Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi

0 bejegyzést írt és 643 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mivel a mostani zűrzavaros időkben sosem lehet tudni, hogy mit hoz a holnap, arra gondoltam, hogy megpróbálok egy kicsivel tisztább vizet önteni a poharakba kijárási tilalom és karantén ügyében. A múltkori poszt kommentjei között voltak olyan hozzászólások, amelyeket olyan kedves olvasók követtek…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.03.27 18:53:58
@tiboru: @ChPh: Mármint ahhoz a fodrászhoz és manikűröshöz, amelyik hajlandó fogadni. Egyébként ezt mások másutt már megfejtették: a nőknek egyszerűen ténylegesen meglévő, lelki szükségletét is kielégítő időtöltésről van szó.

Én elhiszem, hogy így van. Egyrészt, mert ezt a megfejtést nők írták, másrészt, mert hennázáshoz kapcsolódóan már régebben is olvastam, hogy ez a tevékenység az indiai-pakisztáni nők körében egyben a szociális élet terepe is.
       A közbizalom - bizalom a közhatalomban, bizalom a valódi szakértőkben,  bizalom a tudományban, bizalom az orvosokban- az életet jelentheti. Ezek a "legsötétebb órák" és a legsötétebb órákban Orbán Viktor a magyar miniszterelnök. Neki kell megteremtenie a közbizalmat.  A súlyos veszteségek…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.03.27 11:33:09
@Muad\\\'Dib: " polgári orvosokkal ellentétben katonáéknál komolyan felkészülnek arra, hogy szelektáljanak élet és halál között"

Ezt árnyalom egy kicsit.
Egy fordítási munka kapcsán már sok-sok évvel ezelőtt találkoztam olyan, nemzetközi orvosi konferenciára készült, civil orvos által készített anyaggal, ami azt elemezgette statisztikailag, hogy szűkös erőforrások birtokában bizonyos típusú rákos megbetegedéseknél fölöslegesek egyes, igen drága kezelések, ha a páciens u.n. "sebészetileg nem megoldott". Ugyanis jó eséllyel úgyis meghal, a másik, "sebészetileg megoldott" páciens elől viszont "elkölti" a kezelésre rendelkezésre álló pénzt.

Próbálok visszaemlékezni -- tényleg régen volt. Valami olyasmi volt az alapprobléma, hogy van korlátos mennyiségű lehetőség sebészeti beavatkozásra. És van korlátos mennyiségű valami más. Aki megy a kés alá, azt utána még egy darabig nem lehet a másikkal kezelni, de ha később megkapja, akkor elég jó a gyógyulási esélye. Akire viszont nincs sebészeti kapacitás, de azért próbálnak csinálni vele valamit és megkapja ezt a másik kezelést (mert arra van kapacitás), az elég magas valószínűséggel mégis meghal -- egy-másfél év rémlik, tehát elég rövid, idő, de mégsem pár hónapon belül.

Az egészből azt akarom csak kihozni, hogy elképzelhető, hogy katonáékat trenírozzák is erre, de nem csak a katonaorvos-társadalomban létezik élő kérdésként az őt-vagy-a-másikat.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.03.27 12:41:25
@Grrr: Technikailag valószínűleg igen -- amennyire meg tudom ítélni. Minőségileg viszont komoly szintlépésnek érzem.
Novemberben ajándékötlet hónapot tart a Golyóstoll blog. Ezt a tollat bátran ajánlom töltőtollkedvelőknek! (Az ajándékozásról általánosságban ebben az írásban olvashatsz.) A minden év novemberének első péntekjén tartandó Töltőtoll Világnap alkalmából ma a Golyóstoll blogon rendhagyó módon egy…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.03.24 21:16:40
@lomposfarkas: @golyóstoll: Balkezes vagyok és -- amíg a múlt hónapban el nem veszítettem -- Lamy Vistával írtam, közepes szélességű vágott/kalligráf heggyel. Borzasztóan hiányzik, ide is úgy találtam, hogy elkezdtem a neten beszerzési forrás után túrni, mert tényleg nehéz nélküle élni.
Saját tapasztalatom a Vistával, hogy bírja a napi, életmódszerű használatot, de csúnyán öregszik: lekopik róla a felirat és mattul a test a karcoktól. Viszont annyira megmarad átlátszónak, hogy a tintamennyiség látható -- ez nekem, különösen ezzel a tintapazarló heggyel nagyon fontos szempont. A gyári patron legalább tucatnyi utántöltést kibír a fecskendős módszerrel kikopás nélkül, úgyhogy egy ötdarabos doboznyi gyári patron évekig kitart.
A gyorsan száradó tinta segít (bár én sima Lamy-t és Parker Quink-et használok), a balkezes hegy -- szerintem -- parasztvakítás. Aki balkezes, kicsit újratanulja az írást (a golyóstollról úgyis át kell szokni) és tudomásul veszi, hogy néha tintás lesz a keze. Talán még nem szégyen olyan embernek látszani, aki tud kézzel írni.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.03.25 11:53:01
@golyóstoll: ezt én már csak akkor fogom megtudni, ha veszek egy újat; egyébként levegőminőségtől függően és a fénynek való kitettségtől nyilván minden egyszerű műanyag pusztul.
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.12.25 09:40:30
@Watchdog: Ugyan már, nem kell ennek nagy jelentőséget tulajdonítani. Se a Pilisnek, se a fénynek nem árt, ha ebben az esetben is -- mint kb. minden szellemiben -- csak a külsőségek majmolásáig jutnak el, a tényleges tartalomhoz, az esemény megéléséhez közük nincs. Reménytelenül materialisták, mivel belül üresek és gyorsan, mohón betölteni ezt az ürességet csak materialista módon lehet.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.01.02 10:20:57
@Wolff: Hogy ez a polgármester mit érez vagy sejt, azt nem tudom. De azt volt szerencsém megélni, hogy egy megyeszékhely hogyan nem működik, ha a polgármester egyben képviselő is. A miénk (mindkettő) konkrétan heti egy napot volt itthon, mert 3 nap parlament, 1 nap választási körzetjárás volt a programja. Ekkor gyorsan leadta a központi direktívát a sameszoknak, aláírta, amit elétoltak és annyi. Tulajdonképpen igazat kellene adnom @kemény keleti kommentelő:-nek, egy ilyet minek megválasztani?
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.03.22 09:25:25
@OoOoOo: A maruzsák funkciója és létének értelme éppen az, hogy ne lehessen nélkülük. A konkrét Maruzsa személyes peche, hogy -- bár deklaráltan ő a legmagasabb rangú, kifejezetten közoktatásra ráállított állami hivatalnok -- eddig békésen elvolt államtitkárként Kásler miniszter árnyékában. És most egyszerre csak kikerült a napfényre, ahol már nem csak a pedagógusok, hanem minden egyes szülő külön-külön is láthatja, hogy mekkora egy <öncenzúra>.
       Nem vagyok orvos, nem fogok írni a koronavírusról, de ha valakinek fontos gondolatai támadnak, akkor idekommenteljen, ne egyenesen bele a levegőbe...
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.03.20 17:09:12
@mafi mushkila: az összes vagy csak a jelenlévő képviselők kétharmada kell hozzá?
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.03.20 18:36:20
@mafi mushkila: úgy értettem, hogy a vonatkozó -- talán kétharmados -- jogszabály elfogadásához minek a kétharmada kell?
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.03.20 19:07:51
@mafi mushkila: Nem nőtt, sőt a blogmotor megcsonkította. Valójában Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengitterwetterkotterbeutelratte. Egy óvatos próbálkozás a Móra Ferenc (és kicsit Tömörkény) fényében való sütkérezésre :)
        Nekem vannak bizonyos problémáim a CEU-val, de remélhetőleg ma késő estére megoldódnak (súlyos inside joke). Ettől teljesen függetlenül a CEU ma kiadott egy közleményt . Eszerint az egyik fontos egyetemi rangsorban  a CEU öt tudományterületen van a legjobb száz között, és pl.…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.03.06 18:32:34
@aritus: a DE egy elég nagy intézmény. Biztosan akad egy olyan tanszéke/intézete/akármilye, amelyik érdemi módon tud kapcsolódni az MIT-hoz. Nem mellesleg Debrecenben van a National Instruments egyik üzeme is, lehetnek személyes kapcsolatok is.
        1947. február 25.-én tartóztatták le  Kovács Béla kisgazdapárti képviselőt. A Szovjetunióba hurcolták és egy koncepciós perben 25 évi börtönre ítélték. Négy évet töltött a Gulagon, négy másikat egy moszkvai börtönben. Emiatt van ma a kommunizmus áldozatainak emléknapja.         Kovács Béla…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.02.27 14:08:29
@Senki A.: A vegyszeres orvoslás alaptétele, hogy a vírusfertőzéssel birkózó, legyengült szervezetet valami bakteriális betegség is el fogja kapni, amit viszont gyógyít(?) az antibigyó. U.n. szövődmény megelőzése/kezelése zajlik.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.02.28 18:30:00
@Senki A.: Ezt egy doki ismerősöm mesélte (igaz, szeret hülyét csinálni a laikus haverjaiból). Emlékeim szerint arról regélt, hogy mire a páciens orvoshoz kerül, egyrészt elvárja, hogy a doki csináljon valami orvosinak tűnő szakmai dolgot (legalább gyógyszert írjon fel), másrészt addigra jó eséllyel tényleg van a vírus mellett valami bakteriális fertőzés is. Aztán átváltott troll-üzemmódba és előhozakodott egy hülye párhuzammal, hogy a borászatok is a must fertőtlenítésével kezdik és nem várják meg, hogy hátha a megfelelő élesztőtörzs nyeri a szaporodási versenyt.

Hogy a kommentárs esetében konkrétan mi történt -- passz. Totál laikusként el tudom képzelni, hogy az első egy-két próbálkozás kiirtott belőle mindent, beleértve a saját védekező rendszerét is és ami utána megszállta a védtelen szervezetét, azzal csak a harmadik cucc tudott elbánni.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.02.28 18:31:16
@Grrr: Szerintem üzemi vakság: a szerkesztőségben már észre se veszik, hogy ott van.
       Kedves Elvtársakelvtársnők, Kedves Járásielvtársakelvtársnők, Kedves Megyeielvtársakelvtársnők!  Külön köszöntöm internacionalista barátainkat az Észak-Bagundai szocialista elvtársakat, akik egyenesen az imperialista körök által támogatott Dél-Bagundai, faszom, fordítva, erők elleni…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.02.20 09:33:13
@nerángass: Emlékezzünk vissza a Bach-huszárok kifejezésre és lám-lám ezúttal sincs új a Nap alatt.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.02.21 10:50:23
A múltkori szavazáson több, mint 55%-kal végzett az első helyen a "Mi lett volna, ha az 1917-es bolsevik forradalom megbukik?" téma (a voks végső eredményét ide kattintva nézhetitek meg). Ígéretemhez híven elolvastam néhány cikket, interjút és eszmefuttatást, s ezek summázatát tárom most -…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.02.09 09:47:05
@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Nem egészen. A köznapi magyar nyelvben a "vagy" szó általában kizáró jellegű kapcsolatot (XOR) jelent, ahogy @Kovacs Nocraft Jozsefne is írta. Ezért is van nagy küzdelem az iskolában, amikor a matematikai logika szabályait próbáljuk a diákkal megértetni. Ha biztosítani akarod, hogy mindkét opció lehetséges, akkor külön hangsúlyoznod kell a szövegben. Tehát "vagy ez vagy az vagy mindkettő".
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.02.13 19:14:26
@Tehéntőgy: másutt olvastam ilyenen -- saját bevallása szerint -- átesett kommentárstól, hogy eléggé rutinszerűen nyomja végig az eljárást az apparátus. Ha nem akarsz "viccesen feltűnő" lenni, kb. soha semmivel nem fogsz lebukni.

Azon szívesen agyalnék, hogy mi oka lehet a nertárs azeri kimentésének? Konteó rulez vagy mifene.
Örülünk, Vincent? Brexit Day One 2020.02.01 15:45:49
         A hatvanas években Morecambe volt Észak-Anglia Riviérája. A yorkshire-i bányászok, a bradfordi munkások idejártak nyaralni, a pályaudvartól pár méterre volt a tengerpart. Aztán bezártak a bányák, a malmok, a kohók, a munkásosztály maradéka a Kazinczy utcában vagy Mallorcán issza meg a…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.02.01 19:32:22
@DarthVader: Nem túl sok, de mégis létező britanniai élményeim alapján gyanítom, hogy Morecambe az EU-tagságnak köszönhetően nincs még lejjebb. Viszont az UK-n belüli relatív(!) lecsúszását okozhatta a Közös Piac és utódja.

A britek privát pechje, hogy se gyarmatok, se gyarmatosító háború, így a hadsereg nem tudja felszívni a képzetlen fiatalságot. Kénytelenek lesznek az eddiginél rosszabb pénzügyi helyzetben az eddiginél sokkal többet költeni oktatásra.
       (Jogi képviselőnk szerint, aki stiláris kérdésekben is illetékes, az első verziót akár indulatosnak is gondolhatták volna azok, akik nem ismernek, ezért kapott a poszt egy kis rózsaszín gömbölydedséget)       Tegnap még egy zsidógyűlölő, de azért nyilván nyuszicica szörnyeteget méltatott…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.01.28 18:23:49
@netukki: @jan: Úgy vélek emlékezni, hogy van tartalmi különbség is a szóhasználat mögött. A "meghalt" azokra vonatkozik, hogy akik ott hunytak el munkahelyi balesetben, betegségben stb. Amely kimenet persze nagyjából megegyezett a közepes-hosszú távú náci kívánalommal, de mégsem egyenes szándékú emberölés, amihez a "megölték" szó tartozik.
        Áll a bál a New York Times-nál.  Lehoztak egy Op-Ed-et The Secrets of the Jewish Genius címmel. A szerző Bret Stephens konzervatív publicista, aki az askenázi zsidók különös gondolkodásmódjáról és magas intelligenciájáról értekezett. Ráadásul, a cikk eredeti változatában idézett egy olyan…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.01.03 10:10:55
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2020.01.03 12:55:10
@jan: Csak adalék, de jellemző: kis ország vagyunk, viszonylag kevés a középiskolás. Minden évfolyamon van olyan 50-100 diák, akik a nevesebb tanulmányi versenyeken+plusz KöMaL az élvonalat alkotják. Őket gyakorlatilag név szerint ismerhetik az egyetemeken. Hányat tudnánk felsorolni, akit magyar egyetem megkínált volna ösztöndíjjal? Vagy bármi egyéb módon rámozdult volna, hogy az ő hallgatója legyen és ne vigye el más? Mert én még nem hallottam ilyen esetet.
      Cardiffban Gareth Bale (Real Madrid), Aaron Ramsey (Juventus) és Daniel James (Manchester United) vár a magyarokra.   Az ITV-n pedig Boris Johnson és Jeremy Corbyn első választási vitáját rendezik meg. Julie Etchingham lesz a moderátor.    A konzervatívok előnye behozhatatlannak tűnik.…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.11.20 10:02:13
@Flageolet: "Dürrenmatt-féle >>szenvedélyes apa<<"

Ezért a kifejezésért jöttem ma ide :)) Köszönöm!

Tavaly kétszer is láttam a darabot egészen kiváló, tizenkettedikes diákelőadásban.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.11.20 16:41:16
@Grrr: @Flageolet: Nyilván rendezői-színészi felfogástól is függ, de színpadon látva-hallva egyértelmű az irónia, sőt, szarkazmus. Ott az az ájtatos-nagyképű misszionárius, aki minden alkalmat megragad, hogy keresztény frázisokat pufogtasson, de egyetlen érdemi teljesítménye a gyerekcsinálás. És ennek sikerét a mellette álló, szürke kisegér anya és egy rakás, válogatottan nyomorult sorsú gyerek illusztrálja.
    Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes gátfutó, elmagyarázta, hogy ő 34 éves korában 40000 néző előtt akar futni a budapesti világbajnokságon és társaival együtt petícióban kéri Karácsony Gergelyt, hogy ne állítsák le a budapesti világbajnokság előkészületeit. A fő érvük az, hogy ez nemzetközi…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.11.10 11:53:44
@Mogorva (): "hogyan lehetne hangolgatni a fejében a prioritásokon"
A tízévesek még elsősorban érzelmeken keresztül "értik" meg a világot és nem intellektuálisan. Mesélni kell neki!
Jó szívvel javaslom az alábbi Vekerdy-könyvek értő tanulmányozását (ebben a sorrendben):
- Az iskola betegít? (szerintem ez egy nagyon szerencsétlen cím, gyanítom, hogy a kiadó erőltette, de a könyv jó)
- Érzelmi biztonság
- Válás és ami körülötte van

A legtöbb könyvtárban megvan mindegyik.
        Orbán Viktor főideológusa Békés Márton a komprádor-értelmiség elleni kemény fellépést, leánykori nevén pogromot javasolt az 1943-as nemzetiszocialista szárszói beszéd szellemében. Nemrég a rezsimszolgák ütemes tapsa közepette avatták a Párt ideológiai lapjának főmunkatársának. Békés a…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.10.30 08:30:26
@komment1: És amelyik nemsokára visszakapja Navracsics Tanár Urat. Aki nyilván maximális hitelességgel fogja a modern, plurális, demokratikus szellemiséget tanítani.

@fortin2: Nem önpocskondiázás, csak ellenvélemény, amely -- a turulgőzös önáltatással szemben -- a valóságon alapul. A valóság pedig az, hogy csak olyan egyetemi rangsorok vannak, amelyekben a magyar felsőoktatás évtizede folyamatosan csúszik lefelé. Való igaz, nem mi vagyunk a világon a legócskábbak és ez is valami.
       "Legyünk magunkkal őszinték: Esterházy Péter jópofa stílusú kisregényei sem épp a mélység netovábbjai, mondhatjuk, sekélyesek. (Szilvay Gergely rezsimszolga) "       Legyünk magunkkal kicsit őszintébbek. Szilvay Gergely annyit tud a világról,amit a krematóriumok füstjéből letüdőzött. A…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.10.22 10:04:34
@definitelymaybe: Eltekintek a "jobboldali irodalom" kifejezés önellentmondásainak feszegetésétől, de arra van tippem, hogy Esterházy miért jön elő állandóan ellenpontként.

Kis magyar, jobboldalinak hazudott elitünknek a rendszerváltáskor égető szüksége volt valaki kultúrlényre, akit ők fedezhettek fel, aki velük együtt születhetett újjá a sokévtizedes politikai elnyomásból (ld. pl. Boross Péter vagy a Kövér-család sanyarú sorsát az MSZMP-érában). Ezen új, jobboldali kultúrhérosznak muszáj volt elnyomottnak/tiltottnak/ismeretlennek/elhallgatottnak lennie, tehát Tamási Áron nem volt megfelelő. Igaz, hogy ő erdélyi, tehát a jobbos narratíva szerint per def magasabbrendű magyar mint a hazaiak, de nem nemesi család tagja. Nyírő elnyomásilag (és szolid náculása okán) már okés lehetett volna, de -- Tamásihoz hasonlóan -- szegény családból való. Wass Albert viszont tökéletes választás. Hogy íróként az előző kettőnek csak igen közepes minőségű, szájbarágós stílusú epigonja? Hát ez van. Wassnak nem a műveltség terjesztése a szerepe, hanem az identitásképzés.

És ennek az önhazugságra alapuló identitásnak Galántai és fraknói Esterházy Péter nagyon látványos ellenpontja. Művelt, kulturált, tájékozott, a magyar, sőt a turbómagyar nyelvet is szeretettel és művészi szinten művelő író. Ő az, amivé a legújabbkori magyar, parvenü u.n. jobboldali elit válni szeretett volna, mielőtt rájött, hogy suttyósággal többre lehet menni. Esterházy focista is. Az öccse nagybetűs Focista. Továbbá konkrét, valódi arisztokrata, olyan kék színű vérrel, ami után bármely vámpír megnyalná az összes ujját és egyidejűleg anyai ágon zsidó. Modern, sőt posztmodern ahelyett, hogy wassalberti szájbarágós, hamis romantikájú merengésbe fojtaná az olvasóját.

Összefoglalva: Esterházy Péterben mindaz megtestesül, amivé a jobbosaink válni szerettek volna, de amihez tartozó munkát nem voltak hajlandók elvégezni.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.10.22 11:27:52
@balmoral: Lehetséges. Nem tudom megítélni, mert nekem egyikük sem igazán tetszik, de Wass általam olvasni próbált szövegei tényleg borzasztóak. Emelkedett akar lenni, de csak dagályos. Részletező leírás helyett szómenése van és olyan szinten didaktikusan szájbarágós, mintha meg akarná tiltani, hogy az olvasó gondolkodni merjen.

@nerángass: Na, pont az ilyen mondataiért lehet őt szeretni :) És akkor már: itt van ez a 2003-as cikk, ami politikai vita, kis veszekedés, 'vedd már észre magad, szerencsétlen hülye' jellegű figyelemfelhívás. És mégis mennyire gondosan van megírva: a szavak, a mondatok, a finom kis utalások ... ez az ember birtokolja a gondolatait és birtokolja azt az eszközt, amivel a gondolatait kifejezi.
         Lánczi András soha egyetlen értékelhető sort nem írt le filozófiából. Valamirevaló filozófiai folyóirat közelébe sem kerülhetett, könyvét kinevették, Orbán kegyelméből lehetett rektor és Adolf Hitler kegyelméből lehetett professzor egy magyar egyetemen.        Ez nem egy PC-poszt. Most…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.10.10 11:26:30
@ámbátor: @Dárnok: Valóban nem. De ez még nem bizonyítja azt, hogy ha megteszik, akkor sikerrel járnak. Ami azt illeti, nem hogy élettelen anyagból nem sikerült élőt létrehozni (megengedem: egyelőre), de még a korántsem élettelen hibernáltak közül se élesztettek fel senkit (szintén egyelőre).

@György Csaba Nagy: miért kell azt gondolnunk, hogy:
1, evolúció és teremtés (bármit is jelentsen ez) egymást kizáró fogalmak;
2, evolúció és teremtés lefedik azon folyamatok halmazát, ami élet létrejöttét eredményez(het)i?
Ettől persze Dawkins munkája még bőven értékes és meggondolandó és az élő anyag evolúciója kétségbevonhatatlan tény. Csak az a határvonal ne lenne (ha van egyáltalán éles határvonal), amit át kellene lépni és ami eddig csak papíron sikerült -- amiről tudjuk, hogy bármit elbír.

Az egészből csak azt akarom kihozni, hogy óvatosabban kellene bánnunk ezekkel a fogalmakkal. Nem biológusként azt látom, hogy még az élet/élő anyag definiálása sem teljesen tisztázott, holott pár ezer éve már rágódunk rajta idealista és materialista nézőpontból egyaránt.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.10.20 11:01:16
@Dárnok: "Ha ennyire bizonytalan a határ, akkor azt átlépni sem túl nehéz".

Mit értettél _bizonytalan_ határon? Azt, hogy maga a határ mozog valamilyen értelemben? Változik és emiatt bizonytalan, hogy adott időben hol található? Vagy azt, hogy mi vagyunk bizonytalanok magának a határnak felismerésében? Szerintem az átlépés könnyűségéhez ez utóbbi esetnek nem sok köze van, de az átlépés pillanatának detektálását nagyon nehézzé teszi. Hiszen egy ilyen helyzetben csak akkor tudod meg, hogy átlépted a határt, amikor már nagyon-nagyon egyértelmű. Ez olyan, mintha teszemazt Debrecenből indulva csak akkor állíthatnád biztosan, hogy már Franciaországban vagy, amikor meglátod az Eiffel-tornyot (felteszem, matematikailag valami fuzzy logika mentén lehetne egzaktul megfogalmazni).

@György Csaba Nagy: Szerintem az alapfogalmak tisztázására való törekvés nem doktrínerkedés. Illetve nagyon is az, csak korántsem azzal a pejoratív felhanggal, amit a szavaidból kiolvasni vélek. Az Istennel kapcsolatos gondolataidra csak annyit szeretnék reagálni, hogy az egész kérdéskört leszűkítetted az ábrahámi vallások (zsidóság, kereszténység, iszlám) formalizált, a vallási vezetők által közfogyasztásra közzétett részére, ami valóban bőséggel tartalmaz önellentmondásokat. Egyébként -- tudomásom szerint -- Jahve/Jehova/Úristen/Allah sehol nem állítja magáról, hogy jó lenne. Ő egy mindenható, aki a saját belátása szerint teszi, amit tesz, a teremtményei meg elviselik. Az egész Bibliában egyetlen, isteni attribútumokkal (is) rendelkező entitás van, aki egyértelműen mindenkihez, válogatás nélkül jó: Jézus. De még neki is volt egy afférja a kufárokkal.

Az élet schrödingeri definíciójához csak annyit: nem volt alkalma a Conway-féle sejtautomatás életjátékkal találkozni.

"a folyamat történetileg és logikailag az élettelen anyaggal indult". Amíg nincs tárgyi bizonyíték arra, hogy élettelen anyagból élő keletkezik, addig egyszerűen nem állíthatunk ilyet. OK, egyelőre nincs jobb materialista munkahipotézis, de az a helyzet, hogy az élő és élettelen interakciójából mindenféle bonyolult laborberendezés nélkül is naponta, mindenki számára megtapasztalható, hogy
1) élő önmaga is tud élettelenné válni; csak várni kell egy darabig
2) élettelen önmagában képes élettelen maradni
3) élettelen másik élettelennel való kapcsolatában tud élettelen maradni
3) élő tud élettelen anyagtól élettelenné válni (pl. mérgezés)
4) élő és élő együttesen tud élőt létrehozni
5) élő tud élőből élettelent létrehozni
Minden frankón megy, csak az a fránya "élettelenből élő keletkezése" nem akar összejönni sehogy.

Mindenestre egyetértek @ikaruss: kommentárssal: ez már nagyon messze van a poszt témájától és a magam részéről szeretnék is kiszállni a társalgásból. Amire kíváncsi voltam, arra megkaptam a feleletet. Ha válaszolsz, természetesen el fogom olvasni, de reagálni már nemigen fogok.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.10.20 20:16:36
@ámbátor: :)))
      Oroján Sándor a FIDESZ egri szervezetének ügyvezető alelnöke elmagyarázta, hogy aki támadja a kormánypártot az a NER ellensége és úgy is fognak vele bánni.    A Vincenten több mint hét éve, 2012 januárjában  jelent meg az első poszt Orojánról.  Kettes írta, a poszt címe, nem hiszik el: …..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.10.05 14:43:34
@Hmmm...: A néplélek, népjellem és hasonlók körében az az érdekes, hogy valójában lehetne vele értelmesen is érvelni, csak ahhoz egyrészt el kellene olvasni és megérteni mondjuk Rudolf Steiner vonatkozó munkáit, másrészt a megértést követően esetleg kiderülne, hogy Steiner nem annyira alkalmas a politikailag éppen kívánatos népies rasszizmus táplálására.
          Csak a 164.-ik lett a TheTimesHigherEducation listán a patinás Trinity College Dublin. A University College of Dublin a 201-250. helyezést érte el. Erről a szomorú helyzetről szól az Irish Times cikke.           Én teszem hozzá, hogy a  Royal College of Surgeons in Ireland is a legjobb…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.09.12 20:14:47
@tegnaptuska: 2010-ben még nem volt kimondott cél, voltak fontosabb megszállni való dolgok. Valamivel később a Corvinus lett kinézve első 200-ba kerülésre. Hogy az ARWU-listán vagy a THE-n vagy melyiken, az nem deklarálódott, de a saját honlapjukon ez van fenn (www.uni-corvinus.hu/index.php?id=67761):

"Egyetemünk a gazdaság- és társadalomtudományi területen Közép-Európa vezető intézményeként a világ legjobb 200, Európa legjobb 100 egyeteme közé szeretne kerülni a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban 2030-ra."
   "A nagy budapesti egyetemek összevonása helyett a hvg.hu információi szerint akadémiai kutatóintézetekkel terelné őket közös ernyőszervezetbe az immár a felsőoktatás felett is diszponáló innovációs és technológiai miniszter. (hvg.hu)" "Az MTA intézeti rendszerében azért van HiCi és N & S…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.09.03 10:38:03
@jotunder: Aha, szóval az intézetekből lesz a bölcsek köve, ami minden "nemtelen keverékből" varázsütésre aranyat csinál :)
       Ez a poszt lazán kapcsolódik a korábbihoz. Csak sokkal szomorúbb.      Nyilván sokkal több embert érdekel a magyar futball állapota, mint a magyar matematikáé. Ez teljesen természetes. A probléma az, hogy Orbán Viktort nem csak sokkal jobban érdekeli a magyar futball állapota, mint a magyar…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.08.27 17:43:52
@közösperonos átszállás: Mindössze JT eredeti felvetésére próbáltam válaszolni: tönkreteszi-e? Szerintem nem. Csupán a közeg változik, amiből a közeljövő magyar matematikusai jönnek.
Azzal sem feltétlenül értek egyet, hogy rosszabb lesz a helyzet. Persze, dehogynem lesz rosszabb, de az Orbán előtti időszakot kb. a '90-es évek közepétől a csendes békafövés jellemezte, a minden évben csak kicsit, elviselhető mértékben rosszabb állapot. Az, hogy a miniszterelnök aládurrantott a fazéknak, esélyt ad annak a néhány békának a felébredésre, amelyikben még van túlélési ösztön. Hogy hányan lesznek és mit fognak tenni, azt megjósolni nem tudom.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.08.27 20:12:27
@jotunder: Ez személyes sikereket jelent? Ha igen, lehet tudni, hogy milyen szociális hátterűek? Kíváncsi vagyok, hogy az elméletem mennyire állja meg a helyét.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.08.28 08:59:58
@Mickey Pearce: A KöMaL-lal az történik, hogy tengődik és nyomorog. A Matfund alapítvány évi negyvenpár millió Ft-ból működik (ld. még bármelyik, senki által nem olvasott, hulladék szoponclap támogatását). Lelkes önkéntesek csinálják ráérő idejükben ingyen vagy maximum bagóért. A beküldött feladatok értékelése hetekig tart, mert nincs kapacitás javítani. Ma, három nappal az új tanév kezdete előtt még a tavalyi versenykiírás van fönn a honlapjukon. Stb-stb.

Na, hát ez történik a világ legrégebbi ilyen periodikájával. A Tour de France-ról szokták mondani, hogy van még egy csomó másik szuper bringaverseny, de legelső és legrégebbi csak egy lehet. A KöMaL 10 évvel idősebb a Tour-nál és ennyire becsüljük.
         Bevezetés. Tárgyalás. Befejezés.        Az Orbán-mentes rész. A csoport fogalmát nem tudom elmagyarázni egy Vincent-posztban.  Van azonban egy csoport, amelyet mindenki ismer és ez az egész számok csoportja. Az egész számokra gondolhatunk úgy, mint egy gráfra. A három a kettővel és a…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.07.14 17:48:00
@jotunder: Nem én fogalmaztam meg, de magaménak érzem: " Wass Albert irodalmi életművét nem a szerző politikai beállítódása teszi közepes színvonalú kóklersággá. Az írásai saját jogukon is egy rossz Tamási Áron epigon munkái."

Emlékszem, itt is előkerült anno Csurka Hatodik koporsója, ami a szerzőt illető minden háttérismeret nélkül, önmagában is borzalmasan rossz volt. W.A. an bloc ugyanez, csak kevésbé éles, inkább tompa fájdalmat okoz.
       G.Fodor Gábor perrel fenyegeti Peer Krisztiánt mert az kontúrtetováltszájúnak nevezte a feleségét Fodor-Horváth Zsófiát. Valószínűleg ez lesz az első per a kontúrtetoválásról. A jobboldali bérgyilkosok egyik legundorítóbb tulajdonsága, hogy miután végigzsidóznak, végigmuszlimoznak,…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.07.01 09:57:24
@kemény keleti kommentelő: Az EB-elnök pozíciója nagyjából megfelel a miniszterelnöknek. Még nagyjábból: ő az unió operatív menedzsere. Rendkívül fontos poszt.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.07.01 10:52:21
@kemény keleti kommentelő: én csak arra a kérdésedre válaszoltam, hogy izgalmas-e az EB-elnöki pozíció. Az.
          1925. április 25.-én Róma alapításának évfordulóján adták ki a Fasiszta Értelmiség Kiáltványát.  Olyan olasz értelmiségiek írták alá a Manifesto-t, mint Luigi Pirandello, Gabriele d'Annunzio,  Ungaretti, Malaparte vagy Marinetti. Nem Jókai Anna, Kovács Ákos vagy Fekete György.         A…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.05.15 13:57:47
@velőtanya: @Külsős: Szerintem Orbánnak van valódi csodafegyvere, amivel a többi európai széljobbost nem látom rendelkezni: a nagy létszámú, neki, személyesen a végletekig elkötelezett és bármikor bármilyen cél érdekében bevethető aktivistasereg. És ezekből az emberekből minden társadalmi szinten van neki elegendő. Ha kell, akkor van EP-képviselője, "újságírója", saját hírgyára, plakátüzeme, szórólapozói, aláírásgyűjtői, netes trolljai, stb.

Ezek a figurák bármikor bármit és pár percen belül az ellenkezőjét is megtesznek neki. A szó valódi értelmében biorobotok. Ezzel a segítséggel és Orbán 30 évnyi gyakorlatával a partnerek kinyírásában, simán az első számú széljobbossá válhat.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.05.15 21:21:49
@Külsős: @velőtanya: Jó kifejezés ez a NER-forradalom exportja, de nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy a szélsőjobbos/populista szemétdombon lehet képes a legfőbb kakassá válni. A Le Pen és Salvini-rajongó táborban az olasz- és francia nyelvű trollkommunikáció nem probléma, hiszen Romániában hagyománya van mindkét nyelvnek. És vegyük észre, hogy az EP-választás kampányában nem a Fidesz, azaz egy kis ország egyik pártja szerepel, hanem Orbán Viktor európai magánszemélyt akarják eladni. Még csak formálisan sincs pártprogram meghirdetve, Orbán programját kell támogatni.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.06.14 16:34:46
@kemény keleti kommentelő: "Húsz éve csak fideszesek lehetnek igazgatók... Jön a második vonal ?"

Bizonyos értelemben igen. Ha nem is húsz, de tizenpár éve nagyjából áll, amit a kiválasztásról mondtál. Jelenleg a szülők és a tanárok is szakcsoportonként mondanak (pl. matektanárok, nyelvtanárok külön-külön) véleményt, aminek az írásos összefoglalóját a tanári testület előtt a pályázó jelenlétében felolvassák. Tizenpár éve még jórészt fidesz-szimpatizáns, de gyakorló tanári körből kerültek ki a pályázók (sokszor a suli saját neveléseként), akiknek igazgatóként nem sok idejük volt fidesz-karriert építeni -- tökéletes ellentéteként ezzel a bizonyos második vonallal. Na, most akkor képzeld el azt a tanári értékelést, amit az kap, aki egy nagyjából megszokott igazgató helyére szigorúan pártvonalon pályázik, az adott iskolához való bármilyen személyes kötődés nélkül. Egyáltalán, már elméletileg is alig elképzelhető, hogy egy külsős olyan anyagot tudjon összerakni, ami nincs tele látványosan kifigurázható ökörségekkel.

Az egyik iskolában "év tanára" címmel kitüntetett ismerősöm épp múlt héten mesélte el a saját sztoriját - ő olvasta fel az értékelést :)
        "Europe always did well when Germany and Hungary closely cooperated. " (Orbán a Bildnek)       Két konkrét esetről tudunk, az egyik együttműködés 1914-ben kezdődött és 1918-ban ért véget, a másik 1941-ben kezdődött és 1945-ben fejeződött be. Ezek igen szoros együttműködések voltak,…..
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.05.27 17:20:00
@Podvinecz Marsall: Egyrészt automatikusan fognak csökkenni, mert kifutnak bizonyos pénzalapok, amikből az akkor még felzárkóztatandónak számító Magyarországra is jutott. Másrészt a Fidesz alighanem kimarad a többségi pártcsaládból, tehát sokkal nehezebben fogja tudni érvényesíteni az uniós költségvetés összerakásakor a "magyar" szempontokat. Harmadrészt, ha tényleg kimarad, akkor megszűnik -- miazhogy megszűnik -- az EPP-s politikai védőernyő és az uniós támogatások felhasználásának ellenőrzése során könnyebben és nagyobb összegekre vonatkozóan születnek majd elmarasztalások -- amiket az egyébként is kisebb összegből fognak visszatartani.
Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2019.05.27 20:34:57
@Kettes: Itt annyiban látszik új helyzet kialakulni, hogy eddig Orbán tagország miniszterelnökeként és az uniós többségi koalíció pártvezéreként is szót és befolyást kapott. A miniszterelnökség nyilván megmarad, a másik pozícióba viszont sanszosan az itthoni ellenzéke kerül.