Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LDN2012 (törölt)

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Nyilvánosságra kerültek a felsőoktatásban 2012-ben felvehető államilag támogatott hallgatói létszámkeretek. A fő keretszámok nem okoztak meglepetést, hiszen a felsőoktatási törvénykoncepció mellékleteként már régen kiszivárgott, hogy a Széll Kálmán terv nyomán a…..
LDN2012 (törölt) 2012.02.07 14:08:21
Az egész cikk nem tetszik. Mindenki tudja, látja és érzékeli, h túl sok a jogász és a közgazdász. Mindenkit lebeszélnék a jogi pályáról (jogász vagyok). Egyszerűen nincs arányban a befektetett energia és a kereset.
A közgazdász diploma szerintem sokkal értékesebb. Sok beszélt nyelvvel jó az sok mindenre. Aki mérnöki diplomát szerez és Mo-on marad az teljesen ostoba. Mérnökként remekül el lehet helyezkedni külföldön és jól keresnek vele.
Angliában nincs államilag támogatott felsőoktatás. De nem csak ingyen felsőoktatás nincs, még bölcsőde sem. (FYI: heti 200 font) Ösztöndíj az természetesen van, de nagyon ritkán szól a képzés egész idejére. Évtizedekig fizetik itt is a diákhitelt vissza a diákok. Más kérdés, h csak akkor kell elkezdened visszafizetni ha a fizetésed elér egy bizonyos összeget, vmint a kamat is alacsony. Szerintem ez az ingyenes felsőoktatás egy szocialista csökevény. Minden országban kemény pénzekbe kerül a felsőoktatás és a diploma megszerzése. Szerintem a gond sokkal mélyebben gyökerezik. (ezzel nyilván nem mondtam újat) Addig míg ilyen alacsony bért fizetnek Mo-on, amiből szinte alig lehet megélni, a diákhitel visszafizetése valóban óriási teher lenne a frissen végzetteknek. (Nyilván ha nem lennének ilyen magas munkáltatói és munkavállalói járulékok akkor talán a fizetés is magasabb lehetne stb stb) Ilyen nevetséges bérekkel lehetetlen otthon tartani a több nyelven beszélő diplomás fiatalokat. Arról nem is beszélve, h ez 10-20 éven belül mennyire érezhető lesz. Bár hozzáteszem, h sokkal kevesebb itt Angliában az a kivándorolt magyar aki értelmiségi munkát végez. 100ezer magyar él Angliában (70ezer Londonban) és feltehetőleg kevesebb mint 20% dolgozik a szakmájában. De még így is megéri. Ez a szomorú.
(3 éve élek kint, eszem ágában sincs hazamenni, irodai munkát végzek, a heti bérem több mint otthon a havi volt és otthon is átlag fölött kerestem. I love Magyarország.)
LDN2012 (törölt) 2012.02.07 16:16:45
Miért szerinted Mo-on nem szerezhet minden hülye diplomát ha fizet érte? Gyöngyösi főiskola?
Csináltam itt kint egy masterst (pedig egyáltalán nem volt már rá szükségem, csak miért ne) és jó tapasztalatom volt. Teljesen más jellegű az oktatás. Sokkal gyakorlatiasabb és arra fókuszál, h mit tud a diák, nem pedig arra, h mit nem. Minimális lexikális tudást erőszakolnak beléd ami Mo. után egy áldás.
Az való igaz, h itt a két mastersemmel meg a beszélt nyelveimmel mindenkinél képzettebb vagyok kb. Az átlag angol fele annyit sem tölt az iskolapadban mint mi. Ami nyilván a tandíj miatt van. Egy csomószor az van, h elkezdenek dolgozni és a cég meg kitaníttatja őket. De szerintem ez az abnormalitás csak Mo-on van, h két meg 3 diploma meg még 2 vagy 3 idegen nyelv és akkor így talán találsz vmi jó állást. Itt ha van egy bachelorsod meg egy kis munkatapasztalatod simán találsz állást. Nekem az a véleményem, h túlképzés van otthon. Nem kell ennyi diplomás és ha nem az állam finanszírozná meg akkor fele ennyi sem lenne.
Ja és mielőtt szó érné a ház elejét, én költségtérítéses képzésre jártam otthon is és itt is.
@Zabalint: szivesebben lennék otthon én is. De még 10 év múlva is hazamehetek, ha már nagyon meguntam itt. Bár azon kevesek közé tartozom aki valóban jól érzi itt magát és az angolokkal sincs semmi bajom. (Angol a férjem) Nem fogok 250 ezer forintért otthon dolgozni. Kizárt. USA-n meg Kanadán gondolkoztunk. Nem szimpi az évi 10 nap holiday amikor az idén majdnem 40 nap szabim van a Bank Holidayekkel együtt és napi 7 órát dolgozom…