Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hrisztov Radmila

12 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kristian Novak, Krleža óta először írt úgy sikeres könyvet, hogy a ’kaj’ nyelvjárás meghatározó szerephez juthatott.  Mainstream mivoltát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már készülőben vannak Horvátországban az Anyaföldnek nehéz sara színházi és filmes adaptációi. Beszélgetésünk során szó…..
1999. március 24-én kezdődött és június 10-ig tartott az a NATO hadművelet, amely során a legnagyobb szerb városokat légitámadás érte. Ez idő tájt én otthonról, Magyarországról szemléltem az eseményeket és nem igazán értettem mi történik. Ekkor a Budapesti Szerb Tanításnyelvű (ma már Nikola Teslaról…..
Hrisztov Radmila 2016.04.01 17:55:44
@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Kedves Vajk!
Azt nem tudhatom, hogy mi miért volt. Mint azt a bejegyzés elején írtam, ott sem voltam az országban, ahol és amikor ezek történtek.
Azt, hogy nem tanultunk a történelemből, az egyének szintjére értettem, mert ugyanolyannak látom most ezeket a családokat, mint akkoriban az osztálytársaimat és a családjukat. És szerintem ugyanolyan védtelen, civil emberek isszák meg a levét az egésznek. Nem politizálok, és nem szeretnék történelmi elemzéseket végezni. A közvetlen környezetemet nézem, és ezért is emlékeztem meg erről az eseményről egy ennyire személyes történettel. :)

Köszönöm a hozzászólásod!
Üdvözlettel:
Radmila
Hrisztov Radmila 2016.04.01 17:56:23
@Kimberly Clarck:
Édesapám lórévi, igen. :)
Élő példája annak, hogyan legyünk sikeresek, de ne vegyük magunkat túl komolyan. Szerinte, “aki nem őrül meg, az nem normális”. Szerb anyától és horvát apától megszületni Szarajevóban igen csak sok ellentmondást felvetett az ő idejében. De ő a predeterminált…..
Prágában lakni olyan, mintha hirtelen a klasszikus népek ömlesztőtégelyében találnánk magunkat. Mindenki tudja, hogy melyik negyedben vesznek/bérelnek lakásokat az oroszok, kimondatlan tény, hogy az építőmunkások 80% boszniai, valamint, az a cseh, aki beszél magyarul, nagy…..
Legtöbbünk nem egyszer nézte végig a ‘Hair’ című musical filmváltozatát, de legalább a betétdalok egy részével biztos találkoztak már. Az igazi filmtörténeti ínyencek a ’Száll a kakukk fészkére’ cím hallatán esnek extázisba, és nem egy híres ember…..
Az észak-koszovói szerbek önkényes népszavazása nem hozott váratlan eredményeket. A két nap alatt a választók 75%-a élt a jogával, és 99,74%-ban úgy szavaztak, hogy nem fogadják el Koszovó fennhatóságát (csupán 69 elfogadó szavazat érkezett).A koszovó-ügyi miniszter szerint…..
Koszovó északi részén négy megyében tartanak népszavazást ma és holnap, melynek kérdése: “Elfogadja-e az úgynevezett Koszovói Köztársaság intézményét?” A népszavazás észak-Mitrovicában, Zvečanban, Zubini Potokban és Leposavić-ban tartják majd, ez utóbbi…..
Ahogyan ez várható volt, a Szerbiában megrendezett  férfi kézilabda EB nem maradt botrányoktól és szurkolói balhéktól mentes. Erre hatványozott esély volt már csak amiatt az egyszerű tény miatt is, hogy Horvátország nagyon felszívta magát a tavalyi elszalasztott medál…..
Január 22-n lezajlott az EU csatlakozásról szóló népszavazás Horvátországban. A Dnevni Avaz című napilap szerint, a szavazati joggal bíró, horvát állampolgárok 66,26%-a támogatja a csatlakozást.Ezzel a politikusok maximálisan elégedettek, hiszen a cél az volt, hogy a szavazók…..
Szláv Virtus Elhunyt Václav Havel 2011.12.18 12:35:00
Csehország számára az 'arany vasárnap' idén fekete.Václav Havel, drámaíró, politikus, filozófus, Csehszlovákia első köztársasági elnöke, majd Csehország kétszeres köztársasági elnöke, 75. életévében elhunyt. Az eddigi információk szerint, hosszú ideje húzódó betegsége…..
2011. Október 16-23. Idén kilencedszerre rendezik meg az európai színtűnek számító Zágrábi Filmfesztivált, melyen több mint 90 filmet mutatnak be. Ezek közül a filmek közül sok már sikerrel megjárt más fesztiválokat is, például a bosznia-hercegovinai Szarajevói…..
Szláv Virtus Homofób Belgrád 2011.10.15 16:07:00
Avagy a harcias melegek és a macsó balkániak összecsapásaHa már előítéletességről van szó, köztudott hogy a balkáni férfiak többsége macsó és soviniszta. Mindezek mellett, előszeretettel űzik a ’struccpolitikát’, azaz nem érdeklik őket azok az emberek, akiknek…..
Hrisztov Radmila 2011.10.18 21:23:00
Szeptember 23-n, pénteken Fatboy Slim elsöprő sikert aratott a Belgrádi Arénában (Beogradska Arena). Másodszor lépett fel Szerbiában, először 2005-ben, a jól ismert újvidéki EXIT fesztiválon. Ebben még nem is lenne semmi különös, így önmagában. De Norman Cook nem csupán…..
Miután 2008-ban Koszovó és Metohije autonóm terület lett, a magukat pravoszláv szerbeknek valló közösség nem tudta elfogadni, hogy történelmi anyaföldjük leszakadjon Szerbiáról. A kormánynak viszont nem volt választási lehetősége: az ENSZ és az Egyesült Államok hathatós…..