Regisztráció Blogot indítok
Adatok
hidegsegg

0 bejegyzést írt és 163 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A harckocsik modern-kori (értds: hidegháború utáni) szerepe erősen megosztja még a katonai szakértőket is. Vannak, akik már "temetik" ezt a fegyvernemet, mondván: a XXI. század hadviselésében a drónok, robot-repülőgépek, rakéták illetve a cyber-technika a kulcsfontosságú és a tankok ideje lejárt.…..
hidegsegg 2023.02.16 23:12:10
Azért ez nem ilyen egyszerű. Az örmény-azeri háborúban két rosszul képzett és vezetett, alkalmazkodni csak korlátozottan képes fegyveres erő csapott össze harckocsik bevetése szempontjából előnytelen terepen. A két fél közül az egyik nagyobb számban alkalmazott drónokat, míg a másik tátott szájjal volt több évtizeddel lemaradva. Maguk a résztvevő harckocsik is elavult eszközök voltak, még a legmodernebb orosz darabok sem értek fel a nyugati harckocsik ekektronikai, informatikai rendszereivel. Mindkét fél élt a modern kori social media lehetőségeivel és alapos dezinformációs tevékenységet végzett. Ebben végül az azeriak bizonyultak igazmondóbbnak, de így is rengeteg olyan dróntámadásnak mondott videót tettek közzé, ahol a harckocsit nem drón tette harcképtelenné, hanem aknára futott.
Ettől függetlenül látszik, hogy így nem lehet harckocsival háborúzni. Ez a régi szovjet mentalitás, mit nekünk bonyolultabb összfegyvernemi gondolkodás, majd beküldünk még többet, ha elfogynak. De ha nincs annyid mint anno a szovjeteknek, akkor ez nem működik.
Úgy könnyű, hogy az egyik kompozit íjjal szaladgál, neked meg tüzfegyvereid vannak.
Tehát a harckocsi továbbra is elengedhetetlen eszköze lesz a területfoglaló hadműveleteknek, csak változni fog a módszertan. Nem lesz elég pusztán a nagy számokban bízni, összfegyvernemi matematikában kell varázsolni. A drónok ellen simán lehet védekezni, még nagy számú bevetésük esetén is. Lassúak, alacsonyan jönnek már megvannak az eszközök a tömeges megsemmisítésükre. Csak rendelkezni kell velük és a tudással, hogyan kell harckocsikkal együtt mozgatni őket.
A valódi probléma a Javelin. Ilyen eszközük az oroszoknak nagy mennyiségben nem áll rendelkezésre, de van eszközük a védekezésre, ahogy a nyugatiaknak is, csak az oroszoké gyengébb, még a modernebb változatuk is, amit az Armatában alkalmaznának, ha lenne bevethető mennyiségben Armata.
Itt a kérdés az, hogy a harckocsi elhárító rendszere véges kapacitású. Elég kilőni pár filléres rpg gránátot, hogy aztán mehessen a Javelin, vagy valami hasonló és vége tanknak, mert arra már nem fog tudni reagálni. Ráadásul itt megint felmerül a kérdés, hogy ráfordított pénz és elért eredmény nem a javelines fickó javára dől-e el. Ugye egy drónt elvileg könnyebb megsemmisíteni, mint a javelinest hidegre tenni.
Ettől függetlenül erre is lesz valamilyen megoldás, mert a földön, a sárban, a fronton igény az továbbra is meglesz rá.
A korabeli sajtó pontatlanul számolt be az öngyilkosság körülményeiről, ezért a robogó tehervonatot a sínen váró költő képe máig él az emberekben...
1945. április 14. Franklin Roosevelt amerikai elnök temetési menete a Fehér Ház felé, Washingtonban Az elnök a jaltai konferencia után hazatérve folyamatos fáradtságra panaszkodott. Március 29-én birtokára, a georgiai Warm Springbe utazott pihenni. Április 12-én ebéd után egy portréhoz ült modellt,…..
hidegsegg 2021.10.25 23:28:56
@kewcheg: Bizony, akinek Manhattanre néz az ablaka New Jerseyben, az nem szeretné elcserélni a kilátását.
A fasizmus, nácizmushoz: azt tudni lehet, hogy a nácik hatalomra kerülése után a szovjeteket (valószínüleg Sztálint magát is) rendkívül zavarta Hitler pártjának neve, vagyis abban a "szocialista" szó. A Szovjetunió a két vh. között fokozatosan egyre nagyobb befolyást szerzett európai munkásmozgalomban, a baloldali sajtóban, a pártokban, egyes esetekben a romantikus idealista rajongást kézivezérléssé tudták konvertálni.
Elérték, hogy az NSDAP-t is a fasiszta jelzővel illessék a nyugati baloldali majd később polgári újságok hiszen propagandisztikus okokból egy ilyen rövidebb szitokszó jobban megfelelt a sajtóban folyó ideológiai harc során. Ebben olyan sikeresek voltak, hogy a mai napig hat ügyködésük, a közbeszédben a legtöbben ma sem teszik meg azt a distinkciót, ami megkülönbözteti a fasizmust a nácizmustól.
(A brit Mosley párt esetében is erősebb volt először az olasz hatás, fasisztának nevezik magukat, csak a radikalizálódásuk és az antiszemitizmus térnyerése után veszik fel a fasiszta mellé a nemzeti szocialista jelzőt is a nevükbe.)
hidegsegg 2021.10.26 10:35:43
@Muzsikok közt: Tisztában vagyok Giuliani szerepével amit semmilyen szubjektív politikai vélemény nem törölhet ki a város történelméből
Tényleg mások ezek a menekültek, mint a régiek voltak?..
hidegsegg 2021.10.13 22:48:37
Nem érdemes új dimenziókat keresni a Casablanca-ra utalva mert a ma érvényes szabályok csak 1951, illetve 1967-es kiegészítés óta vannak érvényben. Ha fel tudjátok idézni a St. Louis esetét, még az USA is küldött vissza zsidókat a hitleri Németországba.
Tehát a menekültkérdést a művészet kezelheti morális felütésként, a valóságban azonban ratifikált nemzetközi egyezmények alapján zajlik a történet.
1942-ben pedig a jogi előzmények ellenére nem volt még Genfi Egyezmény, ahogy 1956-ban sem volt még 67-es kiegészítés.
Az akkori magyar menekültek egyébként törtébelmileg hitelesen nem hasonlíthatók a 2015-ös helyzethez. A szovjet megszállás és a megtorlás elől (több embert végeztek ki 56 után, mint a bresciai hiéna idején) kisebb részt Jugoszlávia, jelentősen nagyobb részben Ausztria felé menekültek az emberek, ahol a hatóságok ideiglenes táborokban helyezték el őket. Ezek az emberek az osztrák hatóságok előtt azonosították magukat és szerény körülmények között bizonytalanságban hónapokig várták, hogy mi lesz velük, kapnak-e segítséget valahonnan. Az ENSZ felszólította tagállamait, hogy fogadják be az Ausztriában menekültként regisztrált magyar állampolgárokat, akiknek az életét a saját államuk fenyegeti. 38 ország jelentkezett, majd a hatóságok segítségével minden embert felmértek, milyen szakmai ismeretekkel, nyelvtudással, külföldi rokoni kapcsolattal rendelkezik, milyen az egészségi állapota, családi körülményei. Ezek után a befogadó államok visszajeleztek, hogy név szerint kinek ajánlják fel a menekült státuszra tekintettel a befogadó országban való letelepedést. Sokan voltak, akik több lehetőség közül választhattak és a többség hasznos tagja lett új hazájának. Akkoriban reálisan senki sem gondolhatta, hogy belátható időn belül biztonságban visszatérhetnének szülőhazájukba ami a legtöbbük vágya lett volna, hiszen ők (jogilag) menekültek voltak, nem kivándorlók.
1898. Az alaszkai aranyláz idején Dyea településre érkező színésznők vagy táncosnők kelnek át a Taiya folyón. A nők valószínűleg a klondike-i területre, Dawson Citybe tartottak..
A bank és a tőzsde intézménye a digitalizációnak köszönhetően hatalmas változásokon megy majd keresztül a jövőben. A szolgáltatások átalakulásán kívül maga az ügyféltér és az iroda is másképpen fest majd, és más funkciókat lát el. „A készpénz használatának csökkenése mellett a pénzhelyettesítő…..
hidegsegg 2021.07.31 11:03:45
Hosszabb repülőutak velejárója a jetlag tünetegyüttes, amelynek kellemetlenségei odafigyeléssel jelentősen enyhíthetőek...
hidegsegg 2021.07.09 20:54:44
@efi:
Már leszoktam arról, hogy meglepődjek milyen személyiségromboló dolog tud lenni a plebejus irigység retrográd formája. Most sem lepődöm meg, de mivel alapvetően nagyon segítőkész ember vagyok, támogatólag neked is felhívom a figyelmed arra a tényre, hogy : "Még nem vagyok nyugdíjas korú..."- írtam. Tehát, ahogy volt szerencséd helytelenül értelmezned az általam leírtakat, sehol sem állítottam, hogy nyugdíjas vagyok, ellenben azt szögeztem le, hogy nem vagyok olyan korú, hogy nyugdíjat kapjak, amiből következően nem is részesülök "szép nagy nyugdíjban".
Azért repülők sokat, mert az ügyfeleim legális keretek között megbíznak azzal a feleadattal, hogy repüljek ide-oda és végezzem el ezt meg azt. Ennek fejében nem nyugdíjban, hanem különféle, az adóhatóság által széles mosollyal üdvözölt pénzügyi ellentételezésben részesülök, melynek remélem magad és kedves családod is jogos haszonélvezői vagytok az újraelosztás során. Örömömre szolgál.
Két apróság a végére: 1) Nem mindenki nyaralni megy aki repülőre száll. 2) A szövegértési készség fejlesztése előnyösebb munkaerőpiaci helyzetbe hozhatja az embert ha csak egy jobb jövőt szeretne gyermekei számára. De lehet, hogy csak jobban oda kell figyelni, az sem hátrány
Ááááá, hogy lehetett ezt ennyire félrefordítani? – szisszen fel időről-időre számos filmrajongó, majd megfogadja, hogy ha csak lehet, innentől kezdve csakis eredeti nyelven nézi a filmeket, sorozatokat. De vajon megalapozott-e a filmfordítók folyamatos pocskondiázása? És mi a helyzet a többi,…..
hidegsegg 2021.05.25 16:23:47
@horrorpornó bábszínház: Phoenix, Arizona
hidegsegg 2021.05.25 17:47:28
Sokkal nagyobb baj van a címek fordításánál. Nem csak a mozifilmekben, de a streaming feliratokban, a kábeltv csatornák műsoraiban is 5 percenként bukkan fel valami nyilvánvaló hülyeség.
Igen, szorít az idő, kicsi a pénz, nincs előtte a képanyag és mivel a nézők többségének fogalma sincs, a megrendelő nem kockáztat, vakok közt a félszemű a király. Ezért aztán olyanok is fordítanak, akik úgy vélik, tök jól elprüntyögnek angolul a társaságban, tehát fordítani is tudnak, vagy ha nem, úgy is jó, csak legyen belőle egy kis pénz.
Miközben a gyors és pontos fordításhoz a forrásnyelv és a célnyelv, a fordítástechnikai eszközök alapos ismerete egyaránt szükséges. Nem beszélve arról, milyen sokszor lehet azt érezni, a fordító szókincse rendkívül szűkös, aminek oka, hogy nem olvasott eleget, végső soron műveletlen. Fogalma sincs, hogy az adott helyzetben a célnyelven mit szoktunk mondani.
Nem a vitatható "műfordítási" esetek az egyedüli probléma, hanem az, hogy alapvető tételeket nem képesek helyesen lefordítani. Az angol poliszemantikus nyelv, az adott szó jelentését sokkal többször határozza meg a kontextus mint a magyarban. Jellemző, hogy megtanulta a szó első, esetleg második szótári jelentését és kész. Akkor az azt jelenti.
Mondok néhány példát.
Igen, ha nem látja a képet, nehezebb: ül a néger kisfiú a zongora előtt és szomorúan bámulja a klaviatúrát. Beszólás hátulról: "Mit bámulod azokat a kulcsokat?"
Koncentrációs tábor lakóit a közelgő Szövetségesek elől gyalogmenetben Németország felé indítják: "napi 25-30 kilométert kellett sétálniuk.." Sétálniuk. Érted, walk. Tehát sétáltak.
Geneva Convention: Genovai Egyezmény (ehhez lexikon kell?)
Hagyományos benzint tankolt. Érted, Regular. Nem normál, hagyományos.
Tipikus, amikor egy latin, görög eredetű szó a magyarban mást jelent, a patetikus - gondolom - alap.
"A matrózokat kisebb indiszkrécióért is kivégezhették" Hogyne. És nem is függelemsértésért. Ja, hogy fogalma sincs mi az, hogy függelemsértés... Akkor keress olyan szót amit ismersz és ideillik, de ne spórolj a munkával. Ha neked sokáig tart egy ilyenre megoldást találni, akkor talán más elfoglaltságot kellene keresned.
A San Diego cirkálót elsüllyesztette egy tengeralattjáró. Magyar szöveg: "A hajó 11 ezer fős legénységéből hatan élték túl." Eleven hundred. Hú, az mennyi lehet? Megvan, 11 ezer! Ember, nem csilingelt, hogy sok lesz az a 11 ezer? Pláne, hogy az eredeti szöveg így hangzik:"... saved all but six men of San Diego's 1183-man crew." Most komolyan kislány, ha tényleg 11 ezer matróz süllyed el egy hajóval, még mindig évente két film készülne Hollywoodban. Mennyire kell már életidegennek lenni, hogy kitiltsanak onnan? (Candidate for the Diane Abbot School of Arithmetics)
Repülőgépen a légiutas-kísérő férfi. Eredeti szövegben a steward szót használják. Megoldás: Inas!
Aztán ott vannak azok az esetek, amikor a szinkronizáló bagázs összeadja mindegyikük műveltségét és így sem sikerül. Gyakori, de ez szinkron és nem fordítási probléma:
Jönnek megint ezek a gonosz nácik. Ráadásul Röhm még buzi is. Az angol narrátor nem tudja rendesen kiejteni a nevét, ezért "róm"-nak mondja. De a magyar szinkronhang miért nem mondja rendesen "rőm"-nek? Mert még nem találkozott vele az Eurovíziós Dalfesztiválon? Aszongya ő is: Róm.
Altiméjt impekt, mi?
Bár meglehetősen furcsa tavaszunk van, de lassan azért ideje elhasználni az ablakmosó tartályból a téli szélvédőmosó folyadékot, és átállni nyári üzemmódra. Kapkodni nem érdemes vele, hiszen az elmúlt napokban volt bőven példa mínuszokra, de a következő napokban, hetekben már elvileg végleg búcsút…..
A súlyosan traumatizált Klara (Olga Kurylenko) egy katasztrófába torkolló bombamerénylet után tér haza édesanyjához és izgága kishúgához. Épphogy képes túlélni a mindennapjait, persze azt is csak töméntelen mennyiségű nyugtató segítségével. Egy napon húga ráveszi, hogy kísérje el őt egy buliba,…..
hidegsegg 2021.03.07 21:21:58
@Örömhernyó: Ezt te hogy számoltad ki?
hidegsegg 2021.03.07 22:22:20
@Örömhernyó: Érdekes, hogy mi ezt másképp éljük meg. Én ha 15 évesen elcsábít a csinos fiatal tanárnőm, nem kiáltottam volna segítségért.
16 évesen nyári munkán dolgoztam egy tojásválogatóban. Az volt a dolgom, hogy a 10 darab 36 tojásos tálcát tartalmazó kartondobozokat kivigyem a raktárba. Két kézzel alulról fogva a dobozt. Ahogy megyek át az átjárón, takarásból előlép egy 50-es (nekem akkor) néni, tele szájjal vigyorogva rámarkol a golyóimra és úgy, hogy mögöttem a gépnél ülő különböző korú nők is jól hallják: "Kéne egy kis pina, mi?"
Elvörösödtem, zavarba jöttem, de nem tört össze bennem semmi, később velük röhögtem a dolgon
hidegsegg 2021.03.08 12:23:35
@Örömhernyó: Ez most kandikamera?
Legtöbben csak azért tanulnak idegen nyelvet, mert muszáj.  Az is "csak" egy tantárgy az iskolában. Később pedig kötelező a nyelvvizsga a továbbtanuláshoz vagy a diplomához. Ez a tény, hogy "kötelező", kedvezőtlenül befolyásolhatja az idegen nyelv tanulásának a teljesítményét. Akkor lehet valamit,…..
hidegsegg 2021.02.13 15:02:44
@Bandibacsi34: Persze, olvastam én is. Simán elképzelhető, hogy egy színész hangszínét kikeverik és olyan lesz mintha. De akkor is szükséges hozzá egy jó fordítás, ami a magyar esetében belátható ideig még élőerő által végzett munka lesz. Lásd: bármelyik gépi fordító magyarral kapcsolatos teljesítménye. Ugye megegyezünk abban, hogy végszükség esetén kívül még használhatatlan. Vagyis max. a szinkronszínészt spórolhatjuk meg vele. Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy a kontextust, stiláris variációkat figyelembe véve árnyalatnyi különbségeket megfogalmazni képes gépi fordítás lehetséges, amíg szavakat fordítunk szavakra, különösen az annyira különböző piacilag értelmezhetetlen kisnyelvek esetében, mint a magyar.
hidegsegg 2021.02.13 15:12:09
@Örömhernyó: Tudom miről beszélsz, és hasonló tapasztalataim nekem is vannak. Elképesztő amikor gőze nincs a szakterülethez és azt hiszi, elegendő a nagyszótárt felütni, az első szembejövő szócikket megerőszakolni és kész.
Okuláré Pulykaméreg 2020.12.03 12:42:45
  Most, hogy egy aczéli teljhatalommal felruházott hivatalnok, lényegében neves kocsmai harcos és amatőr popzenész az elmebaj határát súroló agitprop dolgozatában hatmillió halott nevét vette tisztátlan mód szájára, megmozdultak a betűk a klaviatúrán. Ez így helyes. Az illető ijedten visszavonta,…..
hidegsegg 2020.12.05 08:06:10
A Clovis kultúra annak a területnek a déli részén virágzott, amely most az Egyesült Államok és Mexikó északi fele között fekszik. Az egész amerikai kontinens legrégebbi, 13.250 és 12.66 évvel ezelőtti civilizációjának tartották – írja a La Vanguardia. Híres kőeszközeinek jellemzője, hogy barázdált…..
hidegsegg 2020.11.12 17:24:40
@Örömhernyó: Lényegtelen, hogy kik voltak az első embercsoport. Az a lényeg, hogy az európai gyarmatosítókat megelőzve léteztek a kontinensen. Tehát az "először" itt azt jelenti: "előbb mint ti".
Az, hogy esetleg előttük más eredetű kultúrák is létezhettek, az "indiánok" és az európai gyarmatosítók konfliktusát semmilyen szempontból nem érinti. Ahogy igazából az sem, hogy jogosan mondják, ők voltak ott előbb. A történelemben ezeket a kérdéseket fegyveres vagy demográfiai erőszakkal döntöttük el, és döntjük el ma is, függetlenül attól, hogy ez megfelel-e az igazságérzetünknek vagy sem.
Az a játék pedig, hogy mai ismereteinket, tudásunkat, elvárásainkat visszavetítjük a múltba majd számonkérjük rajta, gyermeteg, szakmaiatlan történészkedés.
A világ egyik legszebb helyén, a Bahamákon, egészen pontosan a rózsaszínű homokjáról híres Harbour-szigeten található ez az óceánparti egzotikum, melybe azonnal bele lehet szeretni! Kíváncsiak vagytok? Nézzünk is körbe! A "Rosalita" nevet viselő 2018-ban épült óceánfronti álomrezidencia a Bahamák…..
Egy hetet utaztam Németországban, ahol új vidékeket fedeztem fel. Voltam nagyvárosban és hangulatos kis helyeken, kirándultam a természetben és ültem vonaton, repülőn és buszon. A Rajna-vidéket és kiváló rizlingjeit fedeztem fel az ország nyugati részén, ahol a helyiek és a kevés külföldi látogató…..
hidegsegg 2020.08.20 12:32:34
@8CyB4: Mit értesz az alatt, hogy szétszedik az autót? Milyen most magyar rendszámú személyautóval belépni Németországba Passaunál?
hidegsegg 2020.08.20 13:01:47
@8CyB4: Köszönöm az infót!
Hadrend A bevezetés és a típusismertető után tekintsük most át, miből állt össze a vietnami háború idején egy légimozgékonyságú hadosztály, illetve a hagyományos szárazföldi egységek csapatrepülő-egységei, továbbá a tengerészgyalogság hasonló alakulatai. Az 1. lovassági hadosztály An Khe-i…..
Szerdán reggel még úgy volt, hogy aznap délután indulunk Hanoiba egy hétre. Délre ez megváltozott teljesen: nem Hanoi, nem egy hétre, és a vízum típust is át kellett változtatni hirtelen, viszont kötelező volt elindulni. Kezdjük az elején. Mióta kijöttünk, el akartunk menni Vietnámba, vannak ott…..
Az index beszámolt róla, hogy több órán át égette a kerozint egy Ryanair-gép ahelyett, hogy menetrend szerint elindult volna Gran Canariára. A tudósítás szerint a gép túlsúlyos volt, és jobb híján a kerozint kezdte el elfüstölni azzal, föl-le gurult a kifutópályán. A gép valamikor negyed egy után…..
hidegsegg 2020.02.19 21:10:12
@megamedve: "Csakhogy rohadt sokan vannak, és ez csakúgy mint oly sok minden piszkosul leterheli ezt a kis pöcsnyi bolygót." A szót tényleg nem használtad. Én az idézetben szereplő gondolatra reagáltam. A levezetéseddel az idézett rész kivételével egyetértek.
Amikor az ember már huzamosabb ideje külföldön él, hajlamos rácsodálkozni bizonyos magyarországi dolgokra, amit az otthoniak talán már észre sem vesznek, vagy csak megvonják a vállukat, annyira természetesnek tűnnek. Bogdán jó harminc éve választotta az Egyesült Államokat, de azért rendszeresen…..
hidegsegg 2019.11.15 14:12:46
@Napeta: Bizony. Márciusban Chicagoban tömör jég a tavon, kifagyott belőlem a szusz. Olyan hideg volt, amilyen otthon évek óta még tél közepén sem volt. Október végén meg Clearwaterben perzselőbb idő volt mint augusztus elején Cipruson. De erről egyik hely sem tehet.
A repülőgépek vészkijárata melletti üléseken 18 éves kor alatti utas nem ülhet, ez minden gépen így van. De tegyük fel, hogy erre nem gondolsz, amikor online megveszed a jegyeket. És? Majd a rendszer úgyis szól, ha valami nem stimmel, igaz? Na, a kiwi.hu rendszere nem, bár születési dátummal kellett…..
hidegsegg 2019.08.22 12:10:49
@nyúúúlacska: Tehát az általad említett "ötös" milyen rendszerben működtet közös törzsutas kedvezményrendszert? Amely jegyvásárlási kedvezményt is nyújt. Légy szíves válaszolj, segíts embertársaidon.
hidegsegg 2019.08.23 09:31:35
@nyúúúlacska: Hát hogyne királylány. Szerintem te kamuzol. Olyan átlátszó vagy mint a megpucolt ablak. Azért mert regisztráltál a rendszerükbe, még nem lettél törzsutas.
Nem más, mint Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones birtokolja Mallorca legszebb villáját - de már nem sokáig, ugyanis az ingatlanpiacra bocsátották kedvenc házukat! Már többször is beszámoltam róla, hogy Mallorca az egyik kedvenc helyeim közé tartozik - útinaplóimat és ajánlásaimat a szigetről…..