Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ruzsbaczky Zoltán

22 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Egy nemrég megjelent felmérés szerint a magyar 18-49 év közöttiek hét százaléka él tartósan külföldön, közöttük rengeteg fiatal. Bár ez igencsak magas arány, a fiatalok elvándorlása korántsem csak hazánkra vagy Kelet-Európára jellemző az uniós országok köréből…..
Ruzsbaczky Zoltán 2013.07.27 21:17:14
@SilenceOfTheMasses: És egész pontosan mi olyan nagy hülyeség benne? Az adatok egytől egyig megbízható forrásból vannak, tetszik-nem tetszik.
Továbbra is fogságban van Mohammed Murszi államfő, miközben az ideiglenes kormány kezdi megtalálni a helyét Egyiptomban. Az utóbbi napokban is folytatódtak Egyiptomban a bebörtönzött iszlamista államfő hívei és a hatóságok közti összecsapások, a hírek hét halálos…..
Míg Európa továbbra is a pénzügyi válsággal, valamint Amerikával karöltve a koreai helyzettel volt az utóbbi időben elfoglalva, közben a Közel-Keleten tovább dúl a hatalmi harc – az Arab Tavasz részben ennek is a jele. Úgy tartják, ha napjainkban háború tör ki valahol, az…..
Ruzsbaczky Zoltán 2013.05.19 21:04:52
@Cartman: De, valóban jobb lett volna, zavar támadt az erőben, ezért elnézést kérünk.

@ikaljan: Igen, csak hogy én itt azokat vettem számba, amik a 2000-es években törtek ki, és országok közti (vagyis nem polgár-) háború volt. Elnézést, ha pontatlanul fogalmaztam.
Pak Gun Hje személyében először lehet női elnöke Dél-Koreának, amennyiben őt választják meg a december 19-ei országos választáson. A hatvanéves Pak-ot az eddig kormányzó Saenuri Párt – vagy más néven Új Határ Párt – indítja, akiknek új elnökjelöltet kellett…..
Ruzsbaczky Zoltán 2012.12.17 15:58:43
@bz249: Ugyan nem vagyok ebben a kérdésben egy óriási szakértő, az biztos, hogy Dél-Koreában rengeteg a keresztény (főleg protestáns), a számuk talán itt nőtt a legjelentősebben egész Ázsiában a 20. század során.

Amennyit én tudok, hogy kutatások szerint azért tudott gyökeret verni az "új vallás", mert az ottaniak a szenvedésből való kiutat (japán fennhatóság, majd a súlyos áldozatokkal járó koreai háború) látták benne, egyfajta menedéket a szenvedéseik elől. Még annyi rémlik, hogy néhol egész jól sikerült a kulturális hagyományokkal összeegyeztetni.
Ruzsbaczky Zoltán 2012.12.17 17:26:02
@benchmade: Azt azért vegyük hozzá, hogy ha csak azt nézzük, hogy a konfuciánusok aránya 3%, az nagyon csalóka - kutatások szerint ettől még nagy befolyása az ebből fakadó hagyományoknak.
Ruzsbaczky Zoltán 2012.12.19 19:30:11
Visszatért a hatalomba a korábban fél évszázadig kormányzó Liberális Demokrata Párt a parlamenti választásokon Japánban, a párt élén a harcias és keményen fogalmazó Abe Sinzóval. A hétvégén lezajlott japán törvényhozási választások eredménye akár jelentősen is…..
Ruzsbaczky Zoltán 2012.12.19 15:45:17
Többpárti összefogás alakult ki abból a kezdeményezésből, amit száz konzervatív képviselő indított el több hónapja. Most már nem csak ők, hanem munkáspárti kollégáik egy része is rávenné David Cameront egy, az EU-ról szóló referendum kiírására. Miközben az Európai…..
Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet tudományos főmunkatársa a francia elnökválasztásról, Francois Hollande-ról, a jobb- és baloldali radikálisokról és a magyar-francia kapcsolatokról. Fejérdy Gergelybtk.ppke.hu Mos Maiorum: Ha rögtön a lényegre térünk: miért Francois…..
Az utóbbi időben rendszeresen téma az Egyesült Királyság némileg feszült viszonya az Unióval. Múlt évben egy népszavazás ötlete és Cameron különutassága jelentette a fő konfliktust az EU és a szigetország között. David Nuttallmenmedia.co.uk  Tavaly ősszel David Nuttall…..
Érdekes vita bontakozott ki nemrégiben a francia elnökválasztás kapcsán. Philippe Maniére francia társadalomtudós szerint ugyanis az elnökválasztás esélyesei másodlagos problémákkal vannak elfoglalva, miközben a valós problémákat senki nem oldja meg. Vajon ez már a politikai…..
Egy olyan, általunk már korábban is taglalt törvényjavaslatról fog tárgyalni a brit parlament, ami egy egység alkohol árának alsó korlátját 40 penny-ben határozná meg. Vita bontakozott ki ugyanakkor egy ilyen intézkedés társadalmi és gazdasági…..
SZEMLE Az utóbbi hetekben a halal étel a bevándorlás metaforájává vált Franciaországban. Ahogy közeledünk az elnökválasztáshoz, valószínűleg egyre gyakrabban veszik majd elő a „bevándorló-kártyát”. Halal étterem Londonban - tolanic.com  Nemrégiben Claude Guéant…..
BESZÁMOLÓ A március 4-iki elnökválasztáson, ahogy az bizton kijelenthető volt, Vlagyimir Putyin győzelmet aratott. Azonban kemény kihívásoknak kell megfelelnie az elkövetkezendő években. Politikai stabilitást kell teremtenie, úrrá kell lennie a gazdasági problémákon és meg kell…..
Ruzsbaczky Zoltán 2012.03.10 15:41:30
foaienationala.roSZEMLEAz európai központosítási törekvések még komoly akadályokba ütközhetnek.    Az Európai Unió napjainkban kétségtelenül válságos időszakot él át. Az egyik kisérlet az eurozóna és talán az egész Unió megmentésére – melyeket…..
Ruzsbaczky Zoltán 2012.02.24 08:45:33
@nemsirunk: Azt azért vegyük hozzá, hogy az EP-választások nagyon sokszor arról szólnak, hogy mit gondol az emberek (legalábbis a szavazáshoz járulók) nagy része az éppen aktuális kormányról, ld. nálunk 2009. Emellett a pártlistákra szavazás kapcsán is bekerülhetnek olyan képviselők, akiket talán még az adott párt szavazója sem lát szívesen az EP-ben.
A rendszer, úgy gondolom, működhet jól, de talán nem ártana kicsit tökéletesíteni.
A legszerényebb becslések szerint is százezren vettek részt a szombaton megtartott Békemeneten. Véletlen ez, vagy valami újnak a kezdete? Ruzsbaczky Zoltán írása Több hírforrás is kiemeli, hogy Magyarországon rég volt ilyen méretű megmozdulás, kormánypárt mellett pedig még soha…..
Ruzsbaczky Zoltán 2012.02.11 14:10:08
@Bloodscalp: Rendben, ha így jobb, nem a Fidesznek akartam propagálni. Egyébként felhívnám a figyelmet a címben lévő kérdőjelre, és az utolsó mondatra, mely azt mutatja, hogy NEM biztos (csak LEHETSÉGES), hogy ez valóban így van, mert ez később derülhet csak ki, véleményem szerint. Mivel erre az aspektusra senki, egy cikkben sem hívta fel a figyelmet, gondoltam, én megteszem - ha már volt szerencsém ilyenekről tanulni.

Annak azért örülök, hogy ellenérvek is leíródtak, de a pontos szövegértés nélkül más munkáját "lenevetséges"-ezni, hát ezt így nemigen tartom korrektnek, de elfogadom a másik véleményt is.
Ruzsbaczky Zoltán 2012.02.11 15:16:02
@Bloodscalp: A határvonal alatt azt értettem, hogy már nem csak valami ELLEN, hanem valami MELLETT mentek tüntetni.

Szerintem egyébként itt fejezzük be a vitát, mert semmi értelme, hogy századszor is leírom ugyanazokat a dolgokat. Nem értünk egyet, kész, ettől még nem dől össze a világ.
Ruzsbaczky Zoltán 2012.02.11 16:17:45
@Bloodscalp: Na igen, de a vita nálam azt jelentené, hogy kulturáltan, nem egymást, vagy egymás munkáját minősítve (törekedve arra, hogy a másik mondandóját legalább megpróbáljuk meghallgatni) megpróbálunk dűlőre jutni.

Attól, hogy besegítettek az utaztatásba helyi szervezetek, attól még fel kellett reggel kelni, utazni kellett, végig kellett baktatni az Andrássy, rá kellett fordítani az embereknek az egész napját stb. Ez aktivitást feltételez VALAMI MELLETT. A többit meg már leírtam 300-szor. A spontaneitáson nem tudom, mit értesz, nyilván tök spontánul ugyanabból a célból nem találkozik 100 ezer ember egy helyen.

Innentől én inkább befejezném, elfogadom az általad leírt álláspontot is. Úgy gondolom, hogy korrekt hangnemet próbáltam megütni, még ha ez nem is volt kölcsönös ("nevetséges", "propaganda", "bravó").
Cameron az Alsóház ülésénpoliticshome.comSZEMLEKisebb botrányt váltott ki David Cameron személyeskedő megjegyzése egy munkáspárti képviselőre.   David Cameron a miniszterelnökhöz intézett kérdések órája során került szóváltásba Dennis Skinner, 79 éves…..
Ruzsbaczky Zoltán 2012.02.06 20:49:26
@TallérossyZebulon: Mr. Wakeham-et állva tapsolták meg a többiek. Miért maradt akkor Skinner ülve?
Ruzsbaczky Zoltán 2012.02.07 16:40:02
@TallérossyZebulon: Köszönöm, a kritikákat megfogadom.
guardian.co.ukSZEMLEMennyire van helye a politikai témájú drámáknak a televízióban vagy a színházban? A Vasladyről megjelenő holnapi kritika előtt ezt az elvi jelentőségű kérdést járjuk körül. Nemrégiben megkérdezték Michael Dobbs-ot, a 20 évvel ezelőtt sikerrel…..
Forrás: conservativehome.blogs.comSZEMLEA brit konzervatívok zászlajukra tűzték a bevándorlók számának csökkentését. Diszkriminációról van-e szó, vagy győzött a józan ész?   Hazánkban is sokat hallhatunk arról – sőt tapasztalhatjuk is akár ismerőseink…..
Ruzsbaczky Zoltán 2012.01.11 18:31:02
@tildy:): Amelyik tervet én olvastam, abban számbeli korlátozást nem említettek, maximum annyit, hogy ezzel a fizetési határral kb. mennyien maradnának (40-80%-a az eddigieknek, ez viszont csak durva becslés). Persze nagyon sok ötlet látott napvilágot, ami mutatja, hogy milyen fontos kérdésről van szó.
Ruzsbaczky Zoltán 2012.01.11 20:08:19
@philozófika: Lehet, hogy ez változó, mert az egyetemeknél pedig UK/EU és Overseas a két kategória. Néha nehéz kiigazodni ezeken a beosztásokon.
Ruzsbaczky Zoltán 2012.01.11 20:11:45
@c.2: Ugyanakkor az érem másik oldala, hogy a "Brit tudósok..." kezdetű szlogen nagyon sokszor nem brit, csak ott kiképzett szakembereket, tudományos szaktekintélyeket fed. Nagyon nagy mennyiségű külföldi egyetemista van az Egyesült Királyságban. A vagyoni cenzus őket (nagy részüket) megtartaná, más kérdés, hogy a kiskeresetűek korlátozásával lesz-e elég emberük a kétkezi munkára?
David Cameron sört iszikForrás: dailymail.co.ukSZEMLEVitát váltott ki nemrégiben a brit miniszterelnök azon ötlete, miszerint a szigetországban minimum árat kellene szabni az alkoholos italoknak. A terv szerint egységenként 40-50 penny alatt nem árusíthatnának szeszesitalt a boltok és…..
Ruzsbaczky Zoltán 2012.01.04 13:58:34
@chipanddale74: Col-Napalm elmondása alapján lehet ott sem fog csökkenni a fogyasztás.
Ruzsbaczky Zoltán 2012.01.04 14:01:20
@chipanddale74: Vagy legalábbis az ő volt munkahelyén:) Mivelhogy a boltok - amennyire én láttam - sokkal olcsóbban kínálják az alkoholt, ott jobban érződik majd talán.
Ruzsbaczky Zoltán 2012.01.05 16:05:22
@hegyilány: Először is köszönöm a dicséretet a poszt irányába.:) Szerintem különbséget kell tenni az alkohol is a cigi közt, mivel a cigi alkalmasint károsíthatja más egészségét is (annak ellenére, hogy szerintem kissé túl van lihegve), amellett nincs belőle legkisebb egészségtelen mennyiség. A mindennapos nélkülözés is nagyon szomorú, csak hát ezt Nagy-Britanniát jóval kevésbé érinti, mint minket itt keletebbre.
SZEMLEForrás: feedage.comEgyes állítások szerint ugyan a bankok érdekeit védte, mások viszont arra utalnak, hogy a Konzervatív Párt euroszekptikusaitól való félelme vezette a brit kormányfőt a legutóbbi EU-csúcson. De vajon kik ezek az euroszkeptikus képviselők, akik bizonyos…..
Ruzsbaczky Zoltán 2011.12.19 15:49:09
@menőmano: Mert a szerzők egy része ebben az időszakban nincs jól eleresztve idővel, lévén vizsgázik, a másik része meg az előbbi csoportot vizsgáztatja:)

Amúgy Oplatka úr tollából most jelent meg egy cikk. És megtisztelő, hogy hiányzunk, én pl. a magam részéről mostanában kicsit rákapcsolok a post-okkal.
Ruzsbaczky Zoltán 2011.12.19 15:52:03
Merkozy: Egybeforrvaforrás: dpa  KOMMENTÁRA hétfői találkozón is a német álláspont bizonyult erősebbnek.     A világ hétfőn arra figyelt, milyen megállapodásra tud jutni egymással a német kancellár és a francia elnök. Nos, ahogy ez már…..
Ruzsbaczky Zoltán 2011.12.06 12:11:09
@Unionista: Ez nagyon jól hangzana, de gondolja, hogy négyötödöt, és háromnegyedet egy ilyen (néha igencsak) többfelé húzó Unió képes lenne összehozni? Úgymint Irak kérdése, emlékezzünk csak, mennyire ellentétesek voltak az elképzelések.

Ez nem kötözködés, tényleg érdekel a véleménye.
Tessa Jowell és férjethisislondon.co.ukSZEMLEAz Egyesült Királyságban kódex mondja meg a minisztereknek, hogyan kell viselkedniük. Úgy tűnik, hogy a rendszer működőképes is, meg nem is.   A Fox-botrány kapcsán nemrégiben ismét reflektorfénybe került az angol…..
Tony Blair megbántaguardian.co.ukSZEMLETony Blair maga is megbánta, hogy az információ szabadságáról szóló törvény révén – kis túlzással élve – szinte minden dokumentumhoz hozzáférhetnek a sajtó képviselői. Pedig a szabályozást az ő miniszterelnöksége alatt…..
KOMMENTÁRCameron, O'Donnell és Heywooddailymail.co.ukEl tudják képzelni, hogy Stumpf István kancelláriaminiszterként szolgálta volna Medgyessy Pétert? Vagy hogy az Orbán-kormány üléseit Szilvásy György kancelláriaminiszter vezeti? Erős fantázia kell a dologhoz, pedig ehhez hasonló…..
Ruzsbaczky Zoltán 2011.11.11 19:00:06
@tölgy: Ez egy politikai kultúrával foglalkozó blog, ami azt a nevet viseli, amit. Nem hinném, hogy ekkora eltérés(?) a témától megbocsáthatatlan lenne.
Forrás: news.bbc.co.ukSZEMLERoppant szórakoztató műfaj lett a miniszterelnöki kérdések félórája, hiszen általában kitűnő képességű debattőrök szurkálják egymást igencsak karcos hangnemben az angol Alsóházban. Az élcelődés, a gúny és a frappáns válaszok mellett persze…..
Forrás: blogs.telegraph.co.ukSZEMLEAdósságcsökkentés helyett munkahelyteremtés – mondják a konzervatív kormány konzervatív kritikusai. Márpedig a brit Konzervatív Párt holdudvarában nem is kevesen vannak, akik jobbról nézve túl liberálisnak tartják David Cameron…..