Regisztráció Blogot indítok
Adatok
kugi

893 bejegyzést írt és 1246 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A mai bejegyzésben - egy bő hónap kihagyás után újra - 50 évvel ezelőtt megjelent újságcikkeket ismertetek. (A sorozat előző része ide kattintva olvasható.) Mai első cikkünk - rendhagyó módon - nem a megyei lapból, hanem a Népszabadságból, az MSZMP központi…..
  A magyarországi vasutak téli működéséről szóló adatok az 1870-es évek elejétől szaporodnak meg. Nemcsak a magyar államigazgatás új hatóságai aktivizálták magukat (beleszólva a téli közlekedésbe), hanem már működik a MÁV, egyre jobban terjednek a vasutak.  A téli közlekedés ez idő tájt kevésbé…..
Kedves Olvasók! Ahogy arról néhány héttel korábban beszámoltam, elkészült A PÜSPÖKMOLNÁRI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLET 130 ÉVE című könyvem. (Ide kattintva lehet róla olvasni.) Ezúton hívom meg minden kedves Olvasómat a könyvbemutatóra:..
A finn szauna titkairól lesz a mai posztban szó, természetesen egy, az országban élő magyar szemével. András korábban már írt ide (mi több, ő nyerte a Magyarország 2.0 pályázatot is…), most azonban egy látszólag könnyedebb, valójában élet-halál fontosságú témát boncolgat komoly részletességgel. Ha…..
Figyelem! A Püspökmolnári Helytörténeti Klub következő összejövetelére január 5-én (szombaton) 16.00 kezdettel kerül sor a Faluházban. Kérem, mindenki hozzon magával 3-4 régebbi családi fényképet (esetleg más dokumentumot), mert azokat fogjuk nézegetni! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!  Az…..
Megint eltelt egy év, és újra eljött a visszatekintés pillanata. Nemcsak a blogon, hanem Facebookon is aktívak voltunk, igyekeztünk sok érdekes tartalmat megosztani veletek. Számos gondolatébresztő és ritkán látott fénykép került ki az idővonalra a 12 hónap alatt. idén már ez a negyedik szériája a…..
Avagy amikor a tudósoknak majdnem sikerült kirobbantani a harmadik világháborút, évekkel a Szovjetunió széthullása után...
1848. Korabeli dagerrotípia a párizsi Februári Forradalom utcai barikádjairól...
Kedves Olvasók! Itt az év vége, a számvetés ideje. A jelen posztban röviden összefoglalom a blogon elért eredményeimet, az ezzel kapcsolatos gondolataimat. Januártól decemberig (a jelenlegivel együtt) öszesen 74 bejegyzést írtam. A facebookon a követőim száma 534, a  blog.hu-n…..
Püspökmolnári helytörténeti klub tagjai és érdeklődői, figyelem! A dec. 15-re tervezett összejövetel elmarad! Köszönöm a résztvevők megértését!A következő "klubfoglalkozásra" január 5-én (szombaton) 16.00-kor kerül sor a Faluházban. A téma ugyanaz: mindenki hozzon magával…..
kugi 2018.12.17 21:23:51
@Rita Horváth: Szia Rita! Több nemesi ősszeírásban is szerepeltek, de bővebbet sajnos nem tudok róluk. Az anyakönyvekból lehet kiindulni.
Kugi blogja 890. Vegyes fotók 32. 2018.12.17 07:30:00
Kedves Olvasók! Segítséget szeretnék kérni Tőletek/Önöktől!Püspökmolnáriról írtam a nyáron egy utazási blogon (emlékeztetőül: itt olvasható). Most szavazás indult, hogy melyik vendégírás volt a legjobb!Ha tetszett a posztom, kérlek, szavazz a Püspökmolnáriról szóló írásra ide kattintva (alulról az…..
1902 körül. Többszintű vasúti kereszteződés, Berlin Anhalter Bahnhof, Németország..
Félkezű zongorista világsztár, ősmagyar eredetkutató, puritán egyházpolitikus – csak néhányat említsünk a híres Zichy grófok sarjai közül. Szösszenetek Magyarország egyik legrégebbi és leggazdagabb főnemesi famíliájának történelméből.  Zichy Nándor, forrás: wikipedia..
Négy kerékkel a halál mezsgyéjén A mai Napi érdekes ismét egy tematikusan szerkesztett képsorozat lesz, melyben sokszor teljesen hihetetlen pillanatokat örökített meg a kamera. Csodás megmenekülések, repülő alkatrészek. Gépek, emberek és halál. Száz év balesetei az autósportban...
kugi 2018.12.10 21:35:01
@Fotósképző: Köszi az infót! (Én csak laikusként rácsodálkoztam.)
A mai bejegyzésben nézzük meg, hogyan gazdálkodott községünk téesze, a Rába MTSz 1977-ben! (A sorozat előző részét, az 1976-os gazdálkodás adatait itt lehet elolvasni.) Először lássunk egy szöveges ismertetőt!..
Pár éve kisebb szenzációként járta be a világot a hír, miszerint a gyakran szibériai unikornisként emlegetett Elasmotherium a korábban gondoltaknál sokkal később halhatott ki. Ezt az elképzelést erősítették meg nemrég a szakemberek a Nature Evolution & Ecology által…..
kugi 2018.12.05 11:09:44
A mai bejegyzésben - 2 hónap kihagyás után újra - 50 évvel ezelőtt megjelent újságcikkeket ismertetek. (A sorozat előző része ide kattintva olvasható.) Először lássunk egy álláshirdetést a Vas Népe 1968. november 23-i számából (5. oldal): Ezt követően a sporthírek…..
Főnemesként rangon aluli házasodni együtt járt a megvetettséggel és az örökség elvesztésével. Sokan mégis a szerelmet választották: Széchényi Ödön, Lónyay Menyhért és Bánffy Dezső története...
Néhány év alatt szerzett hírneve Rózsa Sándoréval vetekedik, noha Sobri Jóskát mindössze 27 évesen érte utol a végzet. Pedig, ha az akkori fehérnépen múlik, még sokáig élhetett volna. ..
Kedves Olvasók! Örömmel tudatom, hogy elkészült az újabb (idén már a 2.) könyvem: "A Püspökmolnári Önkéntes Tűzoltó Egyesület 130 éve". Részletek a címlap alatt...
Heves város legrégibb közterületi szobrát a város főterén, a római katolikus templom mellett találjuk. Talapzatán ott a felirat, mely szerint 1768-ban állították. Eszerint 250 éve áll ott arra hivatva, hogy védje az úton járókat. Hozzá fordultak az emberek segítségért, ha pl. árvíz ellen…..
November 24-én Püspökmolnáriban került sor a 25. Vas Megyei Pátria Napra. Megítélésem szerint és a kapott visszajelzések alapján jól sikerült a program. A vaol.hu beszámolója itt olvasható. A vaskarika kulturális portál pedig megjelentette a tudósításomat, ami itt található (sok fotóval). És egy…..
kugi 2018.11.26 20:17:41
@KMJudit: Jó kérdés... 8 falu felnőtt férfi lakosságát kötelezték rá. Talán igen, de nincs róla semmi információm.