Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tonks

124 bejegyzést írt és 37 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Rendszeresen olvasok II. világháborús könyveket, mert érdekel ez a téma. Ezen belül leginkább azok a történetek állnak közel hozzám, amelyek a hétköznapi emberek küzdelmeit mutatják be a háború árnyékában. Amy Harmon írónő is hasonlóan gondolkodhatott, mint én, amikor valós események alapján megírta…..
Nem ez az első Nicolas Barreau regény, amelyről szót ejtek itt a blogon és valószínűleg nem is az utolsó. Ennek a titka egyszerű: a Nicolas Barreau álnév mögött rejtőző német írónő mindig olyan hangulatot teremt a könyveiben, amibe jó érzés időről időre belefeledkezni, távol a világ gondjaitól. A…..
Számomra az év meglepetése volt, hogy Deborah Feldman nagy vihart kavart memoárja végre magyarul is olvasható a Libri jóvoltából. Igaz történet egy lányról, aki elmenekül a brooklyni zsidó szatmár közösségből, hogy szabad, önálló élete lehessen. Az írónő sorsa ihlette az Unorthodox – magyarul A…..
tonks 2020.05.21 14:24:54
@kekecke: gyerekeknek tanított egy tantárgyat, mi másnak nevezhetnénk, mint tanárnak? Mivel nem szerezhetett képesítést, ezért nehezen lehetne ezt felróni neki, de nem is nevezhetem betanított munkásnak.
Az apjával kapcsolatos dologról: igazából ugyanazt mondjuk. A lánya nyíltan beszél, de arról is, hogy a család nem, a skizofrén nagybátyját is fogva tartották egy ideig, annyira titkolták, tabu volt. A posztholokauszt szindrómát is figyelembe véve ez fokozottan szomorú.
tonks 2020.05.21 14:30:03
@tonks: ill. a rabbi lánya kapcsán került elő először a könyvben az alacsony helyzete, a kortársaihoz képest.
Tavaly már el voltunk kényeztetve szuper ifjúsági könyvekkel, úgyhogy nem bánom, hogy nálam az idei évre csúszott az Éjféli óra, amely izgalmas keverék: ifjúsági regény, misztikum és kaland. Csiribí-csiribá!..
Tavaly lett Guillaume Musso francia író az egyik nagy felfedezettem. Szerencsére elég termékeny szerző, így a rajongóinak nem kell sokat várniuk az újabb és újabb Musso-történetekre. Tavaly ősszel jelent meg itthon Az éjszaka és a lányka, a 9. regénye, amely megjelenhetett magyarul is...
André Aciman nevére a 2018-as év elején figyelt fel igazán a világ, amikor a Szólíts a neveden cím regényéből készült film szorgalmasan gyűjtögette a jelöléseket a neves díjátadókon és a rajongókat szerte a világban. Kellemes meglepetés volt ekkor a könyv magyar megjelenése is, amit nagyon…..
Lassan már hagyomány itt a blogon, hogy összegzem az aktuális éves olvasmányaimat, ami nem véletlen: még mindig nagyon fontos része az életemnek az olvasás és szerencsére tartom azt a jó szokást is, hogy ügyesen választok az elém kerülő könyvek közül...
Az ausztrál írónő, Cath Crowley könyvének itthoni megjelenése az év szenzációja számomra, hiszen évek óta vártam, hogy valamelyik magyar kiadó lecsapjon rá. Maga a történet is érdekesnek tűnt, de leginkább a pozitív vélemények győztek meg arról, hogy egy kihagyhatatlan könyvről lehet szó...
Cecelia Ahern az egyik legnépszerűbb írónő itthon, tavaly még a Könyvhéten is az egyik fővendég volt. Évek óta szívesen forgatom én is a regényeit, hol ilyen, hol olyan eredménnyel. Az Üvöltés című novellás kötetével most egy újabb oldalát mutatja meg, amely napjaink #metoo és feminista mozgalmai…..
Guillaume Musso az, akit a legtöbben szoktak ajánlani, ha valami jó francia regényt keresek. Legújabb könyve, a Central Park révén végre én is megismerkedtem most vele és valóban nem véletlen, hogy ilyen népszerű itthon is...
Amy Bloom könyve roppant érdekesnek tűnt a nem mindennapi témájával: Eleanor Roosevelt, a First Lady és Lorena Hickok újságírónő szerelmének történetét meséli el. Annyira kevés LMBTQ regény jelenik meg nőkkel a középpontban, hogy nem volt kérdés, ezt mindenképp el kell olvasnom, már csak a…..
Nagy külföldi siker után jelenhetett meg végül magyarul Dorit Rabinyan regénye az Európa Kiadó gondozásában. Egy izraeli lány és egy palesztin fiú tiltott szerelmének története ez, amelyben az írónő a saját élményeit dolgozza fel...
A mai rohanó világban nem egyszerű lassítani és magunkra koncentrálni, és a „Kevesebb stressz!” intelmet is biztosan mindenki hallotta már. Jó, jó, de hogyan? Shunmyo Masuno leginkább erre kínál 100 zen gyakorlatot a dolgos hétköznapokra...
A szép nevű Rainbow Rowell amerikai írónő eddig a különleges ifjúsági regényeiről volt ismert: a műfaj egyik legjobbjára, az Eleanor és Parkra biztos sokan emlékeznek és a mai napig mosolyra húzódik a szám, ha meglátom valakinél, hogy olvassa. Magyarul most az első,…..
Magyar íróktól sosem olvasok eleget, de Bauer Barbara legújabb regénye annyira jónak hangzott, hogy már csak az volt a kérdés, mikor tarthatom már kezemben a könyvet, túlzott romantikától tartott félelem ide vagy oda. A történet két idősíkon játszódik és az összekötő kapocs…..
Minden évnek megvan a maga aktuális tini zsánerfilmje, ami általában könyvadaptáció is egyben. 2019-ben ez a Két lépés távolság, amelynek valószínűleg már a megjelenés előtt elkeltek a megfilmesítés jogai és a magyar fordítás a mozikba kerüléssel szinte egy időben…..
Ha valaki nekem szegezi a kérdést, hogy ajánljak neki egy jó könyvet, akkor Jodi Picoult nevét az elsők között szoktam felemlegetni, hogy tőle mindenképp érdemes olvasni. Mindig izgatottan várom a friss megjelenéseket, és az Életszikra még Picoult-mércével nézve is kemény…..
Lucy Strange már tavaly felbukkant itt a blogon, mint a gyermek- és ifjúsági irodalom egyik legújabb képviselője. Szerencsére legújabb regényét is hamar kézbe vehettem magyarul, a kíváncsiságom pedig óriási volt: vajon milyen történet lapul a csodás borító mögött?..
A klasszikus művek újragondolása nem új keletű téma és mindig érdekes, hogy mit lehet kihozni egy ismert és szeretett történetből. Lyndsay Faye nem kisebb műhöz, mint Charlotte Brontë Jane Eyre című klasszikusához nyúlt hozzá, hogy megmutassa, mihez tud kezdeni egy főhősnő, ha…..
Nick Hornby-val csak az elmúlt 1-2 évben ismerkedtem meg, mint író. Forgatókönyvíróként már jól ismerem a munkásságát, mégsem gondoltam úgy, hogy engem érdeklő regényeket írhat, aztán egy podcast végül meggyőzött, hogy talán mégis. A Meztelen Juliet a harmadik könyvem…..
Kerstin Gier az utóbbi években a német ifjúsági irodalom kihagyhatatlan alakjává vált. Eddig a két fantasy trilógiájával érte el a legnagyobb sikereket itthon (a rejtélyes álmokkal foglalkozót én is imádtam), és most egy önálló regénnyel jelentkezett, amelyben egy svájci…..
Az előző évekhez hasonlóan idén sem bírtam ki, hogy ne állítsak össze egy top 10 könyves listát, főleg, hogy nagyon jól sikerült olvasmányokat választanom 2018-ban...
Eimear McBride-ról még nem sokat lehet hallani, ami egyelőre egyáltalán nem baj, mert így váratlanul törhet ki az ismeretlenségből, hogy letaglózza az olvasóját. Érdekes könyv a Kisbohémek, nem egy tucatdarab, az idei olvasmánylistám legkülönlegesebb darabja...
Alkalomadtán szeretek kicsit körülnézni a gyermek- és ifjúsági irodalomban, mert egy-egy jó olvasmány útján kicsit én is tudok nosztalgiázni, hogy milyen jó volt a nyári szünetben mindenféle kalandokba keveredni – a könyvek által. Ennek a műfajnak nagyon fontos szerepe van…..
A határidőnapló, naptár az a dolog, ami megkönnyíti minden ember életét. Az okostelefonos megoldástokól a legegyszerűbb asztali naptárig ezerféle megoldást választhatunk arra az egyszerű problémára, hogy a hétköznapok teendőit valahogy a kordában tartsuk. Ugyan még csak…..