Regisztráció Blogot indítok
Adatok
halbóloroszlán

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1968-at sokan a XX. század legizgalmasabb évének tartják. Mondhatni, hogy sok szempontból megváltoztatta a történelem menetét és mindazt, amit az emberiség addig egyről s másról gondolt. Tények: a vietnámi háború legnagyobb offenzívája kezdődött januárban, ebben az évben…..
halbóloroszlán 2011.11.24 07:47:12
@matthaios: "meglepő válasz, de a jó irányba" Ezt hogy érted?
A következő napokban rengeteg szó lesz arról, hogy mekkora nagy mérföldkő egy gyerek életében az iskolakezdés. Emlékszem, hogy az én életemben is az volt; pont egy olyan tanévben lettem elsős, amikor a hatodik születésnap legkésőbbi idejét megváltoztatták augusztus 31-ről…..
halbóloroszlán 2011.10.18 22:41:25
@Turchi: Nem feltétlen gondolom jónak az olyan típusú iskolákat, ahol napi x órában kóruson kell részt vennie a gyereknek, de gondolom Kanadában nem erről van szó. Itthon ez élő valóság. "Kodály módszer" címke alatt sok mindent lehet tenni, olyat is, aminek a nagy Mester már nem biztos, hogy örülne. Főleg az erőltetett fárasztó kóruspróbákra, legtöbbször kirakat rendezvényeken való fellépésekre, és olyan gyerekekre gondolok, akiknek ehhez nincsen kedve, hanem inkább rúgnák a focit az udvaron. Szóval csak annyit szeretnék mondani, hogy lehet ezt másképpen is csinálni! A pedagógusok kényszer helyzetben vannak, mert a mai világ bizonyítékot akar arra, hogy a zeneiskoláknak ilyen formában létjogosultsága van. Mivel ez egy elvont műfaj, így az apró és fontos lépéseket, nem biztos, hogy egyértelműen meg lehet mutatni, fel lehet mutatni kifelé. Így a zeneiskolák idomítanak, betanítanak, próbálnak valami fényeset bemutatni, hogy lám lám ezt is megcsináltuk... Mi inkább a műhelymunkában hiszünk. Ha egy 8 éves, aki először találkozik a zenélés világával, és mondjuk 5 hanggal tud már valamit kezdeni, rögtönöz egyszerű dallamot, tesz hozzá kíséretet, akkor mi tanárok ezt nagyon nagy boldogsággal fogadjuk, és a gyerek ott az órán mennybe megy... De ez nem érthető egy kirakat rendezvényen. érted?? Ezért kell erről beszélni, de most mivel olyan sok gondolatot ébresztettetek itt bennem, leírom a blogon! Köszi:))
halbóloroszlán 2011.10.19 00:50:54
@Turchi: Hmm, nem hiszem, hogy ritka lenne, és a kirakat rendezvények mindennaposak a zeneiskolák életében. Egyébként én hol írtam azt, hogy egy rendezvény csak "kirakat" lehet? Nagyon érdekes, ahogy másképp akarod értelmezni a szavaimat és kivetítesz olyasmit, amit talán te gondolsz a szavaim mögött. Ezzel kapcsolatban abszolút nem szeretnék veled vitatkozni, mivel látom nem vagy első kézből informálva. Nem érzem azt, hogy csak az én privilégiumom lenne az, hogy erről beszéljek, de beszélni szeretnék, még ha ez számodra furcsa is. Azért írtam ide, mert itt nagyon is komoly párhuzamot lehet vonni az általános iskolai oktatás és a zeneiskolai rendszer között. A zeneiskolai oktatást már mér ne lehetne összehasonlítani az általános iskolaival? Ott is, itt is pedagógusok tanítanak gyerekeket nem? Nem értem teljesen a gondolatmenetedet sajna...Most nem szeretnék vitát kezdeményezni arról, hogy egy magán óra mennyiben más egy osztály tanításánál. Hihetetlen és érdekes a reakciód, ahogy vitázol, azt írod: El sem tudod képzelni, hogy nem csak lehet, de csinálják is másképpen?... Hát tudod el tudom képzelni, mert én rengeteg energiát fektetek abba, hogy értelme legyen a munkámnak, és világos, hogy nyilván, van olyan, aki sokkal jobban csinálja nálam. Látszik, hogy nem Magyarországon élsz!!! Én nem szeretném az egész pedagógus társadalmat ébreszteni, csak azokat, akik hasonlóképpen gondolkodnak. Látom Te nem tartozol közéjük, de köszi, hogy elmondtad így a véleményedet, nagyon tanulságos volt....
halbóloroszlán 2011.10.19 03:07:17
@Felicitasz: Persze, hogy nem 8 évesen találkozik a zenélés világával! igazad van! Azt írod: Ami a zeneiskolában idomítás, az főleg az előzmények hiánya miatt az" Hát sajnos nem. Egyrészt, mert előzmények majdnem mindenhol, valamilyen formában, szinten vannak, másrészt, mert a probléma forrása nem ez. Minden csecsemő dobol a fakanalával és minden gyermek gőgicsél és rázza magát a zenére. Meglehet, hogy vannak családok, ahol ez nem így van, ahol kevés a zene, vagy egyáltalán nincsen (ilyen sztem nincs is talán) A probléma ott kezdődik, amikor a zenepedagógus a zenepedagógiájával :)rossz választ ad azokra a problémákra, amik az esetleg nem nagyon kiváló zenei adottságú gyerekeknél felmerülhetnek. (ld: bes3 kommentjeit a másik posztnál. Hát ez elég gyakori sajnos.)A "nincsen kedve odáig rendben van, ameddig ez egy, max egy-kétszer fordul elő. De ha krónikussá válik, akkor az már bizony tünet...:((( Egyébként a rögtönzést nem akarom bevezetni a mai kor zenei világába:DDDD Szeretném tisztázni, hogy mivel foglalkozom amikor a gyerekekkel vagyok, mire használom a rögtönzést, az improvizációt,szeretnék példákat is erre, és tulajdonképpen erről szólna a blogom, amit a kolléganőmmel együtt szeretnénk írni.
Észak-Amerikában még mindig sokan és sokat beszélnek A tigrisanya harci himnuszáról. Egyrészt mert Kína úgy általában is divatos témának számít most a gazdasági válság és a kelet előretörése miatt, másrészt mert ennek a sokat vitatott könyvnek a szerzője, Amy Chua,…..
halbóloroszlán 2011.10.18 22:25:10
@bes3: Kedves bes3!! Nem egyáltalán nem vagy reménytelen eset!!!! Azt írod: én sajnos túl sokat áldoztam a gyerekéveimből kényszerből. Nagyon bánom. Volt napi több órás vonónyűvés, kényszertartásban, eljutottam odáig, hogy nagyon kevés zeneművet ismerek fel hiába jártam rendszeresen koncertekre anyámékkal, iskolával, zeneiskolával stb.. Sikerült totálisan megutáltatni az egészet.- Ezt most csak azért írtam le, mert tökéletesen összefoglaltad azt, hogy mit és hogyan nem szabad egy gyerekkel csinálni egy zeneórán és milyen következménye van annak, ha egy tanár ezt teszi a növendékével! Ez az ami arra késztet minket, hogy továbbgondoljuk azt, hogy milyen utak léteznek a zenetanításban, amik a gyerekek számára izgalmas és tartalmas, járható és élhető, és ami közel hozza és nem eltávolítja a gyerekeket a zenétől és a zenéléstől.