Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hörcher Ferenc

155 bejegyzést írt és 648 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Nincs világ-összeesküvés. Traumatizált hazai társadalom, az van, amelyet a politika és a történelem taccsra tett” – mondja Hörcher Ferenc, az MTA Filozófiai Intézetének vezetője a Mandinernek. A konzervatív értékrendjét büszkén vállaló Hörchert azért kerestük meg,…..
Hörcher Ferenc 2017.02.24 13:21:30
@Jean Sol Partre: Ha ránéz az első cikk végére, szerintem megérti... :)
  HASONLÓSÁGOK  Mindkettőt a kormány és a kormányfő kezdeményezte. Mindkettő azt a célt tűzte maga elé, hogy új helyzetet teremtsen a politikai életben. Egyiknek az eredménye sem kötelező érvényű jogilag. Politikailag mind a két szavazás érzékeny. Ezért mindkét esetben bizonytalan, hogy milyen…..
Kép: Huffingtonpost Miközben úgy tűnt, hogy az ellenzéki pártvezér is belebukhat a brexit szavazás eredményébe, épp az ellenkezője történt a dolgonak. A hétvégén a párttagok elsöprő arányban (61,8 %) támogatták a Munkáspárt vezetőjét, Jeremy Corbynt.  Az Egyesült Királyságról azt hittük, nem…..
Fotó: REUTERS/Leonhard Foeger Az évadnyitó alapján úgy tűnik, hogy csakugyan felbolydult az európai politika. Juncker lavírozik, Merkel sebeit nyalogatja és keresgéli saját új álláspontját. A V4-k offenzívát indítottak, sőt, a lengyel és a szlovák vezető már triumfált is. Orbán viszont, ahelyett…..
Matt Cardy - WPA Pool - Getty Images Barátait is meglepte a volt brit kormányfő azzal a kora őszi hírrel,hogy parlamenti mandátumáról is lemond, s végleg távozik a brit politika ütközőzónájából. Állítólag nyári szabadsága alatt döbbent rá, hogy nincs sok keresnivalója a kormánypárt hátsó…..
Éles szóváltás az USA és az Egyesült Királyság politikai vezetője között Fotó: Telegraph Az USA, Japán és Kína is figyelmeztette az Egyesült Királyság új kormányfőjét, hogy egyáltalán nem tetszik nekik a brexit, és az azzal együtt próbált új brit szerepvállalás.  A G20-asok találkozójára úgy…..
 photo: The dailybeast.com  Theresa Maynek még nem sikerült találkoznia az orosz elnökkel. Boris Johnsonnak, a brit külügyminiszternek sem. Nem csoda, az orosz topvezető naptárja igencsak tele van. Ám most állítólag több mint egy órát töltött az angol elit magániskola 11 diákjával. Az 1440-ben…..
A Union Jack lobog a Westminster tornyának csúcsán. A miniszterelnök a parlament előtt. Az egyik legizgalmasabb elméleti kérdés az, hogy egy képviseleti politikai rendszerben ki mondhatja ki a végső szót. Az Egyesült Királyságban ezt a hatalmat a parlament (pontosabban a queen/king-in-parliament)…..
Hörcher Ferenc 2016.08.30 15:55:50
@Ad Dio: A lemondás utáni választásnak a brexitre vonatkozó része nem lenne másodszor hozott döntés az ügyben?

ÜDv,
HF
Hörcher Ferenc 2016.08.30 20:44:21
@Ad Dio: Addig egyetértünk, hogy "A népszavazás pedig közvetlen demokrácia gyakorlás. Az eredményét a kiíró kormánynak kutya kötelessége tiszteletben tartani, ha tetszik neki, ha nem." A kérdés az, hogy a lemondásával nem épp ennek az eredménynek a megvalósulását akadályozza-e (meg), hisz lehetőséget ad arra népnek, hogy másodszor is megítélje ugyanezt az ügyet. Ahelyett, hogy szalutálna az aktuális kormány, és végrehajtaná a nép előre lefektetett eljárások szerint kifejezett akaratát.
Európa egyenlőre csak árnyéka önmagának.  Photograph: Guido Bergmann/AFP/Getty Images A jelek szerint a Brexit hírére az olasz kormányfő elérkezettnek találta az időt, hogy Olaszországot az Európát vezető német-francia tengelyhez kapcsolja, mint Európa vezető erejét. A szép elképzelés azonban sok…..
Ki a felelős? Fotó: PA Nicola Sturgeon, Skócia első minisztere hétfőn ismét erőteljesen érvelt amellett, hogy Skóciának el kellene kerülnie az EU-ból való kilépést. Amiről nem beszélt, az az, hogy Skócia most két rossz közül választhat: vagy az Európai Uniót hagyja el (amit szavazói többsége…..
Hörcher Ferenc 2016.07.27 15:49:51
@tyberius: Csak azt nem értem, bocsánat, lehet hogy nekem nem forog az agyam a nagy melegben, hogy maga szerint tehát mi lenne a logikus a skótok számára ebben a helyzetben.
ÜDv,
F
Hörcher Ferenc 2016.07.27 22:03:52
@tyberius: Kedves tyberius, tehát Ön szerint Sturgeon-nek van igaza. Nekem nem egyértelmű a helyzet, elég nagy kockázatnak látom, ha felbomlik a UK.

De tökéletesen egyetértek, hogy nagyon összetett a helyzet, és csak két rossz közül választhatnak. S abban is igazat adok, hogy joguk meg lehet az ismeretlenbe ugrani, ha a briteknek joga van ehhez.
Written by: MIKLÓS LOJKÓ (University professor, Budapest/London) Too late? REUTERS/Neil Hall As a pragmatist, I have to say that in my view, calling a second referendum would be a blunt instrument. It would shatter the precarious social (if not intellectual) truce that seems to be emerging…..
This time it is not Donald! Viktor Orbán giving a talk on Europe at a summer youth camp in Tusnádfürdő (Băile Tușnad, Romania). Photo: MTI While the Brexit vote visibly shocked the British political elite and the public, as it did shock the European political elite and public as well, Viktor…..
Aki nem lép egyszerre....! Fotó: TASR Miközben a brexit láthatóan sokkolta a brit politikai elitet és a nyilvánosságot, az európai politikai elitet és a nyilvánosságot, Orbán Viktort láthatóan aktivizálta. A magyar miniszterelnök erős állításokat fogalmazott meg a V4-ek találkozóján és a…..
"Au revoir" – „Minél hamarabb, annál jobb!” Fotó: Getty François Hollande nem bánt kesztyűs kézzel az új brit miniszterelnökkel első találkozásuk során. Erőt kellett mutatnia, mert a francia népnek elege van gyengekezű vezetéséből. A nizzai merényletnek a francia elnök lehet a politikai…..
Mosolydiplomácia a német sas árnyékában Fotográfia: Tobias Schwarz/AFP/Getty Images Hogy az új brit miniszterelnök, Theresa May első külföldi útja Berlinbe vezetett, s nem – mondjuk – Washingtonba, az több mint beszédes: szimbolikus jelentőségű. A Brexit árnyékában a gesztus által megfogalmazott…..
Hörcher Ferenc 2016.07.21 18:57:35
@Aëtius: A politikai elitekbe vetett bizalom megingásáért azért érdemes lenne a politikai eliteknek is magukba nézniük. Vajon tényleg oylan jól c csinálják-e a dolgot?
Én köszönöm az érdeklődést.
Hörcher Ferenc 2016.07.21 18:58:06
@szobatars: Igen, szerintem is izgalmas hónapok következnek. EZért indítottam a blogot.
Szép estét.
Hörcher Ferenc 2016.07.21 19:52:02
@csentecsa: Igen-igen, elég váratlan dolgokat tud produkálni.
www.youtube.com, FULL VIDEO : Trident Debate - Theresa May Vs Jeremy Corbyn - UK Parliament - Nuclear Weapons Vote Elvi jellegű kérdésben tették próbára az új brit miniszterelnököt. A brit atom-tengeralattjáró flotta ügyének vitájában egy skót képviselő azt kérdezte tőle, hogy hajlandó lenne-e…..
Hörcher Ferenc 2016.07.19 21:45:27
@bloglegelő: Tehát? :)
Hörcher Ferenc 2016.07.20 10:48:49
@Kovi1970: Nem gondolom, hogy az blöff, ha megbukik a miniszterlnök, s a kormány java részben kicserélődik. De mire gondol pontosan?
  http://www.express.co.uk/ A magyar külügy vezetője hétfőn találkozik az új brit külügyminiszterrel. Szerinte direkt jó, hogy brit partnere nem szokványos diplomáciai megoldásokkal él.  Eddig nem sok jót kapott a nemzetközi diplomácia és a világ vezető médiumai képviselőitől Boris Johnson. A…..
Hörcher Ferenc 2016.07.18 12:48:01
@Zb74: Kedves Zb74 - a kifejezései nekem kicsit túl erősek. Amit az érdemi tétnek nevez, abban egyetértek - de sztem van itt egy tválatosabb kérdés is -Európa jövője -, amiben szintén sok szempontból partner lehet Magyarország és az UK, anélkül, hogy ehhez arra lenne szükség, hogy elhagyjuk az EU-t, ami sztem számunkra sokkal súlyosabb veszteségeket hozna rövid és közép távon, mint a briteknek.
Hörcher Ferenc 2016.07.18 14:41:11
@Kovi1970: Kedves Kovi1970, az utóbbi hozzászólás kicsit papírízű. Nem vonom kétségbe, hogy az egyezmény s más dokuemntumok megneveznek efféle célokat, a valóságban azonban sok szempontból vagyunk kiszolgáltatva az EU nagykutyáinak, és az álaluk támogatott globális és kontinentális cégóriásoknak.
Hörcher Ferenc 2016.07.19 12:00:26
@Kovi1970: A keleti nyitás valóban nagyon homályos és eleddig csakugyan hiú ábrándnak tűnik.
Fotó: Getty Érdemes alaposan elolvasni Theresa May első, miniszterelnöki minőségben elmondott beszédének szövegét. Ennek ugyanis az ő esetében bizonyos fokig helyettesítenie kell egy előre megadott, világos prioritásokat megfogalmazó kormányprogramot is. Aki menet közben kényszerül rá, hogy…..
július 26. - Halálos túszdráma egy francia templomban. A terroristák elvágták a pap torkát.  július 22.- Terrortámadás Münchenben. A kiilenc áldozat között van egy tizenötéves magyar-német kettős állampolgár is. július 20. - Hivatalossá vált, hogy Donald Trump a Republikánus Párt jelöltje a…..
hirzaj.hu   Őszinte részvétemet szeretném kifejezni a nizzai terrortámadás áldozatai hozzátartozóinak. Az áldozatok nyugodjanak békében.   My deepest condolences to the relatives of the victims of the Nice terror attack. May the victims rest in peace. ..
The British Patient A brit beteg 2016.07.13 11:03:30
Európai léptékben igencsak távol fekszik Magyarországtól az Egyesült Királyság. Ezért aztán nem is igen ér el idáig közvetlenül e volt világbirodalom politikai, gazdasági vagy kulturális hatása. A brit szigetekről tekintve a magyarok országa távoli kis folt a színes európai…..
Hörcher Ferenc 2016.07.15 10:00:22
@backbencher: Ez csakugyan érdekes háttérinfó. Bár az 5 hét nem tudom, hogy számolandó, de csakugyan imponáló a parlamentáris intézményrendszer működési biztonsága.
Hörcher Ferenc 2016.07.15 10:27:48
@mac2: az ilyen típusú revíziókat - függetlenül az adott témától - politikailag én is igen veszélyesnek tartom.
Hörcher Ferenc 2016.07.15 10:41:32
@mac2: Hanem a politikában is. :) (Bocs a pozitív visszakapcsolásért!)
    Fotó: Rupert Hartley/Rex/Shutterstock Miközben nagyban megy a találgatás, kik kapják a miniszteri bársonyszékeket, elkezdődött az ötletelés arról is, hogy kik fogják ténylegesen működtetni a kormányzati apparátust. A Spectator  és a Financial Times is hasonló irányban keresi az új kormányfő…..
http://www.express.co.uk/ Boris Johnson büntetése az, ami másnak jutalom lenne. Mégis, neki (is) kell tárgyalnia a Brexitről az európai csúcsvezetőkkel. Úgy tűnik, Theresa May csakugyan bátor politikus. A Downing Street 10 új lakója első munkanapján visszahívta Boris Johnsont. Nem engedte végleg…..
                        London News Pictures   Pap Szilárd István: Nagy-Britannia új Vasladyje szörnyen veszélyes lehet a baloldal számára http://kettosmerce.blog.hu/2016/07/13/nagy-britannia_uj_vasladyje_szornyen_veszelyes_lehet_a_baloldal_szamara "A tény, hogy hétfői beszédében…..
A politikai döntés a tendenciák gyors megfordítását célozza. Ám a változás a szívekben és a gondolatokban lassan fejlődik ki.          ..