Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csíkoscukkini

35 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A felfázás régi jól ismert vendég nálam, szerencsére egyre kevesebbszer van alkalmam vele találkozni. A rádióban futó felfázás elleni gyógyszerreklámokból viszont arra következtetek, hogy ez egy gyakori probléma sokmindenkinél. Leírom a saját történetemet, ami több mint 10 éve kezdődött, és az…..
Hát ennek is el kellett jönnie. Sokáig nem akartam lemondani a klasszikus kenyér receptemről, mondván, hogy az bevált. Az egyik szomszédunk folyton ilyen dagasztás nélküli kenyereket sütött, és ameddig én mindig tettem fehér lisztet is a tésztába, ő csak teljes kiőrlésű búza…..
Csíkoscukkini 2020.03.02 14:18:48
@Olgis: Nagyon régen csináltam ilyen kenyeret utoljára, de úgy emlékszem rendben volt belülről. Klasszikus élesztős kenyér kinézete volt, nem úgy nézett ki mint a kovászos kenyerek. Azóta én is átszoktam a kovászos kenyérre, amit még nem tanultam meg, így venni szoktam. Én nem vagyok a gépi dagasztás híve, szeretem kézzel csinálni. A kovászom viszont nem akar sikerülni...
Csíkoscukkini 2020.03.04 20:42:24
@Olgis: köszönöm a meghívást, már csatlakoztam is! :)
Ez a leggyakoribb kérdés a fenntartható gazdálkodás témakörében. A tömegtermelés legfontosabb aduásza az egyre növekvő túlnépesedés, és az erre adott logikusnak tűnő válasz a túltermelés, és a kényelem kiszolgálása. Azonban ez az egyik legnagyobb blöff a jelenlegi gazdaságban. Az egyetemi…..
Előre is elnézést kérek a vulgáris címért, de higgyétek el sehol nem vagyok ahhoz a mocsokhoz képest, amit élelmiszer címén nap mint nap megetet velünk az élelmiszeripar. Van egy vicc, ami úgy hangzik, hogy: Anyu, mi lesz ma az ebéd? Szar rizzsel, kisfiam. Fúj Anya, már megint rizzsel? Ezen…..
Csíkoscukkini 2020.02.28 19:18:00
@Zarta Amira: Kedves Amira, szívesen fogadom a meglátásait, hogy mi a helytelen a cikkben.
Csíkoscukkini 2020.02.28 19:38:03
@steery: köszönöm hogy megosztad a tapasztalataidat! Sajnálom hogy így végződött a történetetek.
Csíkoscukkini 2020.02.29 07:58:56
@Béla4321: további bejegyzésekben fogom még boncolgatni ezt a témát, a megoldásokra is ki fogok majd térni.
Az előző bejegyzést nagyon sokan olvasták, köszönöm a megosztásokat! Nagyon örülök neki, hogy megvan a fogékonyság a témával kapcsolatban. Boncolgassuk akkor tovább a kérdéskört, kicsit hosszabban.  Amikor szóba kerül a bio téma a leggyakoribb vélemények a következők:  -Azért bio mert csúnya,…..
Mostanában tele van az internet a világméretű erdőtüzekkel. Több gondolat is kavarog a fejemben ezzel kapcsolatban, amit ebben a posztban szeretnék nektek kifejteni. Szóval egyrészt erőtüzek mindig voltak, a nyári meleg és különösen a lehullott kiszáradt fenyőtűk rendkívül gyúlékony mivolta…..
Teljesen rendhagyó téma, de valahol mégis kapcsolódik a környezetünkhöz, és manapság annyi embert érint, hogy úgy érzem, megér egy posztot. Az endometriózis egy olyan betegség, ami nőknél fordul elő, a méh nyálkahártyája, valamiért nem kifelé ürül a menzesszel, hanem befelé a hasüregbe a…..
Minden kornak megvan a maga táplálék ellensége, a fekete bárány, a bűnbak, ami minden rossz okozója, aki tönkretesz és megront mindenkit. Jelen korunk Fekete Pétere a glutén és a laktóz. Most a gluténról lesz szó. Mint sok mindenkinek nekem is van súlyfeleslegem, undok zsírréteg ami abszolút nem…..
Ismeritek azt a szervezetet, hogy WWOOF? Már nem emlékszem, honnan hallottam róla először, de maga az elgondolás nagyon megtetszett. WWOOF azaz World Wide Opportunities on Orgain Farms.  A helyzet a következő: Vannak felregisztrált gazdák, akik kosztért kvártélyért cserébe fogadnak lelkes…..
Régebben már volt egy balkonkertészkedős poszt, ami nagyon sok embert elért és nagy sikere volt. A lelkesedésetekre alapozva most szeretném megmutatni egy barátom képeit, aki lelkes balkonkertész. Ez a bejegyzés főként képekből fog állni, motivációs célból. Fontos megemlítenem, hogy nincs semmi…..
Rengetegszer nekifutottam már ennek a témának, aztán valahogy mindig elakadtam. Nehéz ügy, ezért arra jutottam, hogy szimplán és egyszerűen leírom azt, amit gondolok. Szóval a kiindulás az, hogy tartunk állatokat, disznókat, baromfit, birkákat, kecskéket. Majdnem mindnek van neve, kivéve a…..
Amikor eljön az ősz és kicsit hűvösebbre fordul az idő, nekem mindig megjön a kedvem az édeskés ízű zöldségekhez, mint a sütőtök, répa, cékla. Az őszi kerti nagytakarítás után csak pár dolog maradt a földbe, ezek egyike a cékla. Probáljunk elszakadni a finom, de annál…..
Csíkos Cukkini Blog Évem 2015.06.28 16:57:45
Szeptemberben sikerült kijutnom Németországba Erasmussal. Ez már nagyon régi vágyam volt, csak az egyetem alatt folyton szerelmes voltam, és nekem nem ment volna, csak úgy itthagyni a páromat és odébbmenni 1000 kilómétert. Ígyhát vártam, és mikor azon kaptam magam hogy egyedül…..
Mindenki azt hiszi, hogy otthon lehetetlen kenyeret sütni, vagy ha lehet is, ahhoz mindenképp kell egy kenyérsütő gép, ami  majd megcsinálja a boszorkányságot a liszttel, a vízzel és az élesztővel ,amitől ezekből kenyér lesz. Már legalább 2 éve sütök itthon kenyeret, gép…..
Csíkoscukkini 2013.11.06 17:04:02
@Mikiapó: Hú nagyon finom lehet a kálybába sült kenyér!! Nálunk is van, de még sose próbáltam ki. Érdemes a kézi dagasztással megpróbálkozni, nem kell hozzá sok idő, és ugyanolyan a végeredmény mintha gép csinálta volna, csak így sokkal büszkébbek leszünk :)
Csíkoscukkini 2013.11.06 17:08:55
@tucsok13: Nagyon profi a leírásod :) Nekem a kis tál víztől megpuhult a héja és nem lett jó ropogós. Az öregtésztát még sose próbáltam, nálam azért nem válna be, mert nem sütök minden héten. Én még kornspitzet szoktam sütni, én azt szeretem nagyon. A bagettet mindig is ki akartam próbálni!
Tényleg rá lehet szokni amúgy, és sokkal finomabb mint a bolti, szerintem össze se hasonlítható. És nagyon menő, amikor jön hozzánk valaki és a saját kenyeremmel kínálhatom meg :)
Visszatértem németországi kalandomról, és most a hazidolgozatok, és a szakdolgozatom közötti pihenőidőben megírom, ezt a bejegyzést pihenésképpen. És így egy héttel a megírás után el is jutok oda hogy felteszem :D Már régóta akartam erről írni, mert tényleg hatékony és…..
  Biztos tettem már fel képet a libuskáinkról. Már több éve ünnepeljük itthon a Márton napot libasülttel, hagyományosan lilakáposztával, és rozmaringos tepsis krumplival. Múlt évben jött az ötlet, hogy milyen jó lenne a saját libánkat enni. (A vegetáriánusoknak javaslom,…..
Bevezetésként annyit mondanék, hogy Németországban tanulok egy fél évig, Sustinable International Agriculture (Fenntartható Nemzetközi Mezőgazdálkodás) szakon Organikus gazdálkodás fakultáción. Egyébként a szaknak 3 fakultációja van, az Organikus gazdálkodáson kívül, Trópusi…..
Így a nyár derekán itt van a betakarítás ideje. Most a fűszer és gyógynövényeken van a sor. Most éppen macerátumokat gyártok. Ez annyit tesz, hogy növényi részeket olajba teszek, és kirakom a napra két-három hétre. Az olaj kioldja az értékes hatóanyagokat a növényből. Úgy…..
Már sokszor elhangzott itt a blogban, hogy a biodinamikus gazdálkodást követjük itthon. Ez nem egy olyan elterjedt módszer, mint mondjuk a permakultúra, viszont nagyon nagyon jó! Hétfőn tartottam egy előadást a témáról a Grund kertben, ami egy közösségi kert a belváros…..
Még van bodzavirág, így aki még nem szedett, annak javaslom, hogy ne hagyja ki!Nagyon jó dolgokat lehet vele csinálni, a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Van aki belemártja palacsintatésztába és kisüti, de lehet levest, szörpöt, bort, ecetet mindenfélét készíteni…..
Kicsit elmaradva, kicsit megkésetten, de végre itt!   Elérkezett az idő, Szervác, Pongrác, Bonifác, vagyis a három fagyos szent elvonultával mi is kiültettük a paradicsom palántákat. Idén lehetett volna hamarabb is, de egyik évben a türelmetlenségünk miatt elfagyott az összes…..
Történt ugyanis, hogy az én egyik drága barátnőm szülinapja egy nappal az enyém után van. Ilyen ajándékozós alkalmakkor mindig hand made dolgot adok ajándékba. Általában nagyon szoktak neki örülni a barátaim, mert az ő megfogalmazásuk szerint amit kézzel csinálok az vagy…..
Csíkos Cukkini Blog Bemutatkozás 2013.09.12 18:43:56
Először is szeretettel üdvözlök mindenkit a blogon! Lassan 5 éve, hogy elkezdtünk kertészkedni, és zöldségeket termeszteni magunk számára. Rengeteg örömöt, büszkeséget és elégedettséget hozott ez számunkra, de nem volt egyszerű. Aki kertészkedésre adja a fejét, annak…..
Megkezdtük a palántázást. Azért csak most, mert korábban elvetett paradicsomok, nagyon megnyúlnak és mire ki lehet ültetni, már nagyon gyengék lesznek. A kiültetést majd ugyanúgy nem szabad elsietni, mint a magok elültetését. Sokszor jártunk már úgy, hogy áprilisban nagyon jó…..
Megkezdődött a szezon, végre kint lehet lenni, és kertészkedni. Mivel a hőmérséklet engedi, lehet vetni! Anyu még vasárnap elvetette a spenótot, és hétfőn a borsót. A spenótot előveteményként szoktuk ültetni, mert hamar kimegy, és a helyére mehet majd paradicsom, paprika,…..