Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hidegsegg

0 bejegyzést írt és 142 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A világ egyik legszebb helyén, a Bahamákon, egészen pontosan a rózsaszínű homokjáról híres Harbour-szigeten található ez az óceánparti egzotikum, melybe azonnal bele lehet szeretni! Kíváncsiak vagytok? Nézzünk is körbe! A "Rosalita" nevet viselő 2018-ban épült óceánfronti álomrezidencia a Bahamák…..
Egy hetet utaztam Németországban, ahol új vidékeket fedeztem fel. Voltam nagyvárosban és hangulatos kis helyeken, kirándultam a természetben és ültem vonaton, repülőn és buszon. A Rajna-vidéket és kiváló rizlingjeit fedeztem fel az ország nyugati részén, ahol a helyiek és a kevés külföldi látogató…..
hidegsegg 2020.08.20 12:32:34
@8CyB4: Mit értesz az alatt, hogy szétszedik az autót? Milyen most magyar rendszámú személyautóval belépni Németországba Passaunál?
hidegsegg 2020.08.20 13:01:47
@8CyB4: Köszönöm az infót!
Hadrend A bevezetés és a típusismertető után tekintsük most át, miből állt össze a vietnami háború idején egy légimozgékonyságú hadosztály, illetve a hagyományos szárazföldi egységek csapatrepülő-egységei, továbbá a tengerészgyalogság hasonló alakulatai. Az 1. lovassági hadosztály An Khe-i…..
Szerdán reggel még úgy volt, hogy aznap délután indulunk Hanoiba egy hétre. Délre ez megváltozott teljesen: nem Hanoi, nem egy hétre, és a vízum típust is át kellett változtatni hirtelen, viszont kötelező volt elindulni. Kezdjük az elején. Mióta kijöttünk, el akartunk menni Vietnámba, vannak ott…..
Az index beszámolt róla, hogy több órán át égette a kerozint egy Ryanair-gép ahelyett, hogy menetrend szerint elindult volna Gran Canariára. A tudósítás szerint a gép túlsúlyos volt, és jobb híján a kerozint kezdte el elfüstölni azzal, föl-le gurult a kifutópályán. A gép valamikor negyed egy után…..
hidegsegg 2020.02.19 21:10:12
@megamedve: "Csakhogy rohadt sokan vannak, és ez csakúgy mint oly sok minden piszkosul leterheli ezt a kis pöcsnyi bolygót." A szót tényleg nem használtad. Én az idézetben szereplő gondolatra reagáltam. A levezetéseddel az idézett rész kivételével egyetértek.
Amikor az ember már huzamosabb ideje külföldön él, hajlamos rácsodálkozni bizonyos magyarországi dolgokra, amit az otthoniak talán már észre sem vesznek, vagy csak megvonják a vállukat, annyira természetesnek tűnnek. Bogdán jó harminc éve választotta az Egyesült Államokat, de azért rendszeresen…..
hidegsegg 2019.11.15 14:12:46
@Napeta: Bizony. Márciusban Chicagoban tömör jég a tavon, kifagyott belőlem a szusz. Olyan hideg volt, amilyen otthon évek óta még tél közepén sem volt. Október végén meg Clearwaterben perzselőbb idő volt mint augusztus elején Cipruson. De erről egyik hely sem tehet.
A repülőgépek vészkijárata melletti üléseken 18 éves kor alatti utas nem ülhet, ez minden gépen így van. De tegyük fel, hogy erre nem gondolsz, amikor online megveszed a jegyeket. És? Majd a rendszer úgyis szól, ha valami nem stimmel, igaz? Na, a kiwi.hu rendszere nem, bár születési dátummal kellett…..
hidegsegg 2019.08.22 12:10:49
@nyúúúlacska: Tehát az általad említett "ötös" milyen rendszerben működtet közös törzsutas kedvezményrendszert? Amely jegyvásárlási kedvezményt is nyújt. Légy szíves válaszolj, segíts embertársaidon.
hidegsegg 2019.08.23 09:31:35
@nyúúúlacska: Hát hogyne királylány. Szerintem te kamuzol. Olyan átlátszó vagy mint a megpucolt ablak. Azért mert regisztráltál a rendszerükbe, még nem lettél törzsutas.
Nem más, mint Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones birtokolja Mallorca legszebb villáját - de már nem sokáig, ugyanis az ingatlanpiacra bocsátották kedvenc házukat! Már többször is beszámoltam róla, hogy Mallorca az egyik kedvenc helyeim közé tartozik - útinaplóimat és ajánlásaimat a szigetről…..
Attilláék nagy útra készültek, mindent jól kitaláltak, és még itthonról, a Wizzair oldalán béreltek autót Los Angeles-be az AVIS-nál. Végül egy igazi ügyfélszolgálatos bénázásba botlottak, ráadásul május óta nem is reagálnak az utólag is benyújtott panaszra. Jó sokat buktak a sztorin, aztán…..
hidegsegg 2019.07.31 16:28:37
@M. Péter: Jut eszembe, vezettél már az USA-ban? Mert ha a válasz nem, akkor értem a reakciód, ha igen, azt meg nem hiszem el.
hidegsegg 2019.07.31 18:45:56
@CharlieBrown: Igen, utóbbi időben az Alamo is belengeti a deposit lehetőségét, de most jöttem haza pár napja Houstonból és néztem, nem zároltak a kártyán semmit. De akkor se mennék máshová, ha beterhelné, teljesen meg vagyok elégedve velük. A rentalcars.com szintén ajánlott kategória szoktam én is rajtuk keresztül foglalni. Egyszer akkora balfasz voltam, hogy minden nálam volt, csak a jogsimat felejtettem itthon, persze, hogy nem kaptam meg a kocsit Denverben. Lyft meg Uber meg taxi, meg egy volt osztálytársam ott orvos. De én voltam a töketlen, nem más. Viszont mivel rentalcars-on keresztül rendeltem, már levették a pénzt. Telefonáltam nekik, azt mondták, ha a következő 6 hónapban rajtuk keresztül foglalok, akkor visszaadják a lét. Ó, mondom, megyek négyszer is. Következő foglalásnál vissza is adták a pénzt, amit a saját hülyeségem miatt majdnem kidobtam az ablakon. Korrekt. A többi tapasztalatom is olyan mint amit írsz, egyetértek. Az az érzésem, hogy aki arra hivatkozik, hogy kis autóval könnyebb parkolni, az egyrészt nem tud vezetni, de valószínűbb, hogy még nem járt Amerikában. Benzin bakker. Februárban 25 dollárból tele tankoltam egy Grand Cherokee-t.
hidegsegg 2019.07.31 21:44:18
@M. Péter: És? A személyes carbon footprint heppeden kívül hol tartozik ez az átlag Amerikában autót bérelő európai érdeklődési körébe? Nem, kurvára nem biztonságos európai méretű kisautóval a forgalom 90%-át kitevő, nem jobbratarts rendszert használó nálad jóval nagyobb, kilátást takaró 18wheelerek, full-size SUV-k, pickupok között úgy tenni, mintha te mentenéd meg a földet. Ezt úgy nevezik, hogy irdatlan nagy képmutatás. Ha éltél régebben az USA-ban, akkor tudod, hogy ha az üzemanyagon kellett spórolnod, akkor valamit nagyon elbasztál. Ha ezt valakinek a szemére kéne vetned, az csak te magad lehetsz. Ha tényleg éltél az USA-ban akkor lécci magyarázd már el milyen parkolási nehézségekkel kell szembenéznie egy olyan autósnak, aki olyan autót bérel, amilyet egyébként a helyiek 95%-a használ? Hol az életben találkoztál olyan szituációval, hogy egy mid-size SUV-al nem tudtál leparkolni, de egy Fiat 500-al le tudtál volna? Mert így ez nem életszerű, csak kötözködésnek tűnik, meg annál rosszabbnak, de hát ha valami olyan átlátszó, mint a tisztára mosott ablaküveg, miért én magyarázzam meg?
Futótűzként terjednek az interneten a Pedagógusok Szakszervezete Országos Ifjúsági Tagozatának kezdeményezésére létrejött tanári fizetésről szóló képek. Jómagam is szerettem volna majd valamelyik posztomban a tanári fizetésekről írni, de hamar eljött az ideje, hogy egy kicsit…..
hidegsegg 2019.07.24 20:20:11
@élhetetlen: Nem, vidéki állami középiskolában dolgozik és úgy tudom egy sablon 55 nm-es panelban nevelik a gyermekeiket amit fogalmam sincs, hogy maga vett vagy ajándékba kapták. Az biztos, hogy vidéken mást jelent a közalkalmazotti fizetés mint Budapesten. De szerintem rossz helyen keresgettek, mert pusztán egy ágazati fizetést kiemelni nem old meg semmit, a fizetéseket érdemben pedig egy politikai erő sem tudja varázsütésre elfogadható szintre emelni mert annál sokkal összetettebb ez a probléma.
Cikkünkben megkíséreljük a lehetetlent: toplistára rendezzük a keleti blokk legszebb autóit, mert bizony születtek igazi szépségek is a „dobozkorszak” előtt...
A minap, 12 évadot követően kis hazánkban is véget ért az Agymenők (The Big Bang Theory) c. szitkom sorozat. Az Egyesült Államokban már egy hónapja lement az utolsó, dupla epizód. Azonban én már bőven az utolsó évad kezdetekor tudtam, hogy kerüljön bármibe is, de kibírom majd ezt az egy hónapot és…..
hidegsegg 2019.06.20 14:43:21
@konrada: Ezt honnan vezetted le? A kocka angol megfelelője a "geek" szó, nagyon távolról még bejátszhat a "nerd" is, de a "kocka" az csak a magyar megfelelője, fordítása. Az, hogy nekünk esetleg a Rubik kocka ad értelmet a szónak szlengben, a pár száz milliónyi anyanyelvi angolt beszélő számára nem ismert.
A Business Insider jelenlegi és korábbi takarítókkal beszélt, hogy megtudja, mit mondanának a vendégeknek, hogyan lehetne könnyebbé tenni az életüket. Avagy apróságok és kedves gesztusok, amelyekkel sokat lehet segíteni a szállodai takarítóknak...
hidegsegg 2019.06.05 14:54:29
@szemi90: Nem hát. Ez az a tipikus eset amikor talál valamit ami éppen fut a nemzetközi szcénában és lefordítja nekünk parasztoknak, akik ugye mivel még a magyart is csak úgy-ahogy beszéljük, másképp nem juthatunk megfelelő információkhoz. Persze mivel az eredeti szöveg nem a mi környezetünkre vonatkoztatható, sok esetben értetlenül állunk előtte, mi közünk van ehhez?
Az USA-ban például az olcsó "szállodák" 50-100 dollár között vannak és szinte mindegyikben van a szobákban egy kis hűtő ahová a saját cuccait teszi az ember. Szó sincs bekészített minibárról. Ezen a szinten a "szállodák" egyébként a minősíthetetlen ótvartól a messziről tisztának látszik ennyi pénzért-ig jellemezhetők. Csak mert hogy szóba került a Quality Inn, ami egyik tipikus példája ennek.
Őszintén szólva nem így terveztem a Vélemény rovat indulását, azonban egyrészt a tegnapi hajószerencsétlenség mélyen megérintett engem is, másrészt úgy gondolom, egy utazási blog nem mehet el szó nélkül amellett, ami tegnap este történt. 2019. május 29-e mindenképpen gyásznapként kell, hogy…..
hidegsegg 2019.05.30 23:17:26
Nem az Index cikke szerint volt várható, hogy bekövetkezik egy ilyen baleset, hanem egy névvel megnevezett hajózó dolgozó VÉLEMÉNYE szerint volt előre látható a baleset. Ami egy vélemény, vagy úgy van, vagy nem.
Már többen megjegyezték, hogy számos európai város vizi közlekedése messze zsúfoltabb a budapestinél. Önmagában a nagy forgalom nem lehet oka a balesetnek. Profi hajósok, ha betartják a vizikreszt, nem történik baj.
Az időjárásnak valószínűleg nem volt akkora súlya, mint az áradás miatti gyorsult sodrásnak. A sötétnek és az esőnek nem a baleset bekövetkeztében, hanem a mentés megnehezítésében volt szerepe.
Jogos viszont, hogy megvizsgálják a nagy szállodahajókkal történő esti sétahajózás biztonságosságát.
Most úgy néz ki, az látható, hogy a Hableány befordul az 1000 tonnás elé. Egy másik szögből elemezve Bencsik Attila a tévében azt magyarázta, hogy a nagyhajó a Hableányt a híd alatt érte utol. Ott a víz sodrása nyilvánvalóan felgyorsul és a két közeli hajótest között nyomáskülönbség lép fel, vagyis a kisebbik hajótestet maga felé rántja a szállodahajó, illetve az orrkiképzése miatt túl közel érve olyan örvénylést okoz, ami lefelé nyomta a Hableány farát, majd be is fordította. A kisebbnek esélye sem volt. Ezt megelőzendő, valamelyiknek gondoskodnia kellett volna, hogy ne egyszerre érjenek a pillérek közé.
Tehát utolérés után ráfutásos baleset történt. Nem az időjárás, nem a túlzott forgalom okozta a bajt, hanem az, hogy valaki nem tartotta be a vizikreszt. Valaki nem adott elsőbbséget. Valaki nem az elvárható elővigyázatossággal vezette a járművét.
Borzasztó, hogy nálunk vendégeskedő turisták nem térnek haza élve.
hidegsegg 2019.05.30 23:29:02
@teéjesenmindegy: A túlélők szerint 1/3-uk a lenti fedett részen volt, 2/3-uk a fenti teraszon tartózkodott. @Full metal burka: Egy 7 másodperc alatt 12 fokos víz alá kerülő zárt hajóteremből (ami nem kajüt!) még egy ereje teljében lévő vonzó NDK-s úszónő sem tudna kimenekülni kiskabátban pulóverben.
Éppen 150 éve 1869 májusában ért össze az amerikai Union Pacific és Central Pacific vasúttársaság által épített vonal. Az így elkészült a transzkontinentális vasút összekötötte a keleti és nyugati partot, azaz a két óceánt. Érdekesség hogy néhány későbbi nyomatról a középpontban ünneplők üvegeit…..
Fura közlemény jelent meg ma arról, hogy Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs miniszter megállapodott arról, hogy éjfél és hajnal öt között repülési tilalom lesz Lisztferihegyen. A furcsaság az, hogy a két politikus egymással egyezett meg, nem az érintettekkel, bár a Wizz Air…..
hidegsegg 2019.04.25 22:06:25
@teéjesenmindegy: Brüsszel Zaventem a városközponttól 15km, 20 perc autóval ha nincs nagy forgalom. Schwechat Bécs központjától 20km 20 perc. Ferihegy 2 Budapest központjától 23km kb. fél óra.
hidegsegg 2019.04.25 22:10:47
@teéjesenmindegy: Ja és Charlerois kevesebb, mint hatvan, Kecskemét közel 100km
hidegsegg 2019.04.25 22:45:22
@teéjesenmindegy: Nem. Charleroi.
A kevés kalóriának, a fallikus kinézetnek, vagy a vegetáriánus étkezés felé fordulásnak lehet köze a németek nagy spárgaevési kedvéhez!? A szokásosnál korábban indult a spárga szezon Németországban, már két hete látni a boltokban a németek nagy tavaszi kedvencét, a spárgát. Vigyázat, mert csalnak…..
Kicsit borúsra sikerült a mai válogatás, de hát ezt dobta a gép... Azért örömmel nyújtom át nektek ismét, most a hosszú hétvége miatt egy nappal korábban a megszokottnál. Vagy csak nekem van vasárnap fílingem?  1910 körül. Korbácsoló-pellengér a baltimore-i városi fegyintézetben, USA..
hidegsegg 2019.03.17 18:21:43
@JTom: Remélem nem voltam bántó. Sajnos ez a corporal=tizedes téma öngerjesztő és exponenciálisan terjed, mert maga a kiindulópont téves, de az ORSZÁGH NAGYSZÓTÁRban is így van és hát ott a káplár szavunk, tök logikus!
Igazából az háborít fel, amikor valaki pénzért fordít hülyeségeket. Az ilyen blogokon jogunk van tévedni, de jogunk van tévedéseket korrigálni is.
hidegsegg 2019.03.17 23:34:25
Az 1920 utáni corporalt is szakaszvezetőnek kell fordítani. A reformok kizárólag a legénységi állomány széthúzására, a különböző tapasztalati, képzettségi szintek jobb elosztására szolgáltak. Az őrvezetői szint megléte, nem léte, ilyen olyan elnevezése itt a kulcs, nem a szakaszvezetőt hívták időnként tizedesnek, vagy fordítva. Nem a tizedesi rendfokozatot nyomták előre szakaszvezetővé, hanem a private fokozatot osztották tovább. Jól látható, ha találsz korabeli rendfokozati jelzéseket, hogy az enlisted megosztásában, osztályba sorolástól függetlenül a tizedes mindig egystráfos, a szakaszvezető mindig kétstráfos insigniát visel. Fordítva ülsz a lovon, ha azt hiszed, hogy egy legénységi állomány szervezeti reformja során az egyes rendfokozati elnevezéseket tologatták más más rendfokozati jelzésekre.
A tizedesi fogalomkör letakarására az első világháború idején még használták a PFC mellett a Lance Corporal rendfokozati megnevezést is az amerikaiak, ami aztán náluk 1920 után kikerült a használatból, a briteknél viszont végig megmaradt.
Egyébként a korabeli hadszervezési logika is ezt támasztja alá, hiszen a tizedes (PFC, Lance Corporal) a legénységi állomány "belépő szintjének" promócióját szolgálta tömegesen, nem pedig az altiszti állományba való belépés előszobáját jelentette, mint a kiemelkedő rajparancsnoki teljesítményt nyújtó szakaszvezetők esetében.
Az általad bemásolt törvényi részletek, táblázat a Corporal szó fordítását nem befolyásolja, mert ha törvényalkotó logikáját érted, akkor világos, hogy esze ágában nem lehetett egy azonos rendfokozati jelzést más rendfokozati elnevezéssel illetni. Ilyen nincs. Olyan van, hogy új insigniával új elnevezést vezet be, de itt nem erről beszélünk.
Az egyébként világos és logikus levezetésemből egyértelműen kiderül, hogy a fő problámám az, hogy azokban a filmekben, dokumentumfilmekben, írásokban, netes közlésekben ahol egyértelműen, minden kétséget kizáróan szakaszvezető lenne a helyes fordítás, ott is tizedest fordítanak. És nem azért, mert alapos megfontolás után úgy döntöttek, hogy az a helyes, hanem azért, mert fogalmuk sincs, ezért megnézik a szótárt, mi a csuda az a corporal és ugyan továbbra is fogalmatlanok, de beírják, amit ott találnak. Ha egyébként -mint ahogy nem - a két világháború között tizedesnek kellene mondani a szakaszvezetőt, akkor is több mint 70 éve téves információt tartalmaz Laci bácsi szótára, amit azóta sem pontosítottak. Ez azt támasztja alá, amit sejtek, hogy a corporal szó magyar jelentése nem szakszerű vizsgálat után került bejegyzésre, hanem a magyarban elterjedt káplár értelmezése vezette téves megfeleltetésre a szócikk felelősét. Ez történik laikus magyar véleményformálók esetében is, mert nem tudnak a káplár-tizedes megfeleltetéstől elszakadni, miközben fogalmuk sincs, hogy két különböző katonai kultúra két nagyon eltérő hadsereg szervezési logikát tud teremteni.
hidegsegg 2019.03.17 23:35:18
@¿Qué tapas hay?: Elnézést, nem jelöltelek be.