Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LiangSheng

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szeges korbácsos bennszülöttek. Homokban sült strucctojás. Idomított majmok. Sivatagi üregekben nyomorgó meztelen katonák. Ingfoszlányra írott könyörgő levél Tisza Istvánhoz. Azt hiszem, nem kell feltétlenül hadtörténésznek lenni ahhoz, hogy ezek a népmesei elemek azonnal…..
Arcok a Nagy Háborúból 13. Sztupák Péter két fotólapot küldött nekünk a következő sorok kíséretében: „A képek a dédnagyapámat, Kelemen Józsefet ábrázolják, akit sajnos már én nem ismertem, de az első világháborúban valahol az olasz fronton szolgált és fogságba is esett. [...] Kelemen József…..
Két éve került hozzám egy fénykép, amit egy budapesti lomtalanításból mentett meg valaki. Némi vizsgálódás után sikerült megállapítani, hogy a fotón látható férfi a brit diplomáciai testület egyenruháját viseli. A kép sarkában a Budapest 1930/32 felirat látszott, valamint egy név, amiből sajnos csak…..
LiangSheng 2014.02.24 09:49:45
Az angol visszaemlékezések hol a 75 mm-es ágyúüteget, hol a 15 cm-es taracküteget, hol mindkettőt vélik osztráknak. Amiben egyetértenek, az a két fenti kaliberű üteg jelenléte Hudzsnál: középen állt egy négy lövegből álló 75 mm-es üteg, a török bal szárnyon pedig három 15 cm-es tarack. Egy-egy löveg mindkét ütegből az angolok és szövetségeseinek hadizsákmányaként Angliába, illetve Ausztráliába került, innen tudjuk, hogy mindkettő német Krupp gyártmányú löveg volt. Ilyet a török és német tüzéregységek használtak.

Természetesen nem zárható ki, hogy csak a tüzérek voltak osztrákok, de erről még nem láttam eredeti dokumentációt osztrák-magyar forrásból. Ellenkezőleg: Peter Jung, aki a „Der k.u.k. Wüstenkrieg”-ben szinte napi pontossággal írja le az osztrák egységek tevékenységét Palesztinában bécsi levéltári adatok alapján, egyrészt nem említi, hogy a Gázánál álló osztrák-magyar ütegek legénységet adtak volna át török vagy német ütegeknek, másrészt úgy említi a hudzsi ütközetet, mint amelyben kizárólag törököket ért támadás. Az utóbbi azért különösen érdekes, mert forrásként ő egy olyan angol tanulmányt ad meg, amely kifejezetten említi az „osztrák 75 mm-es” lövegeket; tehát már Jung is szembesült a problémával, de mert ezt, úgy tűnik, nem tudta megerősíteni bécsi levéltári anyagból, nem adott neki hitelt. Figyelemre méltó az is, hogy az angol beszámolók szerint az angol lovasok az ütegekhez érve lekaszabolták az osztrák tüzérek egy részét, egy angol szemtanú szerint maga az „osztrák ütegparancsnok” is kardtól átszúrva feküdt egy ágyú mellett. Az életben maradt törökök és osztrákok – némely visszaemlékezés németeket is említ - mind fogságba estek. Csodálom, hogy ezeket a komoly veszteségeket az amúgy elég alapos osztrák hadijelentések, úgy tűnik, egy szóval sem említik.

Gyuri
A Nagy Háború „Angyalbőrben” 2013.04.19 06:52:00
Kedves Szilárd! Bizony nagyon másként van, mint ahogy sejted; aug. 2. óta én is az angyalbőrben vagyok, sőt a galíciai harcteret is megjártam…       Tekintetes Steiner Szilárd úrnakcs[ászári]. és kir[ályi]. zászlósBeszterceInf[anterie]. Reg[iment]. No.…..
LiangSheng 2013.04.20 16:16:07
@PintérTamás: Kemény fehér gallérja nekem is feltűnt, én azt gondoltam, hogy ez amolyan orvosi allűr lehetett. Láttam legalábbis egy osztrák-magyar katonai kórház orvos-parancsnokáról olyan fotót, ahol szintén látszik a fehér gallér, viszont az orvoson hosszú, begombolt kabát is van, amitől nem látni, hogy az egyenruha többi része mennyire szabályos.

Viszont ha már fehér gallérnál tartunk, meg tudná valaki mondani, hogy mi ez a fehér gallér az alábbi fotón látható katonán: ez is valami kihajtott inggalér, vagy ez valami különleges, de szabályos zubbonygallér?

i29.photobucket.com/albums/c286/gyury/Feher-galler.jpg

Köszönettel:
Gyuri
LiangSheng 2013.04.21 07:40:10
@BálintFerenc: Köszönöm. És az szabályosan van viselve?
A Nagy Háború Talált hadsereg 2013.04.17 06:44:00
A boldog békeidők világát idézi fel az itt bemutatott korabeli fotóalbum, amelynek fényképein az osztrák–magyar hadsereg katonáit láthatjuk viszont. Békés állóképek a Nagy Háború előtti monarchiás világból.     Az alábbi cikk eredetileg a Wang folyó…..
Czimra Csaba gyűjteményéből származnak az alábbi írásban található korabeli fotók. Kassai olvasónk egy kis kutatást is végzett a képeken szereplő két hadifogoly-táborral kapcsolatban, s a fantáziáját megragadta, hogy a fotókon látható emlékművek ma is…..
Carissimi, alant Stephanus Nugator újabb bejegyzése olvasható, ami bizonyára felkelti majd az érdeklődéseteket. Mert mi is lehet izgalmasabb egy megfejtetlen feliratnál? Semmi! Jó szórakozást, jó fejtörést! (G.d.M.)   Ilyen felirat nincs! – dünnyögtem,  amikor a dési (…..
Drágáim, Stephanusunk megint Erasmust olvasott, és ez nekünk csak jó. Egy problémás szöveghelyet elemez az alábbiakban, ahol nem igazán lehet érteni, mit is akart Deziré mondani. Számos ötlet van a megoldásra, adjátok ti is hozzá a sajátotokat! (G.d.M.) Bármennyire is…..
LiangSheng 2012.04.15 17:05:28
@G.d.Magister: burqus rátok uszította a dánokat, elsőként közülük nekem sikerült bejelentkeznem be Koppenhágából a Blog.hu-ra. :-) Nemes eszmecserétekbe szerénységem és hozzáértésem hiánya miatt nem merek belekotyogni, csak két linket osztanék meg a témában. Az egyik egy igen informatív oldal a "Dánia miért Dacia?" témában, egy dán kutató tollából:

www.jggj.dk/Dacia.htm

A másikat meg nem tudom, mennyire kell komolyan venni, de egy ütős genetikai (!) argumentum a dák-dán rokonságra:

romanianhistoryandculture.webs.com/daciansindenmark.htm