Regisztráció Blogot indítok
Adatok
enisbeleszolok

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Próbálom megérteni a kormányt, de nem megy. Egyszerűen nem fogom fel, hogy miért állnak bele folyamatosan vesztes ügyekbe, amelyekből jól nem nagyon lehet kijönni. A Gyurcsány elleni per motivációi elsőre még megvolnának. Hangulatkeltéseikkel, ígéreteikkel saját magukat…..
enisbeleszolok 2011.09.15 07:18:58
Szerintem a történet nem csak arról szól, hogy a devizahiteleseket segítsük ki. Egyetértek azzal, hogy a rögzített végtörlesztésnek magas kockázatai vannak, de talán van 1-2 olyan hatása, ami nem igazán kerül szóba.
1. A hitelek forintosítása már előjött korábban is, csak akkor a kockázatok igen magasak voltak, ezért elvetették. Miben más a helyzet most? Gondoljuk végig. A végtörlesztéssel a devizapiacon vételi igény támad a CHF-re HUF-al szemben, ez elgyengíti a hazai fizetőeszközt. Ez ellen még a hazai monetáris politikának vannak eszközei, mivel ha a forint gyengesége annak a piacon jelenlévő nagy mennyiség az oka akkor forintvásárlással a negatív hatás tompítható. A piacon jelentkező CHF igény kihatással van a többi devizapárra, mint CHF-EUR keresztre is, hiszen ha valami „fogy” a piacon akkor annak a devizának más párjaiban is érezteti hatását. És itt a változás az 1 évvel korábbi helyzethez képes, hogy a SNB által tartott 1,20-as árfolyamgátnak köszönhetően, a végtörlesztés hatására emelkedő CHF egy részéért a számlát a svájciak állják.
2. Sokat hallunk Magyarország külső sérülékenységéről, a magas devizahitelek miatt (nő a törlesztő, nincs mit elkölteni, megáll a gazdaság, mint a cövek). Ha a hitelesek csak egy része végtörleszt, illetve egy másik része forintosít, akkor már ennek a nagy devizakitettségnek egy része eltűnik, ami mindenképp jó hatással van a gazdaságra. Ráadásul a hitelek nagyobb arányban fognak megszűnni, vagy forintosodni, mint ahányan részt vesznek benne, hisz a tehetősebbek jellemzően nagyobb hitelekkel rendelkeznek.
3. A hitel intézménye nélkül a gazdaság nem működhet. Nincs lakásvásárlás, nincs építés, és így tovább. Érdemes megnézni, hogy a bankok milyen alacsony hitelkihelyezéssel tudják hozni korábbi profitjaikat. A lakosság nettó törlesztő, miközben a hitelállomány forintban emelkedik. Ha a hitelállomány emelkedik, akkor a bankoknak miért is kellene új hiteleket kihelyezni, a profit tartásához?! A jelentőségének ellenére nem boncolgatom, hogy az elmúlt majd egy évtizedben felfutó hitelezés hatására milyen jól tartották a külföldi tulajdonú bankok az anyabankjaikat. A forintban mért hitelállomány csökkenése vélhetően a hitelezési aktivitás emelésére készteti a bankokat, ami nagy lökés a gazdaságnak. Persze árnyalhatnánk a képet a lakosság hitelképességével, de ha beindul a gazdaság, az a lakosság teherbíró képességét is javítja.
Ezeket a pozitívumokat látom a történetben, az persze hogy mérleg merre dől azt nehéz megítélni.