Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jani1000

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mégsem kennek lyukacsos űrsajtot az ufók a Széll Kálmán térre, viszont minden, ami tetszett a koncepcióban, megvalósul. Nagyjából ez a tanulsága annak a levélnek, amit a terv egyik alkotója küldött nekem a témával foglalkozó poszt kapcsán. Az alábbiakban teljes terjedelmében…..
Jani1000 2011.10.20 23:23:13
T. Tervező!

Nem értem, hogy a tervezésnél miért nem vették figyelembe a tér eredeti (két világháború közti) arculatát. Ennek nyomai még ma is láthatók. A Várfok utcából a vasúti vágányok fölött futó gyalogoshíd (
villamosok.hu/kepek/moszkva2.jpg) - amely a térre vezető lépcsőben végződik - tipikusan abból a korból való "modern" vasbeton építmény. (Aki arra jár, vegye szemügyre a gyaloghídon álló, még meglévő korbéli kandelábereket. Ne a múlt századfordulós, cirádás oszlopokra számítsatok!. Ezeknek - akár némileg modernizált - másával kellene felváltani a tér összes lámpáját.) Vagy nézzük a téren álló, valószínűleg szintén e korból származó épületet, amelynek aljában ma a görög gyrosos van. Ezek a kosztól megtisztítva és felújítva a 30-as évekre jellemző, megőrzendő építészeti emlékek lennének, úgy mint a Móricz Zsigmond körtéren álló, szintén a világháborúk közötti időből származó "Gomba", vagy a pasaréti téri buszvégállomás. Miért nem lehet a Széll Kálmán térnek ezt a Budára jellemző "békebeli" hangulatát kihangsúlyozni?
Ami a "Legyezőt" illeti, azt felújítva hosszútávon is meg kellene hagyni, mert - bár más korból való - hangulatban passzol a fenti építményekhez.
Véleményem szerint a tervek nem rosszak, de kisebb volumenű átépítésre lenne szükség: az új építményeket nem a fenti régi épületek helyére, hanem azok mellé, azok jelen kori kiegészítéseként, "időbeli folytatásaként" kellene felépíteni.