Regisztráció Blogot indítok
Adatok
farkasivan

416 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2006-2008 között a tervezőasztalon voltak a tiszacsernyői, kisdobrai vasúti átrakódóállomásokról, Kelet- és Dél-Szlovákián át – a majdani R2-es déli gyorsforgalmi út mentén – Pozsonyig, sőt Bécsig haladó széles nyomtávú vasút tervei. Az akkor szándék alapján Kínából az áru az Európai Unió kapujába,…..
Szociálisan érzékeny embernek tartom magam, azonban most közgazdászként szeretnék megnyilvánulni és figyelmeztetni az olvasókat arra, mi vár ránk a középtávú jövőben. Egyrészt a bennünket körülvevő objektív és könyörtelen valóság, másrészt a kormánykoalíció utóbbi hónapokban jóváhagyott csomagjai…..
Szlovákia kormánya elfogadta a 2020.évre szóló állami költségvetést. Érdekessége, hogy ez az új pénzügyminiszter, Ladislav Kamenický első költségvetése, amely már a választásokat követő, új kormány számára készült. A bevételi oldalon 38,8 milliárd, a kiadási oldalon 39,3 milliárd euró szerepel. Az…..
Hétfőn tartotta meg 15. képviselő-testületi ülését a Nyitra Megyei Önkormányzat. Az egyházi és a magán fenntartású művészeti iskolák, nyelviskolák és oktatási intézmények számára a korábbi évekhez hasonlóan, a 2019/2020-as tanulmányi évben is a diákok után járó fejpénz 100 százalékát határozta meg.…..
A pozsonyi törvényhozás jóváhagyta a személyi jövedelemadó (SzJA) adózatlan sávjának megnöveléséről szóló törvénymódosítást. Sajnos nem az első eset, amellyel a parlament jelentősen és kedvezőtlenül befolyásolta, befolyásolja az önkormányzatok gazdálkodását.  Az elmúlt egy-két évben hozott a…..
          A személyi jövedelemadó adómentes sávjának megnöveléséről szóló törvénymódosításról, amelyet a Híd javasolt elfogadásra a kormánynak, majd később a pozsonyi törvényhozásnak, 2019. július 2-án írtam egy jegyzetet, Ne sanyargassák az önkormányzatokat! címmel. Ezúttal más megközelítésből,…..
          Az Európai Unió intézményei felmérték a tagállamok lakosságának pénzügyi ismereteit. E téren a legrátermettebb lakossága Dániának van. A dánok átlagosan a feladatok 72 százalékát teljesítették. A 28 tagállamból álló lista legalján Románia szerepel, 22 százalékos átlagos teljesítménnyel,…..
Hétfőn tartotta meg 14. képviselő-testületi ülését a Nyitra Megyei Önkormányzat. Javaslatunkra, az MKP megyei frakciójának javaslatára a megyei önkormányzat eldöntötte, hogy az Integrált Regionális Operatív Program (IROP) irányító hatóságához, vissza nem térítendő EU-támogatást kérve benyújtja az…..
A pozsonyi kormánykoalíció hamarosan eldönti, hogy a szociális csomagon belül 2020-tól milyen intézkedések valósít meg. Az MKP egyetért az olyan kormányzati szociális intézkedésekkel, amelyek megnövelik a családok havi bevételeit. Azonban, ha a parlament megszavazza a magánemberek és…..
Hétfőn megtartotta 13. képviselő-testületi ülését a Nyitra Megyei Önkormányzat. Az MKP képviselőcsoportjának javaslatára - amelyet az előző testületi ülésen Gyarmati Tihamér nyújtott be - a megyei önkormányzat tegnap elfogadta, hogy a vonatkozó törvényen felül, a megye által fenntartott intézmények…..
    A Nyitra Megyei Önkormányzat hétfőn megtartotta 12. képviselő-testületi ülését. A testület elfogadta a 2018. gazdasági év zárszámadását. Ennek alapján megállapítható, hogy 2018-at a korábbi évekhez hasonlóan, újra magas, 14,9 millió euró gazdasági többlettel zárta. A többletet a megyei…..
A Nyitra Megyei Önkormányzat hétfőn tartotta meg 11. képviselő-testületi ülését. A testületi ülésen eldöntöttük az idei megyei támogatásokat helyi kultúrára, sportra, idegenforgalomra és a műemlékek felújítására. A kultúra és sport terén összesen 1.700 pályázat érkezett a megyei hivatalba. A…..
Lezajlott Szlovákiában a köztársasági elnökválasztás első köre. Lehet, hogy ezzel adóügyekben elillan a kormánypártok igyekezete, buzgó aktivitása? A választást megelőző napokban egymásra licitáltak, ki tud erőteljesebbet javasolni. Miközben javaslataikat nem vitatták meg egymással, mint ahogyan ez…..
  Nyitra Megye Önkormányzata megtartotta 10. képviselő-testületi ülését. A megye áruba bocsájtja feleslegessé vált ingatlan vagyonát. Közöttük családi házat kerttel Gadócon, mezőgazdasági műhelyt a hozzá tartozó beépített területtel és udvarral Gadócon, középiskolai kollégium épületét Ógyallán,…..
Hétfőn lezajlott a Nyitra Megye Önkormányzat 9. képviselő-testületi ülése. A testületi ülésen fontos döntést hoztunk Nyitra megye belépéséről a nagytérségi, Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulásba. Ennek előzménye a következő: 2011-ben a területi társulás létrejött, ám foghíjasan, Nyitra megye…..
A pozsonyi törvényhozás elfogadta a 2019. évre szóló állami költségvetést. Vegyük górcső alá, egy kissé szokatlan, szélesebb kontextusban. Ugyan első ízben tervezték Szlovákia állami költségvetését kiegyenlítettre, ám számos tárca az elfogadott éves keretével kevéssé elégedett. Közéjük sorolható az…..
Nyitra Megye Önkormányzata hétfőn megtartotta 8. képviselő-testületi ülését. A testületi ülésen jóváhagytuk a megyei önkormányzat 2019. évi költségvetését. A büdzsé kiegyenlített, a bevételi és a kiadási oldalon is egyaránt közel 250 millió euró szerepel. A költségvetés tartalmazza a…..
Lukovics Tamás, az MKP párkányi polgármesterjelöltje és Zoltai Dániel, Komárom-Esztergom megyei képviselő terjesztették elő a Párkányba tervezett hulladékégetővel kapcsolatos petíciót az Európai Parlament Petíciós Bizottságában. A beterjesztést követően a bizottság ülésén az alábbi, fontos…..
A szlovák kormány tegnap elfogadta Szlovákia nemzeti beruházási tervét a 2018 és 2030 közötti időszakra. A hosszú távú terv szembetűnő és egyben legsúlyosabb kockázata, hogy 13 éves időtartamra szól. Márpedig Szlovákiában egyszerűen nincs hagyománya a folytonosságnak, amikor az egymást követő,…..
2014-ben a magyarországi Szadán döntött Magyarország és Szlovákia kormányfője arról, melyek lesznek azok a határon átnyúló közlekedési beruházások, amelyek a 2014-2020 közötti uniós időszakban megvalósulnak. Később a lista módosult, ám megelégedéssel tölt el bennünket, hogy a lista első beruházási…..
          Nyitra Megye Önkormányzata megtartotta 6. képviselő-testületi ülését. Az ülésen megvitattuk az IROP integrált egészségügyi központok létrehozására kiírt pályázatát, a Nyitra megyei pályázatok sorsát, hiszen a legutóbbi testületi ülésen arról döntöttünk, hogy megyei hatáskörben, Párkányban…..
2014-ben határozati javaslatot tettem a Nyitra Megyei Önkormányzatban, hogy a megye kedvező, pozitív láttatása végett - más megyékhez hasonlóan - a megyénkben közlekedő helyközi járatok autóbuszain is tüntessük fel a Nyitra megye támogatja az autóbusz-közlekedést c. feliratot jól látható helyen. A…..
A Nyitra Megyei Önkormányzat regionális fejlesztések bizottságában kezdeményeztük a regionális védjegyek rendszerszerű bevezetését Szlovákiában. Praktikus hozadéka az lenne, hogy az adott természetes régióban, kistérségben tevékenykedő gazdák, vállalkozók feltüntethetnék termékeiken és…..
Pozsonyban a törvényhozás tavaly nyáron módosította az orvosi készültségről szóló törvényt. Az ősszel kiadott miniszteri rendelet szabályozza, hogy az ország hány pontján lesz államilag garantált orvosi készültség. Bizonyára emlékeznek rá, kezdeményezésünkre, a párkányi régió polgármestereinek…..
Az Európai Unió 2014 és 2020 közötti, hét éves költségvetési és fejlesztési időszakban Szlovákia enyhén 15 milliárd euró alatti támogatási kerettel bír, amely az Európai Unió közös költségvetésének vissza nem térítendő támogatását illeti Szlovákia számára. Szlovákia nettó fogadó ország, jóval több…..