Regisztráció Blogot indítok
Adatok
balogh gyongyi

11 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Örökmozgóban május 23 és 28 között megrendezésre kerülő némafilm sorozat válogatás a némafilm korszakban nemzetközi karriert befutott magyar filmrendezők és filmszínészek filmjeiből. Egy kis ízelítő a filmekből:  ..
Magyar filmesek a világ filmművészetében (Magyar származású filmesek külföldi filmjeiből összeállított retrospektív filmsorozat az Örökmozgóban )  A húszas években a magyar filmgyártás válsága idején kezdődött filmeseink kivándorlása és szétszóródása a…..
A sokáig elveszettnek hitt film színezett nitrokópiája 2007-ben került elő, horvát inzertekkel. A Magyar Nemzeti Filmarchívum restaurálta és a fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából rendezett Filmemlékezet Fesztiválon, az Örökmozgó Filmmúzeumban bemutatta a Twist…..
  Bolváry Géza és Mattyasovszky Ilona filmszínészképző iskolája Bolváry Géza első filmjével, A kétarcú asszonnyal  egy csapásra a legjobb magyar rendezők közé emelkedett. „Tempós, amerikai stílusú, finom apróságokkal és kedves epizódokkal tarkított rendezése,…..
A napokban a Filmintézet raktárának rendezése közben egy rövidke, eddig azonosítatlan filmszalag, pontosan 22 filmkocka került elő egy elveszett magyar némafilmből, az 1920-ban készült „Vörösbegy”-ből. Moly Tamás népszerű detektív-regényének eredetileg 2600 méter…..
NÉMAFILM Libertiny Márton 2012.05.07 20:50:00
Egy magyar filmforgalmazó tragikus életútja Kassai évek Libertiny Márton 1890-ben, magyar nemesi családban született, a ma már Szlovákiához tartozó Felvidéken. Nagyapja, Libertiny Sámuel részt vett az 1848-49-es szabadságharcban, ezért várfogságra és teljes vagyonelkobzásra…..
NÉMAFILM EGGERTH MÁRTA 100 ÉVES 2012.04.12 14:55:00
Az operettprimadonna első filmszerepét némafilmben játszotta Eggerth Márta és Jávor Pál a Csak egy kislány… című filmben Eggerth Márta, az 1930-as évek népszerű operettprimadonnája először a némafilm korszak végén, 1929-ben, Budapesten állt kamera elé. A Csak egy kislány…..
Rendezői előtanulmányok A jómódú családból származó Bolváry Géza eredetileg festőnek készült, de a háború kitörése meghiúsította terveit. 1915-ben, 17 évesen került a frontra, és több mint három évig harcolt Oroszországban, Romániában és Olaszországban. Apja, akinek…..
  Az utolsó hajnal és a világháború Kertész Mihály filmje, mely az EYE Film Institute Netherland (Amszterdam) gyűjtményéből 2011 nyarán került haza,  az I. világháború harmadik évében, Kertész szavaival élve „a komor, emberfeletti megpróbáltatások, a vér és a…..
balogh gyongyi 2012.01.19 10:22:09
@grofjardanhazy:
Tisztelt Uram!
A kérdésére válaszolva tájékoztatom Önt, hogy a fennmaradt magyar némafilmek DVD másolat formájában megtekinthetők a MaNDA és Filmintézet videómegtekintőjében (Budakeszi út 51/e), kb. egy mozijegy árának megfelelő költségért. A blog egy másik bejegyzésében szereplő Kertész Mihály film, A tolonc (1914) teljes hosszban felkerült a MaNDA honlapjára (mandarchiv.hu). Ezen kívül Interneten megnézhető még: Kertész Mihály Jön az öcsém (1919) és Korda Sándor Az aranyember (1918) című filmje (az European Film Treasures honlapján: www.europafilmtreasures.eu/). Tudomásom szerint a MaNDA tervei között szerepel további némafilmek hozzáférhetővé tétele az Interneten.
Köszönöm érdeklődését.
NÉMAFILM A világjáró Tolonc 2011.10.19 14:50:00
   Kertész Mihálymagyar némafilmjeNew Yorkból kerülthaza  Már három éve, hogy szárnyra kelt egy különleges filmtörténeti lelet, A tolonc előkerülésének híre. A nagy sikerű némafilm, mely 1914-ben, Kolozsváron, a Janovics Jenő által alapított Proja…..