Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ujszemlelet

20 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az alábbi kronológia a 2021-es Szociális Munka Napja Konferencia "Polgári engedetlenség a szociális munkában" szekcióra készült.   2010 őszén informálisan létrejön az Új Szemlélet Csoport a Szociális Munka Etikai Kódexének megújításának apropóján (a közösségi munka és a radikális szociális munka…..
Lau Ka-tung egy hongkongi szociális munkás, aki aktív résztvevője a demokráciáért kiálló mozgalomnak. Ka-tung nem tudott részt venni a Törvényhozó Testületbe (Legistlative Council-LeCo) való választásokon, ahogy eredetileg tervezte, mivel egyéves börtönbüntetését töltötte, amire a szociális munkás…..
A Nemzetközi Szociális Munkás Akcióhálózat (International Social Work Action Network, továbbiakban  SWAN-I) radikális szociális munkás szervezetek és támogatóik globális szervezete. Néhány országban (pl. az Egyesült Királyságban, Írországban, Görögországban, Dániában) tagszervezeteink Szociális…..
Új Szemlélet Ítélethozatal 2012.05.22 13:16:00
Május 23-án szerdán 10:15 perctől, kerül sor a Fővárosi Törvényszéken az Új Szemlélet szociális munkásának Ferencz Norbert Pumuklinak a hatósági rendelkezés elleni izgatás ügyében (a józsefvárosi kukázást tiltó rendelet elleni demonstráción állították elő)…..
Nem bűnös! Alkotmányvédő! (Halogatásnak nincs helye!)   Társunknak, Ferencz Norbertnek 2012. május 17-én (csütörtökön) 10 óra 30 perckor folytatódik másodfokon „büntetőügye”. Helyszín: Markó u. 27. (Fővárosi Törvényszék) I. em. 75.   Mint…..
Új Szemlélet Példaképpen 2012.04.14 23:26:00
 Megnyitjuk a rovatot, amelyben olyan ismert vagy kevésbé ismert embereket ajánlunk a figyelmetekbe, akik a tevékenységükkel előmozdították a szociális szakma fejlődését. Az ő példájukon gondolkodva szeretnénk arra buzdítani titeket is, hogy a szakma alapértékeinek, etikai…..
A szemét-háborúnak vége!Mi győztünk!  15 hónappal kukázást tiltó előterjesztése után most saját tábora hátrált ki Dr. Kocsis Máté hajléktalanügyi referens mögül, aki így kénytelen-kelletlen visszavonulót fúj. Április 5-én, Kocsis Máté "bólogató…..
 Nyílt levél Kocsis Máté polgármester, a jegyző, a jegyzőt helyettesítő aljegyző és a polgármester előterjesztését (kukázást tiltó és kriminalizáló) támogató önkormányzati képviselők részére! "Álláspontom szerint a probléma megoldását jelentené…..
A SWAN-petíció (ld. alább) aláíróinak a száma immár meghaladja az 1100 főt, a támogatók között számos ország képviselteti magát.Ha még nem tetted meg és egyet értesz a céljainkkal, írd alá azt és/vagy a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz) által készített hivatalos…..
Csütörtök este (2011. nov. 17.) 18 órától Szakkollégium Éjszakája az ELTE Lágymányosi Campusán! A CIVIL folyosón (alagsor) lesz a standunk, szeretettel várunk titeket beszélgetésre, eszmecserére, vagy csak egy kis nézelődésre!A rendezvényről…..
Új Szemlélet Petíció 2011.11.03 21:51:00
A brit SWAN szervezet (róluk ld. a korábbi posztokat) petíciót készített a támogatásunkra - ezzel is kifejezve, hogy elítélik a szociális problémák rendészeti kérdésként kezelését, valamint a munkájukat az etikai kódex alapján végző segítő szakemberek bűnözőnek…..
Ma este még két rövid idézettel örvendeztetünk meg titeket (és persze magunkat):"Az OBDS – a Szociális Munkások Nemzetközi Szövetségének (IFSW) tagja - heves tiltakozását fejezi ki azon repressziók ellen, melyeknek a szociális munkások nemzetközi etikai kódexét…..
Most érkezett meg hozzánk szomszéd kollégáink, az osztrák szociálisok levele is (az Österreichischen Berufsverbands für SozialarbeiterInnen szervezetéről bővebben: www.sozialarbeit.at), ebből egy rövid idézet, amelyben szolidaritásukról, médiatámogatásukról…..
Örömmel adjuk hírül, hogy több szervezettől, több országból is kaptunk nemzetközi szolidaritást kinyilvánító közleményeket, amelyek elítélik a magyarországi szociális problémák kirminalizálását és a befogadóbb, emberségesebb társadalomért dolgozó…..
A FEANTSA (The European Federation of National Organizations Working with the Homeless - Hajléktalanokkal Foglalkozó Szervezetek Európai Szövetsége), a hajléktalansággal foglalkozó európai ernyőszervezet, amelynek több magyar tagja is van (bővebben:…..
A reggeli tárgyalás után estére is programmal várjuk a szociális munkásokat (már aktív szakembereket és hallgatókat egyaránt), minden szociális területen dolgozót és szolidaritást vállaló civilt! (Az "IZGATÓ BULI" eseményét itt találod:…..
Talán néhányatok a kukázást kriminalizáló VIII. kerületi határozat kapcsán hallott rólunk először. Akkor többünk ellen szabálysértés miatt, egyikünk ellen pedig bűncselekmény vádjával indítottak eljárást.Nagy sajtóvisszhangot váltott ki az…..
2011. április 29-én fogadta el a Szociális Szakmai Szövetség Küldöttgyűlése az alapdokumentumunk frissítését, A szociális munka etikai kódexét. A megújítás kiindulásaként az Új Szemlélet csoport benyújtott egy javaslatot, ami szerves része lett a kódexnek.Az eredményt itt…..
Tudjátok, bár sokan, sokszor szeretnék a szociális munkát a maga demokratikus segítő szerepe helyett kizárólag kontrollfunkcióba kényszeríteni, ez nem sikerülhet.A szociális munka lényege a képessé tétel és a leereszkedő, paternalista szemlélet elvetése.Évente…..
Új Szemlélet Nyitány 2011.10.27 17:35:00
Sziasztok!Köszöntünk titeket a most induló blogunkon, amit folyamatosan fogunk bővíteni a szociális szakmát érintő információkkal!Kapcsolatba léphettek velünk akár itt,akár az ujszemlelet@gmail.com címen,vagy ezen a Facebook-profilon:…..