Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alterina

0 bejegyzést írt és 94 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Heribert Illig azzal az elképesztő ötlettel – még inkább tudományos blöffel – állt elő, hogy mindaz, amit az európai történelem 614 augusztusa és 911 szeptembere közötti időszakáról tudunk valójában kitaláció, egy összeesküvés szüleménye. A kor történelmi eseményei valójában VII. (Bíborbanszületett)…..
Immár a magyar lakosság rendelkezésére áll egy, az e-demokráciát, azaz közvetlen részvételi demokráciát megtestesítő szavazóprogram, melyre már mindenki regisztrálhat (akár Facebook vagy Google fiókjával is) és használhatja, hogy szavazzon mások által feltett közérdekű…..
Viharzóna Viktátor és a nők 2015.10.08 15:20:08
  Régóta tudjuk, hogy a mi Viktorunk mentális állapotával komoly problémák vannak, most azonban egy új fóbiájára derült fény: Orbán valójában fél a nőktől. No, nem úgy általában, hiszen még egy sem támadta meg (bár egy sportos, harcias nőnek nem lenne komoly ellenfél),…..
"Noam Chomsky tíz pontba foglalta a populista diktatúrák jellemző manipulációs technikáit." Legalábbis az interneten terjedő cikkek szerint, a nyelvész-filozófus szerző szerint ugyanis nem ő írta. A manipulációs tízparancsolat valójában Sylvain Timsithez köthető, a szöveg pedig a szerző weblapja…..
Én nem tartom értéknek az úgynevezett férfiasságot meg nőiességet, de ti még mindig a régi szerepmodellekbe próbáltok belezsugorodni, szóval nektek mondom: Nincs annál férfiatlanabb, mint feminizmus ellen picsogni   Nem tudom, mit lehet ezen nem érteni. Nekem ugyan fogalmam…..
alterina 2015.04.26 13:26:54
@Quadrille Lobster: "Olyan nehéz lett volna még egy lépéssel tovább gondolodni és megengedni, h ha akar legyen anya, ha meg nem, akkor nem? "

Ez meglehetősen tipikus! mindenkinek megvannak a saját korlátai, amit nagyon nehéz átlépni. Részben ezért is kell a mozgalom (anarchista/kommunista/feminista/stb...) hogy segítsünk ebben egymásnak.
www.facebook.com/anarchoinfo
Bemutatjuk a húsz leggyakoribb tévhitet, amit a vallásos emberek hajlamosak hinni az ateistákról és az ateizmusról. Míg ez a cikk főleg keresztényeknek szól, bármely vallás követőjének hasznos olvasmány lehet, aki nem teljesen érti az ateizmust és esetleg néhány hibás…..
Akárki Sziriza 2015.03.06 15:56:11
A Dinamó blogon jelent meg Balázs Gábor írása a Sziriza-kormány lehetőségeiről, a februári történések tükrében.  http://dinamo.blog.hu/2015/03/03/athen_sunt_delend Jó írás, sok fontos megállapítást tartalmaz, mindössze pár dologban vitatkoznék vele. Mint írja, a Szirizáról, a jelenlegi görög…..
A sok dolog közül, amit nem értek, az egyik, hogy a kereszténység és a keresztények története az elmúlt kb. 100 évben, miért fonódik össze a jobboldali gondolkodással? Az aktívan politizáló egyházak, és teológusaik, illetve híveik, mindig a jobb és szélsőjobb oldalán…..
alterina 2015.03.01 19:02:51
@Vértes László:
"szeressük embertársainkat, mint önmagunkat"
ez akárhogy is nézem, azt is jelenti, h megosztom velük az utolsó falat kenyerem is, vagyis kommunizmust. Nem jövedelmi egyenlőséget, hanem a csere eltörlését, mivel akivel cserélsz, azt már nem szereted úgy, mint magadat, attól már el vagy idegenedve. Persze neked nehéz lehet ezt megérteni, mert akkor kiderülne, hogy egyáltalán nem úgy élsz, ahogy Jézus jónak tartaná. Tudod, kognitív disszonancia redukció! :)

Mondjuk én nem keresztény, hanem osztályharcos anarchista vagyok, így a harácsoló világi uraságokat is szó nélkül likvidálnám 1 forradalom során. Egyébként nem gyűlöletből. :)
alterina 2015.03.03 17:42:35
@Discipline: "azután téged is likvidálna valamelyik forradalmár elvtársad, mert éppen nem ért egyet veled valamiben,"

A forradalmárok az esetek döntő többségében nem egymást szokták likvidálni, hanem az ellenforradalom (sztálinista vagy más, pl. "keresztény" variánsa) szokta őket irtani. Lásd pl. itt:
www.nestormakhno.info/magyar/barikad/mahno.htm
A keresztények már több embert irtottak ki, mint bármelyik más szellemi irányzat követői.
Vannak burzsujok, akik egy forradalom után/során elfogadnák az új rendszert, többnyire azok, akik most is az emberségesebbek közé tartoznak. Az ellenforradalmi erőket megkímélni viszont ostobaság és csak sokkal több áldozathoz vezet később.

"az emberi természet alapvetően nem változtatható meg. Az ember emellett roppantmód találékony. Ez azt eredményezi, hogy a kapzsiság és a hatalomvágy bármilyen helyzetben utat tör magának."

Túl sok ellenforradalmi propagandát olvastál. Nincs olyan, hogy "kapzsi emberi természet" és hasonlók, a társadalom által kitermelt kapzsiság stb. van, lásd pl. Fromm műveit.

Mindegy, ha érdekel, úgyis utánaolvasol, ha nem, akkor meg úgyis hiába írkálok itt. :)
Vágjunk a közepébe: Orbán apuka tehet a dologról.Mégpedig azért, mert a slendrián diktatúrát választotta. Ha valaki élet és halál ura, hatalmával nemcsak bármit megtehet, hanem meg is tesz, s nem akarja közben a tisztesség szobraként láttatni, az emberekért dolgozó áldozatos…..
Minden, önmagát antikapitalistaként definiáló mozgalom számára szükséges, hogy meghatározza mi is volt valójában a „létezett szocializmus” (államszocializmus? államkapitalizmus?). Ez a törekvés nem más, mint a saját programunk újrafogalmazása. A kommunizmus (anarchizmus) a kapitalizmus…..
alterina 2015.01.29 17:02:10
Alapvetően jó és tanulságos cikk.

Néhány megjegyzés a
www.facebook.com/anarchoinfo -ról: Azt sugallja, hogy volt egy "magát kommunistának (bolseviknak) nevező" burzsoázia, aki magára vállalta a forradalom eltiprásának feladatát. A bolsevikok kezdetben nem alkottak "burzsoáziát", többségük csóró kispolgár vagy proli volt. Ahogy hatalomra jutottak, fokozatosan kezdték el betölteni a burzsoázia szerepét, működni burzsoáziaként. A termelés szervezésének mozgatórugója, fő szempontja viszont továbbra sem az ő személyes és családi meggazdagodásuk volt, ebből a szempontból másfajta uralkodó osztályt képeztek, mint a burzsoázia.
Mi megemlítettük volna, hogy tudatosan építettek egy speciális kapitalizmust, amit ők maguk is államkapitalizmusnak neveztek, lásd pl. Lenin a Terményadóról c. művét. A demokráciáról írottak is kissé elnagyoltak és félreérthetőek a cikkben, de hát egy blogbejegyzés nem az a műfaj, ahol mindenre részletesen ki lehet térni.
Nem tudom, mennyire régre nyúlik vissza ennek története, de az bizonyos, hogy napjainkban nagyban él az a felfogás, miszerint az ész és érzelem mint ellentétpár állnak egymással szemben, a "szívedre hallgass, ne az eszedre" (vagy ennek fordítottja) gyakran hangzik el hétköznapjainkban. Én ezzel…..
Sefatias A keresztény anarchizmus 2014.12.03 12:07:08
A keresztény anarchizmusnak igen csekély irodalma van magyar nyelven. Száz évvel ezelőtt sokan vallották ezt a nézetet, és jelentek meg írások erről, de azokat már lehetetlen beszerezni. Ezért is van nehéz dolgom, mert kénytelen vagyok sok apró mozaikból összerakni ennek a nézetnek a leírását, és…..
alterina 2014.12.05 16:50:39
@mint olvasod: Nagyjából egyetértek! Viszont az akkori tudatossági szint is az akkori társadalmi viszonyokból következett. Az elszigetelt törzsekben a közösség-tudat is a törzsre kellett, hogy korlátozódjon. Objektív valóság volt, hogy a törzsnek mint önálló entitásnak kellett szembenézni a természet erőivel. Ha gyengének bizonyult, nem számíthatott más törzsekre.

Ma is hasonló a helyzet. A kapitalizmus problémája nem oldható meg nemzeti vagy kontinentális szinten.
Leegyszerűsítve: Azt kell elősegítenünk, hogy az emberek ráébredjenek arra a tényre, hogy a termelés társadalmasodott és olyan szintre jutottunk, ahol szükségképpen egyre kevesebb embernek jut értelmes munka. Ebből az kell következzen, hogy a megtermelt javakat is ehhez igazítva kell szétosztani, amihez a tulajdonviszonyokat és az egész termelést, az egész társadalmi életet át kell alakítani, világközösséget létrehozva.
A közgazdászok fő érve a globalizáció és a szabad, kapitalista piac mellett rendszerint az, hogy a globális társadalom csak a nyertes oldalon állhat minden szempontból. Azonban a tőkevonzás szabályai veszélyekkel is járhatnak. A pénz ugyanis egy olyan részecskeként működik a…..
Felvonulást rendezett a szélsőséges nézeteket valló Svédek Pártjának 150 tagja Stockholmban, a szeptember 14-i önkormányzati választások előtti kampány részeként.  A felvonulók ellen több mint tízezer ellentüntető vonult az utcára. A két csoportot kutyás és lovas…..
Nagyon régóta kérdés a keresztények számára, hogy mi legyen a hozzáállásuk a világban uralkodó szőrnyűségekhez, amelyek elsősorban a lakosság jelentős részének elnyomásából erednek. A legtöbb vallás képviselői abban hisznek, hogy a társadalmi igazságtalanságok megváltoztatása nem a mi dolgunk, hanem…..
A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom sem a szovjet emlékművet, sem a német megszállásét nem látná szívesen a Szabadság téren. Utóbbit már csak azért sem, mert szerintük…..
alterina 2014.06.03 19:42:53
@Ahasverus: Mozgalmár vagyok, nem elsősorban azért írogatok, mert szórakozni akarok és nincs más dolgom! :)
Annyiban egyetértek, h senki sem tudja pontosan, mi következik a kapitalizmus után, még azt sem, h mikor fog összeomlani. Azért tevékenykedünk, h nagyobb esélye legyen egy emberhez méltó társadalomnak.
Majd 1x talán összeakadunk 1 konstruktívabb vitában. :)
alterina 2014.06.05 20:14:18
@Ahasverus: Felháborítónak tartom (de persze sok mást is, ami a kapitalizmusban folyik). Sztem az ilyen partikuláris problémákra is kell reagálni és kell foglalkozni velük, mi is megosztottuk az oldalunkon az ezzel kapcsolat hírt annak idején:
www.facebook.com/anarchoinfo
De a lényeg az, hogy a rendszer ellen küzdjünk, ami ezeket kitermeli. Ismered a folyón leúsztatott csecsemőkről szóló tanmesét, nem?
alterina 2014.06.06 15:22:47
@Ahasverus: Nem tudhatod, hogy mi mit csinálunk és mit nem, milyen körülmények között, milyen nehézségeket leküzdve, pl. hol lakunk, stb.
Napi 30ezer ember hal éhen a Földön a kapitalizmus következtében, milyen alapon jelölnénk ki pl. a kishantosiakat (akik közül amúgy 1 sem fog éhen halni), hogy ők értékesebbek, mint mások és értük kell szervezkedni és másokért meg nem?
Még 1x:
"a lényeg az, hogy a rendszer ellen küzdjünk, ami ezeket kitermeli. Ismered a folyón leúsztatott csecsemőkről szóló tanmesét, nem?"
A kettőt a mai napig szeretik összemosni, főleg a médiában. De nem alaptalanul. Az emberi gonoszság sosem fogja megengedni, hogy egy ellenőrző hatalom nélkül, egymás mellett megférve tudjunk élni. Ha nincs, ami korlátozna, az állat sokakból könnyen elszabadulhat, mivel ha minden…..
Az alábbi poszt előzménye itt olvasható:Húsz éven belül egy gép veszi el a munkádat San Franciscóban minden reggel fehér buszok százai állnak be a megállókba, hogy munkába vigyék az embereket. De nem szállhat fel rájuk bárki. Ezek a buszok csak a Google, Facebook, Apple, és…..
Fenyegeti-e a társadalmakat egy újkori fasizáció? Beszélhetünk-e a kapitalizmusról demokrácia nélkül? Mi történik ma Magyarországon? "A demokráciát ma kinevetik az emberek és el kell ismernem, bizonyos mértékig megértem őket" - nyilatkozta Tamás Gáspár Miklós, akivel Jaroslav…..
A gazdasági logika szerint azok a társadalmak a versenyképesek, amelyek a lehető legnagyobb (értelemszerűen a piacon eladható) hozzáadott értéket állítják elő. Vállalati szinten ez a lehető legnagyobb eladott output, a lehető legnagyobb nyereségesség, és a lehető legmagasabb…..
A PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző…..
„Mérnökök, szerkesszetek időgépeket, és nyissátok föl a munka és nyomorúság barlangjait! (…) Politikusok, sajátítsátok ki nekünk az élet lehetőségeit!” (Kassák Lajos: Vissza a kaptafához, 1923). Hogy személy szerint Simon Gábor, Molnár Zsolt és Mesterházy Attila…..
Enntrance Hairy question 2014.04.25 10:12:09
Azt, hogy mit ítélünk szépnek és mit nem, teljes mértékben szubjektív.Vannak azonban különböző tényezők, amelyek nagy mértékben befolyásolnak, befolyásolhatnak minket ennek megítélésében. Az egyik ilyen tényező a szépségipar.  A hónaljszőrzet, egy nőnél például,…..
A Princeton és a Northwestern egyetemek kutatói által jegyzett új tanulmány megállapításai szerint az Egyesült Államok politikai rendszere korántsem demokratikus, sokkal inkább a gazdagok és hatalmasok érdekeit szolgáló oligarchia. Nos, igazából ez nem újdonság. Sőt, a…..