Regisztráció Blogot indítok
Adatok
max val, a bircaman

1 bejegyzést írt és 1064 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Szerződéskötésre kötelezné Hoffmann Rózsa a részben vagy egészben az állam által finanszírozott képzésre felvételt nyert hallgatókat. A felsőoktatásban ingyenesen tanuló diákok az aláírással abba egyeznének bele, hogy tanulmányaik befejezte után húsz éven…..
max val, a bircaman 2012.01.21 09:09:42
@8001A:

"Amennyiben egy magyar állampolgár három hónapot meghaladóan tartózkodik egy másik tagállamban, a kiutazás tényét be kell jelenteni az illetékes magyar települési önkormányzat népesség-nyilvántartó irodájánál (okmányiroda). A kijelentkezés tényéről a népesség-nyilvántartó igazolást állít ki. A hazatérést szintén ennél a szervnél kell bejelenteni."

Ez egy halott jogszabály... Jogászi nyelven: desuetudo-ba ment. A lakosság 99 %-a nem tartja be, s a hatóság pedig nem követeli meg. Élő ember nem jelenti be sehol, hogy bárhová is elment 3 hónapnál többre. Én személyesen ilyen embert nem is ismerek, csak HALLOTTAM ismerős ismerőséről, hogy kijelentkezett az önkormányzatnál, de lehet, hogy ez csak urban legend... :-)

"Nyilván nem lenne senki *köteles* bejelenteni, ha automatikusan megkapná a magyar lakcímnyilvántartó az adatokat pl. az osztrák hatóságoktól."

Nincs ilyen együttműködés... A rendszerváltozás óta az idő kb. egyharmadában Magyarországon, kétharmadában külföldön éltem. SOSEM jelentettem be SEHOL SEMMIT, s mindig legálisan tartózkodtam.
Meglepődve vettük észre, hogy Magyarországon kicsapta a biztosítékot Bartus László írása az amerikai Népszavában. Tallózta a Mandíner, a Heti Válasz publicistája reflexből zsidózni kezdett és a Konzervatórium szerzőpárosa is csak izomból tolt valamit a monitorunkra. Pedig ha a…..
max val, a bircaman 2012.01.20 17:44:26
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

"a romai katolicizmus a az okori roma vallasa atoltoztetve, ahol az istenek helyett szentek vannak"

Ez a dolog teljes félreértése...
max val, a bircaman 2012.01.20 17:44:53
@sárkányfő:

Minden kérdésedre válaszoltam...
max val, a bircaman 2012.01.20 17:47:36
@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

Kevered a zsidóságot mint nemzetiséget és a zsidóságot mint vallást!

A nemzetiséget - kb. mint az anyanyelvet - az ember örökli, s nemigen tud változtatni rajta. Ha meg is tagadja, a külső szemlélők akkor is annak tartják, amit megtagadott. Így jobb nem megtagadni, mert úgyis mindegy.

Van erre egy jó zsidóm vicc:
- Kohn, maga miért olyan büszke arra, hogy zsidó?
- Mert ha nem vagyok büszke rá, akkor is zsidó vagyok.

Egész más a vallás. A magyar zsidók között a vallásosság minimális, az arányok hasonlóak, mint keresztényeknél. Arról nem is beszélve, hogy sok zsidó keresztény vallású.
 Kedves igen tisztelt olvasóm! Annyi Btk-ban ütköző bűnt követett el már ellenem a Murder, hogy éppen itt az ideje, hogy elkezdjem összeállítani ennek a veszedelmes bűnözőnek a bűnlajstromát. Azért, hogy idejében elnyerje a jól megérdemelt méltó büntetését. Kissé…..
Tegnap, Az Ember, Aki Soha Nem Hazudik, az Európai Parlamentben a következő kijelentést tette: "Az 1949-es kommunista Alkotmány helyett, utolsóként (04:27), utolsóként a volt megszállt országok közül új alkotmányt hoztunk létre". Egymásra tettem az 1949-es és a tavalyi…..
max val, a bircaman 2012.01.20 06:47:31
@-Astaroth-:

Ez mind szubjektív álláspont. Ilyesmit beleírni egy alkotmányba abszurdum. Melyik ország alkotmányában szerepel még, hogy az ő nyelvük "egyedülálló"?
max val, a bircaman 2012.01.20 06:48:39
@-Astaroth-:

"Én tanultam lingvisztikát is többek közt, ha más miatt nem, az igeidők miatt egyedülálló, de a toldalékos sem túlzottan elterjedt gyakorlat."

Ha tanultál volna, ezt a mondatot nem írtad volna le...
max val, a bircaman 2012.01.20 08:19:23
@tomwar:

Minden nyelv értékes. Na és? Ezt bele kell foglalni az alkotmányba? Akkor esetleg azt is bele kellett volna írni, hogy "az eper nagyon finom" meg azt, hogy "a puli jó házőrző"?

Az egész preambulum primitív butaság, ez a nagy helyzet.
Minek is? Csak rablás, pénzkidobás, semmi értelme blablabla, a téligumi-ellenesek n+1 számú érvet tudnak felhozni ellene, lelkük rajta. De azért álljunk meg egy pillanatra és nézzük meg ezt az alig négynapos videót egyenesen az Újvilágból. Seattle nem egy mediterrán…..
Ha valakinek miniszterelnökösködni támad kedve (mint az "Aki király akart lenni" film halhatatlan karakterei), ahogyan ezt Bajnai Gordon önjelölése után Járai Zsigmond manővereiből is kiolvashatjuk, jól teszi, ha tanulmányozza az alábbi fényképeket.   A…..
max val, a bircaman 2012.01.18 21:22:54
@tatamtatam:

Jelenleg Románia a 27 EU-államból a 26. helyen áll nettó átlagkeresetben. Magyarország meg a 22. helyen. Viszont a növekedés üteme nagyobb Romániában, 5 éven belül megelőzi Magyarországot.
Forrás: blogs.telegraph.co.ukSZEMLEMint történelmük során oly sokszor, a skótok újra harcba szállnak a függetlenségükért, ám ezúttal kard helyett elég tollat ragadniuk.   Hűen választási ígéretéhez, a tavaly májusban fölényes győzelmet arató Skót Nemzeti…..
max val, a bircaman 2012.01.18 19:40:19
@Counter:

Ez a hagyományos magyar kép a magyarországi kisebbségekről...

Amikor mondom bárkinek, hogy Kádár alatt a kisebbségek elnyomása Magyarországon nagyobb volt, mint bárhol máshol Kelet-Európában, csodálkozva néznek rám még a liberálisok is és megjegyzik "dehát táncolhattak népviseletben minden negyedévben egyszer".
max val, a bircaman 2012.01.18 20:58:14
@Counter:

A Nemzetközösség nem válasz erre. Nem az összes nemzetközösségi államnak az államfője a brit királynő, sőt a többségnek nem ő az államfője.
max val, a bircaman 2012.01.18 21:01:47
@Lord Meldrum:

Sőt, hozzá kell tenni, jelenleg NINCS angol királynő, hanem brit királynő van. Egyesítve lett a két királyi cím is. Azaz nem csak személyileg, de címben is. Tehát skót királyság csak úgy lehetne, ha előbb visszacsinálnák ezt az egyesítést. A jelenlegi brit királyi ház az egyetlen legitím örököse a skót királyi háznak. Magyarul: Skóciának ki kellene mondania a trónfosztást, majd egy új királyságot létrehozni.
A szerző (Droli) azt az elmebeteg ötletet találta ki, hogy disszidál - Magyarországra. Az erről szóló élményeit, tapasztalatait egy posztsorozatban írja meg, mindenki nagy örömére. „Úgy itt hagyom ezt az országot, vissza sem nézek!” - manapság elég gyakran lehet ezt…..
Wass Albertfotó: littleborz.freeblog.huNekem semmi bajom nincs Wass Alberttel és nem is érdekel, sem a személye, sem a munkássága.Miért írok akkor mégis róla?Mert  egy korábbi posztomban említettem a nevét, egészen pontosan azért, mert a csepeli polgármester felhívást tett…..
max val, a bircaman 2012.01.18 16:29:17
@sztrugackij:

Az újnyilas médiák szerint azért lett öngyilkos, mert elkeserítette Kuncze levele, mely szerint csak egy évre ideiglenesen kapta meg a magyar állampolgárságot!

Ez nem vicc, TÉNYLEG ezt olvastam, s állítólag WaSS tényleg ezt hitte, ami persze érthető, hisz funkcionális analfabéta volt.
Fülke Miért vagyok katolikus? 2012.01.13 07:00:00
Olvasd a Sárdobálót is!A poszt előzményeit itt és itt olvashatod.− Te miért lettél katolikus? − Bonyolult. Majd egyszer elmesélem. Nem kerülgethetem tovább a forró kását, megpróbálom szavakba önteni, miért vagyok katolikus. Két oka van: a szabad akarat és…..
max val, a bircaman 2012.01.16 15:16:02
@darkgreen:

Mindez teljesen lényegtelen...

Az embernek a teste is megromlott, hiszen eredetileg halhatatlan volt. A halhatatlanság nem lehet csak a lélek következménye szerintem.

Az ember teremtése óta van lélek. Az, hogy pontosan mit is jelent a "teremtés" nem tudjuk. Akár azt is jelenthetné, hogy egy evolúcióval már meglevő fajból csinált Isten embert. Nem tudjuk.

Az almafa középkori kitaláció. A Bibliában nincs almafa, csak valamilyen fa, de nincs benne semmilyen közelebbi meghatározás.

Beszélő kígyó? Mert Sátán szállt bele. Sátán azóta is megjelenik, más-más formában.
max val, a bircaman 2012.01.16 16:19:14
@darkgreen:

Igen, az ember örökéletű volt testileg is, nem csak lelkileg. A bűnbeesés miatt veszett el ez.

Ennek az evolúcióhoz semmi köze. Ha volt evolúció, akkor az evolúció ura Isten.

Sátán tisztán szellemi lény, nincs teste.
max val, a bircaman 2012.01.18 07:39:14
@darkgreen:

A kereszténység nem foglalkozik tudományos kérdésekkel, így összeegyeztethető BÁRMILYEN tudományos elmélettel. Egyes felekezetek a múltban beleestek abba a hibába, hogy tudományos kérdésekben szólaltak meg (pl. a középkorban a katolikusok), sőt ma is előfordul ez (pl. a fundamentalista újprotestánsok), azonban ez mindig hiba. Az eredeti hagyományokat legszigorúbban tovább vívő keleti kereszténység sosem esett ebbe a hibába. Ott így fel sem merül a tudományellenesség: a tudományos ott teljesen irreveláns kérdés.

Dogma nélkül nincs hit, ez tény, de a dogmák nem természettudományos kérdésekre vonatkoznak, hanem teológiai kérdésekre. Amit Isten kimondott, az örök igazság, viszont Isten sosem beszélt természettudományos kérdésekről.

Fentiek miatt az evolúció sem jelentett soha akkora gondot keleten, mint nyugaton. Mert nem zárja ki a teremtést.
IDDQD Virítsd a lóvét! 2012.01.17 14:50:50
A lengyel CD Projekt kiadó tavaly decemberben kavart kisebb botrányt azzal, hogy egyesével kereste meg a Witcher 2 torrentes letöltésén kapott júzereket Németországban azzal, hogy legyenek szívesek átnyújtani 911,8 eurót a cégnek a warezolás fájdalmát enyhítendő, vagy…..
max val, a bircaman 2012.01.17 21:10:05
@manager2008:

"Ha végig megyek az utcán találok egy tucat wifi kapcsolatot, és azt töltök le az IP-je mögött amit akarok."

Német ismerősöm két évig járt bíróságra, közben ezreket költve ügyvédre, míg elhitték neki, hogy nem egy nemzetközi pedofilbanda feje, hanem egyszerűen csak nyitva hagyta a routert, s így tudtak az ő wifijén keresztül az igazi pedofilkép-kereskedők töltögetni. Azóta nem mer routert használni, még levédve sem, mert hátha valaki feltöri.
Józsi bácsi napi rutinja lassan az lesz, hogy az időjárás-előrejelzés után meghallgatja: a csapadék mellett szórványosan hol lehet műholdesőre számítani. Vagy egyszerűen kidugja a kezét az eresz alól, és ha még lesz mit visszahúznia, akkor nem műhold esik, csak eső. A…..
Kezdjük azzal, hogy nem létezik olyan, hogy szakértői kormányzás. Egy kormánynak jó esetben vannak szakértői, ez alapfeltétele a jó kormányzásnak, ad absurdum ülhetnek a kormányban bizonyos területek szakértői is. A szakértők feladata azonban alapvetően a demokratikusan…..
Szeretjük az eszperantót. Tényleg érdekes kísérlet egy mesterséges nyelv megalkotása azzal a céllal, hogy az egész világ megtanulja, és eljöjjön a népek közti megértés és a világbéke kora. Csakhogy az eszperantó 120 éves története során nem csak az örök békét nem hozta…..
max val, a bircaman 2012.01.17 13:30:50
@mbemba:

Igazad van. Az eszperantó nem nyelv, hanem turisztikai klubmozgalom.
Kiváló összeesküvés-elméletnek indult olvasónk levele, melyben arra hívja fel a figyelmünket, hogy szombaton este az unalomból szörfölés közben a következőket látta."A TV2-n az Aktív Extrában a Unique együttes énekesnőjének, Völgyesi Gabinak a férje elmondja, hogy a…..
max val, a bircaman 2012.01.16 17:43:50
@Gera:

Mert a Fobosz már leesett, de a Dejmosz csak holnapra várható!
max val, a bircaman 2012.01.16 17:54:50
@aronsatie:

Igen, az új szoftververzióban már lehet így is, de ők egy régebbi változatot használtak. :-)
  Amennyiben van olyan története, amit szívesen megosztana másokkal is, esetleg furcsa, megdöbbentő interjúban vagy munkahelyi szituációban volt része, akkor írja meg nekünk a munkahelyiterror@gmail.com címre!   Ha munkajogi segítségre szorul, írjon a…..
max val, a bircaman 2012.01.14 19:07:16
@hagyma:

Igen, ez a szokás. De sokan nem tudják, hogy a szerződés megszűnik bizonyos időn belül, akkor a jutalék visszajár.
max val, a bircaman 2012.01.16 07:21:17
@PiBá:

2004-ben elmentem biztosítási ügynöknek. Hirdetésre jelentkeztem. Interjú volt meg minden, mintha hatalmas szakértelem kellene ehhez. A végén engem is felvettek. Indult a 4-hetes betanítás. A 2. napon döbbentem rá, hogy hova kerültem, így a 3. napon már nem is mentem be. (Ez az előnye, ha az ember vállalkozói szerződéssel van, bármikor "felmondhat".) Hívogattak telefonon másfél napig, üzenetet is hagytak, hogy bennem nagy jövőt látnak meg stb., de fel se vettem a telefont. Ha azt látom valamiről, hogy komolytalan hülyeség, akkor szabadulok tőle a lehető leghamarabb.
Fotó-kalendárium rovatunkban (amely ma az Elsők rovatcímet is megkaphatta volna) a világ legelső hópehelyfotójának készítőjét mutatjuk be.   Fotó: Wilson A. Bentley munka közben  ..
max val, a bircaman 2012.01.15 16:51:29
max val, a bircaman 2012.01.16 07:15:58
@neoteny:

Valahogy így...
autózz! Vinné a bank az autómat 2012.01.14 08:42:00
Gabriella helyzete nem egyedi, a svájci frank alapú autóhitelekkel sokan elúsztak az utóbbi években. Különösen nagy gondot jelent az ilyesmi akkor, ha valakinek munkaeszköze is egyben a kocsi és azzal keresi a kenyerét. Közületek van, aki hasonló szituációba sodródott? Ti mit…..
max val, a bircaman 2012.01.14 21:59:03
@Bambano:

Az ember nem gép és nem állat. Ezt felejted el. S Amerikában is szegénységnek számít, ha az embernek nincs ingatlana. Jellemzően a szegény rétegek és a fiatalok bérelnek.
max val, a bircaman 2012.01.15 07:11:50
@Bambano:

A két dolog független egymástól. Abból, hogy egyesek rosszul számolnak és buknak vagy jól számolnak és mégis buknak a rossz gazdasági helyzet miatt nem következik, hogy érdemesebb bérelni, mint vásárolni.
max val, a bircaman 2012.01.15 07:13:07
@hibrid001:

Részben igazad van: valóban sok az olyan kelet-európai, aki meggondolatlanul vesz fel hitelt.
 Az eredeti Budweiser sört még 1785-ben alapították a Cseh Köztársaságbeli Budweis városában. A cég 1871-ben kezdett exportálni az USA-ba és az ottani Anheuser-Busch cég kezdte el használni a Budweisert, mint brandet, amit két évre rá, 1876-ban le is védetett. (Update:…..
max val, a bircaman 2012.01.13 21:58:01
@Anti Anyag:

"A magyar nők a legszebbek"

A magyar nők világszépek, de csak Magyarország határain belül. Mint ahogy a magyar konyha is világhírű Magyarországon.
max val, a bircaman 2012.01.13 22:02:10
@mojoking77:

Az mutatja egy nép nagyságát, ha ezekből a nacionalista közhelyekből képes viccet csinálni.

Egy eredeti orosz vicc:

A Szovjetúnió Tudományos Akadémiájának dísztermében két hatalmas portré lóg. Bal oldalon látható Petrov akadémikus, aki kitalálta a számítógépet, a fridzsidert, a tévét, a rádiót, valamint a kereket. Jobb oldalon pedig Pavlov akadémikus látható, aki kitalálta Petrov akadémikust.
Papírpénzből tapéta Németországban Forrás: cnbc.com KOMMENTÁR Már nem csak hazai, hanem külföldi elemzők is félreverték a harangokat: Magyarországon egyre nagyobb az esélye az államcsődnek. Korábbi nemzetközi példákból kiindulva igyekszünk…..
max val, a bircaman 2012.01.13 19:59:43
2-szer éltem át államcsődöt. Mindkettőt Bulgáriában. Az elsőt 1991-ben, a másodikat 1997-ben.

Bulgáriában egyik sem járt betétek befagyasztásával. Van ennél ugyanis rosszabb is: a hiperinfláció.

Bulgáriában sosem volt reformkommunizmus, ott mindig sziklaszilárd kommunista rendszer rendszer volt, a rendszer utolsó napjáig (ott éltem először 1986-1992 között). Ebből a bolgár átmenet egyik sajátossága: a dolgok nagyon gyorsan történtek, ez különösen a gazdasági téren igaz. A teljes hiánygazdaságból (melyhez képest a kádárista Mo. nyugatnak tűnt) indult, majd a bolgár leva ELŐBB lett konvertibilis, mint a forint!

Olyan döntések, melyek más országokban hosszú előkészítés után lassan lettek bevezetve, Bulgáriában sokszor egyik napról a másikra léptek életbe.

Az árak felszabadítása és a leva konvertibilitásának bevezetése pl. 1991. február 1-ján történt meg: január 31-én még állami árak voltak és a bolgár leva nem volt konvertibilis, éjfél után pedig már minden ár szabad lett és a leva meg hirtelen konvertibilissé vált. (Mo-n ez többéves lassú folyamat volt, Bulgáriában meg egy nap.)

Természetesen ez pozitív lépés volt, de hiperinflációval járt együtt.

A változás hihetetlenül látványos volt. Január végén a szófiai élelmiszerboltok még a kommunista tervgazdálkodásnak megfelelő dicstelen képet nyújtották: félüres polcok, alig néhány alapvető élelmiszer, s sorbanállás minden jobb termékért. Ezen kívül minden „luxus" kategóriájú termék csakis valutáért árusító boltokban volt kapható, a luxus kategóriába beleértve többek között a csecsemőcumit, a jobb sampont, az akkoriban - azóta ismét - divatos női sztreccsnadrágot, valamint multivitamin-készítményeket, s még számtalan árucikket. Aztán február elején ugyanezekben a boltokban sorban álló vásárlók helyett az ember plafonig halmozott termékeket láthatott, köztük olyanokat, melyek még valutásboltokban sem voltak addig kaphatók, a valutásboltok pedig igen gyorsan megszűntek, azaz egyszerűen attól fogva bolgár levával kezdtek dolgozni.

Az egyik népszerű - és valóban igen jó minőségű - bolgár termék árával tudnám leginkább érzékeltetni a sokkot: a hagyományos, bolgár tehéntejből készült natúr joghurt ára január végén 0,23 leva volt, s persze a boltokból már reggel rendszeresen kifogyott, majd ugyanez a termék február elején 1,50 levába került, s persze már nem volt gond fellelhetőségével, este is volt belőle a boltban. Abban az évben (1991-ben) az infláció meghaladta az 500 %-ot.

Az árat az átlagember fizette meg: a megtakarítások elolvadtak, az életszínvonal lezuhant, azonban ennek ellenére nem volt komoly elégedetlenség, az átlagember olyan mértékben érezte utálatosnak a kommunista rendszer áruhiányát, sorbanállásait, hogy ahhoz képest az új helyzet inkább a „kellemetlen, de tűrhető" és a „kisebbik rossz" kategóriáiban lett elkönyvelve.

Aztán másodszorra is jött egy csőd, 1996 végétől kezdődően.

1996 végén súlyos gazdasági válság alakul ki az országban, ismét elindul a hiperinfláció, a bolgár leva összeomlik napok alatt. A bolgár leva konvertibilitásának bevezetése után, 1991-ben a leva árfolyama nagyjából 1 USD = 14 BGL szinten stabilizálódik, ami jelentős eredmény, mert a nyolcvanas évek végi 4-5 levás piaci dollárárfolyam 1990 végére eléri a 20-25 levás szintet is. Ez az árfolyam 1991-től 1996 végéig lassan 60-70 levás dollárárfolyam szintre emelkedik. 1996 végén azonban elszabadul a pokol, az árfolyam naponta esik 20-40 %-kal, 1997 januárjában elérve az 1 USD = 3000 (háromezer) BGL szintet.

Mind a mai emlékszem, hogy egy haverral elmentünk pizzát enni, s az étteremben már csak dollárban voltak kiírva az árak, s ki volt téve a falra "1 dollár = x leva", s amíg bent ültünk 2-szer változott az átfolyam.

Az emberek többsége sokat vesztett, kevesek meg nyertek, mert hiperinflációban nyerni is lehet. Akinek bankkölcsöne volt levában, annak gyakorlatilag lenullázódott a kölcsöne! Persze emiatt aztán egy csomó bank csődbe ment, hiszen az összes kintlevőség hirtelen elvesztette értéke 95 %-át - ezt egyetlen bank sem tudja túlélni. Akinek meg pénze van a bankban, az meg elvesztette persze a pénzét.

Az egésznek a pozitív hozadéka persze, hogy 1997 óta a helyzet folyamatosan javul.
Fülke Miért vannak katolikusok? 2012.01.11 07:00:00
Olvasd a Sárdobálót is!A poszt előzményét itt olvashatod.− Te miért lettél katolikus? − Bonyolult. Majd egyszer elmesélem. Még mindig nem arról fogok írni, hogy én miért vagyok katolikus, de már közeledünk a válaszokhoz. Én azért is vagyok katolikus,…..
 A kapitalista társadalom gazdasági anarchiája, abban a formában ahogy ma ismerjük, véleményem szerint, a gonoszság valódi forrása. Láthatjuk magunk előtt a termelők széles közösségét, amelynek tagjai szüntelenül igyekeznek megfosztani egymást a közös munkájuk…..
max val, a bircaman 2012.01.13 09:27:57
@antisystem:

Ha marxista lennék, én azzal értenék egyet, hogy Lenin csak azt tette, amit tehetett, mert más út nem volt előtte. Ha marxista lennék, nem gondolnám, hogy Sztálin megtagadta Lenint, sőt azt gondolnám, hogy abban a kevésben, amiben változtatott, Lenint csak logikusan kiegészítette.

Ha marxista lennék, a desztalinizációt antimarxista irányzatként értekelném, s Maóval értenék egyet.

Viszont nem az opportunisták és a karrieristák ölték meg a rendszert, hanem maga a rendszer saját magát. Egy ilyen rendszer csak erőszakkal tartható fenn, azaz a Sztálin utáni enyhülés, az erőszak jelentős csökkenése nem vezethetett máshoz, mint bukáshoz. A szovjet politikusok nem olvasták Machiavellit...
max val, a bircaman 2012.01.13 09:29:22
@antisystem:

Kína? Átmenet van még ott, de a végső állapot nem kétséges. A termelőeszközök egyre inkább magánkézben vannak.
max val, a bircaman 2012.01.13 09:30:28
@ipartelep:

Még szerencse, hogy tévedsz...