Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bozóki Sándor

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ördöglakat LOGI TOLI 2012.06.08 07:21:00
Visszatérő vendégszerzőnk ismét olyan cikkel jelentkezik, amely jóval túlmutat az ismertetett játékon.   Kassa György LOGI TOLI játékának célja: cseréljük meg a citromsárga bábukat a narancssárga bábukkal. A bábuk mozgástere korlátozott, csak a játéktábla síkjában és…..
Bozóki Sándor 2012.06.08 14:48:08
@Gáspár Merse Előd:
A második kérdésre tudok válaszolni: igen, nagyon régóta ismert a játék. Sőt, a bejegyzésben szereplőnél valamivel többet is lehet tudni.

Edward Hordern "Sliding Piece Puzzles" című könyvének 57. oldala szerint a Logi Tolival teljesen megegyező elvű "Motor-Car Problem" nevű játékról azt írja, hogy a Strand Magazine folyóiratban jelent meg 1903-ban, valószínűleg H.E. Dudeney tollából.

Nem a kérdésedhez kapcsolódik, de szintén az 57. oldalon szerepel az a változat is, amelyben a bábuk sorrendjét meg szeretnénk őrizni. A feladat tehát az, hogy az 1-es mezőn álló bábu cseréljen helyet a 8-as mezőn állóval, a 2-esen álló a 9-esen állóval és a 3-ason álló a 10-esen állóval. A Hordern-könyv szerint ehhez 22 lépés szükséges, de ezt nem ellenőriztem le személyesen.

A formavédettség definícióját én is csak legfeljebb bemásolni tudom valamelyik keresési találatból, de azt sejtem, hogy ez magára a fizikai megvalósításra vonatkozhat. A konkrét esetben két, egymással párhuzamos műanyag lap, amelyek közül a felsőbe vágott sávok behatárolják a bábuk mozgását. A felülnézeti fotón nem látszik, hogy az alsó lemezen, belül is vannak kis domborulatok, amig megvezetik a bábuk talpát.
Az idei IPP másik magyar résztvevője, Bozóki Sándor elkészült a játékait bemutató cikkek első részével. Ez következik most. A gyufakocka struktúráját talán nem kell bemutatni (ha mégis, akkor a gyufakocka vagy a matchcube szavakra keresve gyorsan megismerhető). Ha a…..
Bozóki Sándor 2011.10.05 21:19:31
@bbalint85:
Elég könnyű összerakni a játékot. Nem is igen tudok olyanról, aki megoldatlanul tette volna le.