Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MaCS

0 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Zugügyvédhez az év első napján érkezett az alábbi, csinos kis történet. Úgy látszik már nem csak a feketemunkásokkal dolgozó építtetőknél szokás feljelenteni az alkalmazottakat fizetés helyett, hanem egyes számítástechnikai cégeknél is. A szörnyű az, hogy vannak helyek,…..
A Zugügyvéd már várta, mikor érkezik végre egy a lakáshitel-anomáliákkal kapcsolatos levél. Az egyik kényes pont ilyenkor a foglaló kérdése. Az általános jogfelfogás az, hogy a lakáshitel-kérelem vissza utasításának következményeit a vevő viseli, hacsak ennek ellenkezője…..
MaCS 2006.12.20 00:58:57
Halihó!

Estella!
Szerinted miért az eladónak kellene felvállalnia a vevő érdekkörében eljáró bank baromságának következményeit? És a mindkét fél érdekeit képviselő ügyvéd milyen alapon javasolhatná ez egyik félnek, hogy egyoldalúan vállaljon hátrányt a másik fél oldalán fellépő körülmény miatt?
Nem egy és nem két adásvétel során volt már szerencsém ügyvédként közreműködni, de öt esetből négynél az eladó kategorikusan elzárkózik attól, hogy ha a bank — akivel ő ugye semmilyen kapcsolatban nem áll — késve vagy egyáltalán nem fizet, akkor a foglaló lényegüljön át előleggé, a vevő pedig elegánsan távozhasson. Egy-két alkalommal abba ment bele az eladó, hogy ne a teljes foglalót bukja a vevő, csak annak egy részét bánatpénzként. Az ok pedig nagyon egyszerű: amint azt már fentebb írták, a legtöbb esetben az eladók is lépéskényszerben vannak, őrültség lenne magukra vállalni a bukás kockázatát.

Félreértés ne essék, nem az eladókat akarom védeni, sőt, általában a vevők kérnek fel. De az eladónak semmi oka nincs arra, hogy a vevő bankja miatt ő vigye el a balhét. Már az is épp elég a legtöbb eladónak, hogy várnia kell — mert bizony még mindig vannak készpénzes vevők.

Az, hogy a bankok nagyon bunkómódon tudnak eljárni, persze nem újdonság nekem sem. (A kedvencem az előre aláírandó bejegyzési hozzájárulás ügyvédi letétbe — azaz az ügyvéd ellenjegyez egy eleve valótlan tartalmú okiratot, az eladó meg azt rábízza a vadidegen ügyvédre. Fasza…) Olyan esetről azonban sem a magam, sem a barátaim praxisából nem tudok, hogy a vevő bankja kicsúszott volna az adásvételi szerződés határidejéből. Persze vigyázni kell a határidők meghatározásánál és a pesszimista forgatókönyvet kell feltételezni.

Nekem eddig szerencsém volt, mert a bankok mindig időben fizettek (azért voltak idiótánál idiótább fordulók), az ügyfelek meg örültek, hogy a vártnál gyorsabban ment a dolog.

Üdv: MaCS
A Zugügyvéd csak azért teszi ki a következő, látszólag nyilvánvalóan egyértelmű esetet, mert úgy látszik, sokak számára mégsem egyértelmű. Az ittas kerékpározás igenis szankcionálható, még ha nem is teszik ezt túl gyakran. Kedves Zugügyvéd!   Én néhány…..