Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ettelsbruck

0 bejegyzést írt és 9 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Most kívánhat csak igazán szebb jövőt magának a Jobbik: a radikális párt az elmúlt hónapokban elkövetett egy súlyos politikai hibát: elkezdett csak saját magával foglalkozni, a kisebb-nagyobb potentátok pedig sorra teregetik ki a szennyest egymás szavahihetőségéről,…..
Ettelsbruck 2012.08.08 07:26:54
@Tigriske: Ebben a képmutatás a dühítő a Jobbik részéről, mivel nyilvánvaló, hogy Szegedi nem ok nélkül titkolta el a származását, hanem a párttagok előítéletei miatt, szóval mielőtt kárhoztatnák Szegedit a szálka miatt a szemében, a sajátjukban lévő gerendával is foglalkozni kéne.
Az 1908-as londoni olimpia győztes magyar kardcsapata. Balról jobbra: Werkner Lajos, Gerde Oszkár, Fuchs Jenő és Tóth Péter Dr. Fuchs Jenő ügyvéd 1882-ben született Budapesten, zsidó polgári családban. Mindig különc figurának számított, és ez az attitűd egész életét…..
Ettelsbruck 2012.08.05 10:37:50
@bbjnick: öö, egyáltalán nem, ez két külön gondolat volt.
Amint az ember elkezd reflektálni az identitására, muszáj, hogy elvessze a naivitását, de ez nem feltétlenül baj. És azt is, hogy mi már nem tehetünk úgy, mintha nem kéne keresnünk, hogy mi a valóban magyar. Lám, Szabó Dezső is mennyire kereste, aztán a nagy keresésben - Tamási Áron szerint - mégse találta (igaz, ő ezt diplomatikusabban fogalmazta meg).
A többes identitásról meg: igen, elfér, az egyik nem gyengíti vagy zárja ki a másikat.
Több olyan külföldivel találkozni, akik jobban játszanak tradicionális magyar hangszereken és több magyar nótát ismernek, mint a magyarok 90%-a, csak úgy, "hobbiból". Vajon ha Bayer Zsolt kezébe adnánk egy citerát vagy egy kobzot, mit tudna vele kezdeni?
Ettelsbruck 2012.08.05 18:45:01
@bbjnick: Igen, ez van, ha valaki citerán el tud játszani egy akármilyen magyar nótát, az máris hitelesebb megnyilvánulás a szememben, mint Szabó Dezső vagy az autóval egymillió lépést megtevő Bayer egész életműve, több köze van a magyarokhoz, ha mondhatom így.

@evil overlord: ha valaki érintkezik egy nyelvvel, kultúrával, akár pl. a zenén keresztül, akkor egy idő után a részévé fog válni, éppúgy, mint az eredeti nemzetisége, és ettől az eredeti nem fog csökkenni benne, ez eddig is így volt, és a mai világban egyre inkább így lesz.
Ettelsbruck 2012.08.05 20:59:53
@evil overlord: Jó, nyilván nem csak a nyelvtudás jelenti ezt az identitást... ha esetleg köztük élsz egy ideig, akkor van rá esély, hogy rádragad valami, persze akkor se feltétlenül.

Van a Faustban egy rész, ami sztem kicsit illik ide, mármint hogy egyáltalán miért is akarna az ember "kibújni a bőréből", amikor arról beszél, hogy azt szeretné átélni magában, ami az egész emberiségre szét van osztva (a magyar fordítás kicsit döcögős, azért az eredetit is bemásolom):

FAUST: s mit az emberiség még várhat e világon,
bensőmben mind, mind visszhangozzam attól,
értelmem járjon mélyben és magasban,
javát, baját keblembe átitassam
s így az emberiség énjét énemmel élve,
hulljak végül vele a semmiségbe.

Und was der ganzen Menschheit zugetheilt ist,
Will ich in meinem innern Selbst genießen,
Mit meinem Geist das Höchst’ und Tiefste greifen,
Ihr Wohl und Weh auf meinen Busen häufen,
Und so mein eigen Selbst zu ihrem Selbst erweitern,
Und, wie sie selbst, am End’ auch ich zerscheitern.
  Különös ez a visszafelé tekeredő spirál, ami egyre jobban jellemzi a magyar közéletet. Illetve, dehogy különös, nagyon is tudjuk, mikor és miért szoktak a köz alakítói ráfordulni a múltra. Mintha a jelenről és a jövőről kevesebb lenne a mondanivaló. És akkor jön a…..