Regisztráció Blogot indítok
Adatok
W. Boaring

53 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Index drámai hangú, vérgőzös cikkben írt egy pécsi vadászatról. Külföldi vadászok (a külföldi mint kvázi szitokszó) kilőttek 200 vaddisznót, ezzel SZINTE kimerítve az éves keretet. A vaddisznókat odaterelték a vadászok elé, akik hatalmas "mészárlást" végeztek. Vérben ázott a talaj. Aki ezt a…..
Aranysakál Visszatért Budapest környékére (!!! - forrás: Pilisi Parkerdő ZRt.) Aranysakál invázió a Dunántúlon  Aranysakál felismerése   Farkasok Egerben is jártak?    Szibériai tigrisek Örvendetes terjeszkedés   Vad disznók Nem vaddisznók, csak szelíd, kóbor disznók a Bahamák egyik…..
Bár az Irhás árokban az idén kevesebb a vaddisznó, mint a korábbi években, Miskolcon sajnos romlott a helyzet és a helyi önkormányzatnál betelt a pohár. Egy friss cikk az internetről. Az eredeti itt olvasható, de idemásolom: Miskolci Önkormányzat: Kilőhetők a belterületen garázdálkodó vaddisznók…..
Gondolkoztam, hogy odébb tegyem-e a bringát a teljesebb kép kedvéért, de aztán abban maradtam magammal, hogy így is jó lesz...  :)..
Egy friss hír az AP-től. Most sajnos nincs időm lefordítani, de alkalom adtán megteszem! Kb: egy vaddisznó Németországban csatlakozott egy 8 marhából álló csordához és már több mint 2 hónapja velük él. A fenti linkre kattintva látható az eredeti cikk, benne egy fotóval. A…..
Megpróbáltam összeszedni a kerítésekre vonatkozó ismereteimet - legalábbis a vaddisznók távoltartása szempontjából releváns ismereteimet. A téma több szempontból sem egyszerű: A kifejezetten erre a célra gyártott vadhálókon kívül a szokásosan kapható kerítéseket nem…..
Mostanában leginkább más portálokon megjelent híreket veszek át, ami talán nem is baj. Nemrég került a kezembe egy írás a vaddisznókról, mai kicsit eltér az eddigiektől, de a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében fontosnak tartom megjeleníteni. Ime: A vaddisznó probléma…..
Az index cikke szerint van. És ez veszélybe sodorja a szibériai tigriseket. Makkhiány miatt veszélyben a szibériai tigris Oroszország keleti részén hiány van magokból idén ősszel, ez pedig rossz hír a szibériai tigriseknek. A World Wide Fund for Nature szerint a fenyőmagok és…..
Az eredeti cikk itt olvasható. Az egymillió forintos kérdés: mi köze van ennek a vaddisznókhoz? Válaszom (véleményem) a cikk után. Koalairtásba kezd Ausztrália   Történetének legnagyobb koalaritkításába és -áttelepítésébe kezdett az ausztrál Victoria állam, ahol az…..
A Bükki Nemzeti Park szakemberei szerint legalább öt kölyökből áll az alom, így velük együtt a Bükk eddigi egyetlen falkája már legalább tíz farkasból áll. A minap.hu cikke fotókkal és videókkal (vadkamerás time-lapse felvételek) itt olvasható. Egy kis segítség a…..
Bemásolom az Index rövid cikkét. (Az eredeti itt olvasható.) Pár (költői?) kérdés felmerült bennem. Tudván, hogy a vadászok érdekeit elég magas szinten támogatják (pl. Lázár János és Semlyén Zsolt is közismerten lelkes vadászok) vajon könnyebb lesz a jövőben lakott…..
Ki ne gondolkodott volna azon, hogy milyen jó lenne körbeutazni a világot? Vedd elő a bakancslistádat, adunk 15 tippet, hova látogass el még ameddig megteheted! Lélegzetelállító élményekben lesz részed, arról biztosítunk! 1. Fedezd fel a korallok színének teljes spektrumát, a…..
Az eredeti cikk itt olvasható, de idemásolom: Célkereszt Vigyázat: városi vaddisznókra vadászhatnak Pécsett! Az állatok már a városszéli kerteket dézsmálják, ezért kilövési engedélyt adott ki rájuk a rendőrség. 2015.04.09 13:44 ma.hu Belterületi vadászatra adott…..
Az eredeti cikk itt olvasható, de idemásolom: Hirtelen ugrott eléjük Vaddisznó támadott emberekre a bicikliúton A vaddisznó abban az esetben hajlamos támadni, ha kicsinyeket nevel, egyébként nem valószínű. A megtámadott házaspár nem látott malacokat a környéken, így akár…..
A Magyar Narancs cikke itt olvasható. Sajnos a vaddisznók egyedszámát érdemben nem csökkentik...
Az Index egyik cikke hívja fel a figyelmet arra, hogy a szokásosnál több a vaddisznó a Normafa környékén. Az itt leírt eset során egy vaddisznó ugrott elő a letört ágak közül, majd megtámadta, üldözte és súlyosan megsebesítette az arra kocogó ember kutyáját. Az ismereteim…..
A városban rohangáló vaddisznók nem lettek meg - eddig.Feltehetőleg találtak valami nyugisabb helyet, mint a belváros.Annyi cikk született a témában, hogy lehetetlen mindet belinkelni. Összefoglalásként talán az RTL Klub híradójának egy részletét is elég megnézni. Még a…..
Az Index.hu egy korábbi (2014.10.08) cikke szerint a Belügyminisztérium a jelenleg hatályos fegyverekről szóló kormányrendelet módosítását tervezi. Az egyszerűség kedvéért bemásolom a cikket ide: Rókák, őzek, meneküljetek, amíg tudtok! Janecskó Kata Veszélyes idők…..
A napokban megszaporodtak a mára már folyamatosan jelenlévő vaddisznók betörései a környék gondozott kertjeibe. Az Irhás árok alsó szakaszán néhány vaddisznó feltúrt több kertet. Az egyik kert tulajdonosa reggel kilenc óra körül kiment, hogy lefotózza a feltúrt részeket, de…..
W. Boaring 2014.12.11 23:53:44
@Tamásné Perkátai: A szakemberek szerint ilyenkor (esős idő után) "gilsztázni" jönnek. Ezért nem baj nekik az sem, ha nincs zöldség, gyümölcs, makk, vagy ehető gyökér, stb.
Pedig giliszta talán lenne az erdőben is...
W. Boaring 2014.12.11 23:54:31
Egy érdekes angol nyelvű cikk a Telegraph-ból: http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/11263805/German-state-calls-on-hunters-to-help-cull-wild-boars.html A cikket a 444 is átvette, némileg…..
(Utólagos kiegészítés: írtam az Indexnek, hogy hiba van a cikkben. A vadkant kijavították kocára, de arról nem sikerült meggyőzni őket, hogy a medve mindenevő.) Ha hihetünk az Index cikkének :) akkor úgy tűnik, hogy a 21. századra a vaddisznók is szakítottak a hagyományos…..
W. Boaring 2014.11.10 22:35:32
@Veridicus76: Köszönöm a kommentet!
Én is olvastam cikkeket erről a témáról, gondoltam is, hogy fel kellene tenni néhányat a blogra, de mostanában nem jutott rá időm.
A probléma tényleg érdekes és sok közös vonása van a vaddisznók problémáival, de előbb egy fontos különbség: a vaddisznó vadászható vadfaj, aminek az állományalakulását a vadászatra jogosult vadásztársaságoknak kell kontroll alatt tartani, ezzel szemben a barnamedve VÉDETT állat, amit nem szabad kilőni. A két probléma közös vonása pedig ez:
Az (feltehetően) közérdek, hogy a barnamedve védettséget kapjon és visszatérjen az arra alkalmas területekre. Az általa okozott kár viszont rohadtul csak egy-egy embert érint, és a "köz" nem igen akarja ezért kárpótolni.
Egy (egyébként jobbikos képviselői) interpellációra adott miniszterei válaszban azt fejtegette a vidékfejlesztési miniszter, hogy a vaddisznók állományának eszelős magasan tartása is közérdek, mert rengeteg külföldi vadász turistát vonz és ráadásul olyan területekre, ahol a foglalkoztatottság növelése nehézségekbe ütközik. A fizetős külföldi vadászok pedig nem csak a vadásztársaságokat gazdagítják, hanem jelentős "multiplikátor hatással" más üzletágakra és szolgáltatásokra is jótékony hatással vannak. Pl. szállodaipar, borászat, vendéglátás, prostitúció, stb. - de lehet, hogy nem minden részletre emlékszem pontosan :)
Ebben csak az a bökkenő, hogy ha az ország vaddisznókkal való elárasztása ilyen fontos közösségi ügy, akkor a köznek nem kellene magukra hagyni kártérítés nélkül azokat a szerencsétleneket, akik pont kárt szenvednek a vaddisznók túlszaporodásából.
Aki A-t mond, az mondjon B-t is. Aki azt mondja, hogy a barnamedve védett állat és tilos kilőni, az mondja meg azt is, hogy milyen módon kapjon kártérítést akinek ez kárt okoz.
SzVSz:
Barnamedve: legyen védett, de járjon méltányos kártérítés.
Vaddisznó: aki ennél nagyobb állományt akar, az vagy nem épelméjű, vagy gátlástalanul mohó, vagy hazudik (illetve ezek kombinációi).

(Más olvasóknak javaslom a
google: "barnamedve Nógrád" keresést.)
W. Boaring 2014.11.11 23:58:03
@Veridicus76: medve kérdésben nem vagyok igazán otthon, de a területekre lebontott védelemmel egyet tudok érteni. A gyakorlatban ez persze jelenthet problémát, hiszen ha egy faj nagy területeket jár be, akkor előbb vagy utóbb biztosan kilép a védett területről és akkor vége a dalnak. :)
A vaddisznóállomány viszont semmiképp sem maradhat a mai szinten. Nem csak azért, mert lehetetlen garantálni, hogy nem okoznak kárt, hanem azért is, amire ön is utalt egy zárójeles fél mondattal. Ez az állománynagyság már meghaladja a természetes élőhelyek eltartóképességét. A túlszaporodott állomány már az erdők növénytársulásainak is felborítja a természetes arányát és a vaddisznók túlszaporodása a véges erőforrásokon való osztozás miatt más állatfajok kárára (is) történik. Ez már semmilyen tudományos / szakmai mércével nem egészséges állománynagyság. A vaddisznók és más nagyvadak túlszaporodása miatt gyakorlatilag nem lehet fásítani, ha a csemetékkel beültetett terület nincs vadhálóval körülvéve. Szerintem a minisztériumban is látják, hogy ez már túl sok a jóból, csak a tehetetlenségük leplezése végett próbálnak jópofát vágni a dologhoz, és próbáljál úgy beállítani, hogy ez tulajdonképpen még előnyös is mindenkinek. Akinek éppen kára van belőle az meg ráfázott. Pech... :)
A "VADKÁR" a környéken eddig a vaddisznókat jelentette. Ennek most vége? A vaddisznók továbbra is jelen vannak, de a vadkamera tanúsága szerint kevesebben jönnek és ritkábban.A palettát az őzek fogják színesíteni? Egy évvel ezelőtt már jelentek meg őzek az Irhás árokban a…..
W. Boaring 2014.05.19 22:47:37
Köszönet a kommentért.
Rövid válasz az utolsó bekezdésben olvasható.
Kicsit bővebben, de minden sértési szándék nélkül:
Az ilyen érvelések annyira világosak és kézenfekvőek, hogy magyarázni, bizonyítani nem is kell őket. Mindenki könnyen belátja, hogy a vaddisznók voltak itt előbb, mi csak kitúrtuk őket a helyükről, a városok egyre csak terjeszkednek, ők meg jobb híján visszajönnek. stb. stb. stb.
Nyilvánvaló igazságok, mint az, hogy a föld lapos és körülötte kering a nap.
Sajnos ez az érvelés is pont annyira igaz, mint az, hogy a föld lapos.
Konkrétan: az Irhás árok környékén egy centit sem terjeszkedett a város az elmúlt 22 évben (amióta itt lakom) és nem is lenne semmi probléma, ha az állatok csak annyi gondot jelentenének, mint 22 éve. Akkoriban nem is láttuk őket.
Ha országos szinten nézzük a "város egészségtelenül terjeszkedik" nyilvánvaló érvelést, akkor is van egy bökkenő. Bár minden bizonnyal van az országban olyan belterület, ami az erdők rovására épült ki, de országos szinten az erdősültség Trianon óta FOLYAMATOSAN NŐ! Legutóbb az EU csatlakozáskor volt egy kisebb ugrás a növekedésben. Az erdőterület nem duplázódott meg, de kitartóan, folyamatosan nőtt!
A vaddisznóállomány viszont 1960 óta nem csak megduplázódott, de 13-14-szeresére (!!!) nőtt! És a vaddisznó 1960-ban sem volt veszélyeztetett faj! Egyáltalán nem volt a kihalás szélén!
Hadd fogalmazzam meg drámaibban az állításomat:

A mai Magyarország területén soha nem élt annyi vaddisznó, mint ma.

Nem azt állítom, hogy az elmúlt száz évben soha, nem azt állítom, hogy az elmúlt ezer évben soha, azt állítom, hogy amióta vaddisznó van a földön, a mai Magyarország határaival körülvett területen soha nem élt ennyi vaddisznó, mint ma!
Amíg nem volt ember, addig a természetes ellenségei tartották egyensúlyban a létszámukat (egy sokkal alacsonyabb szinten). Amióta van ember, azóta a természetes ellenségeit kiirtottuk, de az állomány egyensúlyban tartását az utóbbi évtizedekben nem végezzük el rendesen. Én nem tehetek semmit a vaddisznóállomány apasztása érdekében. Nincs jogom lelőni a kertemet szétdúló állatokat, nem állíthatok csapdát, nem vethetek hurkot, nem szórhatok ki fogamzásgátlót. Nem is szeretném ezeket csinálni. Egyetlen egy jogi személy tehet bármit az állomány nagyságának a szabályozása érdekélben: a vadgazdálkodó.
Budapest XI, XII, II és III kerülete esetén ez a jogosult vadgazdálkodó a Pilisi Parkerdő Zrt.
Ők viszont -nekem úgy tűnik- több energiát fordítanak magyarázkodásra és jogi csűrcsavarásra, mint az állomány apasztására.

Mellesleg az őzek is túlszaporodtak. Ezzel együtt, ha húszévente egyszer beugrik egy őz a kertembe, azt ki fogom bírni. Most is meg tudtam oldani a problémát.
Egyes fajok túlszaporodása viszont nem csak / nem elsősorban a környéken élő emberekre káros, hanem magára az ERDŐre is. Az erdő növényállományára, és az erdőben élő többi állatfajra is.
A mezőgazdasági károk egy külön (fájdalmas) fejezet lenne. Az ottani súlyos problémákhoz képest a városi sirámok nevetségesnek tűnnek.

RÖVIDEN: Magyarországon az őzek és a vaddisznók esetén a probléma nem az, hogy az ember kiszorítja az állatokat az erdőkből (hiszen az erdőterület folyamatosan nő), hanem az, hogy természetes ellenségek és szakszerű vadgazdálkodás hiányában az állományuk megállíthatatlanul nő. Az állományuk mára már jóval meghaladta a (lassan növekvő) természetes élőhelyek eltartóképességét, ezért az állatok a számukra idegen és (eleinte) félelmetes városi környezetbe is bekényszerülnek.
W. Boaring 2014.05.22 18:46:58
@Veridicus76: Első körben feltételesen fogadjuk el az állítást de próbáljuk meg SÚLYOZNI a két hatást. (nő a városok területe + nő a vaddisznók létszáma)
Hány százalékkal nőtt a városok területe?
Hány százalékkal nőtt a vaddisznóállomány?
A városok (és falvak, stb.) területe nyilván nem duplázódott meg mondjuk 1960 óta, de még másfélszeresére sem nőtt. Néhány százalékról, vagy vérmes túlzással max. néhány 10%-ról beszélhetünk. A vaddisznók állománya viszont meg 14-szereződött! Ez 1300 %-os növekedés!!
A fenti két hatásból a városok növekedése akkor is elhanyagolható, ha tényleg növekedett valamennyit. Az továbbra is igaz, hogy az erdőterület folyamatosan nőtt, bár az lehet, hogy a városok növekedése ÖSSZESSÉGÉBEN (országos szinten) mondjuk nem az erdőterületek, hanem pl. mezőgazdasági területek rovására történt.
Lehetnek kivételek és egyedi esetek, én is tudok ilyenről, de ÖSSZESSÉGÉBEN a városok növekedése nem a vaddisznók eredeti (erdei) élőhelye rovására történt.
Az ország népessége nem növekszik számottevően, az utóbbi időben csökken. Ez nem indokolja a lakott területek drámai növekedését. A faluból városba költözési trend, meg kifejezetten csökkenést indokolna, hiszen ugyanakkora népesség városias környezetben sokkal kompaktabban, kisebb területen fér el.
Szóval én nem hiszem, hogy mindent összevetve a vaddisznók élettere 1960 óta csökkent volna.
Az 1960 azért egy visszatérő évszám, mert azóta van hivatalos "hasznosítási" nyilvántartás (vadászati szakzsargon) és hivatalos állomány becslés.
A konkrétan említett Madárhegy pl. lehet, hogy beépül, de ott azelőtt sem éltek vaddisznók. És azelőtt is a város területe volt, nem erdőterületet minősítettek át lakóövezetté.
W. Boaring 2014.05.22 18:49:53
@Veridicus76: Lehet, hogy az újságíró jegyzetelt rosszul, de ha két újságíró is szóról szóra ugyanúgy idézi, akkor lehet, hogy tényleg a forrásban van a hiba. Súlyos... :)
Sajnos csak angolul találtam meg a cikket, de gondolat-provokálóan érdekes! http://n.mynews.ly/!MB.5JUw ..
W. Boaring 2013.12.11 18:42:50
@Veridicus76: A cikket nem azért tettem fel, mert szeretném, hogy a medvéket visszatelepítsék a Normafához, hanem azért, mert szerintem a cikk érdekes.
Érdekes, hogy valaki ezt fontosnak tartja. Érdekes, hogy valahol ezt talán meg lehet csinálni. Érdekes, hogy mennyi más dologgal is összefügg egy faj (a táplálkozási lánc egy láncszemének) eltüntetése vagy visszatelepítése. Olyan dolgokkal, amikre nem is gondolnánk.
Nem szeretném visszatelepíteni a medvéket, mert nem hiszem, hogy az országban van erre alkalmas terület. A kommentben megfogalmazott állítás viszont némiképp félrevezető.
1 azaz egy medve veszélyesebb, mint 1 azaz egy vaddisznó. Ez minden kétséget kizárólag igaz. A kérdés ez: 1 azaz egy medve egy erdőben veszélyesebb-e mint húszezer (vagy akárhány, de sok) vaddisznó a városokban.
Ha a medvék úgy túlszaporodnának, mint most a vaddisznók annak biztosan nem örülne senki :)
W. Boaring 2014.05.19 23:13:04
@Veridicus76: Az index.hu egyik (tévedésektől hemzsegő, ezért inkább viccesre sikeredett) cikke szerint a vaddisznó veszélyesebb, mint a medve :)
Írtam róla egy rövid bejegyzést 2014.05.19-i dátummal.
Maradjunk annyiban, hogy mindkettő veszélyes :)
A decemberi közmeghallgatáson felszólaltunk Újbudán, hogy ott se hagyjuk feledésbe merülni a vaddisznókérdést. A felszólalásra adott válaszában Horti István jegyző úr ígéretet tett arra, hogy befogókat telepítenek és alkalmazni fognak egy mezőőrt is, akinek az egyik…..