Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KXL

5 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Évek óta nem volt olyan súlyos iskolai lövöldözés az Egyesült Államokban, mint a múlt hét csütörtökön történt ámokfutás, ami az oregoni Umpqua egyetemen történt. Az eset után a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest közölte, hogy a fegyverszabályozás kérdése továbbra is…..
Egy regény első fejezete sorsdöntő lehet: ha működik, megnyeri és magába szippantja az olvasót, ha nem, legtöbbször félre is tesszük a könyvet. De mi a helyzet az első mondatokkal? Van, amikor már az telitalálat, mint az alábbi 11 klasszikus, az elmúlt 300 év világirodalmi…..
  Ki a tököm ez a csaj? - tettük fel sokan a prózai kérdést a The Expendables - Feláldozhatók 3. nézése közben. Stallone öregfiúk-válogatottja jó pár fiatal szereplővel lett megtámogatva a legújabb etapban, ami sok nézőnél igencsak kicsapta a biztosítékot, mert ugye ők nem…..
KXL 2014.10.02 20:48:04
KXL blogja Pénzügyek és Mohács 2013.12.17 17:53:36
Adatok magyar aranyforintban, ill. 100 ezüstdénárnak megfelelő elszámolási forintban. Ekkor átlagosan kb. 5-10 százalékkal ér többet az aranyforint, nincs még jelentős különbség.1495 körül a magyar hadban, átlagosan:- egy lovas havi zsoldja: 3 forint,- egy gyalogos havi zsoldja: 2…..
KXL blogja Szponzor 2013.11.16 09:10:34
A szponzor "ős" eredete:A római jogban a sponsor volt az a (lehetőleg rokon) férfi, aki a nőre vonatkozó szerződésben a nő képviselőjeként szerepelt. Eltartásáról, férjhez adásáról is gondoskodott, és részben a családfői jogokat is ő gyakorolta, ha nem élt (vagy nem volt…..
1521. július 7-én az oszmán had elfoglalta Szabácsot. A kb. 400-500 főnyi várvédő had az utolsó emberig odaveszett.1521. július 12-én, 9 napi ostrom után elfoglalták Zimonyt, a kb. 350 várvédő meghalt.Báthori István nádor júliusban Nyírbátorban ünnepelte lakodalmát, nem ért…..
KXL blogja Egy éhes Habsburg 2013.11.11 07:07:34
Miksa másik unokája, Ferdinánd, 1522-ben lett uralkodó, V. Károly átengedte neki a keleti tartományokat. Ferdinánd 1521-ben még 3000 aranyat kölcsönzött a Fuggerektől, az okirat szerint azért, mert nem volt mit ennie...
KXL blogja Császárságot vegyenek 2013.11.11 05:04:44
V. Károly spanyol király 1519-ben szó szerint megvette a császári címet. A pontos kimutatás szerint pénzben és ajándékban a választófejedelmek 498 274 rajnai forint 46 krajcárt kaptak. A többi kiadás kb. 350 ezer rajnai forint volt. A teljes költségből mintegy 500 ezer rajnai…..
 Akik nem tanulnak a múltból arra ítéltetnek, hogy újra átéljék azt. Kivételesen nem  jó öreg Patyomkin cirkáló lesz soron, hanem a magyar honvédség, ha már ígértem.  A Magyar Honvédség különleges műveleti képessége nem tekint vissza nagymúltra. A feladat megkezdésekor Különleges Műveleti…..
A blog első könyvkritikája következik. Karácsonyra érkezett meg Duncan Shelley A pokol kézikönyve című munkája. Véletlenül akadtam a könyvre, nem igazán található meg a boltok polcain, legalábbis nekem nem sikerült, sem az életben sem pedig a neten, így a kiadótól…..
Íródott NagyTeve ötlete és javaslata alapján!!899. szeptember 24-én a Brenta folyó mellett ötezer magyar megsemmisítő vereséget mért Berengár itáliai király seregére.        A brentai csata makettje.Forrás:…..
KXL 2011.12.14 23:30:17
@L. N. Peters: A memetteljesítmény-táblázatban
Arrianus mellett Diodórosz (Diodorus Siculus) és Sztrabón szerepel hivatkozási alapként.
(Más táblázatokban Curtius is.)
KXL 2011.12.16 00:58:00
@L. N. Peters:
Szőllősy Gábor: Mi célt szolgál a szablya fokéle?
(A Wosinsky Mór Múzeum évkönyve. 23. 2001. 275-293.)

Szőllősy kísérletei szerint a fokél kialakításának okai:
"1, Az ívelt pengével végrehajtott szúrás hatásának tökéletessé tétele, fokozása
2, A szablya tömegközéppontját (súlypontját) lehetőség szerint közelíteni a markolathoz
3, A vívás eredményesebbé tétele, különös tekintettel a védekező penge mögé való benyúlás hatékonyságának növelésére."

Ebből a 2. pontot gyakorló kardkovács erősen vitatja.
KXL 2011.12.21 21:16:37
@Bélabáttya:

A Magyar Királyságban 1514 előtt semmilyen jogszabály nem tiltotta vagy korlátozta a paraszti fegyvertartást. Helyi egyezség néha volt a parasztok és uraik között, de inkább a vadászat miatt, az íj viselését korlátozták, de nem tiltották.

A várjobbágyok és egyes kiváltságolt népek esetében kötelesség a fegyveres szolgálat.

XIV-XV. századi forrásokban írják, hogy a paraszt fegyverrel köteles harcba vonulni. Arra is van forrás, hogy a hatalmaskodásra induló urak maguk fegyverezték fel jobbágyaikat.

A vásárokon, kocsmákban, törvényszéki gyűléseken fegyverviselési tilalom volt a nemesek részére is. Csak a hivatalos őrség hordhatott fegyvert. Számos falu és város belső jogrendje tartalmazott fegyverkorlátozást, ill. súlyosabban büntették a fegyveres incidenseket, de teljes tilalom csak a már említett esetekben volt.
A Discovery Channel műsorán Állítólag... címmel látható Mythbusters egy alapvetően egyszerű, de zseniális ötletre épít: tudományos módszerekkel vizsgálnak meg mindenféle városi legendát, és beküldött sztorit, aztán majd kiderül, mennyi alapja van a biztos forrásból…..
Akik mindenről tudtak Pekingtől Párizsig   Nem is oly rég, egy nagyon kedves ismerőssel kortyolgattam egy pohár isteni bort a Bazilika környékén lévő felkapott vendéglátó-ipari egységben – nevét hagyjuk, ennyi reklám elég – amikor is feltette nekem a kérdést, hogy…..
Amikor gyorsan körbekérdeztem a családot és az ismerősöket, mi jut eszükbe Ausztráliáról, kiütéssel nyert a kenguru és a dingó. /NEM a harcjármű./ Szorosan utánuk jött a világ legkeményebb autópályarendőre: Mad Max. Sajnálattal állapítottam meg, hogy amennyiben ez a felmérés reprezentatívnak…..
KXL 2011.09.19 18:22:23