Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ferra

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tisztelt Praxis! December közepén történt az alábbi eset, negatív tapasztalatomat szeretném megosztani önökkel! 17-én délelőtt lecsúsztam egy lépcsőröl, a bokám kifordult. Mivel áruterítőként dolgozom, kínkeservesen lehúztam a műszakomat, igaz a végén már majdnem sírva,…..
ferra 2012.01.04 23:00:39
@SvenH.: Kedves SvenH!
Mielőtt írsz, kérlek gondolkozz, ne csak az indulatok vezéreljenek.
Érdemes azon elgondolkozni kis hazánkban, ha valaki eltámolyog orvoshoz munkaidőben, azt nagy valószínűséggel nem fogják jutalmazni a munkahelyén. Finom voltam. Rakodni pl. szoktak hypermarketekben, ott szoktak lehúzni 6-8 órákat egyhuzamban, majd jön a váltás. EZek a nagyáruházak nem arról híresek, hogy alkalmazottaik védelmezői lennének. Sokat azután rúgnak ki, miután visszamenne a táppénzből (ami ellen kézzel-lábbal küzd mindvégig), kirúgják. EZ csak egy példa, ez a blog nem erről szól.
Gondolkozz, mielőtt írsz. Van oylan család, ahol csak ez az egy kereset van.
A valóban "hülye" beteg jóval kevesebb. Semmi sem fekete vagy fehér.
Az információ nagy kincs. Még egy leterhelt kollégánál is. A beteg sokkal nyugodtabban, hálásabban megy el. Ha csak egynél sikerül, már az is nyereség.
Bár a posztban kevés a használható információ.
ferra 2012.01.06 18:20:12
@csak néha benézek ha marhaságot látok: Ez biztosan nekem szólt?
@SvenH.: Nem tartom helyesnek a prejudikációt. Ha öreg, ha fiatal.
Visszatöröltem, mert végtelen vita lenne ebből.
Praxis Meghalt a szerelmem 2011.12.30 11:29:00
Nem egyedi a történetem, tudom. De attól még mélységesen szomorú, mi több, tragikus.Az év elején történt meg velem, s a Szerelmemmel a saját otthonunkban. A Szerelmem meghalt. Akkor, év elején. Nem kellett volna így történnie.   Most úgy nagyjából elképzelem a sok -…..
ferra 2011.12.30 21:52:41
@csak néha benézek ha marhaságot látok:
@zsikuci81:
Itt már mindenki leírt mindent.
Azért megkérdezem halkan: milyen betegvizsgálat zajlott, labor történt-e (valóban történt-e ezen a kettőn kívül vércukormérés)? Saját cukormérővel mérték otthon a vércukorszintet? Ha igen, ennek megfelelően - elvileg - kiszámolhatta volna a beteg az inzulinadagját. Ha leesik a cukra, tudja pótolni pl. cukor szopogatásával, még akkor is ha hány, és bővebb infóval látták volna el a pl. mentőst - erről (vércukornapló?). Miért nem mentek be a kórházba (jó, ennek több oka lehet, nem fair kérdés)?
Mindenki hibázott. Ez a poszt tökéletesen bemutatja a magyar társadalom betegségtudatát-egészségtudatát, no, meg a magyar egészségügy problémáit - tisztelet a kivételnek.
Ha információszerzés céljából íródott a poszt, kár érte, mert itt vegyül a laikus az egészségügyissel. (Ami nem baj. :)) Az infók innen nem értékelhetőek. Érdemes orvosjogász kollégát keresni, esetleg szakértő orvost, aki hajlandó kiállni a perben.
Tisztelt Praxis!   Érszűkületet állapítottak meg a bal lábamon.Nos kezelgették is rendesen.Míg egy napon szövevényes úton bekerültem a Bajcsyba.(de minek). A nagy tudású orvosok kitalálták,hogy MINDKÉT LÁBAM amputálják!Nos ezt a tényt csak a műtőasztalon hallottam…..
ferra 2011.12.20 11:55:37
@novákandris: Ott a pont!
ferra 2011.12.20 12:11:20
@Dr.laikus PhD: Én nagyon örülök, hogy ilyen öntudatos és egészségtudatos betegként vislekedik. Valóban így gondolom. Ezt másnak is így kellene.
De a fentiek mind igazak lehetnek, akár ebben, akár más kontextusban. Nap, mint nap találkozom vele, pl. a tumoros beteget én tájokoztatom, ötödik orvosként, hogy bizony, mi a fene is folyik itten (bocsánat, neki nem így mondom).
A fejünket nem lehet a homokba dugni csak azért, mert rossz érzés elhinni, hogy ilyen szarvashibák is történhetnek.
Még egyszer: Önnel valószínűleg azért történnek ilyen szerencsésen a dolgok, mert Ön kérdez, informálódik, törődik az egészségével, megvan hozzá a kellő intellektusa.
De ettől ez még mindig csak az Ön esetére igaz.
És hogy igaza legyen, vannak olyan betegek, akiknek ez hasonlóan jól megy, és kevés akadállyal találkoznak.
Bár hozzátenném, részben a szerencse fiai is.

Napok óta lázas gyereket kiszáradva bevinni és a kollégával azon vitázni, hogy jó volna felvenni, mert nincs jól. (Kéretik nem részetekbe menően kikezdeni, emrt különben mindenre válaszolok és z nekem se jó. ;)) Pedig orvos kolléga vagyok és ezt előre jeleztem, de hülyének néztek, "az anyuka(!?, van nevem, vagy legalább kolléga) csak aggódik".. A gyerekeket azóta is otthon kúráljuk ki mindeféle "kegyszerrel", ha lehet. De akkor muszáj volt. Tüdőgyulladása volt, 200-as CRP-vel (bár ez jelen helyzetben irreleváns információ). De sorolhatnám a nagyszülőkkel kapcsolatos dolgokat. És ez csak a mi családunkban törént.
Szóval a rendszer nem jó. Nincs tökéletes rendszer (a világon nincs olyan, hogy tökéletes, semmiben nincs ilyen). De ez nem tökéletlen, ez rossz. Ezt negálni nagy hiba.
ferra 2011.12.20 12:37:56
@Dr.laikus PhD: Nekme a magázódás nem sértő és nehezen tegeződöm, de köszönöm, ha nem sikerül, elnézést érte.
Mindennel egyetértek, kivéve ezzel, mert ezt felvállalom. Mivel nyuszi vagyok, anonim módon (a szakma kivetne magából és mivel én szeretem ezt csinálni, nem akarok számkivetett lenni, lehet ezért nem szeretni, kritizálni):
"Ezt a képzetet kelteni azt jelenti, hogy a betegek bizalmát rendíti meg aki szakmabeliként ezt leírja, mint egy véletlennek beállítva a kielégítő ellátást." Talán túlzás, de ez a kisebbik részt képviseli. Akár az anyagi-tárgyi-személyi feltételek, akár a betegek, akár a gyógyító személyzet hozzáállásában a hiba. Én innen ezt gondolom, nem azért, mert a szálkát más orovs szemében... családi esemény kapcsán. Sajnálom a betegeket. Kiszolgáltatottak, sokkal inkább, mint ez egészségügyisek. Mindét oldal (beteg-dolgozó) frusztrációja, majd agressziója ebből ered. A rendszer rossz. És örülök, hogy van érdekképviseletünk.
Magyar-DRÁMA- rögvalóság. Amiről a politikai-prosectura,temetkezési gigarészvényes betegségiparos- vezető értelmiségi/s a jó pénzért bármire...minden oldali lakájmédia stb.../ VIP elit is dezinformál,elhallgat. "Öreg Néne" tisztalelkűsége     Fekszem az…..
ferra 2011.12.17 20:35:44
@nem vagyok magam: pfff, ez mellélövés volt. orvos vagyok. látom belülről, mi folyik, most ambulanter, korábban klinikusként.
az éremnek mindig két oldala van. van háklis beteg, meg normális beteg (ez a többség, értelmi szinttől függetenül - itt felhívnám a figyelmet arra, hogy relatíve kevés embernek van a betegebbik korosztályból internete, ezen betegpopulációnak igen kis része tudja értelmezni a záróban, ambuláns papírban leírtakat, ettől őket még nem kellene lehülyézni). van, mikor ez utóbbi is le.u.vázza az aszisztenst/orvost etc. - ki mit akar behelyettesíteni, mert az konkrétan mindenki előtt megalázta az előző 10 perceben minden lehetséges módon. ez a kevésbé empatikus egészségügyi réteg van most túlsúlyban. igen, aki ezt tagadja, bűnrészes. ezért jó, hogy van etikai tantárgy 2004.(ha tévedek sem lényeges a pontos évszám, a kekeckedők kedvéért) óta, könyv pedig ezt követően íródott pár év elteltével. ők már tanulták a betggel való komunikációt, talán ezért nem tetszik a "most végzőknek" az idősebb orvosgeneráció hozzáállása, és ezért helyezték ők letétbe a felmondásukat.
nem mindenki tudja megfizetni a perköltséget, ha már perel. a perek nagy részét kivédik az eü. intézmények. egy frissen traumatizált (lélekben, gyengébbek kedvéért), vagy ebben megragadt betegnek a gyászreakciója (ha már annyit emlgették, akkor kicsit bele is kellene élni magukat, nem csak mondogatni, hanem gyakorolni az empátiát) közepén van a legkevesebb kedve perelni, főképp, ha a mindennapokért küzd.
ezen a blogon aktuálisan a hozzászólók 80%-a fedezi azt a hozzáállást, amiért érdemes lenne trollkodni, ha ők írnák a posztokat. de nem, éppen ők kritizálnak stb.
kellemes trollkodást, érdemi segítségnyújtás, együttérzés nélkül!
lehet, olvasni még fogok, kíváncsian azokra, akik megpróbálják ezt akadályozni - kitartást nekik! hátha jutnak valamerre, valamire.

a kosz, a vér sokszor valóság, még véres vizelettől könyékig koszos bácsi esetében is sokszor inkább az, mint kitaláció. egy átlagember nem erről fantáziál. mély együttérzésem. :(
ferra 2011.12.18 21:42:20
@karcsibácsi: ennyi tellett. nem vártam mást. marad a személyeskedés minősíthetetlen módon. a többihez már nem sikerült hozzászólni - Önnek. (mert én nem tegeztem senkit.)
további kellemes morgást.
ferra 2011.12.19 15:24:21
@karcsibácsi: Kedves (K)karcsibacsi!
Nem tudom, hogyan írjam a megszólítást. Köszönöm ez utóbbi válaszát. Én ezt gondolom, ilyet is lehet. Sajnos, ez a véleményem, szégyellem is magam mások helyett. Én nem személyeket minősítettem és sajnálom, ha az általánosítást magára vette. De ettől még ezt gondolom.
Kedves nem vagyok magam!
Erre talán nem reagálnék, még akkor sem, ha ezt ismételten személyes sértésnek veszi.
Praxis Színlelő betegek 2011.10.01 06:00:00
Imádott nagypapánk stroke-ot kapott, pechjére pénteken, mert a siófoki kórházba érve, amikor megvizsgálták, azt mondták maradjon benn a kórházban, azt nem tudják mi baja van, de hétvégén meg úgyis csak ügyelet van, akkor nem vizsgálják ki, hétfőn tudnak csak majd foglalkozni…..
ferra 2011.10.11 23:22:22
@bubbii:
Köszönet, hogy valaki nem negatívan kommentel!

A posztolók többsége megértést, meghallgatást, iránymutatást vár, nem okoskodást, kioktatást, elítélést. Általában gyászreakcióikat élik.
Aki felelős eü. dolgozóként viselkedik, nem kioktatóan stb. ad át információt. Mindez máshogy is lehetséges, tisztelettel, empátiával. Nem mindig sikerül. De, hogy soha nem menjen... Itt se. :((
Remélem, 2004. óta valóban tanítják a kommunikációt az orvosi egyetemeken!
Az a baj, hogy a t. kollégák nem értik, hogy ők szolgáltatnak és nekik kellene alapból - a lehetőségekhez mérten (adminisztratív teher, kevés dolgozó/sok beteg etc.) - jól viselkedniük, akármilyen a beteg vagy a hozzátartozó viselkedése. Nem joguk megítélni, elítélni őket eü. dolgozóként. Ha magánemberként találkoznának, esetleg. "Akinek nem tetszik, el lehet menni" a szakma elhagyható.

Kívánok még sok szép pillanatot a családnak és a nagyapának! Még egyszer leírom: miért kellene az asztalt verni, fenyegetőzni valamiért, ami eleve, magától értetődően jár nekünk? Mégis jól tették, hogy nem hagyták magukat. A történet pedig mindennapi.

Igen, ez elég negatív komment - a kommentelők irányába. Annak, aki ezen akarna lovagolni. ;)
Kedves Olvasók! Előre szólok... hosszú lesz. 2011. április végén teherbe estem. Boldogok voltunk férjemmel, mert mindketten gondolkodtunk már a gyermekvállalásban. Kb. 8 hetes terhes lehettem, mikor kiderült egy nőgyógyászati vizsgálat alkalmával. Igyekeztem körültekintő lenni…..
ferra 2011.09.14 23:23:59
Orvosként sem tanítják meg mi az a várandósság, mi a szülés. A szülész-nőgyógyászok zöme férfi, nem tapasztalhatta meg, mit jelentenek ezek. Legfeljebb empatikus lehet - van ilyen is. Orvosként egy nemetközileg elismert bába könyvének olvasása során szerezhettem ismereteket (második várandósság alatt - ciki, nem ciki, de csak ekkor jutottam el idáig, a tanult előítéleteim miatt) arról, milyen is ez a "dolog", mit jelent szülni; és ez nem ördögtől való, hisz az evolúció során azért alakult így a női test...stb. Milyen gyermeket nevelni? Miért nincs ez benne az általános iskolás tananyagban? És miért nem szerepel megfelelően az orvosképzésben? Ezek után nem várható el egy első gyermekével várandós nőtől, hogy tájékozott legyen. Főleg nem abban az információhalmazban, ami pl. az internetről nyerhető. Hogyan döntse el, ha nem képzett ez irányban, mi helyes és mi nem? Ki mutat Neki irányt. Az információ kincs. Ennek átadásával (nemcsak az egészségügyben) sok kellemetlen percet, sértődést etc. lehetne megspórolni. Mindkét oldalról (hisz mindig kétoldalú). EZ a bizalom alapja.

Egy páciens és hozzátartozója mindig kiszolgáltatott, beszűkült tudatállapotú. Ismét leírhatom, hogy nem várható el, csak a (sajnos) tapasztalt kórházlátogatótól, hogy az asztalt verje. De miért is kellene az asztalt verni? Hisz joga van az ellátáshoz.

És így utólag nem szeretnék véres vitákba bonyolódni arról, milyen az alapképzés az orvosikon pl. a várandósság-szülés témakörében. Megvan a véleményem. Szomorú.

Kívánok kellemes várandósságot, előtte körültekintést, olvasást, informálódást! Kórház-/szülésznő-/bába- és nem orvosválasztást!