Regisztráció Blogot indítok
Adatok
B43L2WY

1 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem szeretném azt állítani, hogy a népszámlálás politikamentes, tisztán szakmai közösségi vállalkozás. Még a Sándor-palotában dolgoztam, amikor a most induló cenzusról szóló első törvényt elfogadta az előző Országgyűlés. Sólyom László akkor megfontolásra visszaküldte…..
  Jobbról-balra, balról-jobbra a másik oldal vereségéről a saját oldal győzelméről beszélnek a politikai oldalak. Még olyanok is, akik nem is csináltak semmit ebben a kampányban. Pedig a népszavazás eredménye lényegtelen is, a részvétel viszont mindenkinek vereség.…..
Sokan  nincsenek tisztába egy bedőlt lakáshitel várható utókövetkezményeivel, azzal semm, hogy mi történik akkor, ha a lakás értéke kisebb, mint a tartozásé. A legrosszabb megoldás ilyenkor, ha az adós nem tesz semmit, csak várja, hogy történjen valami csoda.Kedves…..
B43L2WY 2011.05.10 14:46:05
@Füredi 3.0: A fogyasztók és a bankok másként gondolják, ők ezt így nevezik. Most vagy a jogászok lesznek kedvesek őhozzájuk közelíteni a terminológiájukat, vagy a hitelpiac szereplői méltóztatnak igazodni a jogászokhoz. Kölcsönpiac, bocsánat. Kölcsönfedezeti érték, kölcsönképesség, kölcsönbírálat - ízlelgetem a helyes kifejezéseket.
Vagy nem firtatjuk a dolgot.
A magyar állam a diákok átverésében segédkezett, aminek véget kell vetni: morális kötelesség a diplomagyárak bezárása. Nem tudjuk, hogy Hoffmann Rózsának a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos tegnap kiszivárgott tervei a valóságban mennyire előrehaladott…..
B43L2WY 2011.05.05 17:55:32
@Charlie Chan: Magam a nyolcvanas évek végén tanultam ott, és már akkor sem politikai gazdaságtant, hanem mikro-, és makroökonómiát tanultunk, bármi is volt az egyetem neve. Kifejezetten nyitott, toleráns légkörű egyetemről van szó, volt balos szakkollégium, volt jobbos szakkollégium, esténként együtt söröztek vagy jártak filmklubba. Az persze nyilvánvaló, hogy közgazdasági egyetemként nem volt jellemző az etatista gondolkodás, inkább hitt ott mindenki a piacban. De ezt pont annyira nem lehet a szemü(n)kre vetni, mint ahogy azt, hogy az államigazgatási főiskolások meg éppen hogy etatisták voltak.
Ezen a héten elkezdődött az új alkotmány általános vitája a parlamentben. Ez az alkotmányozás, bár legális, teljesen illegitim. A Fidesz annak ellenére kezdett el önkényesen alkotmányozni, hogy technikai értelemben 2011 tavaszán nincsen alkotmányozási kényszer. Úgy kezdtek el…..
B43L2WY 2011.03.25 11:19:15
Európában két olyan országról szokás beszélni, amelynek hagyományosan történeti és nem kartális alkotmánya van/volt, ez pedig Anglia és Magyarország.
Furcsát fogok mondani, bizonyos értelemben Magyarországon ma is történeti alkotmány van. Nálunk soha nem ment az, hogy veszünk egy levegőt, létrehozunk egy alkotmányt, amely aztán stabil alapja lesz egy rákövetkező hosszabb korszaknak. A jogilag első kartális alkotmány, a 49 évi XX-as nem volt valódi alkotmány, mert bár tele volt szép szavakkal, nyilván nem ez képezte a rezsim valós alapját. Az első valódi alkotmány szerintem a 89-es volt (bár itt többen tagadják ennek létezését az alkotmány számozása miatt. Nekik azt üzenem, nézzék meg a Ptk, a Btk, a Nmj tvr. és a Pp számozását is, meg fognak lepődni). Rendkívüli helyzetben, rendkívüli módon, nem hagyományos legitimációval született, de lássuk be, számos olyan alkotmányt tudunk mondani a világtörténelemből, amelyek bársonyosabb vagy véresebb körülmények között, formálisan illegitim módon kerültek elfogadásra. Aztán az élet eldöntötte, hogy maradtak-e, vagy mentek, mint a jakobinus alkotmány.
A 89-es alkotmány rögtön 90-ben az MDF-SZDSZ paktum következtében jelentősen átalakult, az AB határozatai szintén jelentősen járultak hozzá az alkotmányossághoz (ld. pl. halálbüntetés, személyi szám). A kormányok ezután az elmúlt 20 évben gyakran nyúltak hozzá az alkotmányhoz, az AB-nak kialakult egy alkotmányértelmezése, sok alapelvvel, kvázi értékhierarchiával, és közben csatlakoztunk számos nemzetközi szerződéshez, amelyek szintén alkotmányos jellegű kötelékeket jelentenek. Ez az alkotmány nagyon sokat változott 89 óta is, közben egy viszonylag konzisztens rendszerré érett. Az ország és a kormányok 20 évig ez alapján működtek. Az ország jelenlegi sikertelensége bizonyosan nem az alkotmány hiányosságai miatt van, azzal talán mindenki egyetérthet, hogy lehettek volna jobb kormányaink az elmúlt 20 évben a jelenleg hatályos alkotmány alapján is.
Ezért állítom azt, hogy ismét van egy történelmileg kialakult, a leírt alkotmány szó szerinti értelmezésén túlterjedő "történeti" alkotmányunk. Nem tartom valószínűnek, hogy ez az alkotmányozó felbuzdulás sikeres lesz, Magyarország nem így működik. Ami nem is feltétlenül baj. Anglia is jól elvan a maga történeti alkotmányával, lehet így is működni.
Ha végignézzük a magyar jogtörténetet, be kell látnunk, hogy ezek az "organikus" megoldások, amikor íratlan vagy heterogén szabályzás jellemezte a jogrendszert, gyakoriak voltak (az ötvenes évekig nem volt Ptk-nk, mégis működött a magánjog!).
Ebből az összefüggésből azt valószínűsítem, hogy nem fog menni a nagy-levegőt-veszünk-és-mostantól-így-lesz alkotmányozás, mert mi magyarok nem így szoktuk, és egyébként sincs forradalmi helyzet. Ezen most nyilván nem azt értem, hogy nem lesz elfogadott és aláírt törvény, dehogynem lesz.
Én úgy látom, hogy ennek az alkotmányozásnak a valós mozgatórugója valamiféle értékadási kísérlet, amely során az alkotmányozó többség meghatározza azokat az értékeket, amelyek helyesek, amelyek mentén kell élni, és akkor minden jobb lesz. Ehhez az értékadáshoz meg mindenki viszonyuljon a maga értékrendszere és világfelfogása szerint. Mert ez a valós kérdés, amihez viszonyulnunk kell a mostani alkotmányozás kapcsán. És ez rögtön két kérdés: az előkérdés az, hogy az alkotmányozó többség adhat-e ilyen értékeket, a rákövetkező kérdés meg az, hogy helyesek-e ezek az értékek.
Egyáltalán nem annyira nagyon tisztelt Kormány! Alapvetően a demokrácia, és az aktív demokrácia híve vagyok; így tehát, ha már megkérdeznek egy politikai kérdésről, akkor válaszolok, örömmel válaszolok, és őszintén válaszolok. Ez nem árthat. (Én már úgyis biztos…..
Varánusz Feri, értékelni kell? 2011.02.18 06:33:00
"Várj még valamit mutatok,Már rég meg akartam tiedA szívem a szavak a mondatokArra kérnek halkan téged, hogyLazán csak kapaszkodj belémTartanod nincs mitől, mer’ énAzér’ vagyok, hogy óvjalak tégedAz életed tengerén."Az évértékelők szezonja lassan olyan…..
Csipp... csepp... akkor nekikezdek.Az őszi indulásra tervezett struktúránk teljes egészében készen van.Elsőként azt mutatom meg, a terveink szerint hogyan fog festeni egy hétköznap a majdani gyermek-, ifjúsági és családi csatornán. Amit a táblázatról…..
Paranoid Android Bokrosértékelő 2010.02.07 18:15:16
   A magyar baloldal kevés számú sikeres akciója közül az egyik legnagyobb kötődik a bokros lajához. Ez egy jellegzetes magyar balos siker. Ebben az egyben jók talán igazán. Az mszp 1994-es választási győzelme után a Horn Gyula, bizonyos objektív, hazafias okokból,…..
B43L2WY 2010.02.07 22:21:55
Miért van az, hogy amikor egy bankautomata beszippant egy kártyát, nem automatikusan a tulajdonos nevére postázzák (címe ugye van a rendszerben), hanem megeszik? Az MKB egy nyilván egyszerűen pótolható külföldi kártya láttán reflexből darabolt volna, de egy teljesen kamu fax…..
B43L2WY 2009.05.05 14:11:54
@elwood: Lehet, hogy a csalás nem, de a magánokirat hamisítás azért talán megáll
8ker Kerületi honlap 2009.03.10 12:28:00
Maga a honlap használhatatlan. Elveszik az ember a sok felesleges menű között, az érdemi információt viszont nem lehet megtalálni. Legutóbbi példám: a képviselőtestület rendeleteket alkotott már idén is, többek között a játszótereken megtiltotta a dohányzást, büntetéssel…..
B43L2WY 2009.03.17 14:18:39
Hadd fordítsam le Xantus doktor válaszát:
Szarul dolgozunk, ami abból a sajnálatos tényből fakad, hogy szarul dolgozunk.
Egyébként az önkormányzati rendeletek tárában (
nrt.bm.hu/) is 2006-os az utolsó rendelet, vagyis be se küldi Xantus doktor a rendeleteket.
Egyébként menj be az okmányirodába, és kérd el a rendeletet. Odaadják. Nekem egyszer szükségem volt valamire, és megoldották.
Még egy dolog: a mi falunkban még most is az a szokás, hogy ha van egy új rendelet, amely sokakat érint, azt kitapétázzák a közértben, a hirdetőtáblákon, sőt a kocsmában, a piacnál. Ja és ma már felteszik a község honlapjára is.
Esztike7 egy évvel hamarabb ment vissza munkahelyére GYED-ről , de így is ingyenélő lógosnak lett elkönyvelve.Látom, sokan osztják az észt, valós tapasztalat nélkül. Így én is megpróbálom elmesélni röviden a saját történetemet. - 4 év munkaviszony (a munkakörömben…..
B43L2WY 2009.03.04 12:59:58
A természet alapvető törvénye, hogy gyereket is kell nevelni meg dolgozni is kell a fajfenntartás érdekében. Egy ideális világban mindenki nevel gyermeket akinek lehet gyermeke, és mindenki dolgozik, aki képes dolgozni, és a kettő független.
Az asszony az archaikus korszakban is gyűjtögetett, a parasztasszony kapált a földön, miközben 8 gyermeket szült és ellátta a háztartást is. Nem ezt kívánom vissza, de azért ne vessük el a sulykot a másik irányba.
Ezért zavar, hogy sokan gondolják, ők megtették a társadalom érdekében a magukét azzal, hogy van mondjuk 3 gyermekük, és ezért a társadalomtól és a férjüktől jogosan várják el, hogy eltartsák. Ez az ő "munkájuk". Nem, ez mindenki "munkája", meg más is az.
Szerény véleményem szerint 1 évig szükséges, hogy a társadalom anyagilag is támogassa az otthonmaradást, általában addig indokolt egyébként az anyatejes táplálás is.
Utána lehetőség szerint menjen dolgozni. Ehhez kellene több bölcsőde, olyan férjek, akik több részt vállalnak a gyermeknevelésben, és mindennapi kulturált hozzáállás.
Egyébként magam azt tapasztaltam, hogy ahol főként 30-40-esek dolgoznak, és nem pár éves tapasztalattal rendelkező ifjú titánok, ott értelmesen megoldják az olyan helyzeteket, hogy a gyerek beteg. Ma te mégy haza, mert a te gyereked beteg, viszont tudom, hogy én is hazamehetek, ha az enyém lesz beteg.
Ennyire egyszerű, és ne megint az államtól meg a jogtól várjuk a megoldást.
Szombat van és ma egy munkaadó álláspontját ismerhetitrek meg. Kellemes hétvégét  Mindenkinek!Szomorúan olvasgatom a kommenteket, számomra felfoghatatlan hogy milyen torz képzetek élnek a fejekben a vita mindkét oldalán. Mint munkahelyi vezető, két gyermek apja, és a…..
B43L2WY 2009.02.09 21:39:01
@Rousboy: Ismered talán személyesen az írót, hogy ilyen kiváló jellemrajzot készítettél róla? Vagy abból indulsz ki, hogy ezt a típust ismerem, ezek mind egyformák? Mondjuk az MT is ebből indul ki... Nem te írtad?
Remélem mindenki kipihente magát, kezdődik egy új hét, mi pedig új levéllel jelentkezünk, melyet Anita küldött nekünk. Szia küldök egy sztorit a blogodba, talán érdemes betenni. egyszer betettem kommentbe a rövidített változatot, hozzáírtam most a többi terrort is. Anita…..
Szép napot Mindenkinek! Laura mesél főnökéről és arról hogyan volt kénytelen felmondani terhesen. Szóljatok hozzá bátran! Sziasztok! Két évvel ezelőtt titkárnőként dolgoztam egy biztosítónál. Nem volt magas a fizetésem, de biztos megélhetést nyújtott, elvoltam mint a…..
 A hétszázát!Magyarország még soha nem volt ilyen nehéz helyzetben! Járt itt már tatár, elpusztította a fél országot, hódított a török, elvesztettük az ország területének kétharmadát, de most,  most kérem igazán szarban vagyunk. De legyőzzük, le fogjuk…..
B43L2WY 2009.01.19 21:16:28
Azért azt látni kell, hogy a családi pótlék nem állampolgári jog. Funkciója az lehet, hogy a gyerekvállalással kapcsolatos pluszterheken enyhítsen. Ebből kiindulva logikus, hogy ott kell a terhet enyhíteni, ahol az nagy. Elvileg tehát nem látok kivetnivalót abban, hogy csak az kapjon támogatást, aki erre rászorul. DE: ez tulajdonképpen mindenféle segélyezés alapelve kellene, hogy legyen. Képzeljük el egy pillanatra, hogy csak egyetlen segély létezik. Ennek megítélésében nyilván szerepet kell, hogy játsszon az, hogy az illetőnek hány eltartandó gyereke van, és így a külön családi pótlék okafogyottá válna. Tényleg durva ez a gondolatmenet?
A praktikus megfontolások (luxusautós minimálbéres és társai) hasonló módon minden segélyre igazak. Nem egyszer láttam BMW-st a munkaügyi központ mellett parkolni, és nem azért ment be, hogy állásajánlatokat jelentsen be.
Ha rám lenne bízva, az adókat elsősorban fogyasztáshoz kapcsolódva szedném be, mert azt a luxusautósok is (sőt leginkább ők) fizetik. Ezért volt durva hiba az ÁFA csökkentése.
A segélyekkel kapcsolatosan pedig van egy másik durva mondásom: azt kellene elérni, hogy ciki legyen segélyen lenni. Mert ha ciki, akkor az veszi igényben, akinek tényleg kell. Tudom, hogy ez nehéz, mert az emberek gondolkodását nehéz megváltoztatni. De azért egy példa: beszélgettem valakivel, aki segélyen van (persze közben feketén dolgozik). Azt mondta, hogy ha közmunkát kérnek tőle, azonnal visszamondja a segélyt, mert nem röhögteti ki magát sárga mellényben az árokparton.
(Hát ez is jó, ugye, a köz javára végzett munka a mai kor pellengére..., neki ez a szégyen, nem az adófizetők megrövidítése)
Az alábbi, nem túl bonyolult munkajogi problémát az ónos esőre és a szmogriadóra tekintettel teszi közzé a Zugügyvéd.  Kedves Zugügyvéd!Kérem segítségét az alábbi problémában, amely – gondolom - nem egyedieset mostanában.Szerdán ónos eső esett, ami miatt én…..
Ma már fókuszcsoportos kutatásoknál általánosnak tekinthető a detektívtükrös helyszín alkalmazása. Kivételek azért vannak, sok vidéki helyszínen nem áll rendelkezésre ilyen felszereltségű stúdió, illetve ez nem feltétlenül szükséges minden esetben, előfordul, hogy…..
A domainjogok és az internetes kereskedelem kérdéseivel kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban. Azonfelül, hogy a domainek kezelését egy független testület végzi, belefolyik a rendszerbe a védjegyjog is többek között. Az internetes kereskedelemnél sem csak a felhasználási…..