Regisztráció Blogot indítok
Adatok
László Tóth

58 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem mindegy, hogy mikor kezded el kockázati-tőke bevonását, bizony fontos az időzítés. A kockázati tőkebefektetéseket gyakran házassághoz szokták hasonlítani, ugyanis valami hasonlóról van szó: két fél egymásra talál, elkötelezik magukat a közös jövő mellett, mindenki hoz…..
Elég sokat írtunk már arról, hogy mire jó a kockázati tőke, miben tudnak segíteni a befektetők, stb. Na, de most nézzük az érem másik oldalát, amit a befektetők sem vernek nagy dobra! Mégpedig azt, hogy mik lehetnek egy kockázati tőkebefektetés buktatói.... Már a…..
Ott voltunk. Helyszíni tudósításunk következik..... 2013. február 19-én 18.30 órától került megrendezésre Debrecenben a Colabs Startup School. A roadshow első állomása Szeged volt, és ahogy hallottam, már az sem sikerült rosszul. És hát nem tudom a szervezők hogy érezték,…..
Nemrég ajánlotta figyelmembe az egyik ismerősöm ezt az írást, amiben Washington állam 2012-es kockázati tőkebefektetésit összegzik nevekkel és összegekkel! Elolvastam, és feltettem magamnak a kérdést, hogy egy ilyet tudnánk-e itthon csinálni. Hamar válaszoltam is magamnak,…..
Sokaknak talán új, és jelentéktelen információnak tűnhet, de tavaly megújult a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület oktatási bizottsága. A bizottság feladata, hogy megpróbálja a vállalkozóknak elmagyarázni azt, hogy mi fán terem a kockázati tőke, eszik-e vagy isszák, mire…..
Elértük a 2013-at! (A majáknak üzenném, hogy 1-0 ide!) Most tekintsünk vissza az elmúlt évre, és kicsit gondolkodjunk el azon is, hogy mi várható 2013-ban. (A visszatekintésre ráhangolódásként ajánlom elolvasni az egy évvel ezelőtti bejegyzésünk,…..
Egy régi adósságom szeretném most ezzel az írásommal törleszteni. 1 hónappal ezelőtt részt vettem a Budapest Boost rendezvényen, amely tulajdonképpen a "The Lean Startup Conf” élő közvetítése volt. Mikor meghívást kaptunk a rendezvényre, azt hittem, hogy majd elmegyünk,…..
Ahhoz, hogy valaki tőkét vonjon be a vállalkozásába, sok egyéb mellett elengedhetetlen, hogy rendelkezzen egy átgondolt üzleti stratégiával és egy alaposan kidolgozott üzleti tervvel. Sokan beleesnek abban a hibába a kockázati tőkebevonás kapcsán, hogy nem szánnak elég időt és…..
A Compleo Kft. kockázati tőke tanácsadó területre keres gyakornokot! Kifejezetten olyan gyakornokok jelentkezését várjuk, akik el szeretnének mélyülni a kockázati tőke világában, szeretik a változatos kihívásokat, és fejlődni szeretnének. A leendő gyakornok feladata…..
A hírnév nem tart sokáig, és ha elmúlik, akkor nincs több koncertturné, nem kelnek el a cédék, elfogynak a jogdíjak. Váltottak a hírességek is és átálltak a tőkebefektetésekre. Sorra fektetnek be cégekbe olyan hírességek, mint Ashton Kutcher, Zooey Deschanel, Steve Nash, Jessica…..
László Tóth 2012.09.27 08:53:32
Magyarországon jelenleg is több ezer kitűnő ötlet, technológiai és művészeti projekt keresi rémülten finanszírozóit. Bár van magvető tőkealap és vannak úgynevezett crowdfunding (“tömeges támogatás”) platformok, nagyon kevés projekt jut pénzhez. Az eddigi egyetlen,…..
Vannak, akik évek, évtizedek óta nem tudnak (vagy épp nem is akarnak) kitörni a kisvállalkozói létből, de vannak olyanok, akik pár év alatt több száz milliós cégeket építenek fel. Hogy ők ezt miként csinálják, arra próbál választ adni az ACCA (Association of Chartered…..
Ez a poszt nem kifejezetten hősszerelmes lányoknak szól, ahogy arra a címből következtetni lehetne. Mégis, kicsit igen. Hisz a JEREMIE program második körének kiírásával mindenki „párt” szeretne majd magának találni, ami esetünkben egy tőkéstársat jelent vaskos…..
László Tóth 2012.09.05 22:00:27
@kalmiwarez: Kedves Kalmiwarez! Megnyugtatom, nem Önnek van igaza! És akkor most kezdeném a hozzászólás utolsó részével a válaszadást.

1. Mibe is kellene fektetni a kockázati tőkéseknek?
A kockázati tőkések vállalkozásokba, és nem állampapírokba vagy egyéb befektetési lehetőségekbe fektetik be a pénzüket. Arra is megvannak az adott pénzügyi szervezetek, de ezek nem a kockázati tőkebefektetők. Ők nem így realizálják a befektetéseik megtérülését, hanem az adott cég cégértéknövelésével a cégben szerzett tulajdonrészük értéke is nő. Később ezt eladva komoly haszonra tudnak szert tenni, ha "jó lóra tettek". Erre már van magyar példa is, a Cryo Management Kft. Jóval több hozamot ért el ezzel a befektetésével Portfolion, mint 30-50%. Nekik ebben van az üzlet, és nem a tőzsdében, pláne nem állampapírokban, amik nem hinném, hogy az Ön által említett 30-50%-os hozamot "kockázatmentesen produkálni tudnák. Szóval nem buták a tőkések, sőt....

2. A kockázati tőkésekről "lepattanás"
Megértem, hogy csalódott amiatt, mert folyton visszautasítják, de az is lehet, hogy a projektje valami miatt jelenleg nem alkalmas kockázati tőke bevonására. A projektgazdák, gyakran nem látják tárgyilagosan, kívülről a vállalkozásukat, és így hajlamosak azt túlértékelni. Ez természetes, hisz azért csinálják mert hisznek benne, időt és energiát nem sajnálva dolgoztak rajta. Egy szemértő azonban sokat segíthet a felkészülésben, vagy rámutathat azokra a pontokra, amik problémásak lehetnek a tőkebevonás szempontjából. Ha megkeres a laszlo.toth@compleo-consulting.hu email címen én is szívesen segítek Önöknek.

3. Kikbe is fektetnek a tőkések?
Az, hogy egy adott vállalkozásnak van-e honlapja vagy sincs, véleményem szerint nem releváns kérdés. A befektetők valami miatt amellett a cég mellett döntöttek. Vagy azért, mert illik a portfóliójukba, és egy másik portfólió cégükkel kiegészülve tökéletesen tudnak együttműködni, vagy azért, mert olyan a termékük/szolgáltatásuk, amire rövid időn belül nagy lehet a kereslet, stb. Számtalan indok van, miért lehet érdekes egy cég a befektetők számára.
Olyan pedig igenis előfordul, hogy egy cégnek nem kell nyereséget termelni. Tökéletes példa erre a Primus befektetése, a BBS Nanotechnológia Kft. Itt a cél az, hogy a BBS egy olyan hatóanyagot fejlesszen ki, több száz millió forintból, amit a rákos betegek kezelésénél hatékony gyógyszerek előállítására lehet használni. (Ez egy nagyon leegyszerűsített leírás persze) Ez a hatóanyag pedig lesz annyira értékes, hogy a nagyobb gyógyszergyárak a befektetés többszörösét is kifizethetik a molekuláért. A siker annak a kérdése, hogy milyen eredménnyel zárulnak a fejlesztések.

Ezzel azt akartam érzékeltetni, hogy a képlet összetett, bonyolult, és a kockázati tőkések sem az ördögtől valók.
Ha kockázati tőkét szeretne bárki bevonni a vállalkozásába nulladik lépésként azt kell elérnie, hogy egyáltalán szóba álljanak vele a befektetők. És ez nem is egyszerű feladat, ha valaki ezt teljesen ismeretlenül szeretné megtenni! Aki próbálta, biztosan tapasztalta, hogy…..
László Tóth 2012.08.15 11:28:09
@is: Örülök, ha hasznosnak találtad, és sok sikert a megírásához!

(Csak még egy tipp: a befektetők többsége most szabadságon van, és csak a jövő héten, a hosszú hétvége után fognak elkezdeni újra dolgozni. Szóval annyira ne siess!)
László Tóth 2012.08.15 16:49:10
@is: Sok sikert!
A Compleo Kft. és a HÉTFA kutatóintézet közös tanulmányukban arra a kérdésre keresik a választ, hogy a hazai mikro-és kisvállalkozások közül melyek tarthatnak számot leginkább a kockázatitőke-befektetők érdeklődésére, illetve hogy mely vállalkozások lehetnek leginkább…..
László Tóth 2012.07.09 09:13:33
@Berta_Zsolt: A vállalkozók miért hiszik azt, hogy a kockázati tőkéseknek más sem jár az eszükben, mint az, hogy lenyúlják valaki cégét? Ezt meg tudja nekem valaki magyarázni?
László Tóth 2012.07.10 11:09:25
@HáHá: Köszönöm Ágnes. A kérdésem persze inkább volt költői, de e meghívást elfogadom:D

Amúgy a tapasztalatom tényleg azt mutatja, hogy a fiatalabb cégtulajdonosok (és nem csak startupperekre kell gondolni) sokkal nyitottabbak ebben a kérdésben, és ha nem is feltétlenül ismerik a kockázati tőkét, nem utasítják azt el csípőből, és nem gondolják lenyúlásnak az egészet.
Szerintem mindenki kitalálja, hogy a cégtulajdonosok, ötletgazdák, startupperek, vállalkozók, stb., a tőkebevonással kapcsolatban legtöbbet azon agyalnak, hogy mennyi üzletrészt ajánljanak fel a szükséges tőkéért cserébe. Mivel nagyon sok múlhat ezen a válaszon, szeretnék most…..
Nemrég olvastam Dr. Karsai Judit: A kockázati- és magántőke ipar 2011. évi eredményei című tanulmányát, mely az EVCA által közreadott statisztikák alapján készült, és elég részletesen foglalkozik a magyarországi kockázati tőke piac 2011-es eseményivel. Ebből a tanulmányból…..
László Tóth 2012.07.02 22:39:55
@is: Igen, ez teljesen igaz, köszönöm a hozzászólást. Dr. Karsai Judit tanulmányából is ezt lehet kiolvasni. De ne feledjük el, hogy a JEREMIE I. befektetések is csak a következő időszakban érnek meg az exitekhez. Én ebben a tekintetben is komoly fellendülésre számítok a következő időszakban.
Múlt héten ünnepelte születésnapját a Prezi.com. Rövid idő alatt hosszú utat tettek meg a fiúk. Ezt méltó módon meg is ünnepelték egy exkluzív VIP bulival, amiről az Insider Blog-on tudósított Prospero, alias Miskolczy Csaba. Az ő beszámolóját olvashatjátok nálunk is. (Az…..
A Mobil Weekend alapkoncepciója szerint elég pár jó ötlet, néhány tucat lelkes programozó, grafikus és marketinges és egy hétvége ahhoz, hogy kiváló magyar okostelefon alkalmazások szülessenek. Az elmúlt hétvégén megvizsgáltuk, hogy miként lehet megvalósítani egy mobilos…..
Noha szakmailag élvonalbeliek, az üzleti készségek és a finanszírozás terén nagy hiányosságokkal küzdenek a fiatal feltörekvő vállalkozások. Speciális helyzetük miatt külön figyelmet és megbecsülést érdemelnek a főként informatikában, telekommunikációban, vagy műszaki…..
2012-ben ötödik alkalommal kerül megrendezésre a BME Management Szakkollégium egyik projektje, a SzakMarathon programsorozat, melynek célja idén a vállalkozói szellem felélesztése, a vállalkozói kultúra fejlesztése és megismertetése a felsőoktatás hallgatóival.  A…..
A bejelentésre stílusosan egy divatbemutatón került sor. Erről Miskolczy Csaba, alias Prospero számolt be együttműködő partnerünk, az Insider Blogoldalán. Nem értettem, hogy miként kerültem egy trendi divatbemutatóra (Piarista Köz, este 20 óra, Nanushka  event), ahol semmi…..
A kockázati tőke befektető-keresési folyamat sikerességének legalapvetőbb kérdése az, hogy mibe is fektet be egy kockázati tőkés. Itt most elsősorban nem iparágra gondolok, vagy olyan feltételekre, mint például, hogy milyen az üzleti terv, milyen a piac, stb. Mindezt elemezni kell,…..
Nem másnak köszönhető ez, mint a Startup Weekend-nek. Ez a rendezvény tavaly érkezett meg Budapestre, és idén második alkalommal kerül megrendezésre az előttünk álló hétvégén (márciu 30 és április 1 között). Célja, hogy az ígéretes ötletekből sikeres termékeket,…..
László Tóth 2012.03.29 10:19:43
@artanis: Gratulálunk nektek!
Ha szeretnéd, akkor kedvcsinálónak mutasd be magatokat, és hogy miképp készültök, milyen várakozásokkal indultok neki a megmérettetésnek!
Jah, és majd várjuk a beszámolót is ;)
László Tóth 2012.03.29 15:56:39
@Bor Gergely: Szia Gergely! Hát, ha szétesel, akkor szedd össze magad! :D
Jah, és gratula a debreceni szakmai napos prezihez. Nagyon jó lett!
„Egy intenzív üzleti inkubációs folyamattal áthidalható a kutatási fázis és a kockázati tőke befektetési fázis közötti szakadék” – mondja Bruckner Zoltán a Primus Capital ügyvezető partnere, a cég befektetési igazgatója, aki jó példaként a MyCorporation inkubátorház…..