Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Felelős Gasztrohős

338 bejegyzést írt és 79 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sokszor irigykedve nézzük az amerikai filmeket, vágyunk az amerikai álom, vagy épp egy hamburger után. Azonban ne felejtsük; az USA-ban sincs kolbászból a kerítés, sőt! Pár hete az Environmental Working Group az Instagramon szervezett egy beszélgetést a Covid-19 hatásáról az amerikai élelmezési…..
Több mint 100 tudós írt alá egy nyilatkozatot június 22-én, miszerint a többször használatos étel- és italtárolók biztonságosan használhatók a Covid-19 járvány ideje alatt is. Forrás: Guardian, Matt York/AP Miközben látszólag az egyszer használatos műanyag hulladékok csökkentésére irányuló…..
Miért vegyük meg üzletben, ha mi is elkészíthetjük és így pontosan tudjuk hogyan készült, mi van benne és megspórolhatunk néhány bevásárló körutat is, ami jól jön ezekben az időkben. Reggeli Mindannyiunknak mások a reggeli-szokásaink, és az is eltér, hogy mennyire tartjuk fontosnak a reggelit.…..
A ti gyereketek is imád gyűjtögetni? A Gaszrohős Palánták mindig valamilyen új kinccsel térnek haza. Egy kavics, egy szép alakú levél, vagy egy csigaház. A Föld Napja alkalmából olyan aktivitásokat szedtünk össze nektek, amelyek során felhasználhatjátok a kincseket, kiélhetik a csemeték a…..
Sajnálod kidobni a levágott zöldségrészeket? Régóta tervezed, hogy nekifogsz a kertészkedésnek? Itt az alkalom! A vírus ideje alatt mentális egészségünknek is jót tesz a növénynevelgetés, a saját nevelésű zöldségek, gyümölcsök fogyasztása pedig egészségünk szempontjából sem utolsó. Adunk néhány…..
Mit együnk, hogy megőrizzük fizikai, és mentális egészségünket? Kitől rendeljünk? Elég csak meleg vízzel vagy szappannal is megmossuk a nyersen fogyasztandó zöldségeket, gyümölcsöket? Biztosan bennetek is felmerültek hasonló kérdések, amióta kitört a járvány. A Napi Táptudás és Babramegy blog…..
  Éttermi feeling otthon? Mivel a legtöbb étterem átállt a házhozszállításra, ez most könnyen megoldható! Többekben is felmerült azonban az a (jogos) kérdés, hogy mennyire biztonságos az ételrendelés jelenleg? Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra,…..
A Felelős Gasztrohős Alapítvány magyar ‘superfood’-okról szóló kampánya bemutatta, hogy mennyi szuper élelmiszer terem meg itthon is. Igaz, hogy most kevés a szezonális friss zöldség és gyümölcs, de ne feledkezzünk meg a betárazott nyersanyagokról sem. Több olcsó és könnyen elérhető áru létezik…..
Előző cikkünkben körüljártuk, miért is érdemes csökkenteni a hús-, és tejtermékek fogyasztását, és milyen alternatívákkal vihetjük be az állati eredetű termékekben fellelhető tápanyagokat. A sorozat második részében Judit konkrét tippekkel segít abban, hogy honnan érdemes beszerezni az alapanyagokat…..
  Egyre több fórumon olvashatjuk és halljuk, a hús- és tejfogyasztás csökkentése segítheti a klímaváltozás folyamatának lassulását. Pedig milyen finom is egy jó marha steak, vagy egy klassz grillezett bárányborda, sertés oldalas! Azonban a növényi alapú táplálkozás is lehet isteni finom, ízekben…..
Jobb adni, mint kapni – szól az örökérvényű mondás, amely karácsony környékén még aktuálisabb. Az ajándékozás öröme valóban az egyik legjobb érzés, főleg akkor, ha ezt még meg is duplázzuk. Adunk néhány ötletet arra vonatkozóan, milyen ajándékokat adhatsz, amivel másoknak, a bolygónak is…..
“Hú, de jó, én is nagyon szeretnék majd egy saját kávézót!”- kezdődött egy klasszikus idézettel Bajkó Péter előadása a Piqiniq Budapest Üzletnyitási workshopján. Biztos, hogy nektek is van olyan ismerősötök, aki szeretne egyszer egy saját helyet, kávézót, reggelizőt. Egy hely megnyitása,…..
Mindenkinek vannak tervei a jövő évre, van aki már most tudja mikor vesz ki szabit, vagy mikor tesz valamilyen vizsgát, esetleg szülinapi bulit szervez. Hiába a google naptár, a legtöbben szeretjük magunk előtt, papír formában is megjeleníteni az eseményeket. De mi a helyzet, ha többen vagyunk egy…..
A rendezvényekről egy környezettudatosabb ember számára először a szemét-rengeteg és az óriási energia felhasználás jut eszébe. Mi is sok hasonló kimenetelű eseménnyel találkozunk, de szerencsére ezen a területen is vannak már példaértékű, a szó jó értelmében vett kivételek.  Ilyen kivétel a…..
Hosszas várakozás után Debrecen szívében, a Hal közben újra megnyitotta kapuit a Kis Padlizsán. Új kiadásban, de a megszokott elhivatottsággal, ámulatba ejtő kuckót hoztak létre. Egy otthont, ahol az étel szívvel lélekkel készül, érezni a szeretetet és az odaadást. Arról nem beszélve, milyen…..
MEZNA, az AKG (Alternatív Közgazdasági Gimnázium) általános iskolájának étterme az elmúlt tanévben bizonyította, hogy egy iskolai menza is lehet fenntartható, egészséges és finom is egyben! Ez önmagában is elegendő ahhoz, hogy hírt adjunk róluk, de emellett az is említésre méltó, hogy az induláskor…..
Szekszárdon 2007-ben nyílt az Ízlelő, ami mostanra a második éttermét álmodta és valósította meg a Budapest-Hegyvidéken, így a fővárosban élők számra is elérhetővé vált. Az Ízlelő különlegessége abban rejlik, hogy fogyatékossággal élő embereket alkalmaznak, ezzel a munkalehetőségen kívül lehetőséget…..
“A családiasság nálunk nem csak szöveg, attól megy egy hely, ha benne van a szíved, lelked” /Török Balázs, üzletvezető/ Úgy adódott, hogy a környezetvédelmi világnapon környezettudatos étteremben vacsoráztam. Az időzítés nem volt szándékos, de mégis ez történt, amikor elmentem a Gettó Gulyásba.…..
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy lány, akik úgy döntöttek falatonként megváltoztatják a rendezvényeken fogyasztott ételekről alkotott elképzeléseinket. Kevertek, kavartak, terveztek, alkottak és megszületetett a Four Bites Catering. Valójában nem egy varázspálca suhintással érték el…..
Manapság a vendéglátóhelyeknél egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a közvetlenül a kistermelőktől származó, kézműves termékek beszerzésére. Az teszi mégis kiemelkedővé egyiket a másik közül, ha az alapanyaggal tisztelettel bánnak, és megbecsülve használják fel. A Csillaghegyi Megálló sütöde és…..
Ha itt a nyár, indul a fesztiválszezon. Bár már az év bármely szakában belefuthatunk egy-egy fesztiválba, azért még mindig a nyár a legsűrűbb programok tekintetében. Egy ilyen nagy embertömeget megmozgató esemény mindig komoly környezetterheléssel jár, amire a fesztiválok szervezői is rájöttek és…..
A júliusban szezonális zöldségek közül a zöldborsó a hüvelyesek rendjébe, a pillangósvirágúak családjába tartozik. Energiatartalma 90 kcal/100 g, 14 g/100 g szénhidrátot, 7 g/100 g fehérjét, 0,4 g/100 g zsírt és 8,8 g/100 g élelmi rostot tartalmaz. 150 g zöldborsó elfogyasztásával az ajánlott napi…..
Nem is sejted, milyen egyszerű, kis lépésekkel lehet óriási változásokat elérni. De szerencsére a Szimpla Kert igen! Liptay Orsolyával beszélgettem a Szimpla Kert fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletéről, víziójáról. Fotó: Todoroff Lázár A Szimpla Kert mélyen hisz abban, hogy elsősorban a…..
A MÁV belföldi vonatain hosszú évtizedes (ha nem évszázados) története van az étkezőkocsiknak. Azonban ahogy a rendszerváltás után a vasút egyre inkább vesztett vonzerejéből, és elfogytak a fizetőképes utasok, egyre kevésbé érte meg az étkezőkocsikat üzemeltetni. Ehhez képest egész sokáig…..
3 házaspár, egyben jó barátok, akik megálmodták és létrehozták a Kandalló Pub-ot, ami a hazai kézműves sörök tárháza is egyben. Az elsők között voltak akik, kistermelői kézműves söröket kezdtek el kínálni a vendégek számára. 16 sörcsappal működik a Pub, ebből fixen 2 csapon mindig valamilyen…..