Regisztráció Blogot indítok
Adatok
russzofil

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Raymond Burke bíboros sokszor szerepelt a hírekben az elmúlt évben. 2016 novemberében három másik bíborossal együtt ő nyújtotta be Ferenc pápának a híres dubiát - öt kérdést Ferenc pápa családról szóló apostoli buzdításával, az Amoris Laetitiával kapcsolatban. Azután az amerikai bíboros egy a…..
A „Na, mit gondolsz?” blogon megjelent egy érdekes cikk, A vallásos hit mint kockázatkezelés címmel, amely azt tárgyalta, hogy értelmesen „lehet-e hinni Istenben elégséges bizonyítékok nélkül?". William Jamest követve arra a megállapításra jut, hogy bizonyos feltételek fennállása esetén észszerűen…..
russzofil 2017.03.12 18:32:01
"Matematikai bizonyításunk"? Azért ez kicsit erős megfogalmazás egy ilyen szedett-vedett gondolatmenethez.
MIndenekelőtt azt tisztázni kell, hogy a matematikai igazolás semmit nem mond arról, hogy egy adott dolog valós-e vagy sem. Mindössze annyit, hogy adott kezdeti feltételek és szabályrendszer mellett a matematikai logika szabályaival levezethető-e. Nézzük először a kezdeti feltételeket. A fenti gondolatmenet - ki nem mondott - előfeltétele, hogy ismerjük Isten szándékait, de legalábbis a mennybe vagy pokolba történő szelektálásának szempontjait és azok megegyeznek a (Pascal korabeli) egyház tanításaival. Ennek elhagyásával ugyanis számtalan egyéb lehetőség is megnyílna. ad absurdum az is, hogy épp fordítva törtétnik, azaz az "Istennek tetsző" életet élők kerülnek a pokolba. Vagyis minden levezetés ami ezután következik, csak azzal a feltétellel érvényes, hogy Isten létezik ÉS az egyház tanításai igazak. Nem meglepő, hogy ilyen feltételek mellett "észszerű" dolog Istenben hinni.

A helyzet azonban az, hogy a fenti levezetés még ennél is problémásabb. Nem csak arról van szó, hogy egy meglehetősen megszorító kezdeti feltételt kell tennünk ahhoz, hogy az állítás igaz lehessen, de a levezetés még csak nem is felel meg a matematikai logikának. Az ugyanis tiltja, hogy olyan kezdeti feltételt szabjunk meg, ami magában foglalja a bizonyítandó állítást. Márpedig itt épp erről van szó, Isten törvényeinek ismeretét, vagyis közvetve Isten létét feltételezi azzal, hogy nem számol másféle törvények alkalmazásával, akár más istenek létével.

Mindent összevetve egy meglehetősen gyenge próbálkozás annak a kognitív disszonanciának a feloldására, amit minden, Istenben és a tudományban egyaránt hívő ember érez a természeti és az isteni törvények időnként elkerülhetetlenül felbukkanó és racionálisan feloldhatatlan szembenállása miatt. Az pedig, hogy a szerző mindezt "racionálisan kényszerítő erejű - matematikai - bizonyítás"-nak állítja be, nem jelent számomra mást, mint hogy ő is szenvedő alanya ennek a kognitív disszonanciának.
A taxis lobbistákon kívül senkinek nincs oka örömködni az Uber magyarországi kivonulása (kiszorítása) fölött. Természetesen sokat lehet vitázni az Uber módszereiről, működési elveiről, és ha vannak ütközések a joggal, akkor arra megoldást kell találni. Esetleg…..
russzofil 2016.07.13 13:15:47
@metal: A normál taxinál a normál taxi is olcsóbb tudott lenni. Amíg be nem vezették a hatósági árat, addig kb. az Uber tarifáján mentek a normál taxik is.
Simicska Lajos a héten bombát robbantott: bejelentette, hogy talán indul Navracsics Tibor megüresedett parlamenti mandátumáért. S akkor mi van? Szerintem minőségileg új helyzet van. Simicska Lajos olyanra lehet képes, amire az ellenzék vezetői közül ma senki, s amiről egyelőre a…..
És még azt is sikerült elintéznie, hogy az interjút fordítva jelentessék meg, mintha Szőnyi Szilárd interjúzna a színésszel. Teljesen érthető, ha valaki nem emlékszik, de a Heti Válasz tavalyi, A tolerancia diktatúrája feliratú címlapja után több melegekkel foglalkozó cikket…..
russzofil 2014.07.10 13:23:47
@kronosz6: Én nem érzem, hogy amióta magyar helységnévtáblák vannak, az emberek jobban elfogadnák a magyarokat. Sőt. Szerintem nagyon kezd elegük lenni ebből a rendszeres provokációból!

Nem kéne erőltetni. Vagy akinek oly fontos, hogy az utcán magyarul beszéljen, költözzön oda, ahol ennek örülnek. És éljen ott boldogan, békében. És mi szlovákok is hadd éljünk békében itt!

Egy szlovák hazafi
Vezetés közben élet- és balesetveszélyes telefonálni (még kihangosítóval is nő a kockázat), pláne esemesezni, üzenet írni és olvasni. Ezt talán már egy ovodás is tudja, mégis sokan adnak maguknak felmentést. Csak gyorsan elküldöm ezt! Megnézem, mit üzent. Csak 4 karakter!…..
Bár mozivászonra – egyelőre legalábbis – nem kerül, mindenképpen odakívánkozik a budapesti taxizás történetének napokban kezdődő újabb fejezete. Ha a nagysikerű francia akció-komédia széria, a Taxi 1-4 szerzőinek még nincsen kész forgatókönyve a sorozat újabb részéhez,…..
russzofil 2013.09.02 21:32:13
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nem tudom, próbáltál már taxit fogni New Yorkban? Aki azt mondja, hogy az ottani rendszer bármiben is jobb, mint ami eddig Budapesten volt, annak nem sok tapasztalata van velük, az biztos. A piac pedig igenis meg tudja oldani speciel ezt a problémát, jól meg is oldotta eddig. Voltak olcsó, fapados taxitársaságok, voltak igényes, drágábbak és volt köztük is minden variáció. Mindenki megtalálta, ami megfelelt neki. New Yorkban például épp ez hiányzik, ott is feleslegesen van túlszabályozva a piac és a néhány engedélytulajdonoson kívül ez senkinek sem érdeke.
Na jó, most már azért tényleg álljunk meg egy szóra.Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője felszólalásában a XX. század legnagyobb magyar államférfijának nevezte Horthy Miklóst, és azt javasolta: a volt kormányzó újratemetésének XX. évfordulója alkalmából 2013-at…..
russzofil 2012.05.22 20:02:32
@Monarch: "A poszt arról szól, hogy a Horthy-imádat a nácizmus pozitív bizonyítéka. Ha a posztoló nem tételezi fel, hogy Horthy náci lett volna, akkor ugyan miért lenne a Horthy-imádat bizonyíték ilyesmire?"

Például azért, mert a posztoló úgy gondolja, hogy csak azért nem Szálasit próbálják rehabilitálni a Vona-félék, mert arra még nem érett meg az idő. Ezért egyelőre csak tologatják a határokat. És még nyilván ezer más magyarázat is lehet.
russzofil 2012.05.22 20:05:54
@Ben Franklin: "Árnyalásképpen mondom, hogy Ny-Európához fejlettségben sem előtte, sem Horthy óta, sem ma nem volt az ország olyan közel, mint akkor."

De, volt. A háború után, a legsötétebb kommunizmus ideje alatt olyan meredeken emelkedett a GDP, hogy stabilan Spanyolország szintjén vagy afelett jártunk. Ez hiányzik nekünk?
Csak úgy árnyalásképpen.
russzofil 2012.05.22 20:08:58
@mackensen: Például választhatta volna az angol szövetséget a német helyett. Nyilván sok érv szólt mellette és ellene is. A lényeg, hogy Horthy döntött, a döntése pedig tragédia volt.
  A köztársasági elnök doktori címe körüli vibrálás igazi, minőségi kontenttel látja el a hazai politikabuzi szcénát. Eddig a Demokrata Kör produkciója tuti befutónak tűnt a Nagy Plágiumügyi Tartalomversenyben, de szerencsére akad olyan baloldali műhely, ami felveszi…..
Gondolom, sokan ismerik a tanulságos mesét a rókáról és a skorpióról. Valahogy így szól: „Egy skorpió sétált a folyó partján, át akart jutni a túlsó oldalra. Egyszer csak meglátott egy rókát, odament és megkérte, hogy vigye át a hátán. A róka ellenkezett: - Ha…..
russzofil 2012.02.07 09:16:01
@elemzőtök:
"Ki nem csípne meg egy vörös, szőrös, nagyfarkú állatot? Ez, kérem, a kérdés. Mindenki tiszta lelkiismerettel adja meg a választ."

A kacsa!
Nem akartam azokról a méltatlan, lealacsonyító és a legsötétebb ork szellemiségről árulkodó vádakról szót ejteni itt a blogon, amelyekkel a ballib médiahorda beiktatása óta folyamatos ostrom alatt tartja a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnököt. Azt gondoltam,…..
russzofil 2012.01.17 20:24:47
Az utóbbi időben, főként az AF 447-es tragédiájával kapcsolatban, sokat beszéltünk a zivatarokról, a villámcsapásokról, s azt is megállapíthattuk, hogy hozzátartoznak a repülés mindennapjaihoz. Bizonyítékként íme egy remek videó, amely egy Fokker 100-as…..
russzofil 2011.05.31 14:51:26
@Fékszárny Blog: azt nem tudom sajnos, hogy milyen gép volt, de nem olyan régen történt (5-6 éve), úgyhogy valószínűleg még mindig azok vannak forgalomban. A visszaút egyébként teljesen normális volt, szóval valszeg náluk sem ez az általános. Ja, és igen, örültem a földet érésnek. Meg annak is, hogy a Kubán belüli útra nem vettem meg előre a repjegyet. Így maradt a taxi, ami mellesleg jóval olcsóbb is. Azóta pedig elismeréssel gondolok azokra, akik Cubanaval be mernek vállalni egy Madrid-Havannát.

@listentoyourheart: igaz, valóban nem füst volt, hanem vízgőz, de ez addig nem esett le, amíg hozzám is el nem ért és nem éreztem a bőrömön. A páratartalom pedig önmagában nem okozhatja ezt, mert ugyanúgy Cancunban másik légitársaság gépénél nem fordult elő. Plusz Havannában nincs is nagy páratartalom, és ott is ugyanez volt a műsor. Csak akkor már tudtam előre, mi jön.
Azt hiszem, a szakítósblog egyéves történetének leghosszabb, legmegrázóbb, legfájdalmasabb levele következik. Vigaszt mi sem tudunk adni, de hebron azt mondta bele a szakítósbulin a Kossuth Rádió mikronjába, hogy ilyenkor jó tudni, hogy "Nem vagy egyedül". Nem…..