Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nagylátószög

199 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tudta-e, hogy - egy iskoláskorú gyermek napi energiaszükséglete átlagosan 2200-2500 kcal, ami megegyezik egy közepes mennyiségű fizikai munkát végző felnőttével. - a fiúknál 12-13 éves korban nagyjából 20 cm-es testmagasság növekedésre, és 20 kg testtömeg gyarapodásra kell…..
Léteznek olyan élelmiszerek, amelyek bizonyítottan serkentik a memóriát és lassítják az öregedéssel járó szellemi hanyatlást - ezért is érdemes belőlük minél gyakrabban fogyasztani. Számos kutatás bizonyította már, hogy egyes ételek fogyasztásától az eszünk is jobban…..
Létezik a sófüggés, és árt is rendesenKöztudott tény, milyen veszélyes a túlzott sófogyasztás. Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) legújabb ajánlása szerint egy felnőtt napi sóadagja maximum 5 gramm, vagyis körülbelül egy teáskanálnyi lehet, és…..
Ha hetente többször is halat fogyasztunk vacsorára, lecsökkenthetjük a szívbetegség kockázatát, azonban egy új tanulmány szerint a cukorbetegség esetében ez nincs így. A Harvard Egyetem Közegészségügyi Karának kutatói azt találták, hogy a heti 2 adagnál több halat…..
A túlsúly és az elhízás a jövő egyik legjelentősebb egészségügyi problémája. Az elhízás szinte minden szervrendszerben előnytelen folyamatokat indít el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető…..
Az egészséges életmód egy újabb ellenségének, a sónak üzentek hadat New Yorkban, ahol Michael Bloomberg polgármester hivatali ideje alatt már betiltották a dohányzást és a mesterséges transzzsírokat az éttermekben. Az amerikai metropolisz közegészségügyi hatóságai…..
Fehérje A fehérjék, vagy, ahogy gyúrós barátaink szeretik hívni, a proteinek elsősorban az emberi szervezet vázizomzatának táplálásában, építésében, a szervezet növekedésében kapnak szerepet, ám ha a szükség úgy hozza, akkor energiaforrásként is tudjuk hasznosítani.…..
A magyar lakosság halfogyasztása a legalacsonyabb Európában, évi 4-4,5 kg/fő, ami tekintettel édesvízi halállományunk gazdagságára, a magyar konyha rengeteg halas receptjére, nehezen értelmezhető. Nem volt mindig jellemző ránk ez a halkerülő magatartás, de akkor miért nem…..
Az elhízás/kövérség a fejlett ipari országokban és Magyarországon is a leggyakoribb krónikus, nem fertőző betegség, aminek előfordulási gyakorisága nemcsak felnőtt-, hanem gyermek- és serdülőkorban is világszerte nő.  A jelenlegi adatok szerint az Amerikai Egyesült…..
A magas vérnyomás kifejlődésének a kövérség és a sok konyhasó egyaránt jelentős kockázati tényezője, együttes hatásuk azonban rosszabb, mint a kettő matematikai összege volna - állapították meg japán kutatók, akik az Amerikai Élettani Társaság konferencián ismertett…..
A tudatos táplálkozás Magyarországon egyelőre még az étteremkultúránál is jobban le van maradva. Ennek nemcsak gasztronómiai hátulütői vannak, de óriási a népegészségügyi kockázata is. Induló cikksorozatunkban ezt a témát járjuk körül. 1. rész, fogyókúrás alapismeretek…..
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint naponta 5g konyhasó (kb. egy teáskanál) bevitele javasolt a felnőtt lakosság számára. Nemzetközi vizsgálatok eredményei szerint a lakosság sófogyasztása minden országban meghaladja az ajánlott értéket. Az INTERSALT (1988)…..
Több helyen is olvasni arról, hogy a vegetáriánus étrendre való áttérés segíthet irányítani a cukorbetegséget. Vajon mi ebben az igazság? Noha a vegetáriánus étrendre való áttérés valószínűleg nem gyógyít ki senkit a cukorbetegségből, számos előnye lehet a…..
Ha valaki megtudja, hogy gluténérzékeny vagy egyenesen allergiás, az a ténnyel egyetemben azt is jelenti, hogy sok dologban meg fog változni az élete. Nincs több rágcsa a buliban, sör a sarki kocsmában, vagy épp pizza a kedvenc helyről. Körbejártuk, mit tegyen, ha kiderül a baj. A…..
Hol hetente, hol havonta ad ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal figyelmeztetést, hogy bizonyos termék fogyasztása nem ajánlott, mert abban mérgező anyagot találtak. Összegyűjtöttük, mik voltak az utóbbi évek legnagyobb botrányai, az ólmozott paprikától a dioxinos…..
Ugyanazok a telítetlen zsírok, amelyek a testnek jót tesznek, kognitív funkcióinkat, memóriánkat is védik, míg a rossz zsírok a test mellett az agyi funkcióknak is ártanak – állapították meg idősebb nők bevonásával készült tanulmányukban amerikai kutatók. Olivia Okereke,…..
Egy új kutatás szerint nem elég "csak" arra figyelni, hogy mit és mennyit eszik valaki, legalább ennyire fontos szempont az is, hogy mikor. A fogyni vágyó emberek legtöbbször arra koncentrálnak, hogy mit és mennyit esznek, pedig legalább ennyire fontos az is, hogy mikor fogyasztják…..
Egy új európai ajánlás szerint hetente legalább kétszer kellene halat fogyasztani, ez ugyanis jelentősen csökkentené a szív- és érrendszeri betegségek gyakoriságát. Az ajánlott mennyiség körülbelül heti 300 gramm, azaz évi több mint 15 kiló/fő olajos húsú halnak felel meg.…..
Az évek előrehaladtával az emberek többsége fokozatosan hízik és három hatalmas vizsgálat tanúsága szerint ebben a legfőbb bűnös a burgonyaszirom rendszeres fogyasztása. Amerikai szakértők vizsgálatának összesített eredményeit a világ első számú orvosi folyóirata, a New…..
Közismert az Amerikai Egyesült Államok lakosságának elkövéredése, de még kevés tanulmány született a szélesedő derékbőség által okozott extra költségekről. A túlsúlyosak orvosi kezelése drágább, mint a dohányosoké. Ötven év alatt 13 százalékról 34…..
A gyermekek sófogyasztásának csökkentése a megivott cukrozott üdítőitalok mennyiségét is csökkenti. Ezáltal csökken az elhízás, a magas vérnyomás és felnőttkorban kialakuló szívinfarktus és stroke kockázata - derül ki az Amerikai Szívtársaság által kiadott…..
Tudta-e...?…, hogy a nem megfelelő táplálkozás, a túlsúly és az inaktivitás növeli a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, stroke, cukorbetegség és különböző rákfajták kialakulásának esélyét?…, hogy a túlsúlyból leadott 5-10%-os testsúlyveszteség…..
Az már régi megfigyelés, hogy a túlsúly a szív-és érbetegségek fontos kockázati tényezője, de ennek magyarázatával kapcsolatban a legkülönbözőbb föltételezések láttak napvilágot. Az Amerikai Szív Szövetség legutóbbi kongresszusán ezzel kapcsolatban újabb megfigyelést…..
Félmillió magyar cukorbeteget akar megregulázni az egészségügyi kormányzat. Az érintetteknek alighanem felmegy a cukruk, ha kezükbe kerül a Magyar Közlöny. Nemrég látott ugyanis napvilágot az a miniszteri rendelet, amely elveszi a korszerűbb és a beteg számára olcsóbb…..
Júliustól negyedévente ellenőrzik majd a cukorbetegek szénhidrátfogyasztását, s aki nem tartja be az előírt diétát, az nem kaphat a korszerűbb gyógyszerből. Első ránézésre akár logikusnak is tűnhet a rendelkezés, de nem csak ésszerűtlen, hanem etikai szempontból is…..