Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pálmakertész

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A sivatagokról korábban egyetlen kép ugrott be végtelen homokdűnékkel, zéró növényzettel, még kevesebb vízzel, na és az elviselhetetlen forrósággal, amitől legkevésbé sem vált vonzó úticéllá. Ez a véleményem jelentősen megváltozott azóta, hogy volt szerencsém megismerni…..
Cudar világ jár a méhészekre. Elfagyott az akác, kiszántották a máskor fontos méhlegelőnek számító repce felét, és úgy tűnik, a kasza végez a méhészreménységnek tartott selyemkóróval is. Font Sándor, a Parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke Fazekas…..
Pálmakertész 2012.06.14 15:41:47
@ViktoriaF: ha pillangókat szeretnél a kertedbe, ültess nyári orgonát, vagy pillangócserjét (Buddleja davidii). Szerintem... de lehet, hogy már én is megfertőződtem a selyemkóró ellenességgel.

A cikkről inkább semmit... :-(
Ha csak tehetem, minden évben megnézem az Alcsúti Arborétum március közepén virágba boruló hóvirágmezőit. Hihetetlen élmény a sok apró, fehér virágot ilyen mennyiségben látni. Most vasárnap délután az ég ugyan nem volt felhőtlen, és erős szél is fújt, így elég télies…..
Pálmakertész 2012.03.22 22:08:41
@noirp: Pontosan, mocsárciprus (Taxodium distichum) légzőgyökér.

@janeausten: A gyaloghíd alapján egyértelműen az alcsúti. Amúgy sok helyen van mocsárciprus, és meglepő, hogy nem csak arborétumokban. Gyulajon (Tolna megye) van egy horgásztó, aminek a partján hatalmasakat lehet esni a gyökereiben...
Az utóbbi időben több kérdés is érkezett ebben a témában. Van, aki évek óta parlagon heverő telket örökölt, másnak nem volt ideje a kertre, és mire észbe kapott, már átláthatatlan káosz várta. Mielőtt nekikezdünk az elhanyagolt, „elvadult” kert…..
Pálmakertész 2012.03.07 20:31:07
@MittuDomain: alapvetően ne a kutyát és a macskát permetezd le... bocs. :-)

A talaj takarása néhány ezer m2-nél már szinte nem kivitelezhető. Hatékony a glifozátos permetezés, ha egy kicsit nagyobb terület megtisztításáról van szó, nagyon megkönnyíti a munkát. Alapvetően jobb hanyagolni a házikertben a kemikáliákat, sajnos eszünk belőlük eleget a gyümölcsökből és a zöldségekből. Rá kell szánni az időt a kapirgálásra...
Kapanyél 荔枝 2012.02.29 09:00:00
A kínaiak kedvenc gyümölcse a licsi. Úgy kell nekik! Ja, igen, ezen a ponton szólok, hogy aki szereti a licsit, és nem bírja elviselni, hogy a posztíró viszont nem rajong érte, az most gyorsan hagyja abba az olvasást, mert megint rettentően fogja érezni magát, mint ahogy az a…..
Pálmakertész 2012.02.29 21:52:07
@mcs: Pár évvel ezelőtt többször is próbálkoztam a nevelésével, mondjuk egy növényem sincs azóta...
Trópusi-szubtrópusi klímájú élőhelyről származik, nyáron tartható a szabadban árnyékos helyen (a fiatal növény könnyen megég teljes napon), de a hazai telet nem bírja. Laza, jó vízelvezető talaj, enyhén savanyú kémhatás, magas tápanyagtartalom, és akkor megmarad(hat). Télen világos és hűvös helyen, visszafogott öntözés mellett átteleltethető.

Nálam kapásból hiánytünetek jelentkeztek a növénynél, amikor a mag belső táplálószövetéből elfogyott a tápanyag. Egy idő után meguntam a próbálkozást...
Officespotting Zwack 2012.01.04 07:30:00
Bérlő: Zwack Unicum Nyrt. Bérlő profilja: Szeszesital gyártás és -forgalmazás Irodaház: Gyárépület, IX. Soroksári út 26. Kiadó irodák…..
Pálmakertész 2012.01.09 21:37:44
@shitgun: Elsőre zavaróan eklektikus az egész, második nézegetésre már inkább egyszerűen csak családias.

Annak a két Fehér László festménynek én is kerítenék egy kis falfelületet az irodámban, - még ha nem is az Unimukk és Ikea duó a nyerő, hanem valami jó kis erdei gyümölcs párlat... -.
Kapanyél Fenyőből savanyú mulcs 2012.01.05 08:00:00
Január 6-án, Vízkeresztkor a legtöbben kidobják a karácsonyfát. Mivel ez most péntekre esik, lehet, hogy nem pont holnap, de a pompázatos szobadísz néhány napon belül a szemétre kerül. Mi legyen vele?Nagyobb városokban szervezetten gyűjtik, elégetik őket vagy a komposztálóba…..
Kapanyél Az erdeifenyő 2011.12.28 10:15:00
Az erdeifenyő (Pinus sylvestris) hazánk leggyakoribb fenyőféléje, Nyugat-Magyarországon széles körben elterjedt, keletebbre inkább szórványosan maradt fenn. A Bakonyban a korábbi hűvösebb, csapadékosabb éghajlat emlékét őrzi Fenyőfőn található híres, jégkorszak utáni…..
Pálmakertész 2011.12.28 19:58:05
@Mária:

Tény, hogy egy szakmai jellegű publikációnál nem hátrány, ha a szerző lektoráltat, de mindenki tévedhet. Azt gondolom, hogy a Kapanyél nem egy szigorúan vett botanikai és természetgyógyászati blog, inkább csak egy kis ismeretterjesztés és némi reklám :-).

Más kérdés, hogy egy komment azzal ki tudja egészíteni a cikket, ha adott esetben javítja is hibákat. Ez viszont semmiképp sem elvárás...
 Három hónap alatt készült el egy évvel ezelőtt az első zöld homlokzat az osztrák fővárosban, amelynek az épület klímájára gyakorolt hatását a BOKU (Talajgazdálkodási Egyetem) és a Meteorológiai Intézet is nyomon követte, írja a bécsi Compress hírügynökség.A bécsi…..
Egy vicces mondás szerint a legénylakásban a szobanövények mind kiszáradtak, de a hűtőben már csírázik valami. Nem kell azonban ennek így lennie. Annak járunk utána, hogyan lehet egy agglegénylakásból élő oázist varázsolni.Először is le kell szögeznünk, hogy a legtöbb…..
Kapanyél Trükkös gyomok 4. 2011.10.14 08:30:00
Mostani gyomcsoportunkban a talajban telelő, szívós évelők szerepelnek. Több nehezen irtható gyom tartozik közéjük. Bár, ahogy a gyomsorozatunkhoz fűzött kommentekből kiderül, sokan kedvesnek, tetszetősnek tartják a kultúrkertekben tébláboló, de inkább rétekre, erdőszélekre…..
Kapanyél A Füvészkert 2011.10.10 08:17:00
Park Life sorozatunkban visszatértünk a Füvészkerthez, hiszen a múlt hónap végén fejezték be a kert és a Pálmaház felújítását, és gondoltuk, megér még egy misét. A múlt héten még az idő is kedvezett egy délutáni fényképezős sétához, úgyhogy semmi sem tarthatott vissza…..