Regisztráció Blogot indítok
Adatok
stalker1986

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mondjon maximum három olyan területet, ahol az adófizetői pénzekért cserébe az állami szerepvállalást elengedhetetlennek tartja! Ezek közé tartozik-e a felsőoktatás nappali tagozatos képzése? Indokolja választását!  Inspirációként:  …..
stalker1986 2011.10.08 11:03:05
A három terület:
1. Részlegesen a reál infrastruktúra
2. Közpolitikai intézmények, illetve a rendfenntartó szervek
3. Oktatás, K+F

Indoklás:
1. A reál infrastruktúrának vannak olyan területei, melyek nem profitábilisak a piaci alapokon működő magánszektor számára. Például egy olyan településre kivezetni a volánbuszt, vagy normalizálni az utak minőségét, amely település alapvetően elöregedő és alacsony népességű, nagy valószínűséggel ha 100%osan a piacra bíznánk az ilyen települések, falvak reál infrastruktúrával való ellátását, akkor az aprófalvas vidéki régiók az országban élhetetlenné válnának, elnéptelenednének és az ország kultúrájának, hagyományainknak egy jelentős hányadát veszítenénk el.

2. A rendőri és katonai erők kimondottan olyan intézmények, ahol a piaci koordináció nem lenne hatékony, sokkal inkább kell ezen intézményeknek támaszkodniuk az etikai és a morális koordinációra, így egyértelmű, hogy ezek a területek nem vonhatók ki az állam alól, a magánszektor és a piac nem tudná e két területet rendeltetésszerűen felhasználni. Ilyen terület még a politikai intézmények kérdése is. Gondoljunk csak bele, mi lenne, mennyire tudna érvényesülni az igazságosság az igazságszolgáltatásban és a büntetés-végrehajtásban, ha e területeket a piac alá vonnánk, s így önkéntelenül is a piaci koordináció törvényei hatnának rájuk.

3. A felsőoktatásban az államnak szerintem részben kell szerepet vállalni, sőt manapság éppen az a legnagyobb gondja a felsőoktatásnak, hogy a leendő munkaadók, a cégek, vállaltok nincsenek eléggé bevonva leendő alkalmazottjaik képzésébe, de ez nem zárja ki az állam szerepét, alapvetően én az állam és a piaci szféra hathatós együttműködésében látom a sikeres jövő zálogát. Ráadásul vannak olyan felsőoktatási részterületek, amelyekbe a piaci élet szereplőit be sem lehetne vonni, mivel az ezen a részterületeken tanulók potenciálisan állami szektorban fognak elhelyezkedni (pl. a bölcsész, tanár, társadalomtudományi, államigazgatási-közszolgálati képzésekben részt vevők). Így azokon a képzési területeken az államnak mindenképp jelen kell lennie.

Összefoglalva tehát a kérdés sokkal összetettebb annál, hogy kijelenthessük teljes részterületekről, hogy csak állami, vagy csak piaci jelenlétre van szükség. Az oktatásban, az infrastruktúrában is alapvetően állam és piac kooperációjára van szükség. Talán az egyetlen olyan terület, ahol az állam kizárólagosan szerepelhet, az önmaga fenntartása, tehát a második pont, az állami erőszakszervek (hadsereg, rendőrség ...) és egyéb más közpolitikai intézmények fenntartása, mint a már említett igazságszolgáltatás.