott” törvénye volt. (csak érdekesség képen az USA űrprogramjának a 60 évek közepéig kitétel volt, hogy nem lehet zsidó származású űrhajós, vagy a vh alatt az angolszász hadseregek törzstiszti karában is volt egy un "zsidó kvóta"). Az akkori Anglia, Franciaország, Lengyelország szokásjogának elfogadott törvény volt (pl Kanada egyes egyetemein az 1920-1940-es években, Németország 1933-ban, Oroszország 1887-1917 között, Románia 1926-ban, Lengyelország 1937- és az Amerikai Egyesült Államok az 1920-as években a Harvardon)
A világháború alatt a megszállt Franciaországból és Lengyelországból a helyi hatóságok támogatásával (pl Franciaországban a letartoztatások 85% nem a német hatóságok végezték) arányaiban több zsidót deportáltak, mint Magyarországról. Nem kicsinyíteni szeretném a magyarországi holokauszt gyalázatosságát, de nem kéne útón – útfélen magunkat ostoroznunk, hogy mi vagyunk a legantiszemitább nemzet.
Területi revízió kérdésében szerintem sokat nem kell magyarázkodni. Az első és a második bécsi döntés nemzetiségileg a valós helyzetet tükrözte. Pl. az 1925 román népszámlálási adatok szerint Nagybánya, Szatmár, Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Székelyudvarhely, Csíkszereda magyar lakosság aránya 85-96% közt mozgott. (Jelenleg Hargita és Kovászna megyében is 80% feletti). A mindent vissza elvet viszont jó lenne mellőzni, már csak azért is mert pl Fiumében 1912 ben 7.000 magyar élt, ami lakosság 10% éppen hogy meghaladta, vagy esetleg a Monarchia határa délen Orsovánál húzódott, beletartozva a Zsil völgyét is. Ezen a területen a magyar lakosság aránya már nem haladta meg a 20-30%.
Világháborús szereplésünk Horthyhoz köthetően se fekete, vagy fehér. Horthy egy kényszerpályán volt, ahol nyilvánosan nehezen lehetett lavírozni. Jugoszlávia elleni hadba lépés hiba volt. Érdekes, hogy a Szövetségesek e lépés után Magyarországot még nem tekintették hadviselő félnek. Ugyanis az a Jugoszláv államszövetség, akikkel a meg nem támadási egyezményt kötöttük, megszűnt, így nemzetközi jog alapján Magyarország nem rúgta fel az egyezményt. Morálisan, viszont nem kérdés ki volt az agresszor…
Bárdossy szerepvállalása a Szovjetunió elleni hadba lépében, viszont az akkori törvények szerint is kimeríti a felségárulás fogalmát. Ugyanis Bárdossy fontos dolgokat hallgatott el Horthy előtt. Kassai repülőtér parancsnokának jelentését, miszerint NEM szovjet gépek voltak. Molotov és s moszkvai magyar nagykövet közti megbeszéléskor a Szovjetunió kijelentette, hogy a jövőre nézve elfogadja az első és második bécsi döntést, sőt utólag támogatja is Magyarország addigi területi revízióját. Erről Horthy 42-43 környékén szerzett tudomást. Azonnal el is indultak a kiugrási tapogatózások (kiugrási iroda, amerikai tisztek és rádió a Várban stb). Horthynak sokan felróják a hideg napokat. Nem szabad elfelejteni, hogy az akkori magyar KATONAI közigazgatás és igazság szolgáltatás elítélte a résztvevőket és csak a Nyilas hatalom átvétel után kaptak amnesztiát. 1944 téli Dunába lövetést azért érdekes Horthy nyakába varrni, amikor is már német fogságban volt.
Összegezve Horthy személyének és kormányzását nem lehet feketén és fehéren megítélni. Tény, hogy konszolidálta az országot és tény, hogy mint Kormányzóként felelősség (igaz, hogy kényszerpályán volt) terheli a háborús szerepvállalásban. Az viszont elgondolkodtató, hogy ha egy apát aki elvesztette az egyik fiát, a másik életével zsarolnak, az adott a pillanatban kormányzóként, vagy apaként viselkedik. Horthyt lenácizni megint egy skrizofén állapot. Ugyanis a titkosrendőrsége több adatot gyűjtött a nyilasokról, mint a kommunistákról. A nyilasok távolították el puccsal és német fogságban volt. Viszont az is tény, hogy Nürnbergben csak, mint TANÚKÉNT hallgatták meg és maga Sztálin (még 1946 után sem) sem kérte háborús bűnössé való
Az új, fantasztikus Mt-tervezetben szerepel:   A hvg.hu által megkérdezett munkajogász szerint az, hogy a tervezet a magánéletre is kiterjesztené a törvény hatályát, aggályos, főleg azért, mert olyan gumiparagrafusokról van szó, amiket nehezen lehet értelmezni. "Ha…..
  Ennek a bejegyzésnek Székelyföld brüsszeli irodájának megnyitója az apropója, de mégsem (csak) autonómiáról szól. Ennek egyszerű oka van. Nevezetesen az, hogy talán ahhoz van a legkevesebb köze. A brüsszeli irodáról bőséges írott anyag érhető el magyar nyelven, ezért…..
Adachale 2011.06.04 13:57:56
@nesze nektek két harmad...:

Mekkora egy kényelmes tirpák állat vagy. Az ilyenek miatt veszett el az ország. Neki jó legyen, aki kívülre került az meg kussoljon.

Akkor pár nevet felsorolok neked, aki büdös román, szlovák, ukrán (szovjet, vagy cseh -találd ki)
Asbóth Oszkár (helikopter) -Pankota (Románia)
Jávor Pál - Arad (Románia)
Ady Endre -Érmindszent (Románia)
Jókai Mór -Komárom (Szolvákia)
Munkácsy Mihály -Munkács (Csehszlovákia - Szovjetunió - Ukrajna)
Arany János - Szalonta (Románia)

Ja megsúgom, hogy első állandó magyar színház Kolozsváron 1792 ban jött létre. Pesten mi is volt akkor????
Tegnap megkezdődött Képíró Sándor pere (egy különösen ízléstelen sárgacsillagos performansszal az elején, jót nevetgéltek a fiatalok), akit az ügyészég háborús bűntett elkövetésével vádol, mégpedig az 1942. január 23-i újvidéki események miatt. Érdekes egy tárgyalás…..
Tisztelt Mt!   Nemrég új főnököt helyeztek a cégünk élére, sajnos a változás semmi jót nem hozott, nekem például egy hete fel is mondtak. Mindez nem meglepő, rengetegszer előfordult már, de az indok azt gondolom nem átlagos. Az első héten volt egy értekeztet, ahol semmi…..
Adachale 2011.03.01 09:06:03
@enamel:

Az árú - áru jogos ott a pont....

"így is hihetetlenül el vannak kapatva a munkavállalók"
Ha jól emlékszem olyat javasoltam, hogy:
"jogok és kötelezettségek közti különbség "

Akkor ezzel az erővel legyen meg az alap oktatás (írni, olvasás, számolás max 4 alapművelet), középiskolát hagyjuk, minek az. Utána, viszont irány a felsőoktatás és az élet. Nem életszerű. Normális iskolarendszer terelgeti a nebulót, nem egy tölcsért vág a fejébe és tonna számra önti bele a lexikális tudást. Ha már itt tartunk, akkor az oktatási rendszer is megérne egy jó hosszú misét
Adachale 2011.03.01 09:11:31
@owvk:
Azért én sem arra gondoltam, hogy leckét, meg dolgozatot kéne írni belőle. Vannak olyan témák - órák mint pl drogprevenció vagy szexuális felvilágosítás amiből nem hogy beszámolási kötelezettség nincsen, de gyakorlati oktatás sem nagyon van :-)
Adachale 2011.03.01 12:30:16
@Adachale:
Korábban ezt írtam, és úgy gondolom, hogy a felvetésedre is ez lehetne a válasz:

Normális iskolarendszer terelgeti a nebulót, nem egy tölcsért vág a fejébe és tonna számra önti bele a lexikális tudást. Ha már itt tartunk, akkor az oktatási rendszer is megérne egy jó hosszú misét
Mindig megoszlanak a vélemények, amikor arról van szó, hogy az egyik autós rendre utasítja a másikat valamilyen módon. András is ekként cselekedett nem olyan régen, nem csodálkoznék rajta, ha gyorsan ki lenne kiáltva közellenségnek meg önkéntes rendőrnek.A szlovák autópályán a…..
Michael Knight Robin Hood 2010.10.13 19:07:00
Orbán Viktor szemmel láthatólag jól érzi magát, sőt: már-már lubickol a kommunista Robin Hood szerepében. Voltak persze már emlékezetes alakításai ateista reformerként és ájtatos úrhatnám polgárként, de emlékezetes volt a vidéki téeszelnök és a lánglelkű…..
Adachale 2010.10.14 08:02:41
@Szende Aurélia:
"...amiért én, a 20 éves egyetemista lány fogok elsősorban fizetni,.."
Egyenlőre az adómból még én rettegő bolsevik-liberális-panelnyugger fizetem az egyetemista éveidet. Ha megkérhetnélek, vegyél vissza. Köszi

Viktorunk első országlásának idején voltam fősulis. Levelezős. Megjött Viktorunk és eltörölte a nappalisok 2.500 Ft tandíját. Vóóót nag ováció!! Csak azt felejtették el közölni, hogy csendben a levelezősöktől megvonták:
-tandíj utáni adókedvezményt
-DIÁKIGAZOLVÁNYT (no utazási támogatás, no könyvtári belépő stb.)
-áfásították (húúú de magyarosan néz ki leírva) a tandíjat

Más szóval mi dolgoztunk (adót fizettünk)+ tanultunk + fizettünk (újra adót fizettünk). No így könnyű jófejeskedni a nappalisokkal
Adachale 2010.10.14 08:02:41
@hakos2:
Amit a Tesco ról írtál az 100% jogos. Viszont az ilyen és ehhez hasonló cégek ellen ne külön adókkal küzdjünk, amit a végén úgy is mi fizetünk, hanem erős, szakszerű és nem lefizethető hivatalokkal és ellenőrző szervekkel küzdjünk. Sajna ennek a külön adó dolognak a még ide nem jött befektetők felé van egy nagyon negatív üzenete. Ma a bankok, holnap az energia-telko-üzletlánc szektor, holnap talán te barátom!!! Így max a spekulatív tőke jön ide a tőzsdén keresztül. Az nem fog nem hogy még 1 db de még 1.000.000 új munkahelyet sem teremteni :-(
Mint a a Pécsi Városi Tanács gyámügyi előadója és osztályvezetője nagyon elégedett az rendszerrel, be is lép 1983-ban az MSZMP-be. Tesz-vesz, "dolgozik", nem lázad. Mint a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság jogtanácsosa majd hatósági osztályvezetője 1985 és…..
Valami elmebeteg kerékpárosba futott bele dzsaszper, kishíján szó szerint, akinek az volt a legjobb szórakozása, hogy minden előzmény nélkül virtuális kátyúkat kerülgetett. A vigyorgásából meg arra következtetek, hogy nem is igazán fogta fel, hogy az ilyen akciókkal leginkább…..
Tisztelt MHTerror! A férjem kamionsofőrként dolgozik, és a tegnap esti tankolásnál a benzinkúton a főnöke egy férfival látta beszélgetni, amiből ő arra következtetett, hogy biztosan gázolajat adott el a tankjából neki. Természetesen semmi ilyen nem történt. Ma hajnalban a…..
A Magyar Hírlap szenzációs és döbbenetes sztorival indítja ezt a hetet: "Orvoskorrupció: Gyűjtsön még pénzt!" Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes elnökének levelet hozott a postás. Mikola István alig akarta elhinni, ami a levélben…..
  Ha olyan megbízható lesz később, amilyen megnyerő most, akkor tényleg jó vétel lehet. Mindesetre mi megegyeztünk abban, hogy a Dusternek egyetlen komoly hibája van: hogy nem a miénk. Kéne, na. Mai cikkünk blogposztja...
Sziasztok! Egy nagy cégnél dolgozom, jelenleg még határozott idejű a munkaszerződésem. Elvileg 2 hét múlva határozatlanon leszek már. A véglegesítésem még mindenképp megvárom, de utána szeretném, hogy terhes is legyek. Viszont nagyon félek, hogy találnak valamilyen indokot,…..
Nyerj Asus netbookot a Munkahelyi terror blog nyereményjátékával. Csatlakozz  facebook oldalunkhoz  és automatikusan részt veszel a sorsoláson.   A részletekért kattints ide   Sziasztok,   Sok hajmeresztő…..
Adachale 2010.04.19 11:08:51
@_John_Doe_:
Mattrészeg TMK aki gépet szerelt! Még szerencse, hogy a műszakvezető senkit nem engedett hozzányúlni és kérte, hogy a szabin lévő villanyszerelő TMK -t azonnal rendeljük be. A gép borításán mérték az ipari áramot.

Targonca a tűzoltóvizet tároló medencébe szaltózott be:-)))))
Szép látványt nyújtott
Adachale 2010.04.19 11:13:47
@_John_Doe_:

Mattrészeg villanyszerelő TMK!!! Aki után a műszakvezető nem volt hajlandó senkit sem gépre engedni (amit "megjavított") és követelte (jogosan), hogy a szabin lévő másik TMK kollégát hívjuk be. A gép borításán ipari áramot mértek!!!!

Targonca beleszaltózott a tűzoltóvizet tároló medencébe.
Szép látványt nyújtott!!! A marhája "rendőrkanyart" akart produkálni :-))))) Még jó hogy be van kamerázva az udvar, így a fékhibáról szóló mese nem állta meg a helyét
Nyerj Asus netbookot a Munkahelyi terror blog nyereményjátékával. Csatlakozz  facebook oldalunkhoz  és automatikusan részt veszel a sorsoláson.   A részletekért kattints ide   Betegállományban vagyok 3.napja. Munkáltató…..
Adachale 2010.04.01 09:58:26
@CatMother:
Ok akkor:
-mi szükség van erre a blogra?
-mi szükség van a Munkatörvénykönyvére?
-mi szükség van MB?
-mi szükség van érdekvédelmi szervezetekre?
- egyáltalán mi szükség van bármilyen szabályozásra?

Éljünk csak feudalizmus által adatott jogokkal.
Adachale 2010.04.01 10:03:29
@Egi78:
Az igaz, hogy a munkavállaló "elfogadta" a fekete jövedelem játékszabályait. De KÖNYÖRGÖM NE EZ LEGYEN A NORMÁLIS HELYZET! Javítsatok ki ha tévedek, de a kutya itt van elásva
Adachale 2010.04.01 10:28:01
@_Molly:
"Nem minden munkavállaló van ugyanis abban a helyzetben, hogy választhasson az erkölcsi tisztaság és az elszegényedés (a munkanélküliség) között. Főleg, ahol gyerekek és adósságok is vannak. "

Ezzel tökéletesen egyetértek!!!
A csörte a 2010.04.01. 09:32:32 hozzászólásom után indult el :-)))