Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Illinois

0 bejegyzést írt és 150 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2x1 perces novellák - tisztelet Örkény Istvánnak ill. Réber László és Kaján Tibor, szerk. és a bevezetőt írta Kirschner Péter Tevan Alapítvány - Mazsike, 2012. [törzshajlítás 3 és félszer] „Ki írja az Egyperces novellákat? „Önök vagy én?” Örkény…..
In: Csurka István: Két dráma M. Fórum, 2011., 2012.    [2 besült pénzszivattyú] A hatodik koporsó Még az eredeti megjelenési helyén, a zöld miépes pamfletben olvastam el először, hogy legalább kicsinyt érezzem azt a borzongató fílinget, ami majd a színházi közönségre…..
Illinois 2012.08.29 22:03:35
@Martian: Hm, értjük mi a finom kritikát! :-)
Én pl. a közösségek megszűntében látom a probléma egyik okát, a másikat a médiából áradó bugyuta öntömjénezésben és sztárkultuszban, a mindennapi életben való eligazodás helyett stb. de ez biztos nagyon közhelyes dolog.
Soha még nem volt ekkora értéke az emberi tudásnak, mint napjainkban. Holnap még több lesz. Valamikor a '80-as évek második felében Marjai József akkori miniszterelnök-helyettes ezt úgy érzékeltette, hogy Magyarországon az egységnyi megtermelt termékben a fizikai és a szellemi…..
Illinois 2012.08.11 09:49:56
@Tgr: + még annyi kiegészítést tennék, hogy mint a fenti Fichte idézetben is szerepel, úgy észleljük a világot, hogy össze van fonódva benne észlelés és gondolkodást. Na most nem mondhatod azt, hogy amit az észlelettel (pl. egy ember észleletéhez) fogalmilag összekapcsolok, az az észleletből "következik" - (vagy esetleg azt, hogy önkényesen tenném hozzá az észlelethez). Az ember észlelete és fogalma összetartozik. Az ember fogalmához pedig sztem Fichte szerint is hozzátartozik, hogy gondolkodó és beszélő lény. Te azt mondod, hogy erre a fizikai észleletekből, jelekből következtetünk. Én azt mondom, hogy észleljük a fizikai jelet, és gondolatban hozzátesszük a fogalmat (pl. az ember fogalmát), de ez nem azt jelenti, hogy a fizikai jel "előbbre való" volna, mint a gondolat.
Illinois 2012.08.12 09:25:17
@Tgr: "Milyen fizikai jelet? Fichte szerint csak a tapasztalat létezik"

A tapasztalatunk a világban jeleket és jelentéseket "lát". Az előbbit at érzékszervekkel, utóbbit a gondolkodással (Fichte szóhasználatával dolgokat és értelmet tapasztalunk). A kérdés ugye ennek a kettőnek a viszonya. A materialista szerint a dolgok a valóságosak, a gondolatok azokhoz képest halvány árnyak. Az idealista szerint csak a gondolatok vetnek fényt az észleletekre, azok nélkül a világ teljesen értelmetlen katyvasz lenne. És tényleg elég ritkán észlelünk valamit tisztán jelként, mindenhez azonnal, automatikusan hozzátesszük a jelentését.
Ha egy idegen nyelvet hallunk, akkor is tudjuk róla, hogy ez egy nyelv (vagyis van róla fogalmunk, milyen jeleket észlelünk). Ha látunk valami kerek, sárga, sima felületű valamit, akkor az észlelt jelhez máris hozzátettünk három fogalmat (kerek, sárga, sima). Itt nem a "kerek", "sárga" szavakról van szó, hanem az általános fogalmukról. A materialista szerint a hozzátett fogalmak másodlagosak az észlelthez képest, az idealista szerint a fogalmak teszik AZZÁ a valamivé.
A testünk is egy ilyen jel (annak ellenére, hogy mivel tud fájni és szükségletei vannak, valóban tudja hátráltatni az észlelésünket, a tevékenységünket), amihez mi magunk tesszük hozzá a jelentését (általában: ember, különösen: Péter). Az ember általános fogalmához pedig hozzátartozhat, hogy gondolkodó és beszélő lény. Kérdés lehet, hogy milyen jogon kapcsolom össze ezt a jelentést a jelével, és ezt minden jel és jelentés esetében meg lehetne kérdezni.
Illinois 2012.08.12 14:28:39
@Tgr: Az észlelt kép függ az észlelő szervektől, igen. De bárhogy is legyen, csak a gondolkodással tudunk rendet és összefüggést vinni az észleletekbe, az rakja össze a világ képét.
Persze előfordulhat, hogy a világ nem is olyan, ahogy mi észleljük, hanem valójában teljesen másmilyen. Ekkor az észlelő szervek sem olyanok, mint észleljük őket, így azt se mondhatjuk, hogy ők közvetítik az észlelést, nem?
Kezdődjön tehát a Vese által beharangozott leitercunami az év sikerkönyvéből. Ne feledjük, a fordító a feltételezést is sértőnek találta, hogy ebben a könyvben bakik lehetnek. Nos tehát: „I set up the mini-disc recorder, and am all fingers and thumbs, dropping it twice…..
Illinois 2012.07.31 18:33:08
@csársz: Köszönöm, erről nem tudtam. Nekem elég furcsának tűnik.
Ezzel a címmel elég jól sikerült Orbán Viktor eheti beszédeit összetömöríteni. Biztos megegyeztek Matolcsyval, hogy amíg "Tündérmese" Gyuri nyaral, addig Orbán helyette is nyomja a hülyeséget, gondolom majd fordítva is így lesz. (Eddig tökéletesen teljesítette a feladatot…..
Vastagbőr Őselemek az új logók 2012.07.24 15:35:00
Új arculatot és logókat adtak az MTVA csatornáinak:"Egy innovatív megoldással valamennyi nézőnk szereplőjévé válhat műsorainknak, vagyis a televíziózás közösségi cselekvéssé válik. A közmédiában egy közösség alkotó személyiségének tekintjük a nézőt. Arra fogunk…..
Illinois 2012.07.25 19:41:40
@biturbo s: Rovásírás, ez alap..
Jön vendégségbe hozzánk  az állampárt lokális ifjú üdvöskéje és ilyent szól: vincent bloóg mai bejegyzése lerövidítve: "hát ha mondani nem is mondta, de biztos gondolta, vagy ha nem is gondolta, biztos gondolni fog rá, majd valamikor, tehát rasszista! meg antiszemita is.…..
Illinois 2012.07.25 11:00:03
@maroz: "...szerinted a mainstream közgazdaságtan inkább puffasztott rizs, csokoládébevonattal. "
Csakhogy semmi ilyesmit nem mondtam.

"jöttél valami elemi szinten is butaságnak látszó butasággal"
Ezzel megint a külföldön vszínű legtöbbet idézett és itthon méltatlanul el nem ismert magyar közgazdászt, Polányit minősítetted (ellenérvek helyett, mint ahogy a múltkori vitában se voltak ellenérvek, minek is olyan).
Illinois 2012.07.25 13:02:55
@Vortumnus:
OFF

(Polányi pontosan és világosan leírta a modern gazdaság (és ezzel együtt a gazdaságtan, elméleti vagy gyakorlati) torzulásait. Az, hogy akkor ő elméleti vagy gyakorlati, nem tudom, hogy ennek van-e jelentősége.
Marxszal nem tudok mit kezdeni, részéről hiba kiiktatni a vállalkozót, akinek az innovatív, irányító szerepére a munkásnak is szüksége van, akkor tolunk ki legjobban a munkással, ha elvesszük tőle a vállalkozó kedvű tőkéseket.)
magyar-magyar szótár náculás 2012.07.22 04:23:00
Sok újat már nem tudok mondani [írni] ráadásul dúl (azaz pang) az ubiszezcsi . Jó is az uborkatermés az idén az aszály és a gombabetegségek ellenére is. Az anyagozás czikkely alatt azonban vészmadár blogpajtásom érdekeset vetett föl, miszerint létezhet eszmei függés…..
Most kéne észnél lenni. Ez az ország tele van gyűlölettel. Gyűlölik a cigányokat, a hajléktalanokat. A zsidókat, a libsiket, a melegeket. Gyűlöli a főváros a vidéket, a vidék a fővárost. A biciklis az autóst, az autós a biciklist. Gyűlölik a bevándorlókat és a…..
      Holnap este hat órakor a Corvinus Egyetemen Bogár László tart előadást . Jogi képviselőnk kérésére nem írom azt, hogy Bogár László a Nemzet Hülyéje. Lehet, hogy gondolom, lehet, hogy nem, sohasem fog kiderülni. A kontraszelektált kommunista…..
Illinois 2012.04.20 16:22:36
@jotunder: Igen, éppezért nincs értéke önmagában.
Te nagyon visszaélsz azzal, hogy bloggazdaként sértegethetsz, de ha én sértegetlek, akkor rögtön kitörölsz.
Illinois 2012.04.20 16:37:34
@Counter: Nézd, erről próbálok beszélni, hogy gazdasági szempontból akkor lesz értéke valaminek, ha az ember dolgozik rajta.
Ezért lett kitalálva a pénz: mivel az ember már nem önellátó, hanem munkamegosztásban dolgozik, be kell cserélnie a munkája eredményét mások munkájának eredményére, ennek közvetítője volna a pénz. Ha önmagában vett értékké válik, akkor eltorzul ez a közvetítő szerepe.

@tollaszerge: "a mai intézmény mert bizonyos előnyöket nyújt"
Igen, valahogy nyilván szabályozni kell, ki művelje a földet, ez az áruvá tétel több szempontból sem szerencsés, pl. a spekulatív tőke előszeretettel "menekül" a földbe, ingatlanba, és aztán vár, hogy felmenjen az értéke, ez igazán mindenkinek káros folyamat.
Illinois 2012.04.20 17:19:12
@Counter: Akkor úgy mondom: ha parlagon áll, nincs értéke. Ha elkezdik művelni, akkor lesz értéke (a munka és ezáltal annak az árunak a révén, amit termelnek rajta), de ekkor sincs értelme arról beszélni, hogy a földnek értéke van, hisz nyilván nem azért művelik, hogy eladják, hanem hogy a rajta termelt árut eladják.

@jotunder: ...és a nagyobb termelékenység miatt az emberek (joggal) azt várták, hogy csökken a napi munka mennyisége és nőni fog a reálbérük, ehelyett az történt, hogy többet kell dolgozni ugyanannyi pénzért.

átgondolom ezeket, olvasok, és inkább jövő héten visszajövök, ha még érdekel valakit.
Hogy [hogy’] öregszem, azt lemérhetem immáron más korosztályok tükörében is. A nyugdíjas mérnökházaspár ifjúkoromban egymással és pártában maradt vénleányukkal [pl a kor divatjának megfelelően Babának nevezték  - a szerk. kieg.] is magázódó tisztes urat s…..
Illinois 2012.04.10 08:54:40
@magyar-magyar szótár: Lehet, de hogy "értelmiségi" ösztönömnek megfelelően ellentmondjak: huszonéves ultrageek haverom él-hal a természetes testápolásért, kávézaccal és szódabikarbónával tisztálkodik.
Nincs demokratikus társadalom pluralizmus, tolerancia és nyíltság nélkül; a véleménynyilvánítás szabadsága a demokratikus társadalom egyik alapköve, fejlődésének egyik feltétele.Navracsics Tibor és Szájer József nyílt levele 2007 január 31..
Illinois 2012.04.07 10:09:58
@maroz: ""polgári kezdeményezés" : az e rendeletnek megfelelően a Bizottsághoz benyújtott kezdeményezés, amelyben felkérik a Bizottságot, hogy hatáskörén belül terjesszen elő megfelelő javaslatot azokban az ügyekben..."

De ami ellentmond az alapszerződéseknek, az máris nincs a Bizottság hatáskörén belül. Két lényeges példát szeretnék írni:

1. Pl. olyan javaslattal állhatnak elő többen, hogy a föld ne legyen többé áru, hanem másképp legyen szabályozva a tulajdonjoga, mint eddig. (Arról, hogy ez miért lenne fontos, lásd a külföldön talán legtöbbet idézett magyar közgazdász, Polányi Károly könyvét.) Ezt a kezdeményezést csípőből elutasíthatják azzal, hogy ez a tőke szabad áramlásának uniós alapelvébe ütközik. Holott a tőke szabad áramlása olyan erőforrások esetében, amiket nincs értelme áruként kezelni, igazából értelmetlen.
2. Vagy valaki előállhat azzal, hogy csak közvetlenül a nép által megválasztott képviselők hozzanak törvényeket (ez lenne a demokrácia), akkor ezt el lehet utasítani azzal, hogy ellentmond az unió alapszerződéseinek, ami leírja az eljárásokat a Tanács Bizottság és a PArlament tagjainak választására.

Ez csak két példa olyan kérdésekben, amiket én személy szerint fontosnak tartok, mások biztosan találnának mást.
Illinois 2012.04.07 11:04:30
@maroz:
1. Itt maga az elképzelés hibás, amiből az alapszerződés fogalmazása ered, az Unió úgymond rögzíti, hogy a föld áru, holott természete szerint nem az. A Bizottsági vizsgálatot tehát azért nem bírná el, mert egyáltalán nem a valóság szerint gondolnák ezt el a bürokraták, hanem az összemosott kategóriák szerint, kb. azzal a logikával, hogy: A földet ma meg lehet venni, TEHÁT áru. A szerződésben ez áll, TEHÁT áru.
Anomália, hogy ma áruként kezelik a földet, munkaerőt és a pénzt magát, lásd Polányi: A nagy átalakulás című könyvét. És nem csak a termőföld, a többi termelési eszköz sem áru (attól a pillanattól kezdve, hogy termelni kezdenek velük), emellett több közgazdász, köztük Polányi is meggyőzően érvel. Az "áruvá tételük" az utóbbi kb. 300 év fejleménye, ami érdekében állt a földjáradékból és tőkéből élőknek, magának a gazdaságnak és a vállalkozásoknak viszont nem.

2. Nem akarom ezt túlbonyolítani: a túlszabályozás minden területen káros, hiszen megfojtja az egyéni mozgásteret, éppen azt, ami mozgásban tartja a gazdaságot. A mostani EU-s rendszer minden területen a túlszabályozás felé halad, egyébként a lefektetett alapelvekkel (szubszidiaritás) ellentétben, többek között azért, mert a jogszabályok többségét meg nem választott, bebetonozott bürokraták alkotják.
Illinois 2012.04.07 11:17:04
@maroz: .. és mielőtt megint lepostaimrézel, nem vagyok EU-ellenes, lehetséges, hogy mi, csóró K-Európaiak jól is jártunk azzal, hogy felvettek, ezt például nem tudom megítélni. De a demokratikus deficit teljesen nyilvánvaló és aggasztó jelenség, és ezt azok is így látják, akik sokkal jobban értik és értékelik a nyugati demokráciát mint mi, lásd pl. Margaret Thatchert, aki szerint a lehető legostobább ötlet egy brüsszeli központosított vízfej létrehozása.
Érdemes megnézni ezt a felvételt.  Pozsonyi Ádám simán kivégzésekről beszélt. Kerényi csak kunbélákról, akiket ki kell rúgni az egyetemekről. Származási alapon. Kerényi Imre, az egykori kommunista színigazgató,  Orbán Viktor megbízott hülyéje, aki egyre nagyobb…..
Illinois 2012.04.06 14:57:23
@acs63: A filozófia nem a fizikai világgal, hanem a gondolatok világával foglalkozik, ezért talán nem túl okos elvárni tőle, hogy a gondolkodás törvényeit olyan kauzalitások mentén fejezze ki, mint amik a fizikai világban érvényesek. Maguk a filozófusok gondolkodhatnak egzaktan és tisztességesen akkor is, ha közben nem írnak fel képleteket, nem ez az egzakt gondolkodás ismérve.
Na tessék, ilyenek ezek a kamanyisták, mi megy a kultúrban, baszod? Kilósruha! Százforintos vásár!! Termékbemutatós vigéckedés!!! Mert ezeknek semmi se szent! Régi mese, még 2002-ben hangzott el, nem tudom, rémlik-e még valakinek, körülbelül ez volt az az időpont, amikor az…..
Már a 2006-os önkormányzati választás utáni, 2010-ben súlyosbodott színházi kinevezésekkor elkezdtem gyűjteni az adatokat a színházigazgatók kinevezéseiről. Aztán a VI-os kategória körüli Vidnyánszky-haláltánc után belekezdtem egy posztba a színházi kultúra és a…..
Illinois 2012.03.25 09:24:07
@remiz: Furcsa, hogy a kritikus naivan rácsodálkozik a színpadi túljátszásra, mintha nem lenne ez általános gyakorlat a mai pesti színházakban: az általa is említett Pintér Béla társulat inkább üdítő kivétel. De pl. Alföldi Haramiák rendezése nem volt-e a túljátszás ellenére is élvezhető? Viszont Ascher legújabb rendezése, a Peer Gynt a jó alapanyag ellenére is valóban nézhetetlenül izzadtságszagú és színpadias. Bizonyára erről is olvashatunk majd vitriolos és megsemmisítő kritikát az indexen.
Ez a kritika sajnos iszonyúan elfogult, a szokásos Indexes mindent fikázunk stílusban, ami nagyon unalmas. Ettől még persze lehet, hogy a darab nem jó. De ez egy jó kritikából akkor is ki kellene derüljön, ha a kritikus nem rágja a szánkba a véleményét. (Kodolányiról annyit, hogy a Vas fiai szvsz a legjobb magyar történelmi regény, bár lehet, hogy a drámához nem volt tehetsége, nem ismerem a darabjait.)
Illinois 2012.03.25 13:28:26
@remiz: Köszi.. ez tényleg vérszegényebbnek tűnik, mint mondjuk Tamási Áron hasonló stílusú darabjai. Azért lefogadnám, hogy Koncz Gábor és Koncz Andrea szívesebben játszanak ebben, mint mondjuk a Jógyerekek képeskönyvében.
Most idegen tollakkal fogok ékeskedni. Mert hogy jönnek a levelek, csak jönnek. De nemcsak versek vannak bennük, hanem némelyikben javaslatok is. Nagyon megfontolandó javaslatok. Úgyhogy most szemérmetlenül lenyúlok ezek közül egyet, és nem mondom meg, kitől van. Ha akarja, majd…..
Illinois 2012.03.24 12:39:15
@Avatar: Szvsz meg a "hagyományos" gyógyszeripar nagyságrendekkel nagyobb, profitérdekből következő disznóságokat és csúsztatásokat követ el, mint a homeopátia (igen, biztos itt is vannak kóklerek, mint mindenhol), csak sajnos erről szinte semmi sincs a köztudatban.

A Oscillococcinumról nem tudok semmit, én egyszer próbáltam homeopátiás szert, nem hatott, de ebből nem vonok le messzemenő következtetéseket.
Illinois 2012.03.24 12:45:12
@Pásztörperc: Te is, és mindenki folyton hoz erkölcsi ítéleteket, holott a morált (tudományos alapon) nem lehet "bizonyítani", megalapozni. Egy bizonyítatlan, "tudománytalan" valamire hivatkozunk, aminek a természettudományos emberképben nincsen helye. "Hiszünk" valamiben, a legjobb meggyőződésünk szerint, amit nem tudunk megalapozni. Miközben a morál döntő dolog az életben. Ezzel csak arra akartam utalni, hogy a természettudomány emberképéből nagyon sok minden hiányzik, ami az ember lényegéhez tartozik.
Illinois 2012.03.24 15:38:33
@Avatar: Amit leírsz, az ideális állapot lenne. Gyanítom, hogy messze nem ez a helyzet. Az illetékes amerikai hatóság (FDA, Food and Drug Administration) egyik tagja beszél itt erről (a kedvedért beállítottam oda, ahol a lényeget mondja):
www.youtube.com/watch?v=vDNnIKKfDBI#t=00h02m05s
Ma tessék nagyon büszkének lenni, mert ami most történt, az egy igazi nagy magyar embernek a méltó kitüntetése. Ha van magyar virtus, magyar gondolat, ha van hungarikum a matematikában, akkor az a Szemerédi Endre munkássága. A természetes számok egy sűrű részhalmazában pedig,…..
Örülünk, Vincent? Egy? Mind! 2012.02.23 23:59:00
Éppen egy hete állásfoglalást szavazott meg az EP a magyarországi helyzetről, és ebben „súlyos aggodalmát” fejezte ki, mert úgy látja, hogy Magyarországon bajok vannak „a demokrácia gyakorlásával, a jogállamisággal, az emberi és szociális jogok gyakorlásával,…..
 A hvg.hu egy rendkívül egyszerű kérdést tett fel a FIDESZ parlamenti képviselőinek. Le kell-e mondania Schmitt Pálnak ha kiderül róla, hogy plagizált ?  A nemzeti együttműködés rendszerének képviselői, megkérdőjelezhetetlen demokratikus elkötelezettségű…..
Illinois 2012.02.15 20:13:19
@Kettes: A Malév csődjéhez az egyik utolsó lépés az volt, hogy a Wizzair igazgatója (jogszerűen) panaszt nyújtott be ellene az Európai Bizottságnál, és vissza kellett fizetnie az állami támogatást, de ugyanez az ember korábban a Malév igazgatója volt. Nekem már ez fura. Ezzel a Wizzair tulajdonosai jól jártak, bővül a piac, a magyar állam vszínű nem, mivel a támogatások ellenére a Malév & beszállítói vszínű sokkal több adót fizettek, mint amennyit a Wizzair fog. Azonkívül ha emberünk a Wizzair élén ilyen sikeres, a Malév élén vajon miért nem volt az.
Illinois 2012.02.15 22:18:12
@jotunder: Ezek közül tényleg csak Pokorni válaszolt normálisan, meg talán még egy másik.

@Kettes: Oké, nem tudom, csak az történt, hogy a Malév helyén most lett Wizzairünk, és hogy ezt nem így kellett volna. Jó, Oszkónak nincs köze ehhez.
 Gondolkoztam azon, hogy megírjam-e ezt a posztot. Talán nem kellene, de annyira nyomaszt, hogy ha nem írom meg, ha magamban tartom, akkor csak rosszabb lesz. Vegyük ezt egy nemposztnak, jó?  Egy mandineres kommentről az ember ne írjon posztot. A mandinerről ne írjon posztot.…..
Illinois 2012.02.12 19:25:35
@Emlékezetkultúra: Ha hivatkozhatok a holocaustot túlélő Kertész kijelentésére: a baj az, hogy a szellemi légkör, ami a népirtást lehetővé tette, mélyebben gyökerezik a mai civilizációban, mint gondolni szeretnénk. És egyáltalán nem korlátozódik az antiszemita vagy relativizáló kijelentésekre, hanem minden esetre, mikor vki tárgyként kezel más embereket, lenézi őket, folytonosan ítélkezik (pl. "értelmes ember nem olvas Mandinert" -- de, vannak értelmes emberek akik Mandinert olvasnak.), de magát tökéletesnek tartja stb.
Illinois 2012.02.12 20:57:20
@Emlékezetkultúra: Nem azt mondom, hogy nem jogos elítélni Tölgyet amiatt a kijelentése miatt, hanem ha figyelem az erről vagy akár másról folyó vitát az interneten, akkor sokszor érezhető egy olyan attitűd -- manapság valamiért mindenki hajlamos lehet egy kissé embertelen, túlzottan intellektuális, egyoldalú gondolkodásra, mindenről lesz véleménye és mindent meg akar ítélni, közben elmegy a valóság mellett, elidegenedik. Ez elterjedt, a monitor előtt kommentelve is, és Kertész azt mondja, hogy az elidegenedett állapot, amiből a népirtás létrejöhet, ma ugyanúgy megvan, nemcsak vmilyen téma utal erre, hanem a hozzáállás is, ahogy a többi emberrel bánunk -- én is, te is, szinte mindenki. Ahogy egy főnök bánik a beosztottjaival, ahogy egy újságíró arról ír, hogy nem kell segíteni a devizahiteleseket stb. Kertész összeveti a mai ember egy bizonyos állapotát -- hideg, részvétlen, gúnyos, elutasító, ítélkező, végletekig önző, stb.: nem igazán saját maga -- azzal, amelyik lehetővé tette a nácizmust. Nem a témát, hanem az állapotot. Ha azt mondom, ez bennem nincs meg, hazudok -- szinte mindenkiben ott van, civilizációs vonás.
Illinois 2012.02.13 07:19:57
@Emlékezetkultúra: ?? félreértesz. Én Kertész egy kijelentését idéztem általában a mai kultúráról és általában arról, ahogy egymásról gondolkodunk. A neten csak egy angol fordítást találtam, íme: "...I regard as kitsch any representation of the Holocaust that is incapable of understanding or unwilling to understand the organic connection between our own deformed mode of life (whether in the private sphere or on the level of "civilization" as such) and the very possibility of the Holocaust. " Kiemelném az "organikus kapcsolat" szavakat, ha nem lenne világos. Itt sztem világosan kijelenti, hogy az az elidegenedett állapot, amiből létrejöhetett a holocaust, a modern kultúra sajátja, és kb. senki sem mentes alóla. Ezzel a kritikájával egyébként Nietzschéhez is kapcsolódni tudott, aki mélyen átélte azt a problémát, ahogy a modern kultúra ilyen-olyan rétegeket von a személyiségre, és elidegenedíti. A nácizmus ebből az elidegenedésből születik meg -- és ennek a feltételei ma is ott vannak, minden emberben, és próbáltam neked felsorolni az ismérveit, és azt, hogy miért tartom képmutatásnak, ha csak egyes embereket teszünk felelőssé a "gonoszságért" miközben a mindennapok internetes viták stílusán is eléggé látszik ez az elidegenedést -- de ha nem akarod megérteni, amit mondok, nem muszáj.
Örülünk, Vincent? Hidegbéke 2012.01.28 11:08:00
Lassan lepergett az első hónap. Nivôse havában még voltak, akik titkon, vagy kevésbé titkon abban reménykedtek, hogy hamarosan vége lesz itt ennek az egésznek, a józan hallgatagok megelégelik, maguk mögött tudva a boldogabb világ támogatását felemelik szavukat és a sötétség…..
Illinois 2012.01.28 21:06:25
@maroz: sztem meg te nem érted, amit BtbW akart mondani.
Miért lenne abszurd az, hogy egy országnak célja van, ami ráadásul különbözik a nyugati oligarchák és a bürokratikus elit céljaitól? Miért lenne populizmus kimondani, hogy a tőke uralma pusztító folyamatokat okoz szerte a világban, és ennek valahogy véget kell vetni? Ez a fejlett nyugaton is probléma, ahol valóban látni hanyatlásra utaló jeleket -- persze nem azért, amit Orbán képzel, mintha ott nem lennének elég szorgalmasak a derék ázsiaiakkal szemben.
Nem védeni akarom Orbánt, aggasztó a mutyiország, amit itt kiépít, viszont az is túlzás, hogy ti akkor is hibáztatjátok, amikor talán véletlenül, vagy merő önzésből jó helyen kapizsgál, és zászlóra tűz olyasmit, aminek van létjogosultsága. Valami torzító szemüvegen át nézitek, és csodálkoztok, hogy a nép miért nem látja ugyanolyan torznak, mint ti -- sztem erre akart utalni BtbW.
Illinois 2012.01.29 10:00:18
@maroz: ha szerinted nincs igazam, vagy félreértettem, amit írtál, akkor pontosítsd, hogy mit értettem félre, miben nincs igazam, már ha a párbeszéd a célod.
Valóban nem értem, hogy mit akarsz ezzel a fura mondatoddal, és ez a te észjárásod szerint nyilván azt jelenti, hogy nem tudok olvasni: akkor megállapíthatod, hogy a te szabályaid szerint megnyerted a szópárbajt -- ha nem a párbeszéd a célod.
Valamit egészen biztosan félreértek. Ennyire aljas még az orbánizmus sem lehet. Olvassuk családilag a hírt: Elfogadta a kormány a 2012. szeptember elsejétől érvényes felsőoktatási keretszámokat, erről Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár beszélt csütörtökön a…..
Illinois 2012.01.08 12:04:24
@maroz: jójó... akkor inkább kérdezek (bár nem a frankót akartam megmondani, csak azt, amit az egyetemen láttam), vajon eddig szakmai viták előzték meg a keretszámokat, amiket hiányolsz, vagy inkább minden szak igyekezett minél több tanulót felvenni, és le se *, hogyan boldogulnak azután a végzősök? Nem tudjuk-e évek óta, hogy jogász túlképzés van? És aki komolyan jogász akar lenni, de mégse tud bekerülni a finanszírozott szakra, az szted nem fog-e másodszor, harmadszor is próbálkozni, vagy esetleg tandíjat fizetni, mint ahogy nyugaton szokás?
A pénteki nagy parlamenti ralliban a Fidesz-frakció elfogadta az egyik  olyan sarkalatos törvényt (az egykulcsos szja bebetonozását tartalmazó gazdasági stabilitásról szóló törvényt), amelynek visszavonása az IMF-fel és az EU-val folyó tárgyalások megkezdésének feltétele…..
Ma tizenöt éve halt meg Carl Sagan. Ehelyütt is több ízben megemlékeztünk már munkásságáról. Kivételes képességű tudós, csillagász, planetológus, asztrobiológus és meghatározó szkeptikus gondolkodó. Tudományos ismeretterjesztő tevékenységét meghatározta, ahogyan a…..
Illinois 2011.12.24 07:53:15
@Brendel Mátyás: Egyáltalán nem azt mondtam, hogy hülye vagy hozzá, hanem hogy az a fajta értelem, amivel megérted a matematikát, nem alkalmas minden más igazság megragadásához. Azt a híres nagy eszedet használhatnád arra is, hogy nem érted félre folyamatosan, amit a másik ír. Igen, mivel azóta eltelt 1500 év, és az emberek is megváltoztak, Fichte jónak látta a saját szavaival elmondani ugyanazt, hogy jobban értsék.
Illinois 2011.12.24 08:21:19
@Brendel Mátyás: Nézz körül csak a közeli ismerőseid között: mindig megérted őket, ismered őket, teljesen? Nem! Minden embertársunk rejtély a számunkra, és a megismerésük egy szinte végtelen folyamat. És a megismerérükhöz több más dolog mellett a szerénység is hozzásegít. Így van ez a világ megismerésével is. Ne az első, felszínes ítéletemet erőszakoljam rá a feleségemre, a barátomra, hanem vegyem észre, hogy ő milyen, mit akar: ehhez kell az, hogy ne egocentrikusan magamból induljak ki, hanem belőle, azaz szerénység.
Vagy miért mondták a görög filozófusok, hogy a filozófia a csodálkozással kezdődik? Ezek szerint annak is köze van a megismeréshez, meg sok más erénynek is.
Illinois 2011.12.24 12:01:55
@Brendel Mátyás: "A tudósok, kiemelkedő tudósok nagyobb része ateista, mint a tudatlan embereké."
Igen, az öntudatra ébredés egyúttal szembehelyezkedés is azzal a renddel, amiben az ember addig boldog, tudatlan egységben élt. A naiv természeti népeknél még nem válik szét tudat és világ, kint és bent olyan élesen, mint a modern, racionális embernél. A modern ember megéli ezt, és csak azt fogadja el érvényes ismeretnek, amire ő maga rájön. Ám még nem tart ott, hogy az eredeti egységet saját erőből újra megvalósítsa, nem tudja, hogy gondolkodásában van egy képesség, ami azonossá válik a megismert dologgal, és így legyőzheti a dualitást.
Az agyonkoptatott idézettel: "Több dolgok vannak földön és egen, mintsem bölcselmetek álmodni képes." Nem lehet azt gondolnom, hogy a világ olyan, ahogy épp a mostani eszemmel felfogom. Olyan IS. Azonkívül még van benne egy csomó minden, amit egyelőre nem ismerek, nem biztos, hogy a megismerésnél a tárgynak kellene alkalmazkodnia az én korlátolt képességeimhez, hanem esetleg nekem kellene alkalmazkodni a tárgyhoz.

Ami a kávéházi hasonlatot illeti: biztos vagyok benne, hogy ha Jézussal leülnél kávézni, nem tenne rád rossz benyomást, mert a szemtanúk szerint senki sem beszélt úgy, mint ő. Nem úgy beszélt, mint az írástudók, az tény, a szavainak mégis ereje volt. A Bibliában ebből van valami visszfény, az ő beszéde nem csak tanítás, hanem átváltoztatja, megújítja az embert. Ha valamilyen információt akarnánk megtudni tőle, akkor valószínűleg egész mást mondana: azt, amit igazából hallani akarunk, de mégis félünk tőle.