Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vider

3 bejegyzést írt és 104 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Nem volt isten, hogy meggyógyítson, magamtól meg nem ment (…)Nem volt isten, hogy elpusztítson, magamtól meg nem ment”30Y – Szívemhez szorítom     Sokan a poklot az Istentől való teljes elszakítottsággal azonosítják. Egy kisiskolás nem tudhat sokat erről, legfeljebb érezheti a taglózó…..
vider 2018.10.28 11:23:48
A nyelv, a kommunikáció alapvetően határozza meg nem csak a mindennapjainkat, hanem az önbecsülésünket is. Márpedig ha ez a „szuperfegyver” nem, vagy csak korlátozott hatékonysággal működik, akkor nagyon gyorsan ijesztő változásokon mehet át a személyiségünk is, miként ezt…..
vider 2017.01.14 11:45:19
Kedves Viki!

Szerintem kicsit túlgondolod a dolgot.. Előre is bocs a csernusi kezdés miatt, kicsit fájni fog amit mondok, de jobb ha mielőbb szembesülsz vele: saját magadat hitegeted..

Két dologgal is:

1. Azzal, hogy felkészültél.. Ha felkészültél volna akkor azt a felkészülésre szánt egy évet azzal töltöd, hogy itthon a szakmádban olyan cégnél helyezkedsz el ahol van lehetőséged a szakmai angolodat és az angol kommunikációt - ha nem is teljesen natív környezetben - de gyakorolni. Ha ezt tetted volna most nem egy nyökögő pultos lennél hanem egy íróasztal mögött ülnél.. vagy legrosszabb esetben pár nap bénázás után flottul menne a pultos melód.

2. Illetve azzal, hogy csak kicsit kell fejlődnöd angolból és ez magától fog menni. Pedig nem.. amit leírsz azt tudományos körökben "Rigó utca" effektusnak hívnak. :D Itthon szereztél egy nyelvvizsgát, nézel angol filmeket és megérted az angol cikkeket, internetet. Ez az amit sokan angol nyelvtudásnak hisznek.. kezdésnek klassz, de a nyelvtudás legfontosabb része hiányzik az eszköztáraból: az élőszavas kommunikáció.

A munkahely azért nem jó gyakorlópálya (ahogy ezt írod is) mert a vevőkkel való kommuikáció témája limitált és az egész helyzet nagyon stresszes, hiszen a munkád múlik azon mit értesz és mit mondasz a másik félnek.. Amint hibázol vagy furcsán néz rád a vevő ösztönösen a helyzet túlélésére, nem pedig a hallott angol kifejezések tanulására koncentrálsz..

A megoldás pofon egyszerű (és külföldön a legjobb helyen vagy hozzá): keress olyan társaságot vagy helyet ahol kötetlenül tudsz kommunikálni. A saját példám talán segít (bár nőként talán inkább egy másik helyszínt választanék :D ):

Amíg az USA-ban éltünk én lejártam egy igényes és drága bárba heti 3-4 alkalommal 1 órára.. beszélgetni. Az igényes és drága azért fontos mert kiküszöböli a részegeket, a berúgni és kötekedni érkezőket és azokat a társadalmi rétegeket akik között az angolt rosszul vagy nagyon erős akcentussal beszélők aránya magasabb. Ez egy amolyan hipszter kézműves sörkóstolós hely volt ahol mindenki csak 1-2 sört ivott, aztán továbbállt. Odatámaszkodtam a bárpulthoz, kértem egy sört (ez volt a nyelvtanfolyam óradíja) és az első emberrel aki hasonlóan tett és nyitott volt egy kis csevegésre elkezdtünk dumálni. Volt, hogy csak pár mondatig jutottunk (de már ennek is haszna van).. viszont a többséggel egészen hosszú és érdekes small talk-ba, volt akivel komolyabb beszélgetésekbe bonyolódtam. Sőt olyan is volt, hogy egy egész asztaltársaság jött össze és zárásig beszélgettünk.. Pár hónap alatt többet fejlődtem angolból (főleg a hallásértés terén ami neked első körben nagyon fontos) mint egész életemben előtte..

A cél egyébként az én esetemben kettős volt: megismerni helyi embereket, gondolataikat, a világról alkotott képüket és megtanulni a beszélt nyelvet. Próbáltam olyan témákról dumálni velük amikről nagyon érdekelt a véleményük, de persze sokszor hallottam monológokat olyan dolgokról is amik kevésbé voltak izgalmasak (pl. az amerikai sportok vagy éppen a talajcserélés és rekultiváció fontossága és hatásai a san francisco-i öbölre..). Teljesen mindegy volt igazból miről beszélünk mert minden mondat nettó haszon volt számomra.. Egy fél sör után mindenki sokkal lazább, én is bátrabb voltam, mertem közbeszólni, kérdezni, kijavítani magam. Ők is türelmesebbek, segítőkészebbek, nyitottabbak és érdeklődőbbek voltak mint ha egy hivatalos szituációban vagy egy kényelmetlen környezetben találkozunk.
Noha a mai poszt elég sok adatot tartalmaz majd (igen, tudom, statisztika…), ugyanakkor szerintem ezek nagyon érdekes dolgokra világítanak rá. Egyebek mellett arra is, hogyan működik, és milyen hatással van a hétköznapokra és a gondolkodásra a propaganda, micsoda tévképzeteket tud bizonyossággá…..
vider 2016.07.10 12:13:32
@grafoguru: Welcome to Democracy.. Ejnye-bejnye.. világot látott egyetemi tanárhoz nem éppen méltó ez a szélsőségesen elitista hozzállás..
vider 2016.07.10 18:11:56
Mekkora FAIL ez a cikk.. Propaganda és valóság, mi?

Lássuk akkor a valóság részét: az eredeti angol cikk szerzője (Max Galka) a cikk alatt egy kommentben leírja, hogy részben egy 2015. január 7-én az economist.com-on megjelent cikkből szedte az adatokat és az alapján készítette a chart-jait.
(
www.economist.com/blogs/graphicdetail/2015/01/daily-chart-2)
A cikk már eleve az itthoni migráns kampány előtti.. De itt még nincs vége: az ott található chart (ami a 70x-es szorzót mutatja) még ennél is régebbi forrásból dolgozik: 2011 évi népességi, 2013/2014 évi közvéleménykutatási adatokat használ.
PrehryFarkas Korábban már írtam egyszer az amerikanizálódás apró jeleiről, amiket mi magunk is észreveszünk. De vajon melyek azok, amiket éppenséggel magyar rokonaink és ismerőseinek fedeznek fel magyarországi ott tartózkodásunk alatt? Nos, ezt a legkönnyebben egy szokásos évi nyári…..
vider 2016.06.30 11:49:16
@Balint133: Én is california-ban éltem egy darabig (de jártam másutt is az USA-ban) és nagyon hasonló szokásokat figyeltem meg. Egyik-másik magyar/európai szemmel kicsit bunkóságnak tűnik, de náluk egyáltalán nem az. Én itthon is használom pl. a "Legyen szép napod!" elköszönést a "Köszönöm, viszlát!" helyett. Sajna senki nem válaszol "Have a good one"-al. :D A kiejtéssel kapcsolatban írtam egy másik hozzászólást, talán érdekes lehet számodra. Egyébként egyetértünk: gyakorlással, tudatossággal tanulható és leküzdhető a tipikus magyar "akcentus".. bár az usa-ban ez - a megfigyeléseim alapján - nem követelmény.. bár az is biztos, hogy az asszimilációt nagyban segíti, ha "amerikanizálod" a beszédedet és megtanulsz pár szófordulatot..
vider 2016.06.30 18:05:36
@Terézágyú: "Az a baj, hogy a magyar a stresszelni szó is teljesen mást jelent, mint ahogy te használod... :("

A baj az olyanokkal van mint te, akik nem értik meg amit elolvastak és mégis kényszert éreznek a válaszadásra..
vider 2016.06.30 18:27:42
@PeniValdes: Az amerikai angolnak országon belül 8 nagy nyelvjárása van. Némelyik külföldiként is jól megkülönböztethető (pl. egy texasi), de akik amerikában születtek gyakran még ennél pontosabban is meg tudják mondani beszéde alapján egy emberről, hogy melyik vidékről származik. És akkor még nem beszéltünk a különböző népcsoportok és bevándorlók jellegzetes kiejtéséről.. Nagyon változatos ilyen szempontból a US English.
Hogy mennyire nem számít a kiejtés arra pl. nagyon jó példa Soros György akit itthon nem biztos, hogy átengednék egy nyelvvizsgán a kiejtése miatt, odakinn viszont elég jól "elboldogult".
Ott tartunk, hogy abban az országban, ahol a Fidesz kedvenc udvari kobzosának HELYTELENÜL titulált előadóművész és az Országgyűlés elnöke egyaránt azt vallja, hogy az asszony az otthon, gyerekszülve jó, és ne építgessen magának karriert, szóval abban az országban, ahol a partnerbántalmazás az…..
vider 2016.06.27 17:33:27
@sixx: Sose' nyomd fullba a kretént..
Gál Kati Hiába van rengeteg USA-ellenes Magyarországon és a világon, még mindig rengetegen vágynak az amerikai álomra. Sajnos Amerika viszont nem az EU. Földrajzilag ezzel nyilván mindenki tisztában van, ám mégis, amikor a bevándorlásra kerül a sor, annál inkább megnő a csodálkozó arcok száma,…..
Salzburgból érkezett a mai poszt, melynek szerzője, Gergely, megpróbálta összeszedni, szerinte mi az a 12 dolog, amiben Ausztria különbözik Magyarországtól. Természetesen lehet vele egyetérteni és egyet nem érteni, vitatkozni, a listát kiegészíteni… „Ez egy rövid írás…..
Elég egyetlen perccel lemaradni a kapuzárásról, a fapados nem szarozik, otthagy a világ végén is. Ha új jegyet kell venni a következő járatra, az már egy párnak is százezer forintos tétel lehet, egy család pedig negyed millát is elbukhat. Sokan ráfaragtak már így, mert kevesen…..
Több évtizedes vita folyik arról, valóban megtörtént-e a Holdra szállás, most olyan képek kerültek elő, amelyek megmutatják, hol készültek, gyakoroltak az asztronauták az 1970-es évek legelejétől egészen az Apollo-program végéig. Egészen érdekes fotók kerültek elő…..
A repülőgépen az utasok szeme elől elrejtve történő dolgok egy része tipikusan az, amiről jobb, ha nem tudunk semmit. Legalábbis ha hihetünk a Reddit egyik threadjének, amiből most kiválogattuk a legérdekesebb állításokat. Evés-ivás A víz kényes kérdés a repülőgépeken,…..
Úgy tűnik, mégis maradt legalább egy ember a Fideszben, aki válaszolni mert Kulka János Orbán Viktornak címzett levelére. Igaz, nem hivatalos közleményben, hanem csak twitteren. De legalább válaszolt, nem is akárhogy. Kulka János színész felháborodott levele, amiben arra kéri…..
vider 2014.05.28 13:11:15
@kewcheg: Pont erről beszélek.. rossz reklám, mert az egyház nem Semjén és Kerényi véleményén van a homoszexuálisokkal kapcs-ban. Kerényi keresztes hadjáratot indít, az új Pápa pont az ellenkezőjére tesz kísérletet..

@polgári kór: szerintem a kirekesztéssel igenis baja van egy normális embernek.. Nem kell "szeretni" a buzikat ahhoz, hogy elítéld az egyoldalú gondolkodást.. főleg ha azt egy olyan ember műveli akinek a pozíciójában sokkal szélesebb látásmód lenne elvárható, mint amit produkál..
vider 2014.05.28 13:27:45
@polgári kór: csak hogy tiszta legyen: a cikk gondolatmenetével és az "Orbánnak ki ell állnia" demagógiával sem értek egyet, mert ez már a ló másik oldala.
Orbánnak azon kellene elgondolkodia, hogy szabad-e Magyarország "Kultúrális Nagykövete" szerepében tetszelegni hagyni egy olyan csőlátású embert mint Kerényi és szabad-e olyan kultúrpolitikát folytatni ami ellehetetlenít vagy kirekeszt bárkit is. Szerintem K. helyett lehetne ezt mással, okosabban.. olyan emberrel aki az "élni és élni hagyni" politikát képviseli.
A nem-monogám kapcsolati formákról szóló poszt bevitt minket az erdőbe, hiszen nem ugyanazt értjük a különböző, -gámia végű kifejezések alatt. Így aztán elég nehéz vitatkozni is róluk, ha minden alkalommal újra akarjuk definiálni a fogalmakat - vagy egyszerűen csak úgy…..
vider 2014.05.23 07:09:13
@Víz Ivó:
A képmutatás részében nyilván van valami ráció, mert kiérződik, hogy milyen életmódot élek és mit tartok követenőnek.. De! Őszintén mondom, hogy el tudom fogadni a valódi(!) poli életsítlusokat. Már csak azért is mert frankón alátámasztható evolúciós és mindenféle szempontból, hogy van létjogosultságuk.. és mert persze, én se vetném meg a hölgykoszorút ha "rákényszerülnék" :)
Mivel még nem ettem meg a kefírem javát, az sem kizárt, hogy egyszer majd egészen más véleményem is lesz a dologról..

Btw. tényleg jó cikknek tartom a fentit és senkinek a jogát nem vitatom el a próbálkozástól.. hozzászólásomban inkább a jelenkori társadalmi viszonyok közé illeszkedésén filóztam el, ami szerintem inkább a fent leírt felszínes módon (szingliként paralell kufircolás ) reális, nem pedig valamiféle idilli hippi kommuna formájában, mélyebb és jól működő tartalommal.
vider 2014.05.23 13:30:12
@Víz Ivó:
Szeretem formálni a saját véleményemet, nem csak másokét.. ezért is beszélgetünk. :)

Hogy miért vonz? Egyrészt el tudok vonatkoztatni magamtól és a korlátaimtól.. bele tudom élni magam mások gondolatvilágába és imádok onnan közelíteni az enyém felé..
Nem vonz egyébként, de nem volt véletlen, hogy írtam.. az igazság az, hogy vannak valamiféle tapasztalataim ezen a téren.. mondhatni bizonyosságot szereztem, hogy számomra a mono a jobb megoldás:

Sok éve tartó mono kapcsolatom mellett vannak baráti kapcsolataim ellenkező nemű mono-nak látszó és poli felé hajló egyedekkel is. Megtörtént, hogy ők mono kapcsolatuk mellett mono-ra illetve talán polira vágytak velem. Ezt már azért is rohadt nehéz megmondani, mert sokan alkalmazzák ilyen esetben a majom effektust (addig nem eresztem el az egyik ágat míg a másikat nem fogom biztosan) és ez nagyon megtévesztő lehet. (a "majmokat" semmiképp sem nevezném polinak..)

Lényeg: a puszta lehetőség egyértelmű érzékeltetésénél többre nem került sor, mert én nem éltem a lehetőséggel. A paraméterek ideálisak voltak, többé kevésbé elképzelhető lett volna számomra egy (ideális) mono kapcsolat. Viszont poli szóba sem jött, akiről el tudtam volna képzelni, hogy valódi polit akar, ő kimondottan elriasztott ezzel. Egyik esetben sem éreztem igazán azt, hogy akár mono akár poli módon akarnék velük valamit is kezdeni... az pedig meg sem fordult a fejemben, hogy a jelenlegi mono-ról felszines polira váltsak. Rajtam múlt a dolog, nem is egyszer. Nyilván az egom szerette a helyzetet és nyilván bizonyos ösztönök is motoszkáltak az ilyen lehetőségek esetén, de mégsem voltam képes belemenni, poli dolgokba pedig egyáltalán nem láttam a megoldást.. lehet, hogy nem is volt mit megoldani.. akkor lett volna ha a mono kapcsolatomat nem szeretném.. de szeretem.

Azt pl. nem tudom elképzelni, hogy milyen lenne valakikkel poli-ról indulni.. lehet, hogy akkor is mono-ra vágynék előbb-utóbb ezzel a háttérrel..

Btw. témába vágó film: Kartonvárak (2009)..
vider 2014.05.23 13:35:05
@skarlát betű: Értem az érvelésedet, talán igazad is van, hogy több szem többet lát, több ember több gondot megold.. de sajnos az ellenkezője is igaz, probléma is több akad.. ráadásul 2+ ember esetén megjelennek olyan játékok mint a mérleghinta, a kisajátítás és minden olyan dolog amit a nagyranőtt óvodás emberek játszanak pont úgy mint gyerekkorunkban..

Kartonvárak (2009) pont erről szól..
Ma induló új sorozatunkban hajdani mozgóképfelvételeket láthattok, amelyek érdekesek, szokatlanok, vagy tragikusak, de mindenképp RITKÁN LÁTHATÓAK. Elsőként egy szomorú eseményről láthattok helyszíni tudósítást. Maradjatok velünk! Mindjárt jövünk a lényeggel. :) A repülő szabó  102 éve a…..
vider 2014.02.05 09:06:35
Mi a bajom azzal, hogy Orbán Viktor lepaktált Putyinnal Paks bővítése ügyében?Mindenekelőtt felháborít, hogy mindezt gyakorlatilag titokban, egyeztetés, előkészítés, hatástanulmány nélkül tette. Ez ugyanis a szakma, a civilek – és általában a teljes lakosság –…..
vider 2014.01.23 19:34:32
Paks bővítésével nekem egyetlen gondom van, a szar kommunikáció.. és ez a kormány hatalmas buktája.. Teljesen logikus a bővítés, teljesen logikus h az oroszok. Már korábban leírták mások, hogy a közhiedelemmel ellntétben 10+ éve napirenden van és a parlament már évekkel ezelőtt megszavazta (magyarul: a nép felhatalmazta a mindenkori kormányt), hogy bővítsék.

DE! Ezt nem úgy kellett volna bejelenteni, hogy Viktor hazatelefonál Putyin előszobájából, hogy bővítjük Paksot, tender nélkül, hitelből... Mert ebből a választó semmi mást nem ért, mint hogy ugyan azt csinálja Viktor Király mint elődjei..

Egyébként a hiányzó hatástanulmányokról és konzultációról annyit, hogy kurvára nem hiányzik semmi.. és ha már a kedved szerző vette a bátorságot, hogy íre egy ilyen ál-szakértői cikket, legalább ennek nézett volna utána.

Aki meg nekiáll itt panel nyílászárócserézni meg szélkerekezni, annak üzenem, hogy nem bonyolult utánaszámolni, hogy pontosan hány szélkerékkel lehet kiváltani egy atomerőművet.. Elárulom: egy átlag szélkerék magyarországon kb. 1 MW-ot tud, Paks jelenleg 2 GW-ot termel. Szóval várnám a válaszokat, hogy hová pakoljunk be 2000 db szélerőművet.. Vagy inkább napelem? Kb. 200x annyiba kerülne mint megépíteni az új Paksot és kb 10-ed annyi ideig termelne áramot.. Vízierőmű? Melyik sebesfolyású folyónkra? Ja, hogy nincs olyan.. Akkor barátaim marad a Széles Gabika energeiacellája..
Ha olcsóbb lenne a benzin/gázolaj, mondjuk azért, mert az állam támogatná (kevésbé adóztatná), akkor többet tankolnánk. Elsőre örülnénk, ennek a támogatásnak ugyanakkor igen komoly költségei lennének.Globálisan a kormányok évente mintegy 110 milliárd dollárral támogatják…..
vider 2014.01.02 20:02:49
@magyar bucó:
:D Ezzel mit akartál bizonyítani? Hogy a sok félművelt között te vagy a leghülyébb? Olvasd már el mit írtam.. nem azt, hogy globálisan támogatják, hanem hogy globális kérdéseket feszeget.. a kettő nem ugyan az...
Kérj segítséget egy általános iskolástól ha nem bírod megérteni még magyarul se, miről van szó.. (feltételezem a linkelt angol tanulmányt messze elkerülted, amiben szintén senki nem állítja, hogy globális támogatásról lenne szó..)
vider 2014.01.02 21:35:20
@egysmás:
LOL.. Minek nyomod még ezek után is a hülyeséget??
Nem tudod értelmezni a szöveget te szerencsétlen..

"Globálisan a kormányok évente mintegy 110 milliárd dollárral támogatják az üzemanyag fogyasztást."
Szerinted ez a mondat azt jelenti, hogy GLOBÁLISAN MINDENKI támogatja?NEM. Csak annyit, hogy 110 milliárdot költenek összességében a kormányok erre a célra globálisan.. mint tudjuk ebből Magyarország és sok más ország 0 Ft-ot, de attól a MONDAT még HELYES.

A "bizonyos" szó jól mutatna a mondatban a "kormányok" előtt, ez tagadhatatlan.. de ha ELOLVASOD figyelmesen a cikk következő mondatait, ez számodra is ki fog derülni.. OLVASS ÉS ÉRTELMEZZ!

Elvonatkoztatva a cikktől mondok egy példamondatot: "A szegénység globális probléma, a kormányok 100 milliárdnyi segélyt osztanak szét évente." Ebben a mondatban NEM állítom, hogy világ MINDEGYIK kormánya pénzt oszt vagy hogy a MAGYAR kormány oszt, hanem csak annyit hogy GLOBÁLISAN ennyi az összeg amit a csóró népek kapnak. Pl: Kenya nem ad bele semmi, O.V. csak egy szeretetcsomagot küld, Obama meg Merkel viszont beledob 20-20 milliárdot..

Szerintem nem én vagyok a hülye kettőnk közül.. én ELOLVASTAM 1.5 oldalt az angol pdf-ből (jobban nem érdekelt) abban is már az első bekezdésben feketén-fehéren le van írva minden..
Ezek után felmerül a kérdés, hogy:
a.) egy pökhendi kis kamugép vagy,
b.) olyan retardált vagy, hogy két nyelven se sikerült megértened miről szól a cikk és miről nem..
  "én bevezetnék a zebra körül a járdán egy kb. 1 m sugarú félkört. Aki azon belül áll, az át akar kelni, aki kívül, az meg nézelődik"   - zárta le Circus a "mikor van elsőbbsége a gyalogosnak a zebrán" témájú kommentvitát, ami a rendőrség brutális karácsonyi…..
vider 2013.12.30 12:13:41
@873ujr3rk: +1

Sok más USA szabályt is át lehetne venni, mert lendületesebbé teszik a közlekedést.. sokan képtelenek felfogni a gyakorlatban, hogy mit jelent pl. a jobbkéz szabály, ezerszer jobb és biztonságosabb a STOP táblás FIFO kereszteződés ami az USA-ban van..
A nagyvárosokban élőknek a sok előny mellett rengeteg hátránnyal kell megküzdeniük, melyek közül a legégetőbbek - és ez minden bizonnyal Budapestre is igaz - a közlekedés nehézsége és a levegő szennyezettsége. Előbbi rengeteg stresszel és várakozással jár, utóbbi pedig…..
Y-GEN Gáz van Ukrajnában? 2013.12.01 18:46:43
Nem csupán Magyarországon jelent problémát az euroszkepticizmus. Keleti szomszédunk, Ukrajna még rosszabb helyzetben van mint mi: ott még az EU csatlakozás előtt döntött úgy Janukovics elnök, hogy inkább a keleti nyitás mellett teszi le a voksát. Csakhogy ez ugyanúgy, mint hazánk…..
vider 2013.12.02 15:12:04
@Macelek: erre a következtetésre miből jutottál?
ha a "mostanában" meghatározás nem fedi az elmúlt 3 évet akkor valóban nem..
Egyébként meg írtam: "nem az anyagi, hanem a kultúrális különbségekre gondolok (vallás, életfelfogás, stb.)" - ezek nem szoktak egyik napról a másikra változni.. és ezeken nem változtat az, hogy kicsit jobban néz ki a belváros..

Ha már a magyar gondolkodást és idióta hozzáállást felhoztad.. nos, arra te vagy itt a mintapéldány:
- 1. válaszod: te biztos nem tudod.
- 2. válaszod: hülye a gondolkodásmódod
- 3. válaszod: nem értesz hozzá.

Remélem kielégültél ezután a roppant tanulságos, témába vágó hozzászólás után..
Jack Kerouac könyve immáron a filmvásznakon is látható, „hála” Walter Salles rendezőnek. Egy igazi Road Movie-ról beszélünk, melyben a fiatalok keresztül-kasul beutazzák az Államokat, majd egy rövid időre áttérnek Mexikóba is, és mindeközben kábítószereznek, írnak,…..