Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rácz Mihály

164 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy felkínált lehetőség: a folk, a hagyomány, a népzene olyan mélyréteg, ahonnan elindulni, és oda megérkezni is érdemes. Ebből persze következhet, hogy az úton levés maga is abban a dimenzióban zajlik. Most komolyan: az agyonszabályozott, félig már a virtualitásban zajló modern élet tán annyival…..
A tavaly kiadott Thanos győz című képregénykötet a most megjelentetett Kozmikus Szellemlovas előzménye, így nem hátrány annak ismerete, de nem is elengedhetetlen a műélvezethez. Persze nem baj, ha kicsit képben vagyunk, ki is az a Frank Castle, azaz Megtorló, aki Szellemlovasként rója kozmikus, de…..
A Monstress széria első két részéről írtunk már korábban, és annak a cikknek a felütése itt is áll: Ha épp olyan képregényre kívánnánk rá, ami ötvözi a keleti és nyugati tradíciók legjavát, akkor jó helyen járunk, ahogy abban az esetben is, ha a hős-, illetve az antihős megpróbáltatásokkal teli…..
Két lemezt tárgyalunk most ki, az egyik autentikus népzene, nagy merítéssel; a másik pedig inkább költészet, műfajilag nem köthető szorosan sehová, maradjunk a színészlemez-titulusnál, nem először tesszük...
A Trottel Records 1997-ban adott ki két kazettán szibériai sámánhitű népek hangfelvételeiből összesen majd két órányi összeállítást, amely dalokat és hangszeres zenéket Sántha István antropológus gyűjtötte a 90-es évek első felében. István a nyolcvanas évek végétől járt ki évente a Bajkál nyugati…..
Néhány új hazai folk-lemezről lesz szó; nevezzük bár világzenének, új-folknak, vagy éppenséggel autentikus népzenének, a lényeg úgyis ugyanaz: a jelennek, a mának szóljon és tudjunk hasonulni vele. A folytatásban a Besh o droM, a Pengetős Trió és a Hungarian FolkEmbassy & Barátai friss…..
És jól tettük, mert már az elején, az első kötet kézbevétele után percekkel kiderült, hogy az ismert univerzum egyik legszórakoztatóbb (vagyis egyszerre legviccesebb és legkegyetlenebb) képregényéről van szó. Anno elég jót ment a belőle készült film is, aztán elfeledkeztem róla, egészen addig, amíg…..
A modern kori képregény egyik csúcsműve, a 2015-ös Tokyo Ghost (Tokió szelleme, Teljes gyűjtemény), az eredetileg tíz füzetes sorozat most egy kötetes, keménytáblás kiadásban jelent meg a Fumax kiadónál, borítógalériával és vázlatokkal megtoldva...
A tavalyi, gyorsan klasszissá vált közös album múlt héten dupla díjazásban részesült, szerdán megkapta a lengyel, majd szombaton a hazai Fonogram-díjat. A vajdasági hegedű-fenomén és az öt lengyel vonós-virtuóz lemeze megjelenését követően hónapokig tanyázott a World Music Charts Europe élbolyában,…..
Ez a kettő ráadásul összefüggő történet, de az első kötet olvasása közben még nem is tudtam, hogy lesz folytatása, simán meg is állja a helyét önmagában, kerek egész a történet – bár további távlatokat nyit, mint minden rendes űrben kalandozó sztori. A másodiktól kicsit tartottam is, nehogy még az…..
A pár hónapja (azaz karácsonyra) megjelent Párhuzamok és kontrasztok című Muzsikás/Amadinda közös lemez a World Music Charts Europe rádióslista top tízében landolt most márciusban, mégpedig rögtön az ötödik helyre. A lista az európai világzenei műsorokat szerkesztő rádiósok lejátszásai alapján áll…..
A Marvel felnőtteket célzó, Max címke alatt futó sorozataiból is jelennek meg újabban kötetek magyarul; közülük is az egyik legizgalmasabb, és a szuperhős zsánertől eléggé elütő, vagyis annak a megszokottól éles szögben elkanyarodó ágát kibontakoztató szériája a Brian Michael Bendis író és a Michael…..
Ha épp olyan képregényre kívánnánk rá, ami ötvözi a keleti és nyugati tradíciók legjavát, akkor jó helyen járunk, ahogy abban az esetben is, ha a hős-, illetve az antihős megpróbáltatásokkal teli útjáról olvasnánk valami jóízűt, ráadásul, amiben a jó-rossz határvonal éppoly elmosódott és ingatag,…..
Erős év volt a 2019-es a hazai világzenében, megjelenésekben legalábbis biztosan. Így adódott egy kis osztás-szorzás, és végül a válogatott keretet kiegészítettük néhány bónusszal, amiknek kitaláltunk olyan fejezetcímeket, mint „autentikus népzene”, „gyereklemez”, „minialbum” és „utolsó pillanatos…..
A folk-/világzenében 2019-es záróakkordokként évtizedek óta működő, de ifjonti hévvel dolgozó zenekarok új albumaival foglalkozhatunk. Elöljáróban annyit, ha úgy adódna, hogy bármelyiküknek is ez lenne valamiféle hattyúdala – és most a törhetetlen lelkesültséget látva, az albumformátumnak és a…..
A Trottel idén belevágott klasszikus lemezei újra-kiadásába, idén ősszel jelent meg a The Same Story Goes On című (eredetileg 1992-es) album fekete vinylen, új borítóval és újra-maszterelve. Ha minden jól megy, körülbelül félévente követi majd a többi Trottel, mind a tizenegy, amik közé beékelődik…..
Mészáros János író és Németh Levente grafikus/illusztrátor történelmi képregényalbuma – Királyok és keresztek sorozatcímmel - nagy vállalás. Témáját tekintve is, de főleg ahogy és amilyen minőségben elindították két éve az első résszel. A Képes Krónikák – Voluntas Tua (azaz Legyen meg a Te akaratod)…..
Az, hogy folk vagy jazz a forráspont, gyakorlatilag mindegy, az alábbi három új album mindegyikéből süt a rajongás és a mélységi mámor lendülete. Amikor ilyen minőségeket veszek számba egymás után a hazai felhozatalból, rendre elérzékenyülök, és szerencsés tanúnak érzem magam az energiák és jó…..
Pár hónapja elemeztük ki Conan figuráját a Conan kegyetlen kardja sorozat második részének megjelenéskor, és már itt is van a ráadás. Az a széria a hetvenes évekbeli fősodorból, főleg John Buscema rajzoló kultikussá nemesült képnovelláiból áll, de ez a mostani kötet egészen más: ezredforduló utáni…..
Van bizony olyan, amikor a szinte éterire hangolt dalos-gitáros, azaz eredeti nevén singer & songwriter muzsika nyújtja a rock-megváltást. E megváltódás alatt most azt értjük, amikor sikerül egy húron pendülni az adott muzsikával a gazdag hangszerelésű varázslatba süppedés közben – mert ilyet…..
Garth Ennis, a kiváló észak-ír képregényíró két fő támasza munkásságában - ahogy ezt jellemzően még a szócikkek is szóba hozzák az újságírókon kívül - a férfibarátság és a szuperhősök gyűlölete. Természetesen jóval szélesebb spektrumból merít, ráadásul harmadik pillérként a valláskritikát muszáj…..
Az évek óta jobbnál-jobb albumokat megjelentető és nemzetközileg egyre ismertebb (és nem mellesleg külföldön is gyakran koncertező) Meszecsinka első LP-je jött most ki a Budapest Vinyl kiadásában Állj bele a mélybe címmel. Az anyag ugyanaz (címben is), mint amit CD-n a NarRator Records hozott ki…..
Annak ellenére, hogy borítékolt a bizalom Alan Moore képregényt látva, kicsit tartottam a nyolcvanas években íródott, sci-fi alapvetésnek tartott Halo Jones-tól. Nem beszélve arról, hogy gyakorlatilag már minden munkáját csúcsremeklésnek mondja az utókor - de nem ironizálok nagyjából én is, Moore a…..
Victor LaValle mondható thriller, krimi, vagy akár horror írónak is, de talán még jobb megfejtés a mágikus-realizmus. Bár ennek végül is nincs nagy jelentősége, a lényeg, hogy egyedi hangon és gördülékenyen ír nem hétköznapi sztorikat, és ami a legfontosabb, jól ismeri a modern embert kívül-belül.…..
A Dupla W elnevezésű Müpás sorozatban rendre egy hazai és egy nemzetközi világzenei banda van egymás mellé rakva valamilyen tematikus összetartozás mentén. Ezen az október elsejei estén a rock volt ez a hívószó, a fellépők pedig az Úzgin Űver és a fenti képen is látható Dirtmusic voltak...