Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Varga Denes

80 bejegyzést írt és 233 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elérkeztünk toplistánk negyedik részéhez, mely egyszerre tartogat közismert westernremekműveket és kisebb költségvetésű, szerényebb ismertségnek örvendő alkotásokat is. Megemlítjük a vadnyugati filmek egyik koronázatlan királyát - mely nélkül a western talán nem vált volna…..
GengszterBill Duke gengszterfilmje (mi más?) Laurence Fishburne, Tim Roth, Andy Garcia, Vanessa L. Williams, Clarence Williams III és William Atherton főszereplésével (kikkel másokkal?).Vetítik: Film Mánia - 21:00Az utazóA 2005-ben bemutatott francia Anthony Zimmer amerikai remake-je:…..
Filmvilág blog Crime Wave 2013.03.22 13:25:00
Új rovat indul a blogon: "Eltűntnek nyilvánítva" jeligével minden pénteken egy-egy olyan filmet mutatunk be, amelyet méltatlanul kevesen ismernek. Többségük semmiben sem marad el a nagyra becsült, kanonizált klasszikusoktól, de a körülmények szerencsétlen összejátszása miatt soha…..
MAGYAR MŰHELY A 44. Filmszemle filmek hiányában elmaradt. Jobb is így, talán idén is össze lehetett volna még tolni egy újabb fapados szemlét három-négy félpénzen készült játékfilmmel, de ez csak elfedte volna a botrányt, hogy a magyar film haldoklik. A kultúrpolitikusok ugyan…..
Varga Denes 2013.03.03 23:20:37
Filmvilág blog A nagy leszámolás 2013.02.12 10:07:20
La Resa dei conti - olasz-spanyol, 1966. Rendezte: Sergio Sollima. Írta: Tulio Demicheli, Sergio Donati. Kép: Carlo Carlini. Zene: Ennio Morricone. Szereplők: Lee Van Cleef (Jonathan Corbett), Tomas Milian (Cuchillo Sanchez), Roberto Camardiel (Jellicol), Walter Barnes (Brokston). 84…..
Varga Denes 2013.02.12 14:38:07
@Huber Zoltán: No de mi ez a szigorú szabályrendszer? Kell egy gringo, aki a forrongó Mexikóba utazik, valamint kell egy helyi, és kettejük kapcsolatán keresztül kapunk egy politikai állásfoglalást, erre gondolsz?
Ezeket a kategóriákat szinte sosem a rendezők, hanem a filmes szakírók alkotják meg, Damiani már attól ideges lett ha westernnek hívták a Quien Sabét, ezért én sem látom értelmét a szigorúságnak, ezeket az olasz zapatákat is sokkal izgalmasabban lehet értelmezni, ha hozzájuk nézzük a Viva Zapatát!, vagy a Vera Cruzt. Az utóbbiban is, Lancaster és Cooper zsoldosként belovagol Mexikóba, és az ott látottak arra késztetik őket, hogy állást foglaljanak a helyi ügyekben.
Varga Denes 2013.02.12 14:59:55
@Huber Zoltán: No igen, filmes szakírók vagyunk, azért vagyunk képesek ilyen dolgokon vitatkozni :) Persze, van ez az érdekes vonulat az olasz westerneken belül, és ezek zapata-westernek, idáig egyetértünk, csak aztán vannak még az amerikai előzmények, és vettem a bátorságot, hogy ezeket is zapata-westernnek hívom, mert egy általánosabb defínicóval dolgozom. Mexikóban játszódó western? Van benne forradalom? Nálam ez már zapata, és nem muszáj, hogy balos legyen, vagy hogy legyen egy gringo zsoldos-helyi csibész páros.
Varga Denes 2013.02.12 15:40:14
@Huber Zoltán: Jó kérdés! Némileg ellentmondva magamnak, de visszautalva első kommentemben feltett kérdésemre, ha egyszer egy akadémiai székfoglalót kellene írnom, különválasztanám a politikai, és a zapata-westernt. Face to Face-ből valóban hiányzik Mexikó, és forradalom is csak mint fasiszta társadalomépítés szintjén valósul meg a sziklák között. Ez nálam politikai. A szőrszálhasogatás a részemről az, ha már egyszer Emiliano Zapatáról nevezték el ezt az alműfajt, akkor igenis kötődjön Mexikóhoz, és legalább utaljon az ország forradalmakban gazdag, véres történelmére.
Volt már sámán, pap és katona, dalolt már parasztingben, egyenruhában és frakkban is, de a lényeg, a dalok, a mondanivaló nem változik. Mint minden szerzői előadó, Kovács Ákos is csak arról énekelhet, ami foglalkoztatja, a köntös, az előadásmód csak eszköz. Idén egyenesen a…..
"A király beszéde" igaz történeteAngol dokumentumfilm. Nyilván nem olyan izgalmas mint a fikciós változat, de egy próbát talán megér. (a szerk ajánlata)Vetítik: M1 - 23:05A Morel fiúXantus János kisjátékfilmje. Társírók: Meskó Zsolt, Pacskovszky Zsolt. Zene: Novák Péter,…..
Varga Denes 2011.10.12 17:11:33
@[bs]: ez akkor állná meg a helyét, ha angol-magyar kettős állampolgár lennél!
 "Könnyed, nyári cikk könnyed, nyárhoz passzoló filmekről"  jelige alatt kemény fába vágtuk a fejszénket: a caper mozikról akartunk kerekíteni egy könnyed, nyári Piszkos12-t. De mi is az a caperfilm? Magyarra leginkább "szajréfilmként" szokás…..
Varga Denes 2011.08.20 14:25:08
@iqsamp: erre nem is gondoltam, de teljesen igazad van, a Róka úr is capermozi, méghozzá egy nagyon jó caper.
Geekblog Drive - előzetes 2011.07.22 11:56:00
Nagyon úgy néz ki, hogy Nicholas Winding Refn belenyúlt a tutiba az új filmjével. A Drive a hetvenes évek magányos bűnözőiről szóló, kicsit filozofikus, de ugyanakkor kíméletlen, és nagyon menő akciófilmjeit idézi meg. Charley Varrick juthat az eszünkbe, de a legnyilvánvalóbb…..
Geekblog Hosszú álom 2011.07.11 07:00:00
Egész Hollywood meg volt őrülve a 19 éves Lauren Bacall és a 45 éves Humphrey Bogart románcától – kivéve Howard Hawkst, a rendezőt, aki összehozta őket erősen Casablanca-utánérzetű filmjében, a Szegények és gazdagokban. A mellesleg házas Hawks egy kicsit maga is beleesett…..
Idén áprilisban hunyt el az utóbbi fél évszázad amerikai filmművészetének egyik legjelentősebb alkotója, Sidney Lumet. Pályájáról, filmjeiről a Filmvilág júliusi számában emlékezünk meg hosszabban, itt a blogon pedig azon olvasóinknak kívánunk Piszkos12 rovatunk keretén…..
Varga Denes 2011.07.09 19:58:27
@manuva: Lesz ugye egy folytatás, szurkolj hogy abba bekerüljön :)
Geekblog Hanna 2011.06.24 08:43:00
Joe Wright olyan megilletődötten ülhetett a Hanna rendezői székében, mint a címszereplő a világtól elzárt CIA börtön szuperbiztonságos kihallgatószobájában, rettegve, hogy a nézők és a kritikusok zártláncú tévén keresztül figyelik: mit keres ez a Jane Austen és Ian McEwan…..
Dumas klasszikus kalandregényének legújabb hollywoodi feldolgozásában repülő hajók szállnak az égen. A repülő hajókkal nincs baj, azzal viszont annál inkább, hogy ezt miért Három testőr címmel kell megvalósítani? Nyilvánvaló, hogy ennek semmi köze Dumas művéhez, néhány…..
Varga Denes 2011.06.29 21:00:27
@mesko: jaja, akkor pontosítok, a folytatás alatt, a Húsz év múlvára gondoltam. egyik nagy gyerekkori traumám volt, hogy nem sikerült megmenteniük I. Károly életét.
Geekblog 11-11-11 - előzetes 2011.06.28 14:11:00
Kezdem a rossz hírrel: ugyanaz az ember rendezte (Darren Lynn Bousman), aki a Fűrész 2., 3. és 4. részét. A jó hír viszont az, hogy a trailer egy hangulatos, és néhol egész rémisztő természetfeletti horrort ígér. Nem várhatunk el egy Ördögűzőt Bousmantól, egy Drag Me to Hell…..
Geekblog Vagyunk, akik vagyunk 2011.06.27 07:17:00
A világűr és az emberi hülyeség kölcsönös számosíthatatlansága mindenki számára közismert tényálladék. Józan agrárproli ésszel belátható, mennyivel lenne szebb, élhetőbb hely a Föld, ha az Eric von Daniken kiadványaiban lapuló fákból inkább klozetpapírt gyártottunk…..
Varga Denes 2011.06.27 12:09:23
@Wostry Ferenc: És dél-amerikai kannibálfilmként ajánlja. Nem is tudtam, hogy ott van Mexikó!!!
A tegnapi nap elkezdődött a hányatott sorsú 42. Magyar Filmszemle. A mustra puritán jellegéhez a Geekz is idomul: videós bejelentkezés a múlt évtől eltérően nem lesz, csupán szöveges összefoglaló. Az viszont minden egyes reggel érkezni fog az olvasóink kávéja mellé a…..
Geekblog Submarine - előzetes 2011.04.23 11:57:00
Bárhol is írjanak a Submarine-ról, a Rushmore és a Harold és Maude mindig felbukkan hivatkozási pontként. És valóban, a második tréler alapján bátran állítható, hogy akiknek bejött a fentebb említett két film, a Submarine-t is imádni fogja. Elvont humor, különc tinik, az első…..
Varga Denes 2011.04.24 19:16:35
Az Adventurelandról elfelejtkeztem, igazatok van, kellemes kis szösszenet volt.

Kevés vagyok én ahhoz, hogy definiáljam a hipsztert, de Chavez meghatározását azért szeretném árnyalni :) Nehéz, mert teljesen mást jelentett az ötvenes években: "Az amerikai egzisztencialista gondolkodó, a hipster olyanná válik tudatosan, mint a társadalom perifériájára szorított, diszkriminált négerek. Az intenzív önkifejezésbe, a dzsesszbe, a mozgást, a száguldást kifejező versekbe, a konkrét száguldásba, a narkotikumokba menekül az észhez térni képtelen világ borzalmai elől. Az amerikai egzisztencilaizmusba tudatosan menekülő hipster és a menekülés szorításából kiszabadulni immár végképp képtelen beat (vagy beatnik) az intenzív élet lüktetésével, a sebességgel próbálja ellensúlyozuni a mindent elpusztító idő hatalmát – fejti ki Mailer A fehér négerben" mint most: "Hipsternek az ifjúsági szubkultúrák azon ágát nevezzük, amely úgy tesz, mintha nem tartozna egyik szubkultúrához sem, hanem mindegyikből az éppen legdivatosabbat lefölözve teremt magának sekélyes identitást. Ha a trú norvég black metál a divat, annak elemeit teszi magáévá, ha a belassított houstoni hiphop, akkor meg azt. Ha meg éppen mindkettő, mint éppen most, akkor mindkettőt." Ez egyébként Bede Márton írta pár napja, érdemes az egész írást elolvasni, ahogy a Fehér négert is. Természetesen az utóbbi értelmezésre gondoltam, azokra az emberekre,akiknek leggyakoribb fegyverük az irónia, akik mindig kínosan ügyelnek arra, hogy a zene, amit hallgatnak, a ruhák, amiket viselnek, egyáltalán, a dolgok amiért lelkesednek, menőnek számítsanak. Most persze jöhetne a kérdés, mit jelent az, hogy valami menő. Egy biztos, Jack Kerouac kifejezetten ellenszenvesnek találná a mostani hipsztereket.
Geekblog Fekete eső 2011.04.23 08:37:00
„Megérkezni Tokióba, s onnantól már mint film vagy valami különösen kegyetlen videojáték.” – Vágvölgyi így indul várost nézni a „Tokyo Underground”-ban, és valószínűleg Ridley Scott is ezt látta, amikor a Fekete eső stábja megérkezett Oszakába.…..
Geekblog Varga Dénes filmnaplója 2011.02.17 15:35:00
2011 MÁJUS: ..
Varga Denes 2011.02.22 22:17:42
@scorsesefan: A két Mattie Ross között én nem tudtam győztest hirdetni, az új, Hailee Steinfeld visszafogottabb, a régi, Kim Darby harsányabb színészi játéka is tetszett, máshogy közelítették meg a karaktert, de mindkettőjüket szerettem. Az igaz, hogy Kim Darby néhol túlzó és idegesítő, de ez nála a karakter része. Ahol az új mérföldekkel jobb, az a texas rangert alakító színész, Matt Damon lemossa Glen Campbellt.
Varga Denes 2011.03.31 16:45:03
Geekblog Aszfaltdzsungel 2011.03.31 09:36:00
„Crime is only a left-handed form of human endeavor.”A nyitójelenetben a keménykötésű Sterling Haydent látjuk, ahogy egy kihalt városrész oszlopai közt bujkál a távolban cirkáló rendőrautó elől. És máris „bent” vagyunk. Az alvilág piszkos, veszélyes,…..
Varga Denes 2011.03.31 15:40:09
Geekblog Azután 2011.03.02 16:00:00
Van egyszer egy Steven Spielbergünk, mint producer: a film nagy lesz és fontos. Aztán van egy Peter Morganünk (Az utolsó skót király, Frost/Nixon), mint író: a filmben szépen kibontott karakterek és remek dialógusok lesznek. Van egy Clint Eastwoodunk, mint rendező: a film elegáns,…..
Varga Denes 2011.03.02 21:31:42
@Beyonder: Egyet tudok, és azt is Eastwood rendezte: Fennsíkok csavargója!
A februári Filmvilágban megjelent John Wayne portréból, annak terjedelmi korlátai miatt, több olyan film részletes taglalása is kimaradt, amelyek egyébként megérdemlik, hogy szó essen róluk. Ezt pótoljuk most három részre bontva. Az első rész itt megtalálható. Az 1963-as…..
Geekblog Féktelen harag 3D 2011.02.23 08:12:00
Tudom mire gondolnak, és igazuk van: önként és dalolva szaladtam bele ebbe az ökölbe.  Pontosabban Nicolas Cage meglehetősen szőrös ujjbegyeibe. Az történt ugyanis, hogy Michael De Luca (akinek produceri munkái között sok minden előfordul a Penge 2 és a Közösségi háló…..
Varga Denes 2011.02.24 13:46:46
@Paó: Egy jó filmjére emlékszem az elmúlt évekből: The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans