Regisztráció Blogot indítok
Adatok
h.e.g.a

183 bejegyzést írt és 91 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nincs tovább, lépni kell! Szerencsére (de közben meg sajnos, hogy csak most) a klímavészhelyzet témája a globális felmelegedés veszélye és aktualitása berúgta az ajtót már itthon is. Talán az idei évben jutottunk el oda, hogy a kérdés stabilan fent van az átlagember és a meghatározó sajtóorgánumok…..
Egy egyszerű példa Vegyünk egy 'átlagos' 25-30 éves épületet és annak pl. B30-as falazóblokkból készült falát. A homlokzata teljes felújításra szorul és a rekonstrukció keretében plusz hőszigeteléssel javítanánk a falak - és velük együtt az egész ház - hőszigetelő képességét...
h.e.g.a 2013.05.13 08:57:09
@kjapp: köszönöm az észrevételt, javítva!
h.e.g.a 2019.10.31 19:41:15
@psbm: Kedves PSBM, köszönöm a hozzászólást. Ahogy a cikk elején írtam is, ez 'egy egyszerű példa' és mint ilyen nem térhet ki mindenre. Ha érdekelnek a logaritmikus görbék, a fenti bejegyzésben is hivatkozott cikket ajánlom elolvasásra - epiteszforum.hu/milyen-vastag-legyen-a-hoszigeteles-20-egy-masik-velemeny - tengernyi táblázattal és görbével, a hőszigetelés megtérülésének jó sok aspektusával.

Azért abban szerintem megállapodhatunk, hogy (bár a magyar gyakorlat sajnálatosan nem ez de) egy házat hosszabb távra tervezzünk és építünk, így egyáltalán nem ördögtől való a megtérülés akár több 10 éves távlatban való vizsgálata sem.

Az utolsó mondatot tényszerűen nem értem. Mi köze van a hőszigetelés vastagságának az ajtó helyigényéhez?
  A légtömör épület burok A légtömörség kérdésköre a passzívházak térnyerésével került a szakmai figyelem homlokterébe. Korábban építtetők és tervezők körében is inkább a lélegző fal, mint fogalom volt az elvárás. Most akkor, hogy is van ez, kell a légtömörség…..
h.e.g.a 2019.09.16 16:58:33
@Mysterius:
"... fel tette valaki a kérdést, hogy szükségem van Nekem passzív házra."
Ezt a kérdést azt hiszem az építkezésre készülők egyre nagyobb hányada felteszi magának és jelen oldal is azért született, hogy segítséget tudjon adni az eligazodásban. Sajnos nagyon messze vagyunk attól, hogy itthon amiatt kellene aggódnunk, hogy kötelező lenne passzívházat építeni. Az általános építési gyakorlat mérföldekre van ettől.

A bejegyzések is pont azért születnek/születtek, hogy az ilyen jellegű, félreértésekkel teli, félinformációkra és túlzásokra építő hozzászólások helyett/mellett legyen mennél több elérhető valós, tényszerű információ a passzívházakról és az azokhoz kapcsolódó kérdésekről is.
h.e.g.a 2019.09.16 17:23:27
@Hadházi Ádám:
Hagyományos épületek - talán nem teljesen precíz - megnevezés ebben a bejegyzésben azokra az épületekre utal, ahol az épületburok nem megfelelő kialakításából adódóan folyamatos, jelentős mértékű kontrollálatlan légcsere (huzat) alakul ki a nyílászárók zárt állapota mellett is.
Ezen épületekben a párával általában mindaddig nincs gond, amíg a tulajdonos bele nem vág egy energetikai felújításba. Ennek nyilvánvaló célja a fűtési, üzemeltetési költségek csökkentése. Az első lépés általában a nem kellően hőszigetelt és amellett még huzatos nyílászárók, ablakok cseréje szokott lenni. Ennek egyik eredményeképpen a korábban kialakult légmozgás lecsökken. Ennek persze örül a tulajdonos, hisz ez volt a célja, de könnyen lehet, hogy a megnövekvő páratartalom gondot okoz. Ilyenkor a leggyakoribb megoldás a (drága, hőszigetelő) nyílászárókba beépített rés-szellőzők szoktak lenni.
Vagyis veszünk drága, jól záródó, hőszigetelő nyílászárókat, majd vágjunk azokon egy lyukat, hogy szellőzni tudjon - ellentmondásos kicsit, nem?
2018. július 6-án Budapesten A rendezvény fő célja, hogy hiteles képet adjon az európai öko-építészetről, megismertesse a résztvevőkkel az érvényben lévő szabályozásokat és lehetőségeket...
A 'g' érték és az ablak energetikai szerepe | Ablakismereti kisokos -2 Az ablakoknak igen fontos, kettős szerepük van. Fontos, hogy jól szigeteljenek, azonban az üvegezés milyensége azért is felel, hogy a napsugárzás mennél nagyobb része a bejusson a belső térbe, hiszen ennek a fűtési szezon során…..
Ingyenes rendezvény a Francia Intézetben Idén már hetedik alkalommal rendezik meg a hagyományosan év végére időzített Passzívházak és Energiahatékony Épületek szakmai konferenciát Budapesten a Nemzetközi Passzívház Szövetség (iPHA) és a Passzívház Magyarország (PHM) szakmai támogatásával...
avagy Hőszigetelő anyagok bemutatása 2.részEz a bejegyzés a hőszigetelésekkel foglalkozó 'oknyomozó' cikksorozat 4. része. Az első részben végig vettük a hőszigetelés választás általános elveit és szempontjait, a másodikban elkezdtük megismerni a szóba jöhető…..
h.e.g.a 2012.05.10 15:13:26
@ba7: Azt nem mondtam, hogy a homlokzat szigetelés frontján tipikus lenne a cellulóz :-), de vannak azért olyan helyzetek, amikor van indok ennek a használatára:
- épületfelújításoknál (ha egyenetlen vagy nem kellően szilárd a fal),
- télen, alacsony hőmérséklet mellett is kivitelezhető,
- függesztett, szerelt homlokzatburkolat esetén, stb.
Itthon is van rá példa, a dunakeszin épült passzívház szerelt burkolatos része mögött is ez van.
h.e.g.a 2016.01.22 13:10:50
@Zoltán Lantos: nincs ilyen jellegű tapasztalatom. Javasolom, hogy ezzel kapcsolatban érdemes forgalmazónál, beépítőnél érdeklődni, hátha tudnak mutatni ilyen megoldásra is referenciát.
h.e.g.a 2017.10.30 09:27:56
@dreschma: A táblázatban - az összehasonlíthatóság kedvéért - mindig m3 ár szerepel, de természetesen a hőszigetelő anyagokat nem m3-ben, hanem általában különböző vastagságú táblákban forgalmazzák. A kérdéses terméknél a különböző vastagsághoz tartozó árak jelentős eltéréstét mutatja a tól-ig érték. (A vékonyabb táblák fajlagosan drágábbak mint a vastagok.)
2016 eddigi hónapjai mozgalmasan teltek a hazai ingatlanpiac számára.  Kedvezőbb CSOK A magyar ingatlanpiacot egyértelműen felkavarta az idén januártól kedvezőbb feltételekkel elérhető Családi Otthonteremtési Kedvezmény...
Miért? Miért ne? Mikor? Mikor ne? Hogyan? Sokszor hallani arról, hogy a belső oldali hőszigetelés nem jó megoldás. Ugyanakkor sok olyan helyzet van (pl. értékes vagy tagolt homlokzat, vagy amikor egy társasházban egy lakás energetikai korszerűsítése kerül szóba) amikor…..
h.e.g.a 2016.03.04 16:39:58
@Jacques de Molay:
A penészedésnek két alapvető oka van, az egyik a magas páratartalom, a másik az alacsony felületi hőmérséklet. Leírásod alapján nem vállalkoznénk arra, hogy megmondjam a 'tutit', de gyanús, hogy azáltal, hogy kicseréltétek a nyílásokat (amiken korábban szinte akadálytalanul tudott szellőzni a lakás) a lakótérben megemelkedett a páratartalom. Ez a magasabb páratartalom hamarább lecsapódik egy - leírásod alapján - amúgy is hűvösebb felületen így máris adott a penészképződés melegágya. A megoldás valahogy az adott felület hőmérsékletének az emelése és/vagy a páratartalom csökkentése (szellőztetés).
Az adott felület hőmérsékletére a legnagyobb hatással a kültérrel érintkező határoló szerkezetek hőszigetelési milyensége van. Egy sarok mindig kedvezőtlenebb, hisz az adott belső felülethez nagyobb külső lehűlő felület tartozik. És az is kétségtelen, hogy egy bútor tovább rontja a helyzetet, hisz a belső tér melegétől ott jobban elszigetelődik a falfelület.
De hogy a kérdéses esetben (a falat vagy a padlót, esetleg mind a kettőt) kellene szigetelni arra innen a távolból nem lehet válaszolni.
Mennyit egyszerűsít az egyszerű bejelentési eljárás? Tavaly év végén jelentősen módosult, egyszerűsödött a - bizonyos kitételeknek megfelelő - épületek építési eljárása. Előbb az u.n. Építési Törvény került módosításra a 2015. CCXII. számú salátatörvénnyel, majd az év utolsó munkanapján elfogadásra…..
Mekkora mértékben csökkenthető a rezsi? - Itt vannak a válaszok   Év elején írtunk arról az épületkorszerűsítésről, aminek keretében egy közel 35 éves családi ház újult meg a passzívház elvek szerint. Most már túl van az épület egy teljes fűtési és nyári szezonon is, így kíváncsian érdeklődtünk a…..
h.e.g.a 2015.11.10 14:49:06
Energetikai oldalról a tervezési fázisban vizsgáltuk a beruházás várható hatását (lásd korábbi cikk:holnaphaz.blog.hu/2015/01/29/mekkora_rezsicsokkenes_erheto_el_passzivhaz_szemleletu_epuletkorszerusitessel), amit most a valós fogyasztási adatok megerősítettek.
A beruházás pénzügyi alakulását általában a tulajdonosok nem szeretik kiteregetni. Javaslom most hétvégén ellátogatni a kérdéses házba, hátha választ kapsz a kérdéseidre.
Nemzetközileg elismert képesítés szerezhető 2015. szeptember 25-én indul a Nemzetközi Minősített Passzívháztervező képzés 10. évfolyama Budapesten. A Magyarországon 2011-ben bevezetett, 9 önálló modulból és gyakorlati műhelymunkából álló szakképzés végén nemzetközileg…..
Az attól függ! Mint arról már itt is volt szó korábban, egy passzívházban a fűtési energia nagyságrendben 1/3 része a lakók és lakásban használatos elektromos eszközök hőleadásából származik. Ne feledjük el, hogy ezek hőleadó szerepe nagyrészt nyáron sem iktatható ki.A Kardos Laborral közös…..
Visszafogott, modern sasadi lakóház Legutóbbi munkánk sok kihívást tartogatott. A keskeny-hosszú telek utcafront felőli végén a maximálisan beépíthető szélesség éppen csak picivel több mint 6 méter. Emiatt a lakás hasznos szélessége - a falszerkezetek helyigényét is figyelembe véve - 5 méterről…..
A fal és a nyílászárók korrekt csatlakoztatása Kiváló hőszigetelő képességű nyílászáró használata során kevesen gondolnak arra, hogy a nem megfelelő ablakbeépítés milyen sokat ronthat az összesített hő- és hangszigetelési értékeken. Korábbi bejegyzésünkben már kitárgyaltuk az ablak ideális…..
Manapság rengeteget hallani az épületek energia-hatékonyságának növeléséről, ahol lehet törekszünk a lehető legkevesebb energiát fogyasztó épületeket létrehozni. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő nyílászáró kiválasztása, amiről már itt a blogon is több alkalommal volt szó. Azonban nemcsak maga az…..
A hőszivattyú egy olyan eszköz, amely hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, miközben a közvetítő közeg lehűl, vagy felmelegszik. A hőenergiát elvonjuk valamilyen forrástól (hőnyerő közeg) és máshol azt leadjuk, hasznosítjuk. A hőnyerő közeg lehet levegő, víz vagy talaj. Fűtés esetében…..
Izgatottan és örömmel konstatáltam, hogy a passzívházak kérdése bekerült a gimnáziumi tananyagba. A 10.-es Fizika tankönyv befejező, 'Termodinamika' című fejezete szerint A jövő a passzívházaké A kérdés nem sokkal a Carnot-körfolyamat, a hőerőművek, a hűtőgépek,…..
Egy tervező számára általában véget ér a kapcsolat az által tervezett házzal annak elkészültével. Az épület átadásával befejeződik a tervezési-beruházási folyamat és elkezdődik a létesítmény 'hasznos' korszaka, ami már a tulajdonosok bensőséges életéhez tartozik. Néhány kivételtől eltekintve ebbe a…..
h.e.g.a 2015.04.22 20:31:11
@dddoni: Nincsenek publikus adatok az épület bekerülési költségeiről így e témában cikk sem várható.
Gondolatok az épületenergetikai szabályozás tükrében Alig pár hónapja - az év elejével - lépett életbe az épületek energetikai jellemzőit szabályozó kormányzati előírás aktuális lépcsője. Gondolhatnánk, hogy ez egy olyan regula, ami csak a szakembereket kell, hogy érdekelje, pedig nem. Ezen…..
Az előző bejegyzésben már bemutattuk ezt az érdekes üveg szerkezetet, ami amellett, hogy kimagasló módon szigetel, a napjárástól függően árnyékol, de még a felesleges hőenergiát tárolni is képes. Most nézzük meg egy kicsit közelebbről és mélyedjünk el a szerkezet…..
h.e.g.a 2013.12.19 08:07:36
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Köszönöm a figyelmes olvasást és az észrevételt. A hiba javítva!
A passzívházak megtervezése és megépítése több szakmát átfogó ismeretet igényel, melyek nélkül a megfelelő minőség megvalósítása nem lehetséges. Az építészet, épületfizika, épületgépészet és közgazdaságtan területén gyakorlati ismeretekre van szükség ahhoz,…..
Mekkora rezsicsökkentés érhető el?Megterveztük, kiszámoltuk, megépült, valós adatok a téli szezon végén Az épület eredeti állapotában A számítások szerint az épület éves fűtési igénye az eredeti állapothoz képest 70-80%-ot csökkent a beruházás hatására és emellett a belső tér komfortja is nagy…..